<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Miután pénteken rövid időre 304 forint alá is beesett az euró árfolyama, hétfőn délelőtt kicsivel efelett mozgott, 304,20 körül. A svájci frank 253,20, a dollár 245,60 forinton állt. A jen hét éves mélypont közelében áll.

A Commerzbank hírlevele szerint még mindig a devizahitelek forintosításának megoldása állhat a mozgás mögött, bár az elmúlt napokban több más feltörekvő piaci deviza is erősödő mozgást mutat. A hozzánk egyik leginkább közel álló lengyel zloty forintárfolyama a Stooq.com alapján még nőtt is az utóbbi napokban, tehát a forint kissé gyengült a zlotyhoz képest. (72,30 környékéről 72,50 környékére.)

Mehetünk-e 302 forint alá?

A Fed várható kamatemelése helyezhet némi nyomást az árfolyamokra, de ennek időzítése még nem ismert pontosan, továbbá az EKB egyre lazább politikát jelentő lépései miatt növekvő likviditás és az esetleges „hozamvadászat” miatt egy darabig még támogató maradhat a külső környezet – folytatja a Commerzbank. A további erősödés útjában szerintük a 302-303-as szint állhat, illetve a rövid amerikai hét miatt a pozíciók zárása és az alacsonyabb likviditás okozhat kisebb korrekciót a héten.

Az euró/dollárt ismét Mario Draghi szavai mozgatták. Bejelentette, hogy elkezdődött az eszköz fedezetű értékpapírok (ABS) vásárlása, és utalást tett arra is, hogy ha ez sem lesz elég az infláció és a gazdaság felpörgetéséhez, akkor állampapírok vásárlásába is belekezdhet a központi bank. Ennek hatására az addig 1,2550-es szinten járó euró hirtelen gyengülni kezdett, és ma hajnalban már a következő ellenállási szintet jelentő 1,2350-es árfolyamnál is járt.

Tovább erősödhet a dollár

Az eszközvásárlások, az EKB keltette kereslet miatt a hozamok csökkenését okozhatják az euró alapú eszközöknél, ami keresletet támaszthat a nagyobb hozammal kecsegtető, más devizában denominált eszközök iránt. Ez nem feltétlenül csak a feltörekvő devizákat jelentheti, hanem a várhatóan hamarosan kamatot emelő Fed miatt a dollárt is. (Más elemzők a legutóbbi makroadatok alapján már kezdenek kételkedni abban, hogy a Fed egyhamar rászánná magát kamatemelésre, például Peter Schiff – a szerk.)

Friss árfolyamok itt láthatók

A Commerzbank elemzői szerint „a két nagy központi bank ellentétes irányú monetáris lépései miatt továbbra is, ha kisebb kitérőkkel kísérve is, a dollár erősödése lehet valószínűbb közép-hosszú távon is”.

Mi lesz veled, svájci frank?

Egyes piaci pletykák szerint nem csupán a legújabb választási felmérések adatai állnak a frank gyengülése mögött, hanem a jegybanknak is szerepe lehetett az elmúlt napok árfolyam alakulásában. Minél nagyobb az esélye, hogy elutasításra kerül az aranytartalékkal kapcsolatos kezdeményezés, annál több mozgástere marad az SNB-nek, hogy megvédje az 1,20-as minimumszintet, ami az elmúlt napok mozgásán is jól nyomon követhető. (A svájciak népszavazáson döntenek arról, hogy a devizatartalékok egy részét aranyba fektessék-e – a szerk.)

A Bloomberg szerint a jen hét éves mélypont környékére érkezett, miután a kínai jegybank váratlanul kamatot csökkentett. A lépést elemzők úgy értékelték, hogy a kínaiak erőteljesebb lépéseket tesznek a gazdaság fellendítése érdekében. Ez a kockázatosabb eszközök iránti keresletet növelheti. A dollár/jen 118,20 közelében járt legutóbb, múlt heti csúcsa 118,80 volt.

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG