Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a válság miatt sok szakember esküdött rájuk, az árupiaci termékek legfeljebb részben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket az idén. Nagy átlagban tíz százalék körüli veszteséget lehetett elérni az árupiacon dollárban, ezt viszont a dollár erősödése kompenzálta.

Az adósságválságok, devizaválságok, az inflációs félelmek közepette sok szakember javasolta az idén árupiaci termékek vásárlását, vagy vásárolt maga is, mint például Jim Rogers, Soros György társa, illetve John Paulson, a világ egyik legnagyobb aranytulajdonosa.

Árupiaci termékek 2011-es hozama (USD)


Tejsavópor 58,02
Marhahús 18,68
Arany 13,21
Brent Crude olaj 9,68
Sovány disznóhús 7,69
WTI Crude olaj 3,10
Acél 2,24
Száraz tejpor 1,57
Ezüst -4,90
Narancslé -5,45
Kávé (robusta) -12,35
Kukorica -12,89
Cukor (Nr. 5.) -16,14
Platina -19,79
Alumínium -20,53
Palládium -22,46
Réz -24,31
Cink -24,63
Nikkel -26,15
Cukor (Nr. 11.) -27,73
Ón -29,91
Földgáz (Henry Hub) -31,97
Kakaó -33,42
Gyapot -38,13
Forrás: Handelsblatt.com

A számok tanúsága szerint azonban az árupiacok teljesítménye legalábbis felemás volt az óévben, bár voltak szépen teljesítő termékek, átlagosan inkább a veszteség felé hajlott a mérleg. A Dow Jones – USB Commodity Index például a Bloomberg adata szerint 13,80 százalékos veszteséget mutatott ebben az évben, a Jim Rogers-féle RICI-index pedig 6,23 százalékkal esett.

Persze sok függ az indexek súlyozásától: például a kőolaj súlya sok esetben magas, a narancsléé, tejsavóé vagy a palládiumé inkább alacsony lehet a hasonló, rengeteg féle terméket összefogó mutatókban. A Brent típusú olaj például a Handelsblatt adatai szerint idén közel tíz százalékkal ment fel dollárban, és az arany az év végi visszaesés ellenére is 13 százalékos pluszban maradt. Annyira vegyes volt a kép, hogy még az egyes termékcsoportokon belül sem egységes a kép, a többi nemesfém például esett. Az ipari fémek közül csak az acél maradt pluszban, de az agrártermékek közül néhány (hús, tejtermék) jól, sok másik viszont rosszul teljesített (lásd táblázatunkat).

Mindebben szerepe lehetett a legtöbb devizához képest erősödő dollárnak is, ami inkább az árupiaci árak esése irányába hat. (Illetve, forintban számolva például akár kompenzálhatta is az árupiaci veszteségeket.) De szerepük lehetett a recessziós félelmeknek és folyamatoknak is, vagy annak, hogy Európában inflatórikus hatású könnyítés, pénzmennyiség-növelés (QE, quantitativ easing) eddig nem volt igazán érzékelhető. A magyarázatok közözz még az amerikai MF Global brókerház csődjét is megemlítették, amelynek állítólag rengeteg árupiaci pozícióját kellett likvidálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.