<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A tőzsdék hangulata egész jó, pedig az orosz-ukrán feszültség és a kamatemelések árnya akár az eséshez is megfelelő indok lenne. A BUX-ot az OTP és a Richter húzza, a forint is jól tartja magát. Lehet, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazandó szankciók a nyugat-európai olajmultikra is vissza fognak ütni?

Pénteken nagyon szépen ért véget az amerikai kereskedés, az S&P 500 index 2,4 és a Nasdaq 3,2 százalékos emelkedésével. Ma reggel Ázsiában és délelőtt Európában is folytatódik a jó hangulat, bár a reggeli szintekhez képest volt egy kis lecsorgás. A német index 0,9, a francia 0,3, a brit 0,1 százalékkal megy fel.

Pedig korántsem minden fenékig tejfel, tovább erősödnek a kamatemelési várakozások az USA-ban, mások mellett már a Goldman Sachs elemzői is módosították a prognózisukat. Így már öt darab 25 bázispontos emelést várnak az eddigi négy helyett. Az orosz-ukrán helyzet sem javul, újabb csapatösszevonásokat és kardcsörtetéseket ismertet a sajtó.

Itthon a BUX index is szépen emelkedik, 0,9 százalékkal, az OTP 1,2, a Mol és a Telekom 0,5 és a Richter 1,6 százalékos emelkedése mellett. Az Opus 1,7 százalékkal felfelé, a 4iG 0,9 százalékkal lefelé tart.

Árfolyamok és grafikonok

A csütörtöki kamatemelés és forinterősödést pénteken némi gyengülés követte, ma pedig alig változik az árfolyam. Az euró 357,80 forint, 20-30 fillérrel a péntek esti alatt áll. Megerősítette Magyarország besorolását a Fitch Ratings pénteken, a felülvizsgálat során változatlanul BBB besorolást adott, stabil kilátással.

Egyre csak drágul az olaj

Az olaj drágulása nem ér véget, a Brent típusú olaj 0,6 százalékkal 89,1 dollárra ment fel, de kora reggel súrolta a 90 dollárt is. Nemrég 100, 105, 110 dolláros jóslatok is érkeztek az olajár idei értékére nagy nemzetközi elemzőházaktól, a fő probléma állítólag – a geopolitikai helyzet mellett – az OPEC termelésének csökkenése.

Saját lábába lőne a Nyugat az olajipari szankciókkal?

A magas olajár segítheti az európai olajcégeket, másrészt viszont növeli az inflációt és a termelési költségeket – írja a német N-Tv.de portál. A nyugati olajóriások sorait pedig átrendezheti, ha szankciókat vetnek ki az ukrajnai válsággal kapcsolatban Oroszország ellen, egy részük az intézkedések célkeresztjébe kerülhet.

A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)
A Brent típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

Az Egyesült Államok és Európa nem fontolgatja ugyan az orosz olaj- és gázexport elleni közvetlen szankciókat, attól tartva, hogy ez megnövelheti az amúgy is magas energiaköltségeket Európában.

Az előkészítést végző tisztviselők azonban felvázolták az Oroszországba irányuló technológiatranszferek messzemenő korlátozásainak és az exportellenőrzéseknek a lehetőségét – írta a Wall Street Journal. Ezek megnehezíthetik az Oroszországban működő összes vállalat számára, beleértve a nyugati energiavállalatok leányvállalatait és partnereit is, hogy hozzáférjenek kritikus berendezésekhez és know-how-hoz.

Végre nőtt az okostelefon-piac

Először nőtt a globális okostelefon-piac 2017 óta – írja az Equilor Befektetési Zrt.  A Counterpoint Research szerint a szállítások volumene négy százalékkal bővült 2021-ben, elérve az 1,39 milliárd készüléket, annak ellenére, hogy a világjárvány és a világméretű chiphiány akadályozta az ellátást. A Samsung megőrizte vezető helyét.

A növekedésért felelős régiók közül kiemelkedett Észak-Amerika, Dél-Amerika és India. Az Egyesült Államok növekedését nagymértékben segítette az Apple első 5G-komptaibilis iPhone szériája iránti kereslet növekedés.

Apple okostelefon (Pixabay.com)
Apple okostelefon (Pixabay.com)

Bizonytalankodnak a kriptodevizák

A hétvégi emelkedés után a bitcoin és az ether két százalék körüli mínuszban van. Egy hétre visszatekintve azonban 11-12 százalék az emelkedés, az akkori jelentős mínuszok óta történt némi konszolidáció.

Koncertek leszek a Sandbox-ban

A Warner Music Group zeneipari multinacionális óriás megállapodást kötött a The Sandbox-al. Telket vásárol annak metaverzumában (virtuális világában), ahol egy zenei témájú közösségi tér és koncertszínpad jön létre. Korábban az Adidas is a The Sandbox mellett tette le a voksát, míg a Nike a konkurens Decentraland világát célozta meg.

Makroadat-dömping érkezik

A hét talán legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése lehet a KBC Equitas szerint. Ezenkívül érkeznek inflációs adatok Németországból, illetve több PMI-adat (beszerzési menedzserindex), illetve munkanélküliségi ráták is jönnek a világ több országából.

Illusztráció: Deposhitphotos.com
Illusztráció: Deposhitphotos.com

Itthon továbbra is az MNB egyhetes betéti tenderrel kapcsolatos döntése lehet a legérdekesebb. Ma délelőtt 11-kor az Eurózóna negyedik negyedéves GDP-adata is fókuszba kerülhet, a konszenzus négy százalékos növekedést vár.

Módosult a short ügyletekről szóló rendelet

A befektető gazdasági társaságoknak és természetes személyeknek az eddigi 0,2 százalék helyett minden olyan nettó short pozíciót jelenteniük kell, amely eléri vagy meghaladja az érintett tőzsdei társaság kibocsátott részvényállományának 0,1 százalékát – írja az MNB közleménye.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadta el a short (az adott pénzügyi eszköz árcsökkenésére számító) ügyletekről rendelkező uniós SSR rendeletben meghatározott bejelentési küszöb említett csökkentését. Ez idén január 31-től hatályos. Egyébként 2020. március 16-án a járványhelyzet kialakulását követően ideiglenes intézkedéssel már leszállították 0,2-ről 0,1 százalékra a küszöböt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 10970 10600 10970 +3,30% 0 0 2 890 489 730 HUF 2023-06-02 17:05:16
MOL 2906 2850 2912 +2,69% 0 0 1 933 064 906 HUF 2023-06-02 17:14:27
MTELEKOM 413 413 420 -1,67% 0 0 166 954 373 HUF 2023-06-02 17:05:10
RICHTER 8725 8540 8725 +1,45% 0 0 2 178 583 170 HUF 2023-06-02 17:05:15
OPUS 105 103 106 0,00% 0 0 9 005 192 HUF 2023-06-02 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Elverte az eurót a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:22
De vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot szökkent ma minden vezető részvény Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:02
De a forgalom elég kicsi volt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fellélegzés a tőzsdéken, pesszimista az OTP
Eidenpenz József | 2023. június 2. 11:46
A tőzsdeindexek egy százalék körüli emelkedését főleg az amerikai adósságplafon-probléma megoldása okozhatta, de ma még jön egy fontos makrogazdasági adat. Az EKB is visszafoghatja a kamatemeléseket. A BUX is húz, az OTP-vel az élen, a forint pedig kissé esik. További megszorítások jöhetnek Magyarországon.
Részvény / Deviza / Áru Nem ma váltott eurót? Nézze meg, jól döntött-e!
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 18:51
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben MTI összefoglalója szerint.
Részvény / Deviza / Áru Napok óta nincs formában az OTP
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 17:56
Csökkenéssel fejezte be a csütörtököt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Száguld a DAX, a Mol-befektetőknek jó kedve van
Eidenpenz József | 2023. június 1. 12:11
Kontinensünkön a tőzsdeindexek szépen emelkednek, különösen a német, de a BUX index kissé süllyed. Átírták a különadókat, de ez nem okozott nagy meglepetést. Az euró/forint újra a 370-hez közelít, nagyot esett a földgáz ára. Életbe lépett az európai kriptós jogszabály, és ki kell adni a kereskedési adatokat az adóhivatalnak az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Megint zuhan a gáz ára - akár a nullát is elérheti?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 10:36
Egy üzemzavar borzolta a kedélyeket szerdán, de mára elhárították a bajt Európa legnagyobb LNG-üzemében. A szakértő szerint további zuhanás várható.
Részvény / Deviza / Áru Megint nem bírja áttörni a lélektani határt a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 07:50
370 forintnál drágább euróval indul a csütörtök. 
Részvény / Deviza / Áru Nagyon kell a kormánynak a pénzünk: új adót vetettek ki a megtakarításainkra
Gáspár András | 2023. június 1. 06:34
A kamatadó mellé szochót is kell fizetni júliustól több megtakarításra - az állampapírra ez nem vonatkozik, sőt: még ingyenreklámra is kötelezik a bankokat.
Részvény / Deviza / Áru Volt, ahol nyert, volt , ahol veszített a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 19:00
A dollár kivételével erősödött szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG