BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 30. 11:19

Ma van a gyorsjelentési szezon csúcsa, késő este a világ legértékesebb vállalatai teszik közzé a számaikat. A tőzsdék hangulata azonban elromlott, valószínűleg azért, mert Európában többségükben rossz gyorsjelentések érkeztek. Rosszul muzsikál az autóipar és a bankszektor, de legalább a sörgyáraknak jól megy. Öngólt rúgna az USA, ha fellépne az internetes óriások ellen?

Nem okozott meglepetést a Fed, nem változott az amerikai jegybank üzenete – így foglalható össze a várva várt tegnapi ülés. Így az amerikai tőzsdék is folytatták emelkedésüket este, és szép pluszban, 1,2-1,3 százalékos emelkedésben zárt az S&P 500 és a Nasdaq. Mára azonban alaposan elromlott a hangulat, a Stoxx 600 európai index 0,9 százalékkal esik. Hasonló képet mutatnak az amerikai határidős indexek is.

Rossz hír volt, hogy a német gazdaság a második negyedévben 10,1 százalékkal zuhant, ez volt a legnagyobb összeomlás, amióta 1970-ben a számítást megkezdték. A szakértők csak kilenc százalékos csökkenéssel számoltak. Délután az USA-ból érkezik majd GDP-adat. Az amerikai tőzsdezárás után pedig az Apple, az Amazon, a Facebook és az Alphabet várva várt gyorsjelentése esedékes. Vagyis a világ négy legértékesebb vállalatáé.

Esik a DAX, a BUX és a forint

Ma a német tőzsde a fő visszahúzó erő, a DAX 1,7 százalékos mínuszban van. Párizsban 0,7, Londonban 0,9, Milánóban 1,1, Madridban 1,7 százalék a süllyedés. Varsó is alulteljesítő 1,7 százalékos eséssel. Budapest inkább átlag körüli, 1,1 százalékos indexsüllyedést mutat. A Richter és a Telekom stagnál, az OTP 1,2 , a Mol 0,7, a CIG Pannónia 2,3 százalékos esést szenved el.

A 4ig ismét tendert nyert, aminek értéke 1,1 milliárd forint. A forint gyengülésbe kezdett, a 346,1 forintos euró 1,3 forintos drágulás. Esnek a nemesfémek és az olaj, utóbbi egy százalék körüli mértékben. A dollár szerény erősödést mutat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Óriási gyorsjelentés-dömping van, valószínűleg ez lesz a szezon legsűrűbb napja. Az elmúlt egy napban jelentett a Shell, a Total, a Fresenius, a Danone, a Volkswagen, a Heidelberg Cement, az Airbus, a General Electric, a General Motors, a Boeing, az Airbus, a Starbucks, a Qualcomm és még sokan mások. A Reuters szerint a kedvezőtlen gyorsjelentések okozzák az európai tőzsdék mai süllyedését, az amerikai Fed viszont alapvetően pozitív hatású volt, hozta, amit tőle vártak.

Nincs visszaút az online-ból

A Shopify és a PayPal is arról adott tanúbizonyságot negyedéves gyorsjelentésében, hogy a koronavírus rohamos ütemben felgyorsította az online kereskedelemre való átállást a vállalatok körében. A webáruházakat üzemeltető Shopifynál 71 százalékkal több új online boltot hoztak létre a második negyedévben, mint az elsőben. A PayPal-nál az aktív felhasználók száma 21 százalékkal nőtt év/év alapon. Ha pedig egyszer a világ így ráharapott az online kereskedelemre, akkor innen valószínűleg már nincs visszaút

– írta az Erste Befektetési Zrt.

Nagyot esett a Volkswagen részvénye, négy és fél százalékkal, mert a rossz jelentés mellé még osztalék-csökkentés is járult. A többi autógyártó részvénye is a vesztesek közé tartozik. A brit Lloyds Banking Group is veszteségessé vált, másfél százalékkal esik. De lefelé megy számos más európai bankrészvény, köztük a Raiffeisen, a nagy spanyol bankok és az Erste-csoport is. A Royal Dutch Shell olajkonszern meglepetésre el tudta kerülni a veszteséget, ám ez csak arra volt elég, hogy a részvény stagnáljon. A francia Total viszont súlyos veszteségről jelentett, de emelkedni tud.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A kevés jó hír közé tartozott a belga Anheuser-Busch InBev söripari vállalat jelentése, amely arról számolt be, hogy a sörkereslet júniusban szépen magához tért. A részvény hét százalékkal emelkedik, ennek nyomán más söripari részvények is pluszban vannak, például a dán Carlsberg. Tart a Puma tegnap kezdődött ugrása is a gyorsjelentés nyomán, ma is négy százalékkal megy fel a papír.

Sörök valahol Európában (Pixabay.com) Sörök valahol Európában (Pixabay.com)
Öngól lenne a Big Tech korlátozása?

Tegnap az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google vezérei beszéltek az amerikai törvényhozók előtt egy antitröszt-eljárás során.

Big Tech a Kongresszus előtt, jobbról-balról nyomás alatt, hogy túl nagyok és fel kéne darabolni őket. Pedig fogyasztók milliárdjai élvezik az olcsó szolgáltatást, amit nyújtanak. A szétszabdalásuk a kínai diktatúra malmára hajtaná a vizet, kínai, államilag szponzorált versenytársak lihegnek a nyakukban, lásd TikTok vs. Facebook. (…) Közben Kínában a nagy amcsi cégek tiltva vannak. A diktatúrákban a sajtószabadság utolsó mentsvára a könnyen hozzáférhető szociális média. (…) Vagy a magyar helyzet, ahol az autokrata rezsim által szétvert legolvasottabb online média maradéka egy sebtiben összeütött Facebook oldalon keresztül tud egyáltalán még kommunikálni

– írta Vakmajom (Hold Alapkezelő) a Facebook-on, a Wall Street Journal nyomán.

(A témában lásd cikkeinket: Eladnák a TikTok-ot, újabb nagy ugrás az elektromosautó-iparban, Túl nagy hatalma lett az amerikai techcégeknek)

Öt érv a dollár gyengülése mellett

Az elmúlt hetek egyik legfontosabb folyamata a dollár gyengülése volt, részben ez lehetett az oka például a nemesfémek drágulásának is, de az amerikai exportőrök részvényeire is jó hatással van. Következményei között említhető a dollárban eladósodott országok és vállalatok terheinek csökkenése.

Ezzel foglalkozik az Alapblog infografikája “óriási trendforduló címmel”. Öt érvet sorolnak fel a dollár gyengülése mellett, az első, hogy anticiklikus deviza. Ha javul a világgazdasági növekedés, akkor a dollár jellemzően gyengül. A második, hogy az amerikai ikerdeficit tovább növekszik. A harmadik, hogy a Fed kamatvágásokat hajtott végre, így eltűnt Amerika kamatelőnye a világ többi gazdaságával szemben. A negyedik a csökkenő kereslet az amerikai állampapírok iránt. Az ötödik pedig, hogy az amerikai vállalatok kevesebb külföldön megtermelt profitot visznek haza az USA-ba.

(Reggeli koronavírus – körképünk itt olvasható.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Új szolgáltatáscsomagok az Apple-től, örökre elveszett a munkahelyek egy része?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 19:00
Európában szinte egységesen mínuszban zártak az indexek ma, az Egyesült Államokban viszont a technológiai szektor emelkedése inkább jó, mint rossz hangulatot jelez. A tengerentúli munkanélküli kérelmek száma március közepe óta nem látott szintre esett. Az Apple új szolgáltatáscsomagokat jelentett be, emiatt ez a részvény vezeti az emelkedést. Borúlátó az egyik Fed-vezető.
Részvény / Deviza / Áru Patthelyzet a szenátusban, rendesen elbánt a vírus a Rábával
Eidenpenz József | 2020. augusztus 13. 11:21
Keresték az irányt az európai tőzsdeindexek, és úgy tűnik, lefelé találták meg. Egy kis pihenő azonban a tegnapi nagyszerű emelkedés után nem meglepő. Elhúzódhat az új amerikai csomag, ami tízmillióknak jelenthet gondokat. Kontinensünkön záporoznak a gyorsjelentések, ennek nyomán óriásit esik a Thyssenkrupp, jobb lett a várakozásoknál viszont a Deutsche Telekom. Budapesten a BUX tartja magát, a forint is alig változik.
Részvény / Deviza / Áru Baljós inflációs árnyak – arany, részvény, ingatlan kell nekünk?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 19:04
Nagyon szépen emelkednek az amerikai tőzsdeindexek, a jó tengerentúli nyitás az európai tőzsdéket is magával ragadta. A BUX is hozta az európai átlagot, három fontos részvényünk is drágult. A forint szolidan gyengülget, a nemesfémek esése megállt, az olajpiac pedig örül a jó készletadatoknak. Aggasztóan magas viszont az amerikai infláció. Emelkedik a hazai lakáseladások száma.
Részvény / Deviza / Áru Azon is kereshetünk pénzt, ha mások társat találnak maguknak
MFC Equity | 2020. augusztus 12. 18:32
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Momo Inc. randevú és kapcsolattartási platformot mutatjuk be, aminek a keresletét több szociodemografikus trend is hajtja.
Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Friss
hírlevél