4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ma este lesz a Fed ülésének vége, ami komoly mozgásokat indíthat el a devizapiacokon, ahol eddig az „őrült dollárerősödés” volt a fő folyamat. A kulcskérdés, mikor jön az amerikai kamatemelés, amit már meg is előlegeztek a devizaárfolyamok. Mi épült már be az árakba, és mi nem?

Hazai idő szerint este hétkor ér véget a Fed két napig tartó kamatdöntő ülése. A befektetők árgus szemekkel fogják figyelni ezt a fontos eseményt, hiszen kiderülhet, hogy a jegybankárok közleménye tartalmaz-e új információkat a kamatemelés időzítésével kapcsolatban. A piac széleskörű véleménye most az, hogy a jegybank elhagyja a „türelmes” jelzőt” a közleményből – írja az Erste Befektetési Zrt. hírlevele. A cég egyébként a korábban javasolt dollár/forint vételi pozíciók lezárását javasolta ügyfeleinek az ülés előtt, tetemes nyereséggel.

A piac szerint szeptemberre várható az első kamatemelés, az Erste szerint ez akár a jövő év elejére is átcsúszhat. „Ha netán tényleg ezt lehetne kiolvasni a kommentárból, akkor az valószínűleg dollárgyengüléssel járna a dollár elmúlt napokban látott őrült erősödése után. Egy ilyen forgatókönyv az európai részvényeknek sem segítene” – írják.

„A nap kérdése, hogy az erősödő dollár elég kamatot emelt-e már (az erősödésnek olyasmi a hatása, mint a kamatemelésnek), vagy lesz a valóságban is valamicske nyáron. Szép összefüggés, hogy a kamatemelés miatt erősödő dollár erősödése csökkenti annak a kamatemelésnek az esélyét, aminek az esélye miatt emelkedik” – írta ma blogján Vakmajom, azaz Faragó Ferenc befektetési alapkezelő.

A Concorde Értékpapír Trading blogja arra hívja fel a figyelmet egy grafikonnal, hogy a Fed kommunikációjában az utóbbi időben egyre sűrűbben fordul elő a dollár. Nem kommentálják ugyan, de vélhetően arra céloznak, hogy a sokszor külföldi érdekeltséggel rendelkező vagy exportáló amerikai vállalatok eredményessége szempontjából, de az infláció alakulásánál is egyre kellemetlenebb lehet az erősödő dollár az amerikaiaknak.

Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő menedzsere az Alapblogon az erős dollár hosszú távú hatásait elemzi. Ha a dollár ezeken a szinteken stabilizálódik, akkor szerinte már elég komolyan átírhatja több régió makropályáját.

(Fotó: Eidenpenz József)

A dollárindex 2014 első felében látott szintjéhez képest 25 százalékot erősödött. Az USA inflációs kilátásaira már az olajárak esése is negatívan hatott, de a dollár tartósnak tűnő ereje várhatóan a következő 1-2 évben is bőven két százalék alatt tartja az inflációt, így könnyen lehet, hogy egyáltalán nem lesz szükség kamatemelésre, és elképzelhető, hogy arra nem is kerül sor 2015-ben – véli a szakember.

A növekedésre is negatív hatása van egy ekkora sokknak, de még nagyobb a tőzsdei cégek profitjára: szinte bizonyos, hogy 2015-ben még az amerikai gazdasági növekedés ellenére is profitcsökkenés lesz a tőzsdei cégek körében. A GDP növekedési ütemét is jelentősen visszavetheti, nem fog tudni 2-2,5 százalék fölé gyorsulni az amerikai növekedés. Mindez nem kifejezetten kedvező a részvényárakra, viszont a kötvényárak úgy tűnik jó helyen vannak.

Európára rendkívüli módon pozitív a dollár ereje, pontosabban az euró gyengesége. Az infláció 2015 végétől, 2016-tól elejétől nagyon gyorsan felugorhat két százalék közelébe vagy akár még fölé is. A deflációs para már a tegnap sztorija, a holnapé a növekedés, és akár a visszatérő infláció lehet. Még ennél is jobb a hatás a tőzsdei profitokra, akár 20-30 százalék profitemelkedés sem kizárt, nem véletlenül emelkednek az európai részvények - írja a blog.

Mivel a jüan eléggé a dollárhoz van kötve, ezért a dollár erősödése tovább lassítja Kínát is. Ezért kénytelenek lesznek részben fiskálisan élénkíteni, részben pedig leértékelni a jüant, illetve lejjebb vinni a kamatokat. Ez pozitív a tőzsdére, amely egyébként még mindig nagyon alulértékelt.

„Persze az erős Európa miatt folytatódhat a magyar gazdasági csoda, ami persze nem csoda, mert tudjuk mi az oka, de azért nyilván örülünk neki” – írja Zsiday.

(Korábbi cikkünk a dollárerősödésről, hatásairól itt olvasható.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG