<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.

A múlt heti torokszorító tőzsdei hullámvasút után, amit főleg az omikron-vírusvariáns és a Fed-elnök egyik beszéde okozott, ma szolidan indul a hét, Mikulás napján. Nagy raliról ugyan nem beszélhetünk, de határozott emelkedésről igen, a német, francia, brit vezető indexek 0,4-0,8 százalékkal mennek. Az USA határidős indexei a pénteki újabb csúnyaa esés után fél százalék körüli pluszban vannak.

Pedig rossz hír, hogy az omikron nagyon gyorsan terjed, erősen fertőző. Egyes adatok alapján viszont lehet, hogy az új vírusvariáns fertőzőképessége növekszik, de a megbetegítő képessége csökken. Ez nem feltétlenül lenne rossz a világ számára.

De túl nagy a bizonytalanság, nem biztos, hogy ez lesz az érvényes forgatókönyv. Még egy darabig biztosan a vírushírek rángatják a tőzsdéket, így akik év végi emelkedésben, “Mikulás-raliban” bíznak, azoknak ehelyett jöhet pár húzós hete, magas volatilitással.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, az OTP 1,0, a Mol 0,8, a Richter 0,2 százalékkal megy fel. A Telekom 0,7, a 4iG 0,8 százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Ezért drágul ma az olaj

A forint nem maradt tartósan erősödő pályán a kamatemelési sorozat ellenére sem, most 364,0 az euró, de reggel 365,40 is volt.

Az olaj 2,5-3,0 százalékkal drágul, a réz fél százalékkal megy fel. Esik viszont az arany, az ezüst, a palládium. Az olajár-emelkedés közvetlen kiváltó oka lehet, hogy Szaúd-Arábia emelte az exportárait. De általánosságban a piacokon, a járvánnyal kapcsolatban csökkenő pesszimizmus is szerepet játszhat.

Az egyik húzóerő ma a részvénypiacon is a nyersanyag-szektor, a bányavállalatok papírjai.

Bankot vett az OTP

Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia akvizíciójával a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig a második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP az országban. A vételár 55 millió euró – közölte a magyar pénzintézet. Részletek:

Jó úton járunk vírusfronton?

Az omikron kapcsán különböző hírek jöttek, amik jó irányba mutatnak – írja az Erste Befektetési reggeli összefoglalója. A WHO szerint még nem volt halálos áldozata az új vírusnak, pedig körülbelül háromszor olyan gyorsan terjed, mint a delta verzió.

Ez újra megerősíti azt a lehetőséget, hogy ez a variáns hozza el a járvány végét, de persze még kell egy-két hét, hogy ez be is bizonyosodjon. Ennek a mutációnak egyébként az az érdekessége, hogy mintegy 1,5 éve lekerült a főágról, elment nyaralni az állatokba (macska, oroszlán és hasonlók), aztán visszaugrott az emberre, s így újra feltűnt a radaron.

Didi, Evergrande, Alibaba, Softbank a veszteslistán

A Didi részvényei azért esnek nagyot az ázsiai piacon, mert megkezdte az USA részvénypiacáról való kivonulást. A csőd szélén táncoló Evergrande is újabb fontos határidő előtt áll ma, és közzétette, nem biztos, hogy tud fizetni. Így részvénye 15 százalékkal tovább zuhant. Az Alibaba a konszern átszervezését jelentette be, amit a befektetők egy része túl korainak talál.

A Softbank papírja pedig azért zuhan, mert sok nagyobb részesedése is esik, mint az említett Alibaba és a Didi – írja a német N-Tv.de.

Fájóan pesszimista, de reális forgatókönyv

Egy esetleges tavaszi nagy lezárás lehetőségéről és annak súlyos gazdasági hatásairól ír Zsiday Viktor alapkezelő blogján. A rendelkezésre álló kevés információ alapján úgy véli, hogy az új omikron-variáns gyorsabban terjed, részben kikerüli a korábbi immunizálódást, és nem okoz kevesebb súlyos megbetegedést sem, mint a régebbiek. Ráadásul új oltás sem várható nyár előtt.

Ha (és ez egy óriási ismeretlen) az oltottságot erősebben kikerüli, mint a delta, akkor semmilyen más eszközünk nem marad ellene, mint a totális lezárás á lá 2020 tavasz. A lezárás komoly lassulást, sőt recessziót okozhat, de a már most látható infláció miatt a korábbihoz hasonló extrém monetáris és fiskális stimulusra nem számíthatunk.

Mindez pedig nagyon rossz a gazdaságnak és a részvénypiacnak, ezért a szakember inkább nem vállal most jelentős részvénypozíciókat.

A bitcoin és az ether árfolyama, egy év (Tradingview.com)A bitcoin és az ether árfolyama, egy év (Tradingview.com)

Nagy esés a kriptodeviza-piacon

Szombat reggel nagyot estek a kriptoedvizák a bitcoinnal együtt, amelynek mélypontja 45 ezer dollárnál volt (az etheré 3610-nél). Innét felpattanás jött ugyan, de nem a korábbi szintre, jelenleg is csak 47 800 és 3990 dollárba kerülnek. Az alternatív kriptodevizák sokkal jobban megszenvedték az esést. Az egy hét alatt bekövetkezett változásokat az első húsz legnagyobb kapitalizációjú kriptónál a következő ábra mutatja.

A 20 legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)A 20 legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Mire fel ez a nagy zuhanás?

A magyarázatok között sok tényező szerepel, ilyen az általános tőkepiaci bizonytalanság, az omikron-variáns veszélyei, a Fed várható szigorúsága Jeromel Powell múlt heti beszéde után. De az amerikai hatóságok és törvényhozók fokozott érdeklődése a kriptodeviza-szektor iránt szintén sokakat aggaszt.

Már az esések után derült ki, hogy egy Bitmart nevű kriptodeviza-tőzsdéről hackerek közel 200 millió dollárt loptak el. Szingapúrban pedig a Bitget nevű tőzsdét függesztették fel a hatóságok.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9448 9370 9680 +0,83% 9434 9448 7 898 217 908 Ft 2022-08-11 16:14:09
MOL 2934 2908 2950 -0,47% 2932 2936 1 366 461 792 Ft 2022-08-11 16:14:06
MTELEKOM 319 318 325 -0,93% 320 321 31 299 342 Ft 2022-08-11 16:08:44
RICHTER 8125 8060 8275 -1,28% 8135 8140 1 708 867 885 Ft 2022-08-11 16:12:53
OPUS 153 151 154 +1,05% 152 153 9 432 113 Ft 2022-08-11 15:58:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Remekelt az OTP, hát már semmi sincs biztonságban a kormányoktól?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 11. 12:14
A magyar tőzsdén az OTP tud csak emelkedni a vártnál sokkal jobb gyorsjelentés nyomán, volt 9600 forint felett is, de lehet, hogy megáll egy időre. A forint is stabil, pedig már az MNB is évi húsz százalékos inflációt emleget. A kriptodeviza-piac emelkedik, de közben rettentően aggódnak az amerikai kormány beavatkozása miatt.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem látott számokat közölt a OTP, de rengeteg pénzt vesz el tőlük az állam
Király Béla | 2022. augusztus 11. 10:31
Remek számokat közölt csütörtök reggel az OTP, a bankcsoport a kamat-, a díjbevétel és a nettó eredmény sorokon is rekordot ért el. A folyamatokról Bencsik László vezérigazgató-helyettes számolt be, aki elmondta, az egyedi tételek 208 milliárd forinttal csökkentették az első félévben a bank eredményét.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az euróváltásra készülők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:54
A hazai fizetőeszköz ma reggelre is megőrizte tegnapi erejét.
Részvény / Deviza / Áru Erős nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 17:51
Egész Európában jó volt a hangulat, a BÉT-en különösen. 
Részvény / Deviza / Áru Tesla-részvényektől szabadult Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 13:37
A Tesla vezére több milliárd dollár értékben adott el részvényeket, hogy elég forrás álljon rendelkezésére a Twitter felvásárlásával kapcsolatos jogi vitában elszenvedett vereség esetére.
Részvény / Deviza / Áru 401 is volt az euró, szándékos vagy véletlen a Barátság szüneteltetése?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 10. 12:04
Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Mit kezdjünk a megtakarításainkkal ekkora infláció mellett?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 10:14
Jelentős fordulattal kell szembenézniük a takarékoskodóknak: szemben az elmúlt évek kedvező helyzetével, az idén a részvénypiacok kiábrándítóan teljesítettek, az elmúlt 50 év legrosszabb első félévén vannak túl a fejlett piacok. Közben meredek emelkedőn van az infláció, Magyarországon júniusban már megközelítette a 12 százalékot. A piacokon pedig már megkezdődött a recesszió beárazása, a negatív hírek ellenére azért lehet a mostani helyzettel is mit kezdeni - igaz, indokolt az óvatosság a K&H alapok kezelője szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl a Barátságon: gyengébben kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 08:01
Gyengült a forint szerda reggelre az euróval és a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Budapesten is elrontotta a hangulatot, hogy nem jön az orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1301,44 pontos, 2,96 százalékos csökkenéssel, 42 733,39 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gyengült a forint a ronda inflációs adatra, van, aki már 20 százalékot vár
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 12:23
A várakozásoknál jóval magasabb hazai infláció nem tett jót a magyar eszközöknek, az OTP visszasüllyedt 9000 alá, a forint is gyengül. Az európai tőzsdeindexek kissé süllyednek, de Amerika pluszban nyithat. Kirúzsozott malachoz hasonlította az ESG-befektetéseket az amerikai sztáralapkezelő, az ország iránti bizalom megrendülésétől óv a magyar menedzser.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG