1p
Nem szakavatott kezekben a túl veszélyes befektetések sorában kiemelkedő helyet foglalnak el az úgynevezett tőkeáttételes formák, ahol az ügyfél megsokszorozhatja a vásárlóerejét, a nyerési esélyeit, de a veszteségeit is. Egész bankok és brókercégek is belebuknak néha.

A 2008-as pénzügyi válság kitörésének okai között is szerepeltek különböző tőkeáttételes (és derivatív) ügyletek, sok kisebb-nagyobb pénzügyi botrány során is előkerülnek, mint hatalmas veszteségforrások. Máskor viszont épphogy meggazdagodott tőzsdeguruk kapcsán említik ezeket. A tőkeáttételes befektetési pozíciók azért is nagyon veszélyesek, mert nagyon egyszerűen létre lehet hozni azokat: lényegében egyszerűen csak kölcsön kell kérni, lehetőleg jó sokat.

Jaj annak, aki veszít

Ha van egymillió forintunk, és azt OTP-részvényekbe fektetjük, akkor, ha duplájára megy fel a részvény ára, nyilván kétmilliónk lesz. Ha meg lefeleződik az ára, akkor csak félmillió. De vegyünk fel az egymillió mellé még egymilliónyi hitelt, és vegyünk abból OTP-t, tehát összesen kétmillióért. (Persze szerepet játszanak a brókerjutalékok és egyéb költségek, mint a kamat, és az időtáv sem mindegy, de ezektől az egyszerűség kedvéért most tekintsünk el.)

A cash, meg a kiszállás, ezek a legnagyobb problémák a tőkeáttételnél (tőzsdei rendezvény részlete)

Ha ez a második csomag megy fel a duplájára, akkor – ha eladtuk a négymilliónyi OTP-t és visszafizettük a hitelt – megháromszoroztuk a tőkénket. Ha viszont felére esik a részvények ára, akkor jaj nekünk, a kétmillióért bevásárolt csomag csak egymilliót ér, és abból még meg kell adni az egymilliós tartozást is, tehát lényegében elveszítettük mindenünket. Hát ez a tőkeáttétel, amelynek nagyon sokféle változata és fokozata van, akadnak például cégek (például hedge fund-ok), amelyek akár több tucatszoros áttétellel is dolgozhatnak időnként.

Rossz esetben még adósságot is begyűjthetünk

Még nagyobb a baj, ha a részvényeinket nem adjuk el időben, és még tovább is esnek. Ekkor, az előző példánál maradva, a kétmillióért vett OTP-pakett értéke, tegyük fel, már csak félmilliót ér (azaz harmadolódott, ez is előfordult már). Ekkor félmilliós részvénycsomag eladásából kéne megadnunk az egymilliós tartozásunkat, vagyis nemcsak elbuktuk a teljes tőkénket, de még összeszedtünk félmilliós adósságot is. Pedig ez csak sima „kétszeres” tőkeáttétel volt, mi lett volna, ha mondjuk ötszörössel játszunk, és egymilliónyi tőkénkre hatmilliónyi részvényt veszünk?

Márpedig a hasonló tőzsdei adósságokat is kötelezően ki kell fizetni, úgyhogy szerencsétlen esetben bizony elúszhat a ház, az autó vagy az üzlet.  A kilencvenes évek végén sok hazai kisbefektető szokott rá a BUX-olásra, általában a határidős BUX indexet vásárolták meg hasonló módon, tőkeáttétellel. Nem kevesen kerültek közülük nagy bajba, sőt egész brókercégek csődjében is szerepet játszottak az így keletkező nagy adósságok.

Segítünk!A kis- és középvállalatok számára komoly lehetőségek rejlenek az online devizapiaci és a CFD-kereskedelemben. Ahhoz azonban, hogy ezeket ki tudják aknázni, meg kell ismerniük a profitszerzési lehetőségeket, az elérhető termékeket, a különböző platformok működését, valamint pontosan ismerniük kell az ezekkel járó kockázatokat, azok felmérésének és kezelésének lehetőségeit.

A Privátbankár és a Piac & Profit közös konferenciáján szakértő előadók mutatják be a piacok működését, az elérhető termékeket, a kereskedési platformokat. A résztvevők megismerhetik a  tőkeáttételes ügyletekben rejlő lehetőségeket és kockázatokat, a kockázatok kezelését, az online devizakereskedelem költségeit.

Részletek >>

 

Hogyan kétszerezhetjük meg BUX-on a pénzünket?

Ami az egyik legegyszerűbb tőkeáttételes formát, a BUX-ot illeti, a jelenlegi gyakorlat úgy néz ki, hogy egy BUX-index értéke decemberre 17 800 pont körül van, amire tízesével lehet üzletet kötni. Tíz index összevonva egy kontraktust ad ki, egy ilyen kontraktus értéke tehát 178 000 forint körül ingadozik most, szeptember elején, feltűnően nyugodt piac mellett. Ehhez a brókercégek többségénél kétszer 16 500, azaz 33 000 forintot kell letenni biztosítékként. (Ennek fele az alapbiztosíték, a másik a változó vagy árkülönbözeti biztosíték, egyfajta mozgó puffer.)

A 178 ezer forintos kontraktusméretnek a 33 ezer forintos biztosíték majdnem az öt és félszerese, tehát  pénzünknek több mint ötszörösét tudjuk kockáztatni a határidős BUX-ok vásárlásával négy és félszeres a tőkeáttétel. Úgy is megközelíthetjük a kérdést, hogy ha 14 500 pontra esik a BUX – amire szintén volt már példa, utoljára 2009-ben -, akkor elveszítettük a teljes 33 ezer forintos befizetésünket. Ahhoz pedig 21 100-ra kell felmennie az indexnek, hogy megkétszerezzük azt. (Mert 211 000-33 000=178 000. Brókerjutalékok és kamatok itt is árnyalják a képet, a letét egy része lehet állampapírban is stb.)

Ha csökken a letét, be kell tolni még pénzt

De a változó biztosítékot menet közben is ki kell pótolni, ha csökken, úgy is mondják, hogy a befektetésünk ilyenkor bizony enni kér. Így ha először lezuhan a BUX, később felmegy, de a zuhanáskor nem tudtunk elég letétet időben befizetni, akkor megjártuk, a pozíciónkat kényszer-értékesítik (kényszer-zárják), kész, vége, nincs tovább, a hegymenet már nem érint bennünket. Sőt, ha így sem volt elég pénzünk az összes befektetési veszteség és költség fedezésére, adósságunk is keletkezhet.

 

Külföldi tőzsdéken vagy brókercégeknél sokféle más termékre ennél nagyobb tőkeáttétellel is lehet üzletet kötni, csak az említett kockázatok miatt nem biztos, hogy szabad. Ha az árfolyamok hirtelen és nagy mértékben elmozdulnak, a nekünk rosszabbik irányba, akkor vannak védekezési technikák, mint a sokat emlegetett stop loss (veszteségleállító) megbízás alkalmazása vagy a portfólió megosztása (diverzifikálás). De ezek sem csodaszerek és nem védenek meg minden esetben. Néha olyan sebességgel történik minden, hogy már a stop loss sem képes időben teljesülni.

 

Van, ami nem kér enni, de veszélyes

Mindezért érdemes először sokat, valószínűleg éveket is tanulnia a kisbefektetőnek, mielőtt ilyesmibe vág, és addig megmaradni a sima, mezei részvény- és kötvényvásárlásnál. Tőkeáttételes üzlet pedig lehet nagyon sok minden, lényegében bármi, ami jelentősebb mértékű hitelfelvétellel vagy azzal egyenértékű kockázatviseléssel jár. Igen, a hitelből, különösen a devizahitelből történt (befektetési célú) ingatlanvásárlás is az, ezt talán ma már nem sokat kell senkinek magyarázni.

A certifikátok, opciók, warrantok és egyéb opciós termékek annyiban jobbak, hogy a befizetett tőkén felül nem kötelezhetik a befektetőt újabb összegek befizetésére, így legalább adósságot nem hagy maga után. De a befizetett összeg erejéig igencsak felel az ember, a nagy áringadozások miatt – tőkeáttételtől függően – az árfolyam változásának többszörösét, sokszorosát produkálhatják ezek az eszközök is mindkét irányba, és könnyen elveszíthetik teljes vagy majdnem teljes értéküket.

Augusztusban megjárhatta, aki forintgyengülésre játszott

Az egyik legutóbbi példa erre augusztusban az EBEURHUFTL14 nevű euró/forint turbó certifikát volt, amely akkor szűnt meg, és futott ki, amikor egyszer napon belül rövid időre 275 forint alá süllyedt az euró ára. Azóta sem volt olyan alacsony az ár, aki pedig ilyen certifikátokkal rendekezett azon a szinten, az sok pénzt veszíthetett, „kirázták a pozíciójából”, ahogy a brókerzsargonban mondják.

(A hasonló turbó certifikátok tőkeáttétele az árfolyammal együtt változik, az említett euró/forint 275 forint körüli eurónál már mintegy 80-90-szeres volt. A certifikát kiütődésekor 27 forint maradványérték jutott egy értékpapírra, ez a korábban jellemző árfolyamoknak töredéke, körülbelül ötöde-tizede.)

Sorozatunk előző része:

A pilótajáték ezer formában éled újjá

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még többet érhet az OTP? Mit lép most a Richter?
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 11:17
Akár tovább is emelkedhet a BUX index a jövő héten.
Részvény / Deviza / Áru Fittyet hány az esőre, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:12
Szépen magához tért a hét eleji kábulatból a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre elkerülte a halálugrást a forint
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:21
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg.  
Részvény / Deviza / Áru Megint történelmi csúcsra pörgött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:08
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG