6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.

A világ legnagyobb jegybankjai közül három kevesebb mint 20 órán belül jelentette be kamatemelését, és mindhárom a vártnak megfelelően cselekedett (a Fed 0,25, az EKB és a BoE 0,5 százalékkal emelt). Erre a tőzsdék szerda este és csütörtökön is már-már eufórikus emelkedéssel reagáltak.

Tegnap este az amerikai technológiai részvények indexe, a Nasdaq 100-as 3,6 százalékkal emelkedett, az S&P 500 pedig másfél százalékkal ment fel. Mára azonban alábbhagyott a lelkesedés, a nyugat-európai tőzsdék indexei többségükben mínuszban vannak. A német mutató 0,6, a francia 0,3, az olasz 0,5 százalékkal esik, miközben a brit index 0,3 százalékkal emelkedni tud. Ma még fontos munkaerőpiaci adat is érkezik az Egyesült államokból.

Tartja magát a forint

Budapesten a BUX index 0,4 százalékkal esik, ami beleillik az európai átlagba. Az OTP és a Richter 0,2, a Mol 1,3, a Telekom 1,7 százalékkal ment lejjebb. A Mol óriási kártérítést kap Horvátországtól, átszámolva mintegy 83 milliárd forintot.

Árfolyamok és grafikonok

A nemzetközi pénzpiaci fejleményeknek köszönhetően tegnap szépen erősödő forint ma egy helyben áll, 385 forint környékén alig mozog az euró, ami nem jelent változást a tegnap esti állapothoz képest. A nemzetközi devizapiacon is csend van, a dollár a két napos hatalmas gyengülés után egyelőre szintén nem megy sehová. A földgáz és a kőolaj kissé drágul.

Szezonálisan gyenge február?

Ekkora emelkedés után természetesen igen gyakori a kisebb-nagyobb korrekció, a péntek pedig gyakran inkább nyugalmasabbra sikeredik. Így semmi sem utal arra, hogy trendforduló következne a 2023-as raliban, de az ellenkezőjére sem. A január szezonálisan erős, a február gyenge szokott lenni a részvénypiacokon, de csak nagy átlagban.

Kiábrándító gyorsjelentések érkeztek

Számos más gyorsjelentés mellett a héten a Meta Platforms (volt Facebook) fellépése jól sikerült, az Apple, az Amazon és az Alphabet viszont egyaránt kiábrándító jelentést tett közzé csütörtök este. Így részvényeik is esésnek indultak a zárás után kereskedésben. Általában ez a gyorsjelentési szezon nem sok jóval kecsegtet, a cégek átlagosan alig tudják eredményüket növelni.

A BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?

A 2030-ban lejáró (lakossági PMÁP) államkötvény az első évben 16 százalékban megállapított kamata külföldről nézve is vonzó befektetésnek tekinthető – írja a Holdblog. A lehetőség évek óta nyitott, devizakülföldi természetes személyek is vehetnek PMÁP-ot.

Ezzel valószínűleg az a cél, hogy a Magyarországon tartózkodó, itt dolgozó külföldiek keresete, megtakarítása ne hagyja el az országot írja a blog.

Ritkaság, hogy két éves időtávon egy magyarországi lakossági kötvénnyel 32-34 százalék hozam legyen realizálható (a tavalyi átlagos infláció 14,5 százalék volt, az idei pedig 16-17 lehet, a kötvény kamata ezenfelül 1,5 százalékpont prémiumot is tartalmaz). Miközben a szomszédos Ausztriában be kell érni évi 2,6 százalékkal.

Estek a hozamok Európában

Az EKB vártnak megfelelő 50 bázispontos kamatemelése után (3,0 százaléka) Christine Lagarde elnök jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. A gazdasági kilátásokat illetően az eddigieknél optimistábban nyilatkozott a jegybankelnök, emiatt jelentős hozamesés volt tapasztalható, főleg a “periféria-országokban”. Az olasz kötvényhozamok 30-40 bázispontot estek, de még a német hozamok is 20 bázisponttal csökkentek. A brit jegybank is a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, négy százalékra emelte fel az alapkamatát.

Merre tovább, lengyel részvények?

Az utóbbi időben több magyar elemző is kiemelte a lengyel részvények olcsóságát, ami sok éves távlatban is szembetűnő. Most az Aegon Alapkezelő foglalkozik a témával, kiemelve, hogy a papírok tavaly ősszel 40 százalékos mínuszban is voltak, így egy ideig a világ leggyengébben teljesítő piaca lett a varsói. Év végétől megindult egy fellendülés, de nemrég megtört a lengyel kormány osztogatós-különadós politikája, ársapkák és a bankokat sújtó hitelmoratórium miatt.

A moratórium kiterjesztéséről való döntésre valószínűleg hónapokat kell várnunk, ami nem tesz jót a befektetői bizalomnak. Beteljesítheti a félelmeket, miszerint az őszi lengyel választások előtti „osztogatást” részben a kiemelkedő profitot termelő cégek (bankok, energiacégek) fogják finanszírozni.

Lopakodó szabályozás készül a kirptós tőzsdékre?

Az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC tavasszal jóváhagyhat egy átfogó törvényjavaslatot, amely jogászok szerint a DeFi-t is tőzsdeként definiálhatja. (A DeFi a decentralizált, a blokkláncon futó pénzügyi alkalmazásokat jelenti.) Ez az olyan decentralizált kriptodeviza-tőzsdéket, mint az Uniswap, a szervezet fennhatósága alá vonhatja – írja a DeFi Llama News.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A szabályozó hatóság tavaly év elején javaslatot tett az elektronikus kereskedési helyszínekre vonatkozó Regulation Alternative Trading System (Reg ATS) elnevezésű, meglévő szabályrendszer frissítésére. Az ATS-ek, más néven dark pool-ok olyan tőzsdék, amelyeken intézményi befektetők, például befektetési bankok kereskednek. A javasolt frissítésekkel jogászok szerint a SEC arra próbálja rávenni a decentralizált tőzsdéket, hogy értékpapír-kereskedőként regisztráltassák magukat, és ezáltal az ő felügyelete alá kerüljenek.

Betiltaná a kriptókat a 99 éves guru

A Berkshire Hathaway alelnöke, Charlie Munger felszólította az Egyesült Államokat, hogy kövesse Kína példáját, és egyszerűen tiltsa be az egész kriptodeviza-technológiát. A 99 éves férfi kritizálta a kriptodeviza-ipart néhány “ragadozó” (a befektetőknek káros) kriptodeviza forgalomba hozatali gyakorlat (tokenomics) miatt. Munger 2021-ben a kriptót “undorítónak és a civilizáció érdekeivel ellentétesnek” nevezte.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17420 17315 17500 +0,84% 0 0 2 602 585 335 HUF 2024-06-17 17:06:38
MOL 2810 2808 2830 -0,43% 0 0 742 921 772 HUF 2024-06-17 17:05:23
MTELEKOM 1028 1024 1038 -0,19% 0 0 243 253 322 HUF 2024-06-17 17:14:50
RICHTER 9320 9255 9380 +0,22% 0 0 646 286 700 HUF 2024-06-17 17:05:12
OPUS 428 425 431 -0,12% 0 0 114 210 525 HUF 2024-06-17 17:14:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Szemet gyönyörködtető, amit a forint művel az euróval
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 19:14
Több napon át tartó szenvedés után hétfőn végre erősődött a hazai fizetőeszköz, ráadásul nem is keveset.
Részvény / Deviza / Áru Ketten gyújtottak lámpást a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 17:51
Az OTP Bank és a Richter mentette meg hétfőn a BUX renoméját.
Részvény / Deviza / Áru Éles kanyart vett a forint, Marine le Pen nyugtatja a piacokat
Bózsó Péter | 2024. június 17. 12:33
Miután a francia szélsőjobboldali párt vezetője nyugtatta a piacokat, enyhe emelkedés látszik Európában az ázsiai mínuszok után. A forint is erősödni tudott korábbi gyenge teljesítményét követve. A Goldman Sachs bizakodó az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.
Részvény / Deviza / Áru A forint csak egy jó hírt tudott összehozni
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 06:44
Az euró 398 forint feletti szinten kezdi ezt a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG