<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Fed ülése előtt kivárás látható, az európai indexek kissé süllyednek. A BUX emelkedett, főleg a Molnak köszönhetően, amely az OTP-vel együtt pénteken jelent. A forint erősödik, az olaj esik, a kriptodevizáknál új rekordok születnek.

Tegnap is új indexcsúcsok jöttek az USA-ban, főleg a hagyományos iparágak mentek jól, a tech-szektor kissé lemaradó volt. Rossz hatással lehetett rá, hogy egy Elon Musk-nyilatkozat nyomán süllyedt a Tesla. A DAX is közel járt korábbi csúcsához.

Ma viszont kicsik a változások, kivárás érezhető a Fed ülésének este esedékes befejezése előtt. Jó Lufthansa- és BMW-jelentések érkeztek a németeknél. A német, francia, brit indexek mégis 1-2 ezrelékkel süllyednek, az amerikai határidős indexek is hasonlóan határozatlanok. Reggel Ázsiában azonban még valamivel nagyobb, fél százalék körüli mínuszok uralták a képet.

Nálunk a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik. Az OTP épp most süllyedt le 18 600 forint, a tegnapi záróár alá, pedig a pozitív tartományban nyitott. A Mol 1,5, a Richter 0,4, a Telekom 0,9 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödő forint, eső olaj

A forint erősödget, miután még tegnap újra 360 alá süllyedt az euró, ma pedig még tovább ment, 359 az ára. A lengyel jegybank ma ülést tart, ahol kamatemelés várható, de annak mértéke bizonytalan. Ez a zloty árfolyamán keresztül a forintra is hathat.

Az olaj ára az eheti OPEC-ülés előtt két százalékkal esik. Ennek oka lehet, hogy a szervezet nem tervezi a kínálat bővítését. De az is, hogy egyre több a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kétely a világgazdaságban.

Jönnek a magyar nagyágyúk is

Pénteken hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit az OTP és a Mol. A KBC Equitas mindkét cégre optimista:

  • A bankcsoporttól erős eredményeket várunk, mivel várakozásaink szerint alacsony szinten lehet a céltartalékolás. Miközben a hitelezési trendek erősek maradtak a harmadik negyedévben, és a kamatmarzsok csökkenése is megállhatott.
  • A Molnál rendkívül erős számok jöhetnek. Az olajárak kedvezően alakultak, és a marzsok is erősek maradhattak, miközben az üzemanyag-kereslet nagyot emelkedett. Jó úton járhat az éves célkitűzések teljesítéséhez, és akár az előrejelzés megemelése is elképzelhető.

A Mol tegnapi emelkedésének az is lehetett az oka, hogy közzétették a finomítói marzsot és egyéb, a gazdálkodási környezetről szóló adatokat.

OTP-céláremelés érkezett

A Concorde elemzője 15 500 forintról 20 200 forintra emelte az OTP részvényére vonatkozó célárát. Az ajánlást viszont vételről az egy fokkal mérsékeltebb felhalmozásra módosította. A célárak átlaga így jelenleg 20 686 forint – írta a KBC Equitas.

OTP-kalandpark (fotó: EJ)OTP-kalandpark (fotó: EJ)

Mi várható ma a Fed-től?

A Fed ma végződő ülésétől azt várják, hogy a pandémia kezdete óta először csökkenteni fogja gazdaságélénkítő programját, és havonta 15 milliárd dollárral visszaveszi eszközvásárlásait. Ez erősíthetné a dollárt és negatív hatással lehetne a részvénypiacokra.

Mivel azonban az utóbbi hetekben a szervezet kommunikációja már erről szólt, alaposan felkészítették rá a piacokat, heves reakcióra ez esetben nem kell számítani – írja az Investing.com. A befektetők inkább arra koncentrálnak majd, hogy vajon meddig tart a lazítás-szűkítési, normalizálási folyamat, és milyen üzemben zajlik majd le.

Új csúcson az ether, a solana

Az ether, az Ethereum-rendszer kriptodevizája, a második számú a bitcoin után új történelmi rekordot ért el ma hajnalban 4638,45 dolláron. A bitcoin viszont inkább stagnál 63 ezer körül. A solana új rekordja 231,81 dollár, és átmenetileg lekörözte a cardano-t (ADA), így az ötödik helyre lépett elő a rangsorban.

Az ether csúcsdöntését azzal hozzák összefüggésbe a sajtóban, hogy a CME amerikai árutőzsde – a már meglevő ether-kontraktusok után – kisebb, kisbefektető-barát “mikro-ethert” is bejelentett. Ezek az ügyletek egyenként 0,1 ethernek felelnek meg.

A bitcoin (BTC) és három kriptodeviza-vállalkozások részvényeit vásároló amerikai ETF. Nagy a lemaradás. (Tradingview.com)A bitcoin (BTC) és három kriptodeviza-vállalkozások részvényeit vásároló amerikai ETF. Nagy a lemaradás. (Tradingview.com)

Lemaradtak a kriptotőzsdék?

A kriptodeviza-vállalkozások részvényei – főleg bányászok, kriptotőzsdék, fizetési szolgáltatók – az utóbbi hónapokban elmaradtak a bitcoin emelkedésétől – derül ki grafikonunkból. (Ezen három, ilyen részvényeket vásároló amerikai ETF-et hasonlítunk a bitcoinhoz, július óta.) Persze lehet az is, hogy a tavaszi kriptodeviza-őrületben szálltak el nagyon a szóban forgó részvényárak. Vagyis akkor mentek túl magasra, nem pedig most alacsonyak.

Nyakon csípték a puskázós céget

Egyetlen nap alatt 48 százalékot zuhant a Chegg nevű, oktatással, távoktatással, többek között vizsgákra való felkészítéssel foglalkozó cég a gyorsjelentése után, pedig nem is maradt el olyan drasztikusan az elemzői várakozásoktól. Amint a sajtóból kiderül, a sokáig a Wall Street üdvöskéjének számító cég a pandémia, a karantén miatt sokáig, közel másfél évig jó hónapokat élt át. De az utóbbi időben a piaca zsugorodik, és a növekedésnek nem látszanak a jelei, amint azt a menedzsment is elismerte.

A Chegg Inc. árfolyama (Tradingview.com)A Chegg Inc. árfolyama (Tradingview.com)

Ráadásul a puskázást is megkönnyítő megoldásai miatt per folyik ellene, emiatt a potenciális cégérték nulla is lehet. Az esés okai közé tartozik, hogy a gyorsjelentés után nagy elemzőházak minősítették le a papírt, többek között a Morgan Stanley. (Forrás: Yahoo Finance, SeekingAlpha.) Az oktatási szektorra ható negatívum az is, hogy az USA-ban sok a szabad állás, így kevesebben hajlanak a továbbtanulásra – hangzott el a Jefferies elemzőjétől.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8220 8172 8446 +0,76% 8210 8230 1 139 747 218 Ft 2022-07-07 10:10:07
MOL 2906 2876 2948 +0,14% 2900 2906 406 316 966 Ft 2022-07-07 10:11:12
MTELEKOM 318 318 323 -2,15% 317 318 8 388 875 Ft 2022-07-07 10:10:31
RICHTER 7160 7140 7235 -0,90% 7160 7185 70 868 395 Ft 2022-07-07 10:04:17
OPUS 163 163 169 -3,20% 163 167 2 127 895 Ft 2022-07-07 10:00:53
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Este sikerült megtámasztani a forintot vagy újabb mélypont felé rohanunk?
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 07:17
Miután majdnem 417 forintot is kellett adni egy euróért szerdán, este az MNB alelnöke szóbeli intervenciót hajtott végre. Lett is némi hatása a devizapiacon - az ígéretre 2 százalékot erősödött a forint az euróval szemben, ma meglátjuk, hogy az ígéret betartása adhat-e újabb lökést, vagy megint mélypontra kerül a jegyzés.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot erősödött a Richter, szabadesésben a forint
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,24 százalékos emelkedéssel 39 352 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru 416 felett járt az euró - szerdán is megütötték a forintot
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 15:36
Miközben a globális környezet sem kedvez a kockázatos eszközöknek a forint bajai mögött ennél több áll. Szerda délután már 416 forintot kellett egy euróért adni, igaz onnan minimálisan korrigált.
Részvény / Deviza / Áru Az euró 410, dollár 401, de legalább az OTP emelkedik
Eidenpenz József | 2022. július 6. 12:21
Ma is történelmi csúcsot döntött az euró és a dollár forintban, miközben az euró húsz éves mélyponton van dollárban. A részvénypiacok viszont magukhoz tértek, az OTP-vel az élen a BUX is. A Ford vágtázik a Tesla nyomában, felfelé tör a beomlott olajár, és az EU szabályozza a kriptodevizákat.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG