5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A részvénypiacokon jó a hangulat, csökkentek az aggodalmak Európában, miközben fontos makroadatra vár az USA és jegybanki kamatdöntésre Magyarország. A lassítás mellett a kamattartás lehetősége is felmerült. Megvan, mitől szenvednek a marihuánás cégek, 66 ezer dollár alá esett a bitcoin.

A főbb európai tőzsdeindexek fél százalék körüli pluszban állnak kedden. A sajtó szerint emögött az állhat, hogy a helyi politikai feszültségek miatti aggodalmak enyhültek, és több központi banki ülés lesz a héten, köztük a Bank of England-é is. Az amerikai határidős részvényindexek nagyjából stagnálnak, azon belül a tech-papírok inkább emelkednek a hétfői rali után.

Az S&P 500 és a Nasdaq Composite is új történelmi rekordot értek el a hét elején. A kedden esedékes havi kiskereskedelmi forgalmi adatok nagy fontosságúak lesznek, mivel ebből próbálják majd az elemzők felmérni az amerikai gazdaság állapotát. A Tesla pedig Delaware államban jogi harcot kezd Elon Musk vezérigazgató 56 milliárd dolláros, történelmi méretű fizetéséért, miután részvényesei a múlt héten támogatták a kompenzációs programot.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index enyhe plusz és a nulla között vacillál, az OTP 0,2 százalékkal esik, a Mol 0,5-el erősödik, a Richter nem változik. Egy százalék körüli mértékben esik a Telekom és az Opus. Az euró/forintárfolyam most éppen 396-nál áll, de reggel volt kissé 395 alatt is. Az olaj ára némileg süllyed az előző napi emelkedés után, az európai földgáz viszont 0,7 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Mit várnak a kamatdöntéstől?

Kedden tartja kamatdöntését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ahol a korábbi előrejelzések alapján 25 vagy 50 bázispontos vágást hajthat végre. A forint azonban az utóbbi hetekben nagyobb gyengülésbe kezdett, így az elemzői konszenzus már inkább a 25 bázispontos kamatcsökkentést helyezi kilátásba.

Így annak ellenére lassíthat az enyhítés ütemén az MNB, hogy a májusi inflációs adat alacsonyabb lett a vártnál írta a K&H Értékpapír.

Akár tarthat is az MNB?

Kéthetes gyengülési periódust követően tudott erősödni a forint az euróval szemben hétfőn, a 398-ról a 395-ös szintre ereszkedett az árfolyam – írta az Erste Befektetési Zrt. Amennyiben az árfolyam tovább korrigál, úgy egy 25 bázispontos vágással tovább lassíthat a központi bank, de nem zárható ki a tartás sem.

Amit mindenképp várunk az MNB-től, az a kamatcsökkentési ciklus lezárásának kommunikálása írják.

Június lévén, a jegybank ismertetni fogja a legfrissebb előrejelzéseit is. A döntést követő szokásos sajtótájékoztató ezúttal délután négykor kezdődik.

Mitől szenvednek a marihuánások?

A marihuánaipar, amely egykor látszólag igencsak bővelkedett a lehetőségekben, nem váltotta be a korábbi ígéreteit, a legalizálások ellenére sem – írta az Investing.com. Az iparági óriások közül a Curaleaf részvényei 73 százalékot estek a korábbi csúcsukról, a Trulieve Cannabiséi, a Green Thumb Industrieséi és a Verano Holdingséi 2021 óta szintén jelentős, 82, 66, illetve 84 százalékos visszaesést mutatott.

Az AdvisorShares Pure US Cannabis ETF, a szektor legnagyobb és legjelentősebb ETF-je is ezt tükrözi, elképesztő mértékben, 82 százalékkal forog a korábbi csúcsai alatt. Mi áll az iparág rossz teljesítménye mögött?

A válasz a kemény szabályozási környezetben rejlik.

Előnyben az illegális termelők

Mind Kanadában, mind az USA legalizálásról döntő államaiban szigorú szabályozás vonatkozik a marihuána értékesítésére és előállítására, ami megnöveli a termelési költségeket. Ez jelentős árelőnyt jelent az illegális piac számára, amely a szabályozás és az adózás keretein kívül működik. Ennek eredményeképpen a legális termelők kénytelenek csökkenteni az áraikat, hogy versenyezni tudjanak.

Ami leszorítja a haszonkulcsukat és rontja a befektetői hangulatot.

66 ezer dollár alatt a bitcoin

A bitcoin 0,6 százalékkal, 65 700, az ether 2,8 százalékkal, 3440 dollárra esett kedd reggelre, amit részben azzal magyaráznak, hogy most nincs igazán olyan újdonság, “narratíva”, várakozás, ami az árfolyamokat felfelé húzná. Az Ethereum ETF-ek végső engedélyeztetése is várat magára, talán júliusban történhet meg. Egy hét alatt mindkét vezető kriptovaluta esése 2,6 százalékos volt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Bitcoin ETF-ekből pedig inkább tőke áramlott ki. A dollár erősödése és az általános tőkepiaci bizonytalanság nyilván szintén nem segít a kriptóknak.

Nem hivatalos, hogy hivatalos a Trump-érme

Egy, Donald J. Trump volt amerikai elnök népszerűségét kihasználni próbáló, eddig szinte ismeretlen “mémérme”, a DJT árfolyama a Solana blokkláncon több mint kétszeresére ugrott, majd őrült ingadozást produkált. Végül 129 millió dolláros forgalmat bonyolított – egyetlen pletykára alapozva. Eddig ugyanis nem erősítették meg sehol, miszerint a volt elnök egy ugyanilyen nevű hivatalos tokent indítana, vagy felkarolná a már meglevőt. (Trump médiacégének tőzsdei tickerkódja is DJT.)

Egy híroldal erről szóló információját sokan kétségbe vonták, majd le is vették a Twitterről. A hírforrás eredetileg azt is sugallta, hogy Trump 18 éves fia, Barron lesz a tokenprojekt élén. A MAGA (TRUMP) és más, valahogyan Donald Trump témáját felvevő mémérmék viszont több mint 30 százalékot estek a pletyka hatására.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18855 18685 18885 +0,37% 18850 18865 3 480 577 295 HUF 2024-07-23 16:41:13
MOL 2860 2830 2866 +0,70% 2858 2862 442 617 822 HUF 2024-07-23 16:38:26
MTELEKOM 1084 1078 1090 -0,37% 1082 1084 109 811 210 HUF 2024-07-23 16:29:07
RICHTER 9860 9800 9895 +0,20% 9860 9870 783 343 880 HUF 2024-07-23 16:39:50
OPUS 435 435 439 -1,14% 436 437 36 183 462 HUF 2024-07-23 16:35:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Esik a forint!
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:07
A jelek szerint Virág Barnabás jegybanki alelnök nem tudta meggyőzni a piacot a keddi 25 bázispontos kamatcsökkentés szükségességéről, közel két óra alatt másfél egységgel gyengült a hazai fizetőeszköz az uniós pénzzel szemben.
Részvény / Deviza / Áru Erejét fitogtatva várja a forint Matolcsy Györgyék nagy bejelentését, új csúcson a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:05
A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama kedd délelőtt a 390-es lélektani határ alatt körül cirkált, kérdés, ott is marad-e azt követően, hogy délután 2 órakor lehull a lepel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntéséről. A tőzsdéken nincs egyértelmű irány, az újabb rekordszintre jutott BUX a maga enyhe emelkedésével a jobbak közé tartozik, hála annak, hogy a hazai blue chipek a Telekom kivételével erősödnek. Az olaj ára felfelé, a gázé lefelé menőben, az arany drágul, a kriptók viszont esnek.
Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG