<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.

A világ legnagyobb jegybankjai közül három kevesebb mint 20 órán belül jelentette be kamatemelését, és mindhárom a vártnak megfelelően cselekedett (a Fed 0,25, az EKB és a BoE 0,5 százalékkal emelt). Erre a tőzsdék szerda este és csütörtökön is már-már eufórikus emelkedéssel reagáltak.

Tegnap este az amerikai technológiai részvények indexe, a Nasdaq 100-as 3,6 százalékkal emelkedett, az S&P 500 pedig másfél százalékkal ment fel. Mára azonban alábbhagyott a lelkesedés, a nyugat-európai tőzsdék indexei többségükben mínuszban vannak. A német mutató 0,6, a francia 0,3, az olasz 0,5 százalékkal esik, miközben a brit index 0,3 százalékkal emelkedni tud. Ma még fontos munkaerőpiaci adat is érkezik az Egyesült államokból.

Tartja magát a forint

Budapesten a BUX index 0,4 százalékkal esik, ami beleillik az európai átlagba. Az OTP és a Richter 0,2, a Mol 1,3, a Telekom 1,7 százalékkal ment lejjebb. A Mol óriási kártérítést kap Horvátországtól, átszámolva mintegy 83 milliárd forintot.

Árfolyamok és grafikonok

A nemzetközi pénzpiaci fejleményeknek köszönhetően tegnap szépen erősödő forint ma egy helyben áll, 385 forint környékén alig mozog az euró, ami nem jelent változást a tegnap esti állapothoz képest. A nemzetközi devizapiacon is csend van, a dollár a két napos hatalmas gyengülés után egyelőre szintén nem megy sehová. A földgáz és a kőolaj kissé drágul.

Szezonálisan gyenge február?

Ekkora emelkedés után természetesen igen gyakori a kisebb-nagyobb korrekció, a péntek pedig gyakran inkább nyugalmasabbra sikeredik. Így semmi sem utal arra, hogy trendforduló következne a 2023-as raliban, de az ellenkezőjére sem. A január szezonálisan erős, a február gyenge szokott lenni a részvénypiacokon, de csak nagy átlagban.

Kiábrándító gyorsjelentések érkeztek

Számos más gyorsjelentés mellett a héten a Meta Platforms (volt Facebook) fellépése jól sikerült, az Apple, az Amazon és az Alphabet viszont egyaránt kiábrándító jelentést tett közzé csütörtök este. Így részvényeik is esésnek indultak a zárás után kereskedésben. Általában ez a gyorsjelentési szezon nem sok jóval kecsegtet, a cégek átlagosan alig tudják eredményüket növelni.

A BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A BUX index és a lengyel WIG 20 (TR). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?

A 2030-ban lejáró (lakossági PMÁP) államkötvény az első évben 16 százalékban megállapított kamata külföldről nézve is vonzó befektetésnek tekinthető – írja a Holdblog. A lehetőség évek óta nyitott, devizakülföldi természetes személyek is vehetnek PMÁP-ot.

Ezzel valószínűleg az a cél, hogy a Magyarországon tartózkodó, itt dolgozó külföldiek keresete, megtakarítása ne hagyja el az országot írja a blog.

Ritkaság, hogy két éves időtávon egy magyarországi lakossági kötvénnyel 32-34 százalék hozam legyen realizálható (a tavalyi átlagos infláció 14,5 százalék volt, az idei pedig 16-17 lehet, a kötvény kamata ezenfelül 1,5 százalékpont prémiumot is tartalmaz). Miközben a szomszédos Ausztriában be kell érni évi 2,6 százalékkal.

Estek a hozamok Európában

Az EKB vártnak megfelelő 50 bázispontos kamatemelése után (3,0 százaléka) Christine Lagarde elnök jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól – foglalta össze az Erste Befektetési Zrt. A gazdasági kilátásokat illetően az eddigieknél optimistábban nyilatkozott a jegybankelnök, emiatt jelentős hozamesés volt tapasztalható, főleg a “periféria-országokban”. Az olasz kötvényhozamok 30-40 bázispontot estek, de még a német hozamok is 20 bázisponttal csökkentek. A brit jegybank is a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, négy százalékra emelte fel az alapkamatát.

Merre tovább, lengyel részvények?

Az utóbbi időben több magyar elemző is kiemelte a lengyel részvények olcsóságát, ami sok éves távlatban is szembetűnő. Most az Aegon Alapkezelő foglalkozik a témával, kiemelve, hogy a papírok tavaly ősszel 40 százalékos mínuszban is voltak, így egy ideig a világ leggyengébben teljesítő piaca lett a varsói. Év végétől megindult egy fellendülés, de nemrég megtört a lengyel kormány osztogatós-különadós politikája, ársapkák és a bankokat sújtó hitelmoratórium miatt.

A moratórium kiterjesztéséről való döntésre valószínűleg hónapokat kell várnunk, ami nem tesz jót a befektetői bizalomnak. Beteljesítheti a félelmeket, miszerint az őszi lengyel választások előtti „osztogatást” részben a kiemelkedő profitot termelő cégek (bankok, energiacégek) fogják finanszírozni.

Lopakodó szabályozás készül a kirptós tőzsdékre?

Az amerikai értékpapír-felügyelet, a SEC tavasszal jóváhagyhat egy átfogó törvényjavaslatot, amely jogászok szerint a DeFi-t is tőzsdeként definiálhatja. (A DeFi a decentralizált, a blokkláncon futó pénzügyi alkalmazásokat jelenti.) Ez az olyan decentralizált kriptodeviza-tőzsdéket, mint az Uniswap, a szervezet fennhatósága alá vonhatja – írja a DeFi Llama News.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A szabályozó hatóság tavaly év elején javaslatot tett az elektronikus kereskedési helyszínekre vonatkozó Regulation Alternative Trading System (Reg ATS) elnevezésű, meglévő szabályrendszer frissítésére. Az ATS-ek, más néven dark pool-ok olyan tőzsdék, amelyeken intézményi befektetők, például befektetési bankok kereskednek. A javasolt frissítésekkel jogászok szerint a SEC arra próbálja rávenni a decentralizált tőzsdéket, hogy értékpapír-kereskedőként regisztráltassák magukat, és ezáltal az ő felügyelete alá kerüljenek.

Betiltaná a kriptókat a 99 éves guru

A Berkshire Hathaway alelnöke, Charlie Munger felszólította az Egyesült Államokat, hogy kövesse Kína példáját, és egyszerűen tiltsa be az egész kriptodeviza-technológiát. A 99 éves férfi kritizálta a kriptodeviza-ipart néhány “ragadozó” (a befektetőknek káros) kriptodeviza forgalomba hozatali gyakorlat (tokenomics) miatt. Munger 2021-ben a kriptót “undorítónak és a civilizáció érdekeivel ellentétesnek” nevezte.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9894 9824 9924 +0,96% 9886 9894 913 478 024 HUF 2023-03-29 14:15:47
MOL 2588 2550 2588 +1,81% 2584 2588 362 951 744 HUF 2023-03-29 14:16:15
MTELEKOM 393 389 395 0,00% 393 394 6 453 055 HUF 2023-03-29 13:44:18
RICHTER 7470 7455 7510 -0,13% 7470 7485 839 175 665 HUF 2023-03-29 14:09:54
OPUS 120 119 120 +0,84% 119 119 774 865 HUF 2023-03-29 13:35:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG