6p

Jó hírek dobták meg a forintot kedden reggel: az állandó feszültség most kivételesen enyhülni látszik Magyarország és a nyugati szövetségesek közt. Az viszont kevésbé jó hír, hogy a kormány a vártnál jóval magasabbra emelte az idei hiánycélt - de legalább a bankadó megemelésével talán nem terveznek, ami a bankoknak (és részvényeseiknek) is jó hírt jelent. Az olajár, az aranyár és a gázár is esik kedden.

Több jó hír is érkezett a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Ezúttal nem makroadatokról van szó, hanem a magyar kormánynak a nyugati szövetségesekkel vívott harcában van kedvező fejlemény. A Financial Times ugyanis arról írt: az Európai Bizottság hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését annak érdekében, hogy az Orbán-kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez - így akár még idén is pénzhez juthat az egyébként meglehetősen pocsék helyzetben lévő magyar költségvetés. Részletek az Mfor.hu cikkében >>

Ettől nem független a másik jó hír: az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról annak érdekében, hogy Magyarország ne blokkoljon tovább egyedüliként egy félmilliárd eurós kifizetést Ukrajnának. Hétvégén már ideiglenesen felfüggesztették az OTP háborúpárti státuszát az ukránok, de a magyar külügy erre még azt jelezte: ez nem elég ahhoz, hogy megváltoztassa álláspontját. Keddre ezért újabb gesztust tett a NAZK, és végleg levette a listáról az OTP-t - ezen a fronton tehát enyhült az állandó feszültség Magyarország és a nyugati szövetségesek között.

Rögtön erősödött a forint

A forint a jó hírek hatására szépen erősödött kedden reggel. Az euró jegyzése 389,50 környékéről 386 forintig csökkent - nagy rekordról persze nem beszélhetünk, de azért egy jó másfél hete nem látott szintre sikerült felküzdenie magát a forintnak. Ennek az előnynek aztán a délelőtt második felére elolvadt egy része, 388 környékén is járt az euró jegyzése 11 óra tájban, délre azonban újra 387 alá került a jegyzés. 

Az EUR/HUF alakulása kedden. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
Az EUR/HUF alakulása kedden. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Az EUR/HUF újbóli emelkedésének hátterében két tényezőt emelhetünk ki: egyrészt az euró is gyengült a dollárral szemben közel 10 havi mélypontra a pozitív amerikai makroadatok eredményeként (márpedig az erős dollár a magyar deviza szempontjából kedvezőtlen), másrészt pedig a kormány félig-meddig váratlanul bejelentette, hogy megemelik a hiánycélt. Ez önmagában nem meglepetés, a korábbi 3,9 százalékos GDP-arányos hiánycél nyilvánvalóan tarthatatlan volt - a várt 4,5 százalék helyett azonban a Pénzügyminisztérium 5,2 százalékra emelte a hiánycélt. 

Árfolyamok és grafikonok

Az Erste Befektetési Zrt. délelőtti hírlevele szerint az új hiánycél mintegy 500 milliárd forinttal lehet magasabb a piac által várt, és mintegy 1 000 milliárd forinttal az eredeti hiánycélnál. Ez pedig azt sugallja, hogy nem emelik meg a bankadót - írja az Erste. 

Jó hírt kapott az OTP és a többi magyar bank

A hazai bankok számára fontos hír, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ma reggeli közleményéből szintén kiderült, hogy a kormány a bankoktól az új vállalati és lakossági hitelek esetében önkéntes kamatplafon bevezetését kéri. Ennek elfogadásával a bankok számára a kormány két vállalást is tesz: amennyiben a jegybanki alapkamat egyszámjegyűre csökken, akkor lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, valamint a lakossági kamatstop felülvizsgálatára is lehetőség nyílik - írja a KBC Equitas reggeli hírlevele.

Nem csoda, hogy összességében az OTP a legjobban teljesítő bluechip kedd délelőtt: bár az első percek nyeresége két és fél óra alatt csökkent, de még így is megmaradt bő fél százalékos emelkedés fél 12-re a bankpapír tegnapi záróárfolyamához képest - valamivel 13 400 forint fölött jegyezték ekkor az OTP-részvényeket. Ugyanekkor a Magyar Telekom és a Richter épp tegnapi záróárfolyamán stagnált, a Mol pedig 0,3 százalékos csökkenést mutatott. Az Opus részvények több mint 1 százalékos emelkedésben voltak kedden késő délelőtt.  

Itt nézheti meg, hogyan állnak jelenleg a részvényárfolyamok >>

A főbb nyugat-európai tőzsdék kisebb (0,1 és 1 százalék közötti) mínuszban kezdték a napot, így Budapest a késő délelőtti órákban a felülteljesítők között van, a BUX index 0,3 százalékot meghaladó emelkedéssel gyakorlatilag európai top3-ban van kedd délelőtt.

Tőzsdei kishírek: Richter, Tesla, Wizz Air

  • Az Erste gyógyszeripari elemzője ma megjelent szektorelemzésében a korábbi 9 260 forintról 10 300 forintra emelte a Richter részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárat, s továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt.
  • Globális szinten 435 ezer autót szállított le a Tesla a harmadik negyedév során, amely egyben csökkenést jelent a tavalyi eredményekhez képest, ráadásul az elemzői konszenzus is 456 ezer feletti eredményre számított. 
  • A KBC Equitas hírlevele emlékeztet: közzétette a friss szeptemberi utasforgalmi adatait a Wizz Air, a hónap során 5,5 millió feletti forgalmat bonyolított le a társaság, ez éves alapon 21 százalékos javulást jelent. Ezzel együtt a kihasználtság is fokozatosan emelkedik.

Padlón az olajár, az aranyár és a gázár

Az olajárak hétfőn jelentősebben csökkentek, a WTI olajfajta hordónként 2 dollárral lett olcsóbb, 89 dollárig csökkent az ára. Kedden reggel a 88 dolláros szintig ereszkedett az árfolyam, innen kisebb korrekcióval újra 89 dollár közelébe került vissza a jegyzés délelőttre. A csökkenő trend hátterében egy török kőolajvezeték újraindulása áll, valamint egy Citigroup elemzés, amely szerint jövőre a mostani túlkereslet helyett túlkínálat állhat elő. A hazai üzemanyagárak szempontjából ez jó hír lehet, a dollár jelentősebb erősödése viszont rossz hír - szerdán kiderülhet, a kettő egyenlegeként hogyan alakulnak majd az árak péntektől a magyar benzinkutakon.

Az árupiacon az arany ára is csökkent a reggeli órákban, az unciánkénti jegyzés 1840 dollárig esett - innen csak pár dollárral került feljebb a délelőtti órákban. Ez héthavi mélypontot jelent, március eleje óta nem látott szintekre esett az arany jegyzése.

Az európai gázár komolyabb csökkenésben van kedden déltájban: 7 százalékkal a tegnapi ár alatt, megawattóránként 36,53 eurón állt a jegyzés a holland tőzsdén. A jelenlegi előrejelzések szerint szokatlanul enyhe időjárás jöhet októberben, az európai gáztárolók töltöttségi szintje rendkívül magas - ez pedig felülírja az ellátással kapcsolatos esetleges bizonytalansági faktorokat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG