BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2019. május 10. 16:43

Végül a 44-50 dollár közötti sáv alacsonyabb széléhez közel, 45 dolláron lehetett jegyezni az Uber részvényeit, aminek köszönhetően a cég 8,1 milliárd dollárt zsákolt be a péntek délutáni New York-i tőzsdei debütálása előtt – ez a Facebook börzére 2012-es lépése óta a legnagyobb nyilvános részvénykibocsátás, s az amerikai tőzsdetörténelem tíz legnagyobb IPO-jának egyike.

A 45 dolláros részvényenkénti ár alapján az Uber hígítás nélküli értéke 75,46 milliárd dollár, ami a teleszkópos rakodógépeket gyártó Caterpillarral teszi azonos fajsúlyúvá teszi a fapados globális taxitársaságot, a higított viszont 82,4 milliárd. Ez még úgy is igen magas, hogy a néhány héttel korábbi várakozások még tetemesebb kibocsátási árat és ez alapján 120 milliárd dolláros cégértéket sem zártak ki.

Ám a várakozás a tőzsdei kereskedésben még feljebb is lökheti az utazásmegosztással foglalkozó cég részvényeinek árfolyamát. Pedig az Uber fundamentumait tüzetesen átvizsgálva bőven lehet azonosítani nem is annyira kis kockázatokat, amelyeket már a Privátbankár.hu is kivesézett. Nevezetesen az üzleti teljesítménye még ingatag lábakon áll. Bár a hagyományos taxiknál olcsóbban lehet eljutni vele A pontból B-be, ezért értelemszerűen népszerű, egyes helyeken – jelesül Magyarországon – betiltották. Igaz, még így a világ 63 országának több mint 700 városában furikázik.

Mindazonáltal elemzők úgy vélik, aki beszáll az Uberbe, az nem a mostani eredménytermelésbe fektet, hanem a jövőbenibe. Ami ugye – pestiesen szólva – bizonytalan, mint a kutyák vacsorája. Márpedig a számok azt mutatják, hogy az Uber tavaly 11,3 milliárd dollárt keresett, vesztesége azonban 1,8 milliárdra rúgott, ami testvérek között is 15 százalékot meghaladó árbevétel-arányos bukó. Még akkor is, ha a mínusz 2017-ben még nagyobb, 2,6 milliárdos volt. Mi több, rögzítsük a tényt, hogy az Uber még évtizedes pályafutása során még sohasem volt nyereséges.

Veszteségeit és rapid terjeszkedését a befektetőktől összegyűjtött több mint 24 milliárd dollárból finanszírozta – emlékeztet a Crunchbase. A befektetők között hagyományos kockázati tőkések éppúgy megtalálhatók voltak, mint a Benchmark, valamint a közlekedésben utazó cégek, mint az Alphabet és a Toyota. Az IPO előtt az Uber legnagyobb, 16,3 százalékos részvényese a japán technológiai konglomerátum, a SoftBank volt, amely a Vision Fund nevű alapján keresztül több mint 8 milliád dollárt invesztált a fapados személyszállítóba.

Az Uberbe való befektetésen morfondírozók számára intő jel lehet a rivális Lyft esete – hívja fel a figyelmet a KBC Equitas junior elemzője, Gréber Szabolcs. A 72 dolláros nyilvános részvénykibocsátását követően ugyan 90 dollárnál debütált a tőzsdén, ma már csak 55 dollárnál van a papír. Ez persze még nem jelenti azt, hogy ne adódnának jó kereskedési lehetőségek, de azért nem árt az óvatosság. Láttunk már kis hazánkban is olyan részvényt, amelynek megjelenését viszonylag nagy várakozás előzött meg, ám bevezetéskori árát azóta sem sikerült még csak megközelítenie sem (ön nyert: a CIG Pannóniára utalunk).

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Friss
hírlevél