<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A bajba jutott bankok hathatós kimentésének híreire megnyugodtak a részvénypiacok, ma Európában is szép emelkedés van, és végre a BUX-index is megemberelte magát. Négy százalékkal ugrik az OTP, 395 forint alatt van az euró, a bitcoin és az ether újra száguld. Meglepően alacsony a fa ára.

Miután tegnap valósággal száguldottak az amerikai tőzsdeindexek, ma Európában is jó a hangulat, a német index 0,7, a francia 0,4, a brit 0,9 százalékkal megy fel. Ausztriában 1,9 százalékos az emelkedés, Varsóban 1,2. Az amerikai határidős indexek is emelkednek, de csak szerényen, egy ezrelék körül.

Itthon a BUX-index is megemberelte magát, két százalékkal van feljebb. Most az utóbbi napokban a nemzetközi bankszektorral együtt sokat szenvedő OTP húzza fel, négy százalékos emelkedésével. A Mol 1,8, a Magyar Telekom 0,7 százalékkal drágul. Fél százalékkal esik a Richter és 0,8 százalékkal az AutoWallis.

Árfolyamok és grafikonok

Konszolidálódott a forint is

Az euró/forint tegnap is súrolta a 400 forintot, de estefelé már lefelé vezetett az út, és eljutott 395 alá is az árfolyam. Ma is valahol itt tartunk, 394 és 395 között ingadozik a jegyzés, nagyjából a tegnap késő esti szinten. A dollár esik az euróval szemben, ami jót tesz a nemesfémeknek és az ipari fémeknek. Másfél százalékkal emelkedik a kőolaj ára is, a hollandiai gázár viszont enyhén süllyed, 44 euróba kerül egy egysége.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Miért esett ekkorát a magyar deviza?

Minek köszönhető, hogy az SVB-csőd hírére a forint még a többi közép- és kelet-európai valutához képest is beszakadt? Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő menedzsere szerint “egyértelmű az összes szereplő számára, akik ezekkel a közép-európai devizákkal kereskednek, hogy a legkockázatosabb ország Magyarország”.

Hiszen itt 18 százaléknyi kamatot kell adnunk nekik, máshol meg 6-7 százaléknyi kamatot kapnak. Nyilván azért kell nekünk ilyen sok kamatot adnunk, mert mi egy nagyon kockázatos ország vagyunk.

Magyarországot jelenleg forró pénz finanszírozza, ugyanakkor, ha baj van, vagy csak felmerül a lehetősége, akkor kiszállnak.

Mint egy tömött diszkóban, próbálnak azért az ajtóhoz közel állni, és az első rossz jelre gyorsan elmenekülnek.

A bankok húzzák ki egymást a bajból?

Ezúttal egy regionális pénzintézet gyengült meg az USA-ban, a First Republic Bankot azonban a legnagyobb konkurensei segítik meg (J.P. Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley). Ez nagyban hozzájárult a részvénypiacok javulásához tegnap.

Az Európai Központi Bank (EKB) 50 bázisponttal emelte az alapkamatot csütörtökön, vagyis az eredeti terv szerint folytatta a szigorítást, a bankszektorban lévő kockázatok ellenére. Christine Lagarde elnök azt mondta, hogy a pénzügyi stabilitás és az árstabilitás párhuzamos fenntartására törekszik, nem lehet csak az egyiket támogatni. (A kamatcsökkentés a pénzügyi, a kamatemelés pedig az árstabilitást támogatja – a szerk.)

Franciaországban elfogadta a parlament a vitatott nyugdíjreformokat.

Mi jöhet még ma?

Ma kevesebb makrogazdasági esemény lesz, három dologra figyelnek a piacok az Investing.com szerint.

  • Fogyasztói hangulat: a Michigani Egyetem márciusi fogyasztói hangulatjelentése délután háromkor jelenik meg.
  • Negyedéves származékos lejáratok: ma van az első olyan nap az év négy napjából, amikor három származtatott ügyletfajta – opciók, indexopciók és index futures – egy időben jár le. Az úgynevezett tripla boszorkánynap (triple witching) volatilitást adhat a részvénypiacnak.
  • Szuperhősök premierje: a Warner Bros szuperhős-sorozatának folytatása, a “Shazam! Az istenek dühe” ezen a hétvégén debütál. Konkurál a Walt Disney Company hasonló darabjával.

Végleges euróinflációs adatokat is közzétesznek ma, valamint az OECD is publikálja új gazdasági előrejelzését. Délután az Egyesült Államokból érkeznek majd ipari termelési adatok – írja a KBC Equitas.

Mélypontok utáni felpattanás a fapiacon

A napokban az árupiaci termékek egy részének árfolyama is éves vagy még hosszabb távú mélypontokra esett, mint például az olajé, de az gáz is alacsonyan áll. Tegnap a fakitermeléssel, fafeldolgozással foglakozó finn Stora Enso (STERV) részvénye süllyedt éves mélypontra. Az amerikai faanyag ára is alacsonyan áll, ha nem is pont a mélyponton, de 417 dollárra süllyedt. Különösen nagy az esés ahhoz képest, ahol a pandémia idején volt, 1670 dollár körüli csúccsal.

Az amerikai faanyag tőzsdei ára (USD) és a Stora Enso részvénye euróban és dollárban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az amerikai faanyag tőzsdei ára (USD) és a Stora Enso részvénye euróban és dollárban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ma az amerikai fa ára öt-hat százalékkal pattan fel, 438 dollárra. Eléggé kevés korreláció látszik azonban a Stora Enso részvényével, amely öt év alatt – dollárra átszámolva – sokkal többet esett, mint a tengerentúli fa ára.

És akkor a Fed megint brrrrr

A bitcoin és az ether újra száguld, hat, illetve négy százalékkal, átlépve a 26 ezer, illetve az 1700 dolláros szintet. Ezt részben annak lehet betudni, hogy a részvénypiacok is szép teljesítményt nyújtottak tegnap, de annak külön, hogy az amerikai Fed mérlege 300 milliárd dollárral emelkedik. A pénzszűkében lévő bankok megmentése érdekében ugyanis lényegében megkezdte a pénznyomtatást. (Az amerikai pénzügyi szleng a “brrr” kifejezéssel a pénznyomda berregését, a fedezetlen pénznyomtatást illeti.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az amerikai bankok pár nap alatt összesen 164,8 milliárd dollárt vettek fel a Fed-től, amely sürgősségi hitelkerete a rövid távú finanszírozási igények kielégítését segíti. A korábbi történelmi csúcs 111 milliárd dollár volt, még a 2008-as pénzügyi válság idején. Emellett a szövetségi szabályozó hatóságok további 142,8 milliárd dollárt kaptak a helyzet kezelésére.

Ha a szomszéd rossz, attól ön jobb lesz?

A bitcoin mennyisége erősen korlátozott, már alig nő, míg a hagyományos, “fiat” pénzeké rohamosan bővül – emiatt sok bitcoinrajongó úgy véli, hogy kedvenc érméje az infláció és a nyakló nélküli pénznyomtatás elleni védelmet nyújt.

Mások viszont vitatják, hogy a Fed jelenlegi lépései megfeleltethetők-e a korábbi QE (mennyiségi könnyítési) programoknak. Kétlik, hogy hasonló likviditásbővítő hatással járnak, mint a koronavírus-válság idején, 2020-ban indított programok. Ahogyan azt is hangoztatják, attól, ha egyes amerikai bankok csődbe mennek, még a kriptókban nem lehet jobban megbízni. A kriptószektort ugyanis nem fogja kihúzni a bajból az amerikai intézményrendszer, mint a bankokat – írják a Coindesk kommentátorai.

Mi lesz a magyar kisbefektetők orosz részvényeivel?

Az Aegon és az OTP alapkezelői elkülönítik az orosz részvényalapjaik befagyott és likvid eszközeit – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ez nem változtatja meg a befektetők vagyonát, pusztán annak megosztásáról van szó.

Az ukrajnai háború miatt tartósan illikviddé vált eszközeiket, jellemzően orosz értékpapírokat az „IL” sorozatjellel látják el. A meglévő sorozatokban maradnak azok az eszközök, amelyek kereskedése nem korlátozott (például bankbetétek). A hazai orosz kitettségű befektetési alapok állománya minimális a befektetési alapok piacán belül – teszi hozzá az MNB.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG