<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.

A múlt heti torokszorító tőzsdei hullámvasút után, amit főleg az omikron-vírusvariáns és a Fed-elnök egyik beszéde okozott, ma szolidan indul a hét, Mikulás napján. Nagy raliról ugyan nem beszélhetünk, de határozott emelkedésről igen, a német, francia, brit vezető indexek 0,4-0,8 százalékkal mennek. Az USA határidős indexei a pénteki újabb csúnyaa esés után fél százalék körüli pluszban vannak.

Pedig rossz hír, hogy az omikron nagyon gyorsan terjed, erősen fertőző. Egyes adatok alapján viszont lehet, hogy az új vírusvariáns fertőzőképessége növekszik, de a megbetegítő képessége csökken. Ez nem feltétlenül lenne rossz a világ számára.

De túl nagy a bizonytalanság, nem biztos, hogy ez lesz az érvényes forgatókönyv. Még egy darabig biztosan a vírushírek rángatják a tőzsdéket, így akik év végi emelkedésben, “Mikulás-raliban” bíznak, azoknak ehelyett jöhet pár húzós hete, magas volatilitással.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, az OTP 1,0, a Mol 0,8, a Richter 0,2 százalékkal megy fel. A Telekom 0,7, a 4iG 0,8 százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Ezért drágul ma az olaj

A forint nem maradt tartósan erősödő pályán a kamatemelési sorozat ellenére sem, most 364,0 az euró, de reggel 365,40 is volt.

Az olaj 2,5-3,0 százalékkal drágul, a réz fél százalékkal megy fel. Esik viszont az arany, az ezüst, a palládium. Az olajár-emelkedés közvetlen kiváltó oka lehet, hogy Szaúd-Arábia emelte az exportárait. De általánosságban a piacokon, a járvánnyal kapcsolatban csökkenő pesszimizmus is szerepet játszhat.

Az egyik húzóerő ma a részvénypiacon is a nyersanyag-szektor, a bányavállalatok papírjai.

Bankot vett az OTP

Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia akvizíciójával a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig a második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP az országban. A vételár 55 millió euró – közölte a magyar pénzintézet. Részletek:

Jó úton járunk vírusfronton?

Az omikron kapcsán különböző hírek jöttek, amik jó irányba mutatnak – írja az Erste Befektetési reggeli összefoglalója. A WHO szerint még nem volt halálos áldozata az új vírusnak, pedig körülbelül háromszor olyan gyorsan terjed, mint a delta verzió.

Ez újra megerősíti azt a lehetőséget, hogy ez a variáns hozza el a járvány végét, de persze még kell egy-két hét, hogy ez be is bizonyosodjon. Ennek a mutációnak egyébként az az érdekessége, hogy mintegy 1,5 éve lekerült a főágról, elment nyaralni az állatokba (macska, oroszlán és hasonlók), aztán visszaugrott az emberre, s így újra feltűnt a radaron.

Didi, Evergrande, Alibaba, Softbank a veszteslistán

A Didi részvényei azért esnek nagyot az ázsiai piacon, mert megkezdte az USA részvénypiacáról való kivonulást. A csőd szélén táncoló Evergrande is újabb fontos határidő előtt áll ma, és közzétette, nem biztos, hogy tud fizetni. Így részvénye 15 százalékkal tovább zuhant. Az Alibaba a konszern átszervezését jelentette be, amit a befektetők egy része túl korainak talál.

A Softbank papírja pedig azért zuhan, mert sok nagyobb részesedése is esik, mint az említett Alibaba és a Didi – írja a német N-Tv.de.

Fájóan pesszimista, de reális forgatókönyv

Egy esetleges tavaszi nagy lezárás lehetőségéről és annak súlyos gazdasági hatásairól ír Zsiday Viktor alapkezelő blogján. A rendelkezésre álló kevés információ alapján úgy véli, hogy az új omikron-variáns gyorsabban terjed, részben kikerüli a korábbi immunizálódást, és nem okoz kevesebb súlyos megbetegedést sem, mint a régebbiek. Ráadásul új oltás sem várható nyár előtt.

Ha (és ez egy óriási ismeretlen) az oltottságot erősebben kikerüli, mint a delta, akkor semmilyen más eszközünk nem marad ellene, mint a totális lezárás á lá 2020 tavasz. A lezárás komoly lassulást, sőt recessziót okozhat, de a már most látható infláció miatt a korábbihoz hasonló extrém monetáris és fiskális stimulusra nem számíthatunk.

Mindez pedig nagyon rossz a gazdaságnak és a részvénypiacnak, ezért a szakember inkább nem vállal most jelentős részvénypozíciókat.

A bitcoin és az ether árfolyama, egy év (Tradingview.com)A bitcoin és az ether árfolyama, egy év (Tradingview.com)

Nagy esés a kriptodeviza-piacon

Szombat reggel nagyot estek a kriptoedvizák a bitcoinnal együtt, amelynek mélypontja 45 ezer dollárnál volt (az etheré 3610-nél). Innét felpattanás jött ugyan, de nem a korábbi szintre, jelenleg is csak 47 800 és 3990 dollárba kerülnek. Az alternatív kriptodevizák sokkal jobban megszenvedték az esést. Az egy hét alatt bekövetkezett változásokat az első húsz legnagyobb kapitalizációjú kriptónál a következő ábra mutatja.

A 20 legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)A 20 legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Mire fel ez a nagy zuhanás?

A magyarázatok között sok tényező szerepel, ilyen az általános tőkepiaci bizonytalanság, az omikron-variáns veszélyei, a Fed várható szigorúsága Jeromel Powell múlt heti beszéde után. De az amerikai hatóságok és törvényhozók fokozott érdeklődése a kriptodeviza-szektor iránt szintén sokakat aggaszt.

Már az esések után derült ki, hogy egy Bitmart nevű kriptodeviza-tőzsdéről hackerek közel 200 millió dollárt loptak el. Szingapúrban pedig a Bitget nevű tőzsdét függesztették fel a hatóságok.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a budapesti börze, jó napja csak a Richternek volt
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 19:02
Korrigáltak a befektetők. A forgalom az átlagnál magasabb volt, ami főleg a gyógyszeripari vállalatnak köszönhető.
Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló