<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Fed ülése előtt kivárás látható, az európai indexek kissé süllyednek. A BUX emelkedett, főleg a Molnak köszönhetően, amely az OTP-vel együtt pénteken jelent. A forint erősödik, az olaj esik, a kriptodevizáknál új rekordok születnek.

Tegnap is új indexcsúcsok jöttek az USA-ban, főleg a hagyományos iparágak mentek jól, a tech-szektor kissé lemaradó volt. Rossz hatással lehetett rá, hogy egy Elon Musk-nyilatkozat nyomán süllyedt a Tesla. A DAX is közel járt korábbi csúcsához.

Ma viszont kicsik a változások, kivárás érezhető a Fed ülésének este esedékes befejezése előtt. Jó Lufthansa- és BMW-jelentések érkeztek a németeknél. A német, francia, brit indexek mégis 1-2 ezrelékkel süllyednek, az amerikai határidős indexek is hasonlóan határozatlanok. Reggel Ázsiában azonban még valamivel nagyobb, fél százalék körüli mínuszok uralták a képet.

Nálunk a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik. Az OTP épp most süllyedt le 18 600 forint, a tegnapi záróár alá, pedig a pozitív tartományban nyitott. A Mol 1,5, a Richter 0,4, a Telekom 0,9 százalékkal megy fel.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödő forint, eső olaj

A forint erősödget, miután még tegnap újra 360 alá süllyedt az euró, ma pedig még tovább ment, 359 az ára. A lengyel jegybank ma ülést tart, ahol kamatemelés várható, de annak mértéke bizonytalan. Ez a zloty árfolyamán keresztül a forintra is hathat.

Az olaj ára az eheti OPEC-ülés előtt két százalékkal esik. Ennek oka lehet, hogy a szervezet nem tervezi a kínálat bővítését. De az is, hogy egyre több a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kétely a világgazdaságban.

Jönnek a magyar nagyágyúk is

Pénteken hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves eredményeit az OTP és a Mol. A KBC Equitas mindkét cégre optimista:

  • A bankcsoporttól erős eredményeket várunk, mivel várakozásaink szerint alacsony szinten lehet a céltartalékolás. Miközben a hitelezési trendek erősek maradtak a harmadik negyedévben, és a kamatmarzsok csökkenése is megállhatott.
  • A Molnál rendkívül erős számok jöhetnek. Az olajárak kedvezően alakultak, és a marzsok is erősek maradhattak, miközben az üzemanyag-kereslet nagyot emelkedett. Jó úton járhat az éves célkitűzések teljesítéséhez, és akár az előrejelzés megemelése is elképzelhető.

A Mol tegnapi emelkedésének az is lehetett az oka, hogy közzétették a finomítói marzsot és egyéb, a gazdálkodási környezetről szóló adatokat.

OTP-céláremelés érkezett

A Concorde elemzője 15 500 forintról 20 200 forintra emelte az OTP részvényére vonatkozó célárát. Az ajánlást viszont vételről az egy fokkal mérsékeltebb felhalmozásra módosította. A célárak átlaga így jelenleg 20 686 forint – írta a KBC Equitas.

OTP-kalandpark (fotó: EJ)OTP-kalandpark (fotó: EJ)

Mi várható ma a Fed-től?

A Fed ma végződő ülésétől azt várják, hogy a pandémia kezdete óta először csökkenteni fogja gazdaságélénkítő programját, és havonta 15 milliárd dollárral visszaveszi eszközvásárlásait. Ez erősíthetné a dollárt és negatív hatással lehetne a részvénypiacokra.

hirdetés

Mivel azonban az utóbbi hetekben a szervezet kommunikációja már erről szólt, alaposan felkészítették rá a piacokat, heves reakcióra ez esetben nem kell számítani – írja az Investing.com. A befektetők inkább arra koncentrálnak majd, hogy vajon meddig tart a lazítás-szűkítési, normalizálási folyamat, és milyen üzemben zajlik majd le.

Új csúcson az ether, a solana

Az ether, az Ethereum-rendszer kriptodevizája, a második számú a bitcoin után új történelmi rekordot ért el ma hajnalban 4638,45 dolláron. A bitcoin viszont inkább stagnál 63 ezer körül. A solana új rekordja 231,81 dollár, és átmenetileg lekörözte a cardano-t (ADA), így az ötödik helyre lépett elő a rangsorban.

Az ether csúcsdöntését azzal hozzák összefüggésbe a sajtóban, hogy a CME amerikai árutőzsde – a már meglevő ether-kontraktusok után – kisebb, kisbefektető-barát “mikro-ethert” is bejelentett. Ezek az ügyletek egyenként 0,1 ethernek felelnek meg.

A bitcoin (BTC) és három kriptodeviza-vállalkozások részvényeit vásároló amerikai ETF. Nagy a lemaradás. (Tradingview.com)A bitcoin (BTC) és három kriptodeviza-vállalkozások részvényeit vásároló amerikai ETF. Nagy a lemaradás. (Tradingview.com)

Lemaradtak a kriptotőzsdék?

A kriptodeviza-vállalkozások részvényei – főleg bányászok, kriptotőzsdék, fizetési szolgáltatók – az utóbbi hónapokban elmaradtak a bitcoin emelkedésétől – derül ki grafikonunkból. (Ezen három, ilyen részvényeket vásároló amerikai ETF-et hasonlítunk a bitcoinhoz, július óta.) Persze lehet az is, hogy a tavaszi kriptodeviza-őrületben szálltak el nagyon a szóban forgó részvényárak. Vagyis akkor mentek túl magasra, nem pedig most alacsonyak.

Nyakon csípték a puskázós céget

Egyetlen nap alatt 48 százalékot zuhant a Chegg nevű, oktatással, távoktatással, többek között vizsgákra való felkészítéssel foglalkozó cég a gyorsjelentése után, pedig nem is maradt el olyan drasztikusan az elemzői várakozásoktól. Amint a sajtóból kiderül, a sokáig a Wall Street üdvöskéjének számító cég a pandémia, a karantén miatt sokáig, közel másfél évig jó hónapokat élt át. De az utóbbi időben a piaca zsugorodik, és a növekedésnek nem látszanak a jelei, amint azt a menedzsment is elismerte.

A Chegg Inc. árfolyama (Tradingview.com)A Chegg Inc. árfolyama (Tradingview.com)

Ráadásul a puskázást is megkönnyítő megoldásai miatt per folyik ellene, emiatt a potenciális cégérték nulla is lehet. Az esés okai közé tartozik, hogy a gyorsjelentés után nagy elemzőházak minősítették le a papírt, többek között a Morgan Stanley. (Forrás: Yahoo Finance, SeekingAlpha.) Az oktatási szektorra ható negatívum az is, hogy az USA-ban sok a szabad állás, így kevesebben hajlanak a továbbtanulásra – hangzott el a Jefferies elemzőjétől.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17500 17420 17630 -1,33% 17500 17550 2 311 345 850 Ft 2021-11-30 10:50:47
MOL 2428 2426 2448 -0,49% 2428 2430 196 226 008 Ft 2021-11-30 10:52:01
MTELEKOM 422 419 423 0,00% 421 422 22 620 827 Ft 2021-11-30 10:51:04
RICHTER 8535 8480 8580 -0,76% 8525 8540 298 967 870 Ft 2021-11-30 10:51:49
OPUS 216 212 224 -1,37% 216 217 36 640 238 Ft 2021-11-30 10:52:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló