<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Enyhe optimizmus van a tőzsdéken a délutáni amerikai inflációs adat előtt, ami Budapesten is érezhető. A forint stabil, a gáz kissé olcsóbb, az olaj viszont emelkedik. Nemcsak az OTP száguldott tegnap, hanem szinte minden európai bankrészvény, mutatjuk az okokat. Átértékelik a FAANG-részvényeket.

Az oly fontos amerikai inflációs adat mai érkezése előtt kivárás helyett emelkedést produkáltak a tőzsdék hétfőn, és ez kisebb mértékben kedden is tart. A német index 0,2, a francia 0,4, a brit 0,2 százalékkal megy fel. Hasonló pár ezrelékes pluszokat mutatnak az amerikai határidős indexek is.

Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedik. Az OTP, amely tegnap visszahódította a 9000 forintos határt, reggel ismét benézett ez alá, de azután újra megemberelte magát. Jelenleg 0,4 százalékkal van feljebb, 9090 forinton. A Mol hasonló mértékben esik. A Richter 1,7, a Telekom 1,1 százalékkal drágul. Folytatódik a Masterplast száguldása, újabb 4,6 százalékkal van feljebb.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint lényegében nem változott ma, 397,10-en áll, a dollár pedig 390,75.

Mitől állt meg már megint a forint erősödése?

Az euró jelentős erősödést mutatott tegnap délelőtt a dollárral szemben, de délután gyengülésnek indult. A dollár erősödése negatív hír a magyar devizára nézve – írta a KBC Equitas.

Emellett holnap Ursula von der Leyen tart évértékelő beszédet az Európai Parlamentben, ahol aztán a magyar jogállamiság kérdéséről is szavazhatnak a tagok.

Ez nagyobb mozgást is kiválthat majd a forint kapcsán “a következő időben” – teszik hozzá.

Minden az infláció körül forog

Eljött a “CPI day”, az inflációs adat napja az USA-ban, 8,1 százalékot várnak az elemzők. Ez kora délután fél háromkor érkezik majd, addig is európai inflációs statisztikákat emészthetnek a befektetők.

Németországban augusztusban 7,5-ről 7,9 százalékra nőtt az év/év árindex (a második becslés szerint), ami megfelelt a várakozásoknak. A vártnál kissé magasabb lett viszont a spanyol adat, 10,5 százalék (de ez is alacsonyabb a júliusi 10,8-nál).

A bankoknak állt a zászló. Fotó: PixabayA bankoknak állt a zászló. Fotó: Pixabay

A német ZEW gazdasági hangulatindex a várt -60,0 helyett -61,9 pont lett (az előző havi -55,3 után).

Enyhülés a gázfronton, de drágul az olaj

A hollandiai szállítású földgáz árfolyama ma is csökkent, mintegy négy százalékkal 182 euró környékére. Az olaj viszont egy százalékkal emelkedik, a Brent elérte a 95 dollárt. A tegnapi emelkedés után esnek a nemesfémek, de fontos ipari fémek, mint a réz, a cink és az alumínium ma is drágulnak. Nagyot ment tegnap az amerikai faanyag tőzsdei ára, kilenc százalékkal ugrott meg.

Hollandiai földgázár (szeptember 12-ig). További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Hollandiai földgázár (szeptember 12-ig). További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A dollár hétfő este korrigált (erősödött), ma pedig csak ehhez képest látszik újabb szerény dollárgyengülés. A gyengülő dollár általában növeli az árupiaci termékek (dollárban jegyzett) árát.

Mi lesz az európai energiával?

Szivárognak a részletek az energetikai megállapodással kapcsolatban – írja az Erste Befektetési Zrt. Az elektromos áram felhasználásának csökkentése két részből állna, egy általánosból és egy csúcsidőszakiból. Jöhet az áramársapka, az ezzel elvont extraprofitot pedig a legkiszolgáltatottabb felhasználók kapnák meg támogatásként.

Várhatóan ma vagy holnap véglegesítik a megállapodástervezetet, még Ursulsa von der Leyen holnapi beszédét megelőzően.

A mostani hírek nem szólnak közös gázbeszerzésről, illetve gázársapka alkalmazásáról sem, így “ezek a megosztó javaslatok valószínűleg kikerültek a csomagból” – kalkulál a brókercég.

Nemcsak az OTP száguldott

A bankrendszer volt a hétfői tőzsdenap nyertese, az OTP-hez hasonlóan főleg a kelet-európai és dél-európai bankok részvényei mentek fel – némelyik 5-10 százalékkal is. De a német Deutsche Bank és Commerzbank is három százalék feletti mértékben drágult.

Ezt egyrészt a kamatfordulattal magyarázták a sajtóban, a kamatemelési sorozattal, ami az Európai Központi Bank múlt heti lépésével még inkább nyilvánvalóvá vált. (A magasabb kamat ugyanis rendszerint növeli a bankok kamatmarzsát, bár negatív hatásai is vannak, mint a hitelfelvételi kedv csökkenése.)

Hollandiai gázár és az eurózónás bankrészvények indexe (Euronext). További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Hollandiai gázár és az eurózónás bankrészvények indexe (Euronext). További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csakhogy a kamatemelés nem volt sem meglepetés, sem újdonság. Legalább ilyen fontos lehet a gázárak csökkenése is. Ezzel mérséklődik egy súlyosabb recesszió és egy vállalati csődhullám veszélye, ami a bankoknak is nagy károkat okozhatna. Amint az ábrán látható, a bankrészvények rendszerint drágulnak, amikor az európai gáz olcsóbb lesz, és fordítva.

Létezik egészségtelenül alacsony munkanélküliség?

A brit munkanélküliség 1974 óta nem látott alacsony szintre ért júliusban a Reuters szerint (3,6 százalékra), aminek azonban nem örülnek az elemzők.

Ez ugyanis nem az új álláshelyeknek volt köszönhető, a 40 ezer munkahely messze elmaradt a közgazdászok várakozásaitól. Inkább az inaktívak száma és aránya emelkedett, 0,4 százalékponttal 21,7 százalékra. Eközben a fizetések is jobban nőttek a vártnál, ami növeli az inflációs aggodalmakat. A brit jegybank jövő héten – a Fed-hez és az EKB-hez hasonlóan – 0,75 százalékpontos kamatemelést határozhat el.

Mikor jön az Ethereum Merge?

Az Ethereum-rendszer nagy átalakulása, a Merge várhatóan szeptember 15-én lesz (az időpont egy műszaki paramétertől függ, így nem határozható meg pontosan). Bár az ether hónapok óta emiatt teljesítette felül a bitcoint, az utóbbi napokban gyengébb annál. Ma is két százalékkal esik, miközben a bitcoin kissé emelkedni tud (22 300, illetve 1716 dollár az áruk).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Blokklánc a háborúban

Mit csinál az Ethereum-rendszer híres alapítója a Merge előtti hétvégén? Tán bőszen programoz, tesztel? Nem, az orosz születésű, Kanadában élő Vitalik Buterin meglepetésszerűen Ukrajnába látogatott a titkosított helyszínű “Kyiv Tech Summit” konferenciára.

Azon egyszerű oknál fogva különbözik más blokklánc-konferenciáktól, hogy teljes egészében egy konkrét, azonnali és nagyon is valós probléma megoldása köré épül: hogyan tudja Ukrajna kihasználni ezt a technológiát az invázió legyőzésére? írja a Cryptobriefing.

Vizsgálják a lehetőségeket az orosz dezinformáció elleni küzdelemben, az információs és kommunikációs infrastruktúra helyreállításában, az újjáépítés megkönnyítésében, új adománygyűjtési lehetőségek feltárásában. Valamint abban, hogyan lehetne több ukrán szakembert bevonni a globális web3-gazdaságba – sorolják.

FAANG helyett MATANA

Az utóbbi évtizedben rengetegszer emlegették a FAANG-részvények csoportját, a vezető amerikai technológiai vállalatokat, ami a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix és a Google felemelkedését kísérte. A Constellation Research szerint azonban itt az ideje felülvizsgálni a listát, és bevezetni a MATANA kifejezést – írja az Investing.com.

Kiejtik a csapatból a Metát – a régi Facebook-ot – és a Netflixet, beemelik viszont a Microsoftot, a Teslát és az Nvidiát. Így az új lista:

  • Microsoft
  • Apple
  • Tesla
  • Alphabet
  • Nvidia
  • Amazon

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7964 7950 8100 +0,78% 7960 7964 2 920 750 806 Ft 2022-09-30 16:53:54
MOL 2402 2328 2436 +3,27% 2398 2404 1 133 414 890 Ft 2022-09-30 16:52:22
MTELEKOM 294 286 295 +3,16% 294 294 57 809 814 Ft 2022-09-30 16:53:37
RICHTER 7450 7100 7455 +4,56% 7455 7460 3 752 109 805 Ft 2022-09-30 16:53:40
OPUS 126 125 129 -1,10% 126 129 4 781 614 Ft 2022-09-30 16:41:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a forint, 431 felett is járt a dollár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 11:15
Újabb történelmi mélypont, soha nem került még ennyi forintba egy dollár.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG