<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdék ismét kisebb-nagyobb mínuszba lendültek, aminek fő oka a kínai Evergrande ingatlanóriás lehet, mert nem fizetett ki egy esedékes kamatösszeget. A német gazdaságból is rossz hír jött, esnek a sportszergyártók. A hazai részvénypiac is esik, a forint állítólag az uniós pénzek miatt gyengül tovább.

Folytatódik a szeptemberi hintapalinta a tőzsdéken, megerősítve e hónap rossz hírnevét. A fő ok az lehet, hogy a kínai Evergrande körül ismét felcsaptak a hullámok, mivel a cég nem törlesztette több tízmillió dolláros csütörtöki kamatfizetési kötelezettségét. Most állítólag további 30 napja van, mielőtt fizetésképtelenné nyilvánítják.

A kínai hatóságok állítólag már a csődre készülnek. Az Evergrande a tőzsdén ismét zuhan, a shanghai tőzsdeindex azonban csak 0,8 százalékkal süllyed, Japán pedig emelkedik.

Szűk gyártási keresztmetszetek a németeknél

Németországból gyenge üzleti bizalmi index érkezett, ráadásul már harmadik hónapja mérséklődik az értéke. Az ok főként a kapacitások szűk keresztmetszete. A német index 0,6, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal esik. Az amerikai indexhatáridők is 0,3-0,4 százalékos mínuszban vannak.

Németország (Pixabay.com)Németország (Pixabay.com)

Itthon a BUX index is bő fél százalékkal süllyed, az OTP 0,9, a Mol 0,6 és a Richter 0,1 százalékos gyengülése mellett. A 4iG 0,6 százalékkal van lejjebb, de ma is a harmadik legnagyobb forgalmú papír. A Telekom 0,2 százalékkal olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tovább gyengül, az euró 356,60, újabb egy forinttal drágult tegnap estéhez képest. Az árupiacokon sok fontos termék stagnáláshoz közeli állapotban van, mint az olaj vagy az arany, a réz. Nagyobbat, másfél százalékkal esik azonban az alumínium, a platina és a nikkel, drágul az amerikai földgáz.

Izgalmak jöhetnek a forintárfolyamban?

A 200 napos mozgóátlagot ostromolja az euró-forint jegyzése, tegnap lefordult onnan, azonban jelenleg felette vagyunk – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Az RSI indikátor a túlvett tartomány közelébe ért, az említett ellenállás áttörése esetén a 359-360-os zónában érhet véget a jelenlegi hullám. Az uniós források körüli bizonytalanság továbbra is a forint gyengülése irányába mutat, de érdemes figyelni a Moodys mai minősítésére, egy esetleges felminősítés fordulatot hozhat.

Ugyanakkor a brókercég is úgy véli, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a szinten tartás, ha nem is lehet teljesen kizárni az osztályzat javítását.

Gondok a Nike-nál, esik az Adidas és a Puma is

A Nike amiatt esett nagyot, hogy a katasztrofális vietnami koronavírus-helyzet miatt be kellett zárjon üzemeket az ázsiai országban. Így csökkentette előrejelzéseit.

Már eddig is tíz heti termelést vesztettünk – idézik a cég pénzügyi vezetőjét, aki a cég gyorsjelentését kommentálta.

Ám a koronavírus-lezárások természete alapján lehet, hogy további hónapokra kell készülni, és a gyártásnak csak egy részét tudták más országokba, Kínába és Indonéziába áttelepíteni. Ráadásul a szűk keresztmetszetek miatt a szállítás is kétszer annyi ideig tart, mintegy 80 nap – írta a német Finanzen.net. A Nike cipőinek felét és ruházati cikkeinek 30 százalékát Vietnamban gyártotta.

A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)A Nike, az Adidas és a Puma öt éves árfolyamváltozása (Tradingview.com)

A papír a zárás utáni kereskedésben négy százalékkal van lejjebb. A hír vetélytársainak részvényárfolyamára is kedvezőtlenül hatott, 2-3 százalékkal esik az Adidas és a Puma is.

Ideges tőzsdékre számíthatunk

A piacokat lassuló gazdasági növekedés, lassabban növekvő pénzmennyiség és magas értékeltség jellemzi az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője, Miró József szerint.

Ezért a negatív hírekre sokkal érzékenyebb reakciók jöhetnek az előttünk álló időszakban. Ezt már a bedőlni készülő kínai ingatlanos óriáscég, az Evergrande, vagy épp a jegybankok döntéseit övező aggodalmak (nyomán) rég nem látott mértékű korrekciók is megmutatták.

A cikk illusztrációja alapján a BUX indexben szereplő részvények értékeltsége a sok éves átlagnak megfelelő, a német és amerikai részvényeké azonban inkább jóval afeletti.

Borravaló bitcoinban

A bitcoin két százalékkal emelkedik (pont 45 ezer dollár), az ether kissé süllyed (3110), a kriptodeviza-piac alapvetően nyugodt. Egy hétre visszatekintve azonban még mínuszokat látunk.

Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)Közösségimédia-alkalmazások logói. A Twitter fehér madár, jobbra lent. (Pixabay.com)

A Twitter megerősítette, hogy platformján bitcoinban lehet majd borravalót küldeni a kedvenc szerzőinknek. (A cég nem tárol kriptodevizát, inkább csak megkönnyíti, hogy a felhasználók bitcoin-címüket közzétegyék.) Ezen kívül elmondták azt is, hogy fel szeretnék gyorsítani az innovációkat, és nem akarnak túl szigorúan ragaszkodni olyan újításokhoz, amelyeket a felhasználók nem kedvelnek.

Az ether felé fordulnak az intézményi befektetők?

Az etherre szóló tőzsdei határidős ügyletek jelenleg prémiummal forognak (az azonnali árhoz képest), mivel a nagybefektetők a bitcointól az ether határidős ügyletek felé fordulnak – írta a JPMorgan. A Wall Street nagybankjának elemzői a chicagói CME ​​határidős határidős ügyleteinek árazásából vonták le a következtetést. „Erőteljes divergencia mutatkozik a keresletben” – tették hozzá.

Az intézményi befektetők hajlamosak a szabályozott CME határidős szerződéseken keresztül Bitcoin-kitettséget szerezni – írta a Cointelegraph.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos