5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pluszokat látunk az európai tőzsdéken, a BUX is további visszafogott emelkedést tud felmutatni, valamicskét a forint is erősödött. Nagy mennyiségű saját részvényt vásárolt a Telekom, folytatja a vételeket az OTP is. Újra felfedezhetik a hazai börzét a külföldiek, mert igen olcsók a magyar papírok. Szenved a bitcoin, de más kriptovaluták sokkal jobban.

Az európai részvények hétfőn 0,3-0,5 százalékos pluszban vannak a vezető nemzeti tőzsdeindexek szerint. Az amerikai határidős indexek részben pluszban, de a technológiai papírok indexe enyhe esést mutat.

A nap fő témái közé tartozik, hogy a német üzleti bizalom indexe váratlanul nagyot esett júniusban. Az Európai Unió pedig várhatóan tárgyalásokat kezd Kínával az elektromos autókra kivetett vámokról. A hét legfontosabb eseménye pénteken következik majd, amikor az USA-ban a személyes kiadások inflációs mutatóját teszik közé, ez az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed preferált indikátora.

A Magyar Telekom egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Magyar Telekom egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kissé erősödik a forint

Budapesten a BUX index 0,1 százalékkal emelkedik, az OTP 0,3, a Masterplast 4,5 százalékkal megy fel. A Richter és a Mol 0,4 százalékkal süllyed, a Magyar Telekom pedig stagnál.

Az euró ára 395,80, mintegy hetven fillérrel van a péntek esti alatt. Az európai földgáz kissé süllyed, az olaj 0,4 százalékkal emelkedett a világpiacon, amihez az egyik hajót ért újabb támadás is hozzájárulhatott. A Nemzetközi Valutaalap közleményt adott ki, amelyben a magyar kormány képviselőivel folytatott megbeszélésekről számolt be.

Árfolyamok és grafikonok

Mi mozgatja a devizánkat?

A pénteki napot is a 396-398-as sávban töltötte a forint az euró ellenében. Szerdán lát napvilágot a folyó fizetési mérleg első negyedéves adata, ami az előzetes ismeretek alapján masszívan többletes lehet, így pozitív jelet küldhet a befektetőknek – írta az Erste Befektetési Zrt. A piac még emészti az MNB múlt heti kommunikációját, emellett a nemzetközi folyamatok lehetnek leginkább meghatározók a hazai piacon.

A befektetők kevésbé keresik a kockázatos eszközöket.

Az arany azért süllyedhetett, mert a befektetők kevésbé optimisták, hogy a Fed jelentősen csökkenti kamatait az idén. Az amerikai szolgáltatói aktivitás múlt heti adata az elmúlt két hónap legerősebb számait hozta, ami erősíti az inflációs várakozásokat.

Telekomot vesz a Telekom, OTP-t az OTP

“Felpörgette a részvény-visszavásárlást” a Magyar Telekom az Erste Reggeli hírlevél szerint. A társaság június 21-én, pénteken 5 662 577 darab törzsrészvényt vásárolt vissza 1059,38 forintos átlagáron. Ezzel a részvény-visszavásárlási program első három napján már 10,4 milliárd forint értékben vásárolt papírokat a maximum 24 milliárd forintos összértékből. (A visszavásárlási akció június 19-től 26-ig tart, de ha nem ériné el a 24 milliárd forintot, 2024 őszén tervezik folytatni.)

Tovább veszi saját részvényeit az OTP is, június 17. és 21. Között 157 204 darabot vásárolt 17 532 forintos átlagáron.

Újra felfedezik a hazai tőzsdét a külföldiek?

Az elmúlt 15-20 évben a világ nagy tőzsdeindexei jelentős emelkedést mutattak, főleg hosszú távon. A magyar részvényeknél 15 éve még jelentős arányt képviseltek a külföldi befektetők, 75 százalék körüli volt a tulajdoni arányuk 2010-ben. Azután csökkent, alig 40 százalék is volt – írta a K&H Értékpapír. Az elmúlt két évben azonban már ismét lassan növekvő pályán mozog a külföldiek aránya, 42 százalékról 45 százalékra emelkedett. Ami

nem olyan látványos, de attól még stabil trendnek tűnik.

Igen olcsók a magyar papírok

A magyar részvények árazottsága pedig igen alacsonyra süllyedt az elmúlt két év során, vagyis meglehetősen olcsóvá váltak. Erre jó példa a 12 hónapos előretekintő P/E ráta (árfolyam/nyereség hányados), ami azt jelzi, hogy egy forintnyi profitért hányszoros pénzt kell fizetni.

Jelen esetben még hat forintot sem, míg 15 éve még majdnem 12-t kellett (a P/E ráta 12-ről 6-ra csökkent). Hosszú távon ez javuló hozamkilátásokat jelezhet a részvénypiacon.

Tehát nem csoda, hogy a nemzetközi befektetők egyre inkább észreveszik a magyar részvényeket is.

Vámtárgyalások indulnak

Tárgyalhat az EU és Kína az európai piacra importált, kínai gyártmányú elektromos járművekre (EV) tervezett vámok kivetéséről – közölték szombaton. Peking azt szeretné, ha az Európai Unió július 4-ig eltörölné a kínai elektromos járművekre kivetett előzetes vámokat – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Szenved a bitcoin, az ether

A bitcoin és az ether hetek óta tartó lecsorgása folytatódik, ma is két-három százalékkal lejjebb vannak, 62 800, illetve 3390 dolláron. Ezzel mintegy 15 százalékkal távolodtak el éves csúcsaiktól. Az esésben szerepe lehet annak, hogy a bitcoin spot ETF-ekből (tőzsdén kereskedett alapokból) az utóbbi időben jelentős mennyiségű tőke távozott, és a Bitcoin- és Ethereum-blokkláncokon sokat csökkent az aktivitás.

A bitcoin, az ether és a solana egy hónapja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin, az ether és a solana egy hónapja. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Olyan további fontosabb kriptovaluták (“altcoinok”), mint a solana (SOL), az avalanche (AVAX), az aptos (APT) vagy a sui (SUI) azonban az elmúlt hónapokban 40-70 százalékos korrekciót szenvedtek el.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kétségbeesettek az altcoin-tulajdonosok

Mi lehet ennek az oka? A kockázatitőke-alapok (VC-k) nyomás alatt állnak, hogy eladják az érméiket, hogy profitot realizálhassanak az elmúlt években végrehajtott befektetéseikből – idéz szakembereket a Coindesk. A piacra ezen kívül különösen rossz hatással van a tőkebeáramlás hiánya, valamint a korábban zárolt (késleltetett kibocsátású) érmék esedékes felszabadulása is.

A kriptopénzpiac a bitcoin és az ether tulajdonosainak szemszögéből, az októbertől márciusig tartó masszív felfutás után úgy tűnik, egészséges konszolidáción megy keresztül.

Azok számára azonban, akik kisebb kriptovalutákat tartanak, ez egy brutális korrekció, a közösségi médiában a hangulat a medvepiaci kétségbeeséshez hasonlít.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18330 18150 18330 +0,71% 0 0 6 410 219 175 HUF 2024-07-17 17:13:53
MOL 2842 2832 2856 +0,50% 0 0 509 546 146 HUF 2024-07-17 17:05:22
MTELEKOM 1092 1086 1098 +0,37% 0 0 347 293 276 HUF 2024-07-17 17:05:12
RICHTER 9765 9735 9795 -0,26% 0 0 1 195 083 110 HUF 2024-07-17 17:06:22
OPUS 440 437 442 -0,34% 0 0 46 720 202 HUF 2024-07-17 17:05:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A font egyéves csúcsra tört, bíznak a befektetők a Munkáspártban?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 16:59
A font egy év után először emelkedett 1,30 dollár fölé, miután a stagnáló infláció kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jövő hónapban csökkentik-e a kamatlábakat.
Részvény / Deviza / Áru Durva esés várható, Trump megválasztása betenne Európának
Eidenpenz József | 2024. július 17. 12:34
Az európai tőzsdék vegyes mértékben esnek, az USA-ban viszont zuhanással indíthat a tech-szektor, miután Donald Trump beintett Tajvannak és a kamatcsökkentésnek is. A magyar eszközök viszont jól teljesítenek, halasztja sajátrészvény-vásárlásait a Telekom. Új történelmi csúcson az arany, emelte a lécet az Adidas.
Részvény / Deviza / Áru A víz élet, vízbe fektetni megélhetés?
Eidenpenz József | 2024. július 17. 09:28
A klímaváltozás, a nem szűnő gazdasági növekedés, a túlnépesedés problémákat okoz a vízellátásban, a víz sok régióban egyre drágább kincs. Akkor felmegy az árfolyama, és érdemes ide befektetni? Közvetlenül vízbe aligha lehet, de az azzal foglalkozó vállalatok részvényeibe már igen. Aki pedig a részvényekhez nem ért, az vehet vízre szakosodott tematikus befektetési jegyeket.
Részvény / Deviza / Áru Kifordul a kezéből a jégkocka, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 07:31
Nézegesse a legfrissebb árfolyamokat.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak piheg az euróval szemben - rá se nézzen a szenvedésére!
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:39
Kora estére a magyar fizetőeszköz kevesebbet ér a főbb devizákkal szemben, mint reggel.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsde hőgutát kapott és elszédült kedd estére
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 435,78 pontos, 0,6 százalékos csökkenéssel 72 294,66 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit tudunk most a forintról, Trump a Szilícium-völgyhöz közelít
Eidenpenz József | 2024. július 16. 12:40
Az európai indexek esnek, velük a BUX is, de az USA-ban pozitív nyitás várható. A forint viszonylag erős, a jövő heti kamatdöntés viszont nyitott kérdés. Csúcsdöntésre készül az arany, aminek komoly fundamentális okai lehetnek. Donald Trump leendő helyettese egy kockázati tőkésből lett szenátor, így a Szilícium-völgy nagy befektetői és a bitcoin-hívek is üdvözölték a választást.
Részvény / Deviza / Áru Megint csúcsot döntött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 476,78 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 72 730,44 ponton, új csúcson zárt hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG