5p

A tőzsdék hangulata egész jó, pedig az orosz-ukrán feszültség és a kamatemelések árnya akár az eséshez is megfelelő indok lenne. A BUX-ot az OTP és a Richter húzza, a forint is jól tartja magát. Lehet, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazandó szankciók a nyugat-európai olajmultikra is vissza fognak ütni?

Pénteken nagyon szépen ért véget az amerikai kereskedés, az S&P 500 index 2,4 és a Nasdaq 3,2 százalékos emelkedésével. Ma reggel Ázsiában és délelőtt Európában is folytatódik a jó hangulat, bár a reggeli szintekhez képest volt egy kis lecsorgás. A német index 0,9, a francia 0,3, a brit 0,1 százalékkal megy fel.

Pedig korántsem minden fenékig tejfel, tovább erősödnek a kamatemelési várakozások az USA-ban, mások mellett már a Goldman Sachs elemzői is módosították a prognózisukat. Így már öt darab 25 bázispontos emelést várnak az eddigi négy helyett. Az orosz-ukrán helyzet sem javul, újabb csapatösszevonásokat és kardcsörtetéseket ismertet a sajtó.

Itthon a BUX index is szépen emelkedik, 0,9 százalékkal, az OTP 1,2, a Mol és a Telekom 0,5 és a Richter 1,6 százalékos emelkedése mellett. Az Opus 1,7 százalékkal felfelé, a 4iG 0,9 százalékkal lefelé tart.

Árfolyamok és grafikonok

A csütörtöki kamatemelés és forinterősödést pénteken némi gyengülés követte, ma pedig alig változik az árfolyam. Az euró 357,80 forint, 20-30 fillérrel a péntek esti alatt áll. Megerősítette Magyarország besorolását a Fitch Ratings pénteken, a felülvizsgálat során változatlanul BBB besorolást adott, stabil kilátással.

Egyre csak drágul az olaj

Az olaj drágulása nem ér véget, a Brent típusú olaj 0,6 százalékkal 89,1 dollárra ment fel, de kora reggel súrolta a 90 dollárt is. Nemrég 100, 105, 110 dolláros jóslatok is érkeztek az olajár idei értékére nagy nemzetközi elemzőházaktól, a fő probléma állítólag – a geopolitikai helyzet mellett – az OPEC termelésének csökkenése.

Saját lábába lőne a Nyugat az olajipari szankciókkal?

A magas olajár segítheti az európai olajcégeket, másrészt viszont növeli az inflációt és a termelési költségeket – írja a német N-Tv.de portál. A nyugati olajóriások sorait pedig átrendezheti, ha szankciókat vetnek ki az ukrajnai válsággal kapcsolatban Oroszország ellen, egy részük az intézkedések célkeresztjébe kerülhet.

A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)
A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

Az Egyesült Államok és Európa nem fontolgatja ugyan az orosz olaj- és gázexport elleni közvetlen szankciókat, attól tartva, hogy ez megnövelheti az amúgy is magas energiaköltségeket Európában.

Az előkészítést végző tisztviselők azonban felvázolták az Oroszországba irányuló technológiatranszferek messzemenő korlátozásainak és az exportellenőrzéseknek a lehetőségét – írta a Wall Street Journal. Ezek megnehezíthetik az Oroszországban működő összes vállalat számára, beleértve a nyugati energiavállalatok leányvállalatait és partnereit is, hogy hozzáférjenek kritikus berendezésekhez és know-how-hoz.

Végre nőtt az okostelefon-piac

Először nőtt a globális okostelefon-piac 2017 óta – írja az Equilor Befektetési Zrt.  A Counterpoint Research szerint a szállítások volumene négy százalékkal bővült 2021-ben, elérve az 1,39 milliárd készüléket, annak ellenére, hogy a világjárvány és a világméretű chiphiány akadályozta az ellátást. A Samsung megőrizte vezető helyét.

A növekedésért felelős régiók közül kiemelkedett Észak-Amerika, Dél-Amerika és India. Az Egyesült Államok növekedését nagymértékben segítette az Apple első 5G-komptaibilis iPhone szériája iránti kereslet növekedés.

Apple okostelefon (Pixabay.com)
Apple okostelefon (Pixabay.com)

Bizonytalankodnak a kriptodevizák

A hétvégi emelkedés után a bitcoin és az ether két százalék körüli mínuszban van. Egy hétre visszatekintve azonban 11-12 százalék az emelkedés, az akkori jelentős mínuszok óta történt némi konszolidáció.

Koncertek leszek a Sandbox-ban

A Warner Music Group zeneipari multinacionális óriás megállapodást kötött a The Sandbox-al. Telket vásárol annak metaverzumában (virtuális világában), ahol egy zenei témájú közösségi tér és koncertszínpad jön létre. Korábban az Adidas is a The Sandbox mellett tette le a voksát, míg a Nike a konkurens Decentraland világát célozta meg.

Makroadat-dömping érkezik

A hét talán legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése lehet a KBC Equitas szerint. Ezenkívül érkeznek inflációs adatok Németországból, illetve több PMI-adat (beszerzési menedzserindex), illetve munkanélküliségi ráták is jönnek a világ több országából.

Illusztráció: Deposhitphotos.com
Illusztráció: Deposhitphotos.com

Itthon továbbra is az MNB egyhetes betéti tenderrel kapcsolatos döntése lehet a legérdekesebb. Ma délelőtt 11-kor az Eurózóna negyedik negyedéves GDP-adata is fókuszba kerülhet, a konszenzus négy százalékos növekedést vár.

Módosult a short ügyletekről szóló rendelet

A befektető gazdasági társaságoknak és természetes személyeknek az eddigi 0,2 százalék helyett minden olyan nettó short pozíciót jelenteniük kell, amely eléri vagy meghaladja az érintett tőzsdei társaság kibocsátott részvényállományának 0,1 százalékát – írja az MNB közleménye.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadta el a short (az adott pénzügyi eszköz árcsökkenésére számító) ügyletekről rendelkező uniós SSR rendeletben meghatározott bejelentési küszöb említett csökkentését. Ez idén január 31-től hatályos. Egyébként 2020. március 16-án a járványhelyzet kialakulását követően ideiglenes intézkedéssel már leszállították 0,2-ről 0,1 százalékra a küszöböt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pofon Putyinnak: kitiltják az orosz fémeket az árutőzsdékről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:15
Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány.
Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG