<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.

A tegnapi jó tőzsdei hangulat mára elillant, a német, francia, brit indexek 0,8-1,0 százalékos mínuszban vannak. A hosszú hétvége, a hétfői szünet után az USA-ban is esés várható, nem is kicsi, az S&P 500 határidős értéke egy, a Nasdaq 100-é pedig több mint másfél százalékos mínuszban áll.

Az aggodalmak fő forrása a kamatemelési ciklus, de a vírus sem hagyja nyugodni a befektetőket. E fronton rossz hír, hogy a negyedik oltás kevésbé tűnik hatékonynak az omikron ellen. Jó, hogy Nagy-Britanniában tovább javul a helyzet, és lazítanak a karantén-szabályokon.

Itthon a BUX index 1,1 százalékkal süllyed, amit az OTP 1,6, a Mol 0,6 és a Richter 1,7 százalékos esése alakít elsősorban. A Telekom stagnál, az AutoWallis a kevés emelkedő papír egyike 0,8 százalékkal.

Árfolyamok és grafikonok

A forint is gyengült, 356,70 az euró, több mint egy forinttal magasabban áll a tegnap estinél. Egy-másfél százalékos pluszban, sok éves csúcson áll az olaj, a Brent 87,60 dollár.

Zsugorodott tavaly az európai autópiac

Decemberben 22 százalékkal esett vissza az európai autópiac az ACEA adatai szerint, 2021 egészében pedig másfél százalékos a mérséklődés. Az év utolsó hónapjában 950 ezer új autót regisztráltak – írja a KBC Equitas.

  • A legnagyobb visszaesés a legnagyobb piacon, Németországban történt, 27 százalék.
  • A nagyok közül a Volkswagennél látható a legnagyobb, 30 százalékos csökkenés.
  • A Stellantis értékesítése 24, a BMW-é 22 százalékkal esett vissza.
  • A Daimler 15 és a Renault 11 százalékos mínusza már átlag feletti teljesítmény.

A visszaesés fő okai a globális chiphiány és a járványellenes korlátozások voltak.

Megint kísért a kamatmumus

Tovább emelkednek a hozamok és a kamatemelési várakozások. Ma a kétéves amerikai hozamszint 2020 márciusa óta először átlépte a bűvös egy százalékot – írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

Már általános piaci vélekedéssé vált az idei négy kamatemelés (összesen egy százalékpont), amit a minap még csak a Goldman elemzői lebegtettek be. Ez a „mém” gyorsan végigfutott a piacon, amely nagyon is vevő az ilyen gondolatokra. Igen ám, de ezek nem tesznek jót a részvénypiacoknak, ezt látjuk ma reggel is.

A Brent olaj 2013-tól (Tradingview.com)A Brent olaj 2013-tól (Tradingview.com)

Hét éves csúcson az olaj

A Brent olaj ára 2014 óta nem látott magasságokba emelkedett – írja az Equilor Befektetési Zrt. Ennek több oka van:

  • Az irániak által támogatott jemeni huthi lázadók dróntámadást intéztek az Egyesült Arab Emirátusok ellen. Robbanás volt és tűz ütött ki Abu Dhabi nemzetközi repterén és a mellette levő ipari komplexumban.
  • Az omikron variáns kereslet-visszafogó hatása miatt is egyre kevésbé aggódik már a piac.
  • A globális olajkészletek is folyamatosan csökkennek.
  • A Goldman már 100 dolláros olajárat vár az idei harmadik negyedévre.

Emelték az AutoWallis célárát

A vételi ajánlás fenntartása mellett 182 forintra emelte az AutoWallis Nyrt. részvényeire vonatkozó 12 havi célárát a Concorde Értékpapír Zrt. friss elemzésében. A korábbi célárfolyam 171 forint volt. A részvény most 124,5 forint, tehát a brókercég 46 százalékos felértékelődést vár.

A november eleji kibocsátásnál a részvényre 107-122 forintos sávot hirdettek meg, és végül 117 forintos áron jutottak a papírokhoz a lakossági és intézményi befektetők egyaránt. Ehhez képest 6,4 százalékkal van feljebb a részvény.

A fiú, aki tíz dollárnyi ether miatt perel

Pert indított egy fiatalember az USA-ban, miután tíz dollár érékű ethert helyezett el a Pool Together kriptodeviza-megtakarításban (DeFi-alkalmazásban) – írta a CryptoBriefing. A vád szerencsejáték engedély nélküli szervezése, ugyanis az alkalmazásban forrásokat elhelyezők nagyobb összeget nyerhetnek.

“Decentralizált platform, amely okosszerződéseket futtat.” Ether-emlékérme. (Pixabay.com)“Decentralizált platform, amely okosszerződéseket futtat.” Ether-emlékérme. (Pixabay.com)

Ezt a Pool Together Inc. cég szervezi, amely ellen a per indult. A tét persze nem tíz dollár, hanem sok tízmilliárd vagy több százmilliárd, mert a nagy kérdés, hogy felelős-e egy vállalat a blokkláncon futó szolgáltatásokért, a felhasználók műveleteiért. Áttételesen pedig annak eldöntése, hogy a DeFi-ágazat (decentralizált pénzügyi alkalmazások a blokkláncon) valóban decentralizált-e, amely szervezőktől, irányítóktól függetlenül is működik.

A pernek így messzemenő következményei lehetnek a kriptodevizák működésére és szabályozására. A felperes állítólag egy Elizabeth Warren szenátorhoz közel álló személy, aki pedig a kriptodevizák ádáz ellensége.

Csorognak lefelé a kriptodevizák

A kriptodevizák ma is gyengék, a bitcoin és az ether 2-3 százalékos mínuszban van, az utóbbi egy hétben pedig lényegben nem mentek sehova.

  • Rossz hír volt, hogy a Crypto.com átmenetileg felfüggesztette a kiutalásokat biztonsági aggályok miatt (de már visszaállította).
  • Jó hír viszont, hogy a PayPal is saját stabil kriptodevizát tervez.

A DeFi-alkalmazások ennél nagyobb mértékben, átlagosan öt százalékkal esnek, talán az említett per miatt is. Különösen nagyot, 26 százalékot zuhant az Olympus (OHM), amelyet a kriptósok is a “degen” (őrült hazárdjáték) kategóriába sorolnak. Erről itt írtunk részletesebben:

A japán jegybank rendíthetetlen

A dollár rövid időre visszatért a 115 jenes szint fölé, miután Haruhiko Kuroda, a japán jegybank elnöke cáfolta, hogy a bank tárgyalt volna a kamatemelés lehetőségéről. Pedig a bank most kismértékben, 1,1 százalékra emelte a következő két évre vonatkozó inflációs kilátásait. Ez még mindig jóval elmarad a két százalékos jegybanki céltól.

“A belátható jövőben kevés esélyt látunk arra, hogy a BoJ módosítsa az irányadó kamatokat” – idézi az Oxford Economics elemzőjét az Investing.com.

Úgy gondolják, hogy a jen gyenge marad ebben az évben, de a további leértékelődés lehetősége is korlátozott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10295 10260 10490 -1,62% 0 0 6 962 475 105 Ft 2022-05-24 17:13:45
MOL 2872 2798 2898 +1,06% 0 0 4 340 855 454 Ft 2022-05-24 17:06:59
MTELEKOM 419 410 419 +1,95% 0 0 197 682 707 Ft 2022-05-24 17:05:08
RICHTER 7380 7310 7650 -3,72% 0 0 1 791 620 145 Ft 2022-05-24 17:05:08
OPUS 186 186 191 -1,69% 0 0 7 737 018 Ft 2022-05-24 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett ma a Richter
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:44
Átlagos volt a forgalom.
Részvény / Deviza / Áru Orosz olajembargó? Mit sugall a Mol árfolyama?
Király Béla | 2022. május 24. 12:12
Jó ideje napirenden van az orosz olajimport szankcionálása az Európai Unióban, Magyarország azonban ellenzi ezt. Az indok, hogy a Molnak óriási költséget jelentene az átállás, és az ellátásbiztonság is veszélybe kerülne. A legfrissebb nyilatkozatok szerint mégis lehet embargó, a Mol ennek ellenére emelkedett kedden délelőtt.
Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
hírlevél
Ingatlantájoló