<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A magyar részvények tovább emelkednek, holott Európában korrekció látható, a forint pedig stabilan a szeptember eleji szinten tartózkodik. Jót tehetett neki a tegnapi gázár- és olajár-csökkenés, de ma már fordult a kocka. Cathie Wood tartja a Teslát, leépít az Amazon, megvan a Wall Street legnagyobb medvéje.

Európában néhány szép nap után enyhe korrekció van a tőzsdéken, Párizs 0,4, Frankfurt 0,2 százalékkal esik, London indexe viszont 0,4-el emelkedik. Az amerikai határidős indexek is hasonló, két-három ezrelékes mínuszban állnak. Az európai termelői árindexre várnak délután, míg a német export statisztikája a vártnál rosszabb lett.

Tegnap este közzétették a Fed nyíltpiaci bizottságának decemberi ülésén készült jegyzőkönyvet, ami alapján a befektetők latolgathatják a következő kamatemelések esélyeit. A jegyzőkönyv eléggé baljós, “héja” hangvételű volt. A hét talán legfontosabb eseménye nyomán az amerikai tőzsdeindexek azonban csak átmenetileg estek, és végül kellemes, 0,4-0,8 százalékos pluszban zártak.

Itthon a BUX index fél százalékkal megy fel, a Richter is ennyivel drágul, a Mol 0,6-tal, az OTP pedig 0,3-mal. Öt százalékkal megy fel a Rába, miközben 1,7-tel esik a Duna House.

Árfolyamok és grafikonok

Stabil a forint ma is

Az euró jelenleg 395,50 forint, azaz a devizánk kissé gyengül, de csak tegnap estéhez képest. Szerdán ugyanis a nap nagy részében szépen erősödött a forint, nap közben 394,40-nél volt az alja. Egyébként szeptember közepén volt hasonló szinten utoljára az euró.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A tegnapi forinterősödést minden bizonnyal támogatta, hogy az európai földgáz, az olaj és a dollár ára is jelentősebben esett. Ma viszont az olaj 2,2, a hollandiai földgáz 3,5 százalékkal drágul, a dollár pedig stagnál.

A magas kamat támasztja a forintot?

Rákapcsolt tegnap a forint, jelentős mértékű erősödést tudott felmutatni. Az előző évhez hasonlóan most is jól kezdte az új esztendőt – írja a KBC Equitas.

A kamatszint továbbra is magas itthon, ez pedig kellő támaszt nyújthat a forint számára. Emellett a gyengülő dollár is kedvező lehet a régiós devizáknak véli a brókercég.

Bár a jegybanki alapkamat 13 százalék, az egy napos jegybanki betét kamata 18. Egyes rövid futamidejű és változó kamatozású állampapírok pedig 12-17 százalékos kamattal, hozammal kecsegtetnek. Lásd:

Devizakötvényeket bocsátott ki Magyarország

Magyarország dollárkötvényeket bocsát ki több mint négymilliárd dollár értékben, bár ez nem különösebben meglepetés. A lakossági állampapír-vásárlások nem tudják a megnövekedett költségvetési hiányt fedezni, a forintkötvények nagybefektetői piacán egy nagyobb új kibocsátás esetén jelentősebben megnőnének a hozamok.

Egyébként a decemberben közzétett idei államadósság-finanszírozási terv is számolt devizakötvény-kibocsátásokkal, amelyben ezt írták:

A nettó deviza-finanszírozás 1334 milliárd forint értékben járul hozzá a központi költségvetési hiány finanszírozásához.

Forintbankjegyek.
Forintbankjegyek.

Csökkent a forint sérülékenysége?

Az Erste Befektetési Zrt. szerint jót tett a forintnak a tegnapi dollárkötvény-kibocsátás. Míg összesen 4,25 milliárd dollár értékben bocsátottak ki 5, 10 illetve 30 éves magyar állampapírt, jelentős érdeklődés volt a papírok iránt, 12 milliárd dollár fölötti ajánlat érkezett be rájuk.

A devizakötvény-kibocsátásból származó devizabevétel ismét csak a forint sérülékenységét csökkenti, így ez is hozzájárult a forint erősödéséhez.

Leépít az Amazon

Az Amazon több mint 18 ezer alkalmazottat bocsát el, a korábban tervezettnél jóval többet, ami a technológiai szektor válságának legújabb jele – írja a Bloomberg. Andy Jassy vezérigazgató szerdán a dolgozóknak küldött feljegyzésben jelentette be a lépést.

A tavaly megkezdett leépítések nyomán korábban úgy becsülték, hogy csak mintegy tízezer embert küldenek el. A leépítés főként az Amazon kiskereskedelmi részlegénél és humánerőforrás-funkciók terén lesz jelentős, mint például a toborzás.

A Wall Street legnagyobb medvéje

Az S&P 500 index 3225 pontig eshet a Bloombergen előrejelzést közzétevő szakértők közül a legpesszimistább várakozása alapján. Michael Kantrowitz, a Piper Sandler & Co. stratégája a Wall Street legnagyobb medvéje lehet az idei évre – írja az Erste Befektetési Zrt. Szerinte akik felpattanásra várnak a részvénypiacoktól, azokat nagy csalódás érheti.

Bár ő is bevallotta, hogy a történelmi tapasztalat a bikák oldalán áll, szerinte a Fed inflációhoz történő hozzáállását alábecsülik a befektetők.

Az infláció lenyomása időbe telik, a magas alapkamat pedig tönkre fogja tenni a vállalatok nyereségét – tette hozzá.

A Bloomberg-konszenzus egyébként 4078 pontos S&P 500 az év végére, ami hat százalékos emelkedést jelentene.

Cathie Wood tartja a Teslát?

Bevásárolt a Tesla részvényeiből Cathie Wood, ezzel megakasztotta az eladási hullámot. Az Ark Investments különböző alapjai 176 ezer Tesla részvényt vásároltak ebben az évben, ennek köszönhetően az eddig idén tovább eső részvények kisebb életjelet mutattak. A Tesla papírok 5,1 százalékos pluszban zárták a tegnapi kereskedést – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Óvnak a kriptóktól, de megengedik?

Ellentmondásosnak tartott közös nyilatkozat látott napvilágot az USA-ban a kriptodevizákról. A jegybank szerepét betöltő Fed, a bankok felügyeletét ellátó OCC (Comptroller of the Currency) és a betétbiztosítással foglalkozó FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) nyomatékosan hangsúlyozták a bankok felé, hogy milyen kockázatokkal járnak a kriptodevizák. (Két hónappal azután, hogy az FTX kriptotőzsde látványosan bebukott.) Alapos, szigorú felügyeletet, ellenőrzést is ígérnek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Másrészt azonban hangsúlyozzák azt is, hogy “nem tilos, és nem is akadályozható meg”, hogy banki szolgáltatásokat nyújtsanak bármely meghatározott típusú ügyfélnek. A szervezetek azonban továbbra is vizsgálják, hogy a bankok kriptoeszközökkel kapcsolatos tevékenységeit

lehet-e, hogyan lehet úgy végezni, hogy az megfelelően figyelembe vegye a biztonság és a megbízhatóság, a fogyasztóvédelem, a jogi megengedhetőség, valamint az alkalmazandó törvényeknek és rendeleteknek való megfelelés szempontjait.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG