BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2019. május 7. 11:01

A hét első napjának második felében a kínaiak hatástalanították a bombát, amit Donald Trump dobott hétvégi Twitter-üzenetében a piacokra azzal, hogy kilátásba helyezte, péntektől megemeli az ázsiai ország termékeit sújtó amerikai vámokat, jelezve, közel sincs még vége a két ország közötti kereskedelmi háborúnak. Peking ugyanis bejelentette, ennek ellenére képviselteti magát a szerdára kitűzött kétoldalú megbeszélésen, amire a piacok bőszen elkezdték ledolgozni a hátrányukat, s a mai nap is viszonylagos nyugalomban telhet.

Persze a veszteségekből azért maradt a tőzsdei zárásokra, ám a megnyugvást jelzi az is, hogy a mai nyitás már vegyes volt. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben a japán és dél-koreai börzék mínuszban, az ausztrál pluszban kezdték a keddi napot, s a legközelebbről érintett kínai piacok közül csak a sanghaji esett, a sencseni emelkedett. Európában a párizsi tőzsde szolgálta fel a feketelevest, a frankfurti és a londoni viszont – ha halványan is, de – zöldben nyitott.

Az árucikkek közül az olaj is vegyesen teljesített, a Brent ára le-, a WTI-é felfelé mozdult, 71, illetve 62 dollárra. Az arany – egy menedékeszközhöz illően – drágult, unciájáért (1 uncia=31,1035 gramm) több mint 1280 dollárt adtak.

A forint ugyan ma reggel némileg erősödött az euróval szemben, ám még így is bőven a 323-as szint felett tanyázik.

A potenciális árfolyammozgató menü ma egy kicsit soványabb, de azért fussuk át ezeket.

1. Gyorsjelentések

Négy német tőzsdei cég ma reggel közzétett gyorsjelentésére reagálhatnak a befektetők. A BMW és a Henkel csökkenő profittal hagyta maga mögött első negyedévét, amit a nyitáskor – a BMW-nél 1 százalék körüli, a Henkelnél viszont 3 százaléknál nagyobb mértékű – csökkenő részvényárfolyamokkal „honoráltak” a befektetők. A félvezetőgyártó Infineon az elemzői várakozásoknál jobban teljesített január-március között és az is pozitívumként értékelhető, hogy menedzsmentje fenntartotta az idei év egészére szóló prognózisát, így nem meglepő, hogy a mai napnak pluszban vágott neki. A legígéretesebbnek kedden Németország legnagyobb ingatlancége Vonovia tűnik, amely tovább gyarapította a bevételeit az első negyedévben, s minden esélye megvan arra, hogy ez a tendencia az év további részében se törjön meg – ezzel magyarázható, hogy a részvények délelőtt 10 óra magasságában 2 százalék feletti pluszban álltak.

Ma két amerikai cég teszi közzé január-március közötti adatsorát. Az Allergan gyógyszercég a magyar idő szerint délután fél 4-es New York-i tőzsdei nyitás előtt, míg az Electronic Arts az este 10 órás zárást követően.

2. USA-Kína újratöltve

A kínai külügyminisztérium hétfői közlése szerint tehát a kínaiak elutaznak Washingtonba, a kereskedelmi tárgyalások következő fordulójára, ám azt még nem tudni, milyen szinten képviseltetik magukat. Eredetileg úgy volt, hogy Liu He miniszterelnök-helyettes teszi tiszteletét az amerikai fővárosban, de lehet, hogy fricskaként Trump twitterkedésére alacsonyabb szintű tárgyalók jelennek meg. Emiatt azonban ma nem várhatók komolyabb árfolyamreakciók.

3. Az ausztrálok kivárnak

Mármint a kamatcsökkenést illetően, jegybankjuk ugyanis a magyar idő szerint ma hajnali ülésén nem nyúlt az irányadó rátához. Igaz, ezt a piac nem is várta tőlük, annak ellenére, hogy monetáris politikai illetékesektől az utóbbi időben ezt valószínűsítő nyilatkozatok jelentek meg. Az ülés utáni közleményben is csak enyhe utalást lehetett találni arra, hogy a munkaerőpiaci folyamatok további javulása szükséges az – idén 1,75, jövőre 2 százalékos – inflációs célszint eléréséhez, így arra a következő időszakban kiemelt figyelmet fordítanak. Felfelé mutató kockázat az üzemanyagárak emelkedése, ugyanakkor a lakossági fogyasztás alakulása is bizonytalan.

4. Budapesten enyhe mínuszos kezdés

Amit alapvetően a blue chipek közül három, az OTP, a Mol és a Richter gyengülése idézett elő. Ennek ellenére az Equilor Befektetési Zrt. arra számít, hogy mindkét papírnál megfordulhat a negatív trend. A bank esetében a hétfőn elért 50 napos mozgóátlag foghatja meg a hetek óta tartó lejtmenetet, miközben a Mol is olyan erős támaszszintekhez érkezhet, amely megállíthatja az esését, ráadásul kezd kissé túladottá válni az olajpapír. A Richtert tartja az 5600 forintnál elhelyezkedő támasza, így az enyhe mínuszos mai nyitása után az árfolyama nagyobb eséllyel indulhat el felfelé. A Magyar Telekom viszont a pozitív kezdés ellenére folytathatja a lecsorgását, bár negyedéves gyorsjelentése szerdai piaczárás utáni megjelenéséig nem várható jelentősebb mozgás.

Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
Részvény / Deviza / Áru Ne adj el a gödörben, jegybankok drágíthatják az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 17:38
A befektetési alapok hozamában is jelentős csökkenést okozott a koronavírus-válság, de káros lehet pánikolni. Nagyon olcsó az olaj, a megvásárlása azonban hosszú távon veszteséget okozhat. A nemesfémek profitálhatnak abból, hogy a világ jegybankjai gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatásra álltak át.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is nyomott a pénz- és tőkepiaci hangulat
Csabai Károly | 2020. március 30. 10:01
Az összes vezető tőzsde indexe zuhan, az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai fajta ára 18 éves mélypontra került. A forint euróval szembeni árfolyama pedig újabb veszélyes szint felé tart.
Részvény / Deviza / Áru Őrült contango-t jár az olaj, az OTP húzta le a BUX-ot
Eidenpenz József | 2020. március 27. 19:04
Megint rossz a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy számos gazdaság-segítő csomagot készítenek elő. Ez már beépülhetett az árakba, a vírus terjedése azonban még sok országban kíméletlenül gyors. A BUX is esett, főleg az OTP húzta le, amely kiszámolta a hiteltörlesztés-moratóriumon várható veszteségét és törölte osztalékát. Vegyünk-e olajat?
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre még úgy tűnik, lesz OTP- és Richter-közgyűlés
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:53
A háttér-jogszabályok még mindig kötelezik a tőzsdei cégeket a közgyűlés összehívására és a 2019-es éves beszámoló április 30-áig történő elfogadására.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel indult a hét utolsó napja a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. március 27. 10:44
Az elmúlt napok emelkedése után pénteken az európai és a magyar tőzsdeindex is lefordult. A szakértői vélemények finoman szólva sincsenek összhangban, van, aki szerint az utóbbi napokban csak a túladott piac korrekcióját láttuk, de jön az újabb eladási hullám, míg mások úgy vélik, túl vagyunk a legrosszabbon.
Részvény / Deviza / Áru Hogy emelkedhetett ekkorát a tőzsde egy ilyen rossz hírre?
Eidenpenz József | 2020. március 26. 19:28
A nagyon rossz, történelmi ugrást mutató amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdék. A rossz hír ezúttal jó hírnek számít, vagy a várakozások voltak még lejjebb? A BUX index is javult, de jelentősen gyengült a forint.
Friss
hírlevél