BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. október 22. 11:17

Ugyan számos olyan információ jelent meg az utóbbi időszakban, amely akár bizonytalanságot is okozhatna, a befektetők ezt most teljesen figyelmen kívül hagyták, és a nemzetközi tőzsdeindexek töretlenül erősödnek. A globális kockázatvállalási kedv növekedése a forintot is segítette, az OTP-t pedig történelmi csúcsra lendítette. Lássuk, melyek a legfontosabb piacmozgató információk.

Csányi Sándor az OTP éves közgyűlésén. MTI Fotó: Kovács Attila

Általános a pozitív hangulat a tőkepiacokon, a hónap elején tapasztalt pesszimizmusnak immár nyomát sem látjuk. Pedig az akkor problémaként emlegetett kérdések, így az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a Brexit vagy a gazdasági lassulás továbbra is terítéken vannak. A tőzsdéken viszont úgy tűnik a befektetők abban bíznak, hogy mindezek hamarosan megoldódnak, így hétfőn tovább erősödő árfolyamokat láthattunk.

Európában mindenütt pluszok voltak, és a New York-i tőzsdék irányadó mutatói is felfele mozdultak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 55,68 ponttal, 0,21 százalékkal, 26 825,88 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 20,51 ponttal, 0,69 százalékkal erősödött, és 3006,71 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 73,44 ponttal, 0,91 százalékkal lett magasabb, és 8162,99 ponton zárt.

Hétfőn a budapesti tőzsdén az OTP nagy emelkedésének köszönhetően 1 százalékos pluszban zárt a BUX. Pozitívum, hogy a keddi nyitást követően sem veszített a lendületéből a magyar börze.

1; Eldőlhet végre a Brexit?
Hétfőn sem lehetett szavazásra bocsátani az EU és a brit kormány között létrejött kilépési megállapodást a brit parlament alsóházában John Bercow, az alsóház elnökének döntése miatt. Ezt azzal indokolta, hogy szombaton az alsóház már döntést hozott ugyanebben az ügyben.

Az alsóház egyébként szombaton fogadott el egy olyan módosító indítványt 322:306 arányban, amely megakadályozta a szavazást a megállapodásról. Az indítvány célja az egyezmény formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg annak jogi szövegét a parlament teljes egészében törvénybe nem iktatja.

Kedden a parlament ismét összeül, és a várakozások szerint szoros lesz az eredmény, de végül néhány fős többséggel átmehet Boris Johnson kilépési megállapodása.

2; Nem várható változtatás az MNB-től
Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, elemzők arra számítanak, hogy a testület nem változtat az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és az egynapos (overnight) jegybanki betét kamata is mínusz 0,05 százalék marad, és a kamatfolyosó sem módosul.

Elemzők úgy vélik: a jegybank monetáris döntéshozó testülete legalább a következő év végéig nem módosít az alapkamaton, feltéve, ha az infláció a 3 százalékos cél közelében marad, és a gazdasági bővülés üteme mérséklődik az idei növekedési csúcsokhoz képest. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Az MNB prognosztizált kivárása egyébként beleillik abba a trendbe, amit világszerte a nagy jegybankok tesznek. Ennek révén míg korábban az MNB túl lazának tartott monetáris politikáját és a negatív reálkamatokat említette több elemző a forint gyengülésének okaként, ezek előbb-utóbb okafogyott indokok lehetnek. Valószínű ez is hozzájárult ahhoz, hogy némileg erősödni tudjon a magyar fizetőeszköz. (Részletes cikkünket itt olvashatja).

3; Recesszió Németországban, lassulás a régiónkban
A német jegybank szerint a gazdaság az egymást követő második negyedévben is visszaesést mutathatott. A szeptember végével záródott negyedévben minimálisan zsugorodhatott a német gazdaság az előző negyedévhez képest, amikor 0,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye negyedéves összevetésben - közölte hétfőn ismertetett jelentésében a német szövetségi jegybank, a Deutsche Bundesbank. Az első negyedévben a német GDP 0,4 százalékkal nőtt. A német gazdaság utoljára a 2012 vége és 2013 eleje közötti időszakban volt recesszióban. A Bundesbank jelentése szerint a globális kereskedelmet sújtó bizonytalanság kedvezőtlenül hat az exportorientált német iparra. A Bundesbank hétfőn ismertetett jelentésében ugyanakkor leszögezte, hogy nem tart markáns recessziótól.

Nem csak Németországban, de a régiónkban is lehetnek gondok, legalább is a Coface elemzése szerint. Úgy látják, a közép- és kelet-európai régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő években, a régiós GDP 2019-ben 3,6 százalékkal emelkedhet, 2020-ban pedig 3,2 százalékos gazdasági bővülés várható; a magyar GDP idén 4,5 százalékkal, 2020-ban 2,9 százalékkal nőhet

4; Normalizálódik a hozamgörbe, de nincs ok örömre
Mohamed A. El-Erian, a Pimco korábbi vezérigazgatója a Bloombergen közölt véleménycikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a hozamszintek normalizálódása mögött nem a javuló gazdasági folyamatokat, hanem a nagy jegybankok nemkonvencionális intézkedési iránti lelkesedés csökkenését kell keresni, idézte a szakembert az Equilor reggeli hírlevele.

A szakember a hozamgörbe invertálódása idején jelezte, hogy az nem feltétlenül a recesszió előjele, most arra figyelmeztet, hogy a jegybanki beavatkozások miatt torz képet mutat a kötvénypiac, így nincs okunk túlzott optimizmusra. Az eurózóna és az Egyesült Államok gazdasági növekedése is lassul, a kínai növekedési aggodalmak megalapozottak, és továbbra is fennállnak. A piaci szereplők többsége úgy gondolja, hogy a jegybankok nemkonvencionális intézkedési hosszú távon nem fenntarthatóak, és csak korlátozott hatásuk van, amellett, hogy teljesen eltorzították a kötvénypiaci hozamok alakulását.

5; Történelmi csúcson az OTP
Miután hétfőn két százalék feletti mértékben erősödött az OTP, kedden tovább tudott nőni a bank árfolyama. Ma reggel tovább tudott lépni a részvény, 1 százalékkal erősödött a bankpapír kurzusa. Ezzel az OTP elérte a 13 550 forintos szintet, ami újabb történelmi csúcsot jelentett.

Az elmúlt napokban egyébként többször megközelítette a papír a korábbi csúcsot, de rendre lefordult onnan, míg végül hétfőn sikerült az eddigi legmagasabb záróértékét elérnie.

A növekedésben szerepe lehet annak, hogy a harmadik negyedéves gyorsjelentéseknél várhatóan tovább növekvő számokat látunk majd. Ahogy az is segíthetett, hogy a Morgan Stanley 14 100 forintról 15 100 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
hírlevél