<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tegnapi szép emelkedés a múlté, az európai indexek tétováznak, az USA-ban mínuszban nyithat a tőzsde. A BUX is nulla körül billeg, az OTP épphogy pluszban tud maradni. A forint viszont nagyot erősödött, alighanem főleg a dollár ütemes gyengülése miatt. Kevés gáz fogy, megteltek a tárolók. Száguld az ether, szolidan emelkedik a bitcoin.

Nem találják az irányt az európai tőzsdeindexek, a német mutató ugyan 0,4 százalékkal emelkedik, de a brit ugyanennyivel esik, a francia pedig stagnál. A tegnapi szép emelkedés után az S&P 500 amerikai index határidős értéke 0,8, a Nasdaq indexé pedig 1,5 százalékkal van lejjebb. Valamivel kevesebbel, mint amennyit tegnap nyertek.

Tegnap az amerikai részvénypiac nagyon szép emelkedése részben a gyorsjelentések előtti várakozások miatt, részben pedig a kötvényhozamok esése következtében történhetett. A hozamok pedig azért süllyedtek, mert az amerikai gazdaságból (PMI, lakásárak) elég rossz adatok érkeztek. Egy komolyabb recesszió pedig a Fed-et a kamatemelések lassítására késztetheti, legalábbis ezt remélik.

A BUX indexet hol kisebb pluszban, hol mínuszban látjuk, most éppen 0,2 százalékkal esik. Az OTP még meg tudott egy kis, 0,1 százalékos nyereséget őrizni, a Telekom pedig 1,6 százalékos emelkedéssel a nap egyik nyertese. A Richter azonban 0,7, a Mol 0,3 százalékkal veszít értékéből.

Árfolyamok és grafikonok

Emelkedik a gázár? Attól függ, melyik

A legközelebbi európai földgázár-határidő ma mintegy két euróval emelkedett, és ismét elérte a 100 eurót. Ijedtségre azonban semmi ok, mert egyrészt augusztusban 345 euró is volt az árfolyam. Másrészt a legközelebbi, novemberi határidő pár nap múlva kifut, lényeges forgalom már nem sokáig fog rajta történni. Lásd:

A következő, decemberi határidő viszont ma másfél euróval 131,60 euróra süllyedt. A kőolaj tegnap délután óta lassan emelkedik, a Brent ma már 92, tegnap délelőtt csak 90 dollár volt.

Lassan fullon a gáztárolók

Szépen telnek az európai gáztárolók és egyre több közelíti meg a teljes töltöttség állapotát – írja az Erste Befektetési Zrt. A viszonylag kisebb brit és belga tároló mellett mostanra a portugál gáztároló is elérte a 100 százalékos szintet. A dán és a francia 99 százalék fölött van.

Főként az utóbbi a lényeges, hiszen a francia tároló Európában a harmadik legnagyobb a német és az olasz után. Az EU tárolóinak töltöttsége 93,6 százalék, ami öt százalékponttal magasabb, mint az öt éves átlag.

A rövid határidős gázárak még nagyobbat estek a tárolók magas telítettsége miatt – tették hozzá.

A dollár segíti a forintot, nem az MNB

Már pár fillérrel 410 alatt jár az euró, mintegy négy forinttal van a tegnap esti, délutáni értékek alatt. A tegnapi kamatdöntő MNB-ülésen a papírforma szerint nem változtattak a kondíciókon – azt megtették másfél héttel korábban –, de az utána következő sajtótájékoztatót nem fogadta osztatlan siker. Az inflációval kapcsolatos nyilatkozatok inkább gyengítették a forintot kedden.

Ma viszont jelentős mértékben, 0,9 százalékkal gyengül az USA dollár a főbb devizákkal szemben a DX dollárindex alapján. Az euróval szembeni keresztárfolyam átlépte a paritást, azaz az 1,00-át, most 1,0046. Erre október eleje óta nem volt példa. A gyengébb dollár alapvetően jó a feltörekvő piaci devizáknak, a forintnak.

Nagyot estek a magyar állampapírhozamok

Tegnap az MNB kamatdöntése nyomán jelentősen, egyes futamidőkre 40-50 bázisponttal is estek a hazai állampapír-piaci referenciahozamok. A legnagyobb mértékben a hat hónapos (12,82 százalékra) és a tíz éves (10,06 százalékra). Ez azzal lehet összefüggésben, hogy az MNB megerősítette: azokat az alternatív pénzpiaci eszközöket, amelyeket október közepén bevezettek, addig tartják fenn, amíg szükséges.

Állampapír-piaci referenciahozamok. (Forrás: ÁKK)
Állampapír-piaci referenciahozamok. (Forrás: ÁKK)

Kiemelkedő számokat várnak a Moltól

A harmadik negyedévben a második negyedévhez képest is kedvező külső környezeti hatások befolyásolhatták a Mol eredményét, és az adóhatásokat figyelembe véve is erős negyedévet zárhatott a cég a KBC Equitas várakozásai szerint. Változatlanul a még mindig magas olajárak, és az ugyan szintén csak kisebb mértékben szűkülő Brent-Ural spread segíthette az eredményt.

A vállalat gyorsjelentése november 4-én fog érkezni. Ha pozitív lesz, az árfolyamot is segíthetné, amely mostanában nem szerepelt jól – tették hozzá.

Eladhatja ingatlanát a Rába

A Rába október 25-i rendkívüli közgyűlése felhatalmazta a társaságot, hogy egyik ingatlanát minimum nettó 557 millió forintos áron árverés útján értékesítse. Ez az MNV Zrt. által működtetett Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül történik majd.

A Rába Nyrt. stratégiai terveiben több éve szerepel az Écs község külterületén található, tanpálya megnevezésű Rábaring ingatlan (vagy tesztpálya) értékesítése – írták a közgyűlési előterjesztésben.

Már szeptemberben felment a Rába-részvény

A területrészen a vállalat és leányvállalatai tevékenységet nem folytatnak. Az összesen kicsit több mint egymillió négyzetméter területű ingatlant a számviteli nyilvántartásokban amortizált bekerülési értéken tartják nyilván az IFRS szerinti ingatlanok között, amelynek összértéke 117 millió forint.

A Rába-részvény árfolyama sem ma, sem tegnap nem reagált különösebben a hírre. Viszont szeptember 23-án, a közgyűlési meghívó közzétételekor már felugrott 1165 forintról 1380-ra.

Vegyes gyorsjelentések érkeztek

Tegnap az eheti amerikai gyorsjelentés-dömping előtti várakozásokkal is magyarázták, hogy a tőzsdék felmentek. Olyan nagyágyúk jelentései érkeztek többek között, mint a Microsoft, Spotify, Alphabet vagy a Visa, a hagyományos szektorokból pedig a General Motors és a General Electric. A jelentések azonban többnyire csalódást okoztak, illetve nem érdekett pozitív meglepetés. Ennek tudható be, hogy ma az amerikai határidős indexek jelentős mínuszban vannak.

Ma többek között a Meta Platforms (Facebook), a Bristol-Myers Squibb és a Boeing jelentésére figyelnek. Nemsokára lezárulhat a Twitter felvásárlása is, mert Elon Musk átadta a kötelezettség-vállalásával kapcsolatos dokumentumokat.

Száguldanak a kriptók

Tegnap nagyjából az amerikai részvénypiaccal, a technológiai papírokkal együtt megindult a bitcoin és az ether is, de ma, amikor a részvénypiac már leült, a kriptók ütemesen tovább emelkednek. A bitcoin hét százalékkal 20 650 dollárra, az ether 14 százalékkal 1535-re jutott eddig. A bitcoin előtte napokig egy kevéssel 19 ezer felett, az ether pedig 1300 dollár körül szenvedett.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Nagy hír nem jött a szektorból, de sok kicsi igen. Például Elon Musk Twitter-felvásárlásába a Binance kriptotőzsde is beszállhat. Egyébként logikus módon, mert a Twitter a kriptovilág egyik fő információs csatornája (a Discord mellett). A kriptós részét már szimplán csak CT (Crypto Twitter) néven emlegetik.

Áru vagy részvény a kriptó?

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC, Securities and Exchange Commission) és az árutőzsdei felügyelet (CFTC, Commodity Futures Trading Commission) közötti, a kriptók ellenőrzéséért folyó harcban most a CFTC vezetője, Rostin Behnam lépett. Újra kijelentette, hogy a bitcoin és az ether árupiaci termék. Ez jó lenne a szektornak, a SEC keményebb, hátrányosabb szabályokat szorgalmaz.

Meglepetés a Deutsche Banktól

A romló gazdasági helyzet ellenére a Deutsche Bank sokakat meglepő módon szép nyereséget ért el a harmadik negyedévben, felülmúlva az elemzők átlagos várakozásait. Ez adózás előtt mintegy 1,6 milliárd euró volt, csaknem háromszor annyi, mint egy évvel korábban. Egyben ez volt 2006 óta a legmagasabb adózás előtti nyereség a harmadik negyedévben. A részvényesekre jutó eredmény bő 1,1 milliárd euró.

Christian Sewing vezérigazgató ezért úgy látja, hogy az intézmény “teljesen jó úton halad” az idei célok eléréséhez – írta az N-Tv.de. Az igazgató továbbra is nyolc százalékos sajáttőke-arányos hozamot vár, amit az elemzők korábban irreálisnak tartottak.

Vásárolt a 4iG

A 4iG Nyrt. október 25-én 120 ezer darab saját részvényt vásárolt 684,0782 forintos átlagáron a Budapesti Értéktőzsdén, az Equilor Befektetési Zrt. mint befektetési szolgáltató közreműködésével. Így a 4iG tulajdonában lévő sajátrészvény-állomány 0,43 százalék.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG