1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elkezdődött a hurrikánszezon a Karib térségben. Egyelőre két nagy viharból egy volt hurrikán, az ráadásul éppen a 2005-ös Katrina útvonalán haladt. A térségben koncentrálódik az amerikai olajfinomítók nagy része, valamint ide fut be az olaj és gázszállítmányok jelentős hányada. A késő őszig tartó viharszezon így befolyásolhatja az olaj világpiaci árát.

Különösebb pusztítás nélkül fulladt ki augusztus utolsó napjaiban az Isaac hurrikán, az idei hurrikánszezon második nagy vihara és első hurrikánja. Az Isaac azért okozott különösen nagy riadalmat, mert a 2005-ben pusztító Katrina nyomán haladt, így gyakorlatilag ez volt a New Orleans környéki új védművek első komolyabb tesztje. Az olajpiacot egyelőre nem rázta meg a vihar, de néhány cégnél már most komoly kiesés volt a kitermelésben és a finomításban, így ha a következő hetekben sűrűsödnek a leállások, az akár komoly problémát is okozhat az olajpiacon.

Mi a különbség a hurrikán és a trópusi vihar között?

A hurrikán gyakorlatilag egy nagyon erős trópusi vihar. Hurrikánok főleg a nyár végi - őszi időszakban alakulnak ki. Ez az elnevezés az atlanti térségben él, a csendes-óceáni vidéken, Ázsiában tájfunnak nevezik a jelenséget. A trópusi viharok úgy születnek, hogy a 10. és 20. szélességi kör között felmelegszik az óceán vize, a felszálló légtömegek pedig a Föld forgása okozta úgynevezett Coriolis-erő miatt elkezdenek megcsavarodni. Hatalmas kiterjedésű ciklonok keletkeznek, átmérőjük általában 400 és 1500 kilométer között vannak. A ciklon közepe felé haladva folyamatosan csökken a légnyomás, így a belsejében, a hurrikán szemében nincsen felhő, viszont itt a legerősebbek a szelek, itt a legerősebb a pusztítás. A hurrikán szemét nagyon magas felhőoszlopok övezik.

A hurrikánokat jellemzősen a mozgási sebességükkel és a kísérő szelek erejével írják le. Például az Isaac mielőtt elérte volna a floridai partokat, a tenger fölött 40 km/h-val haladt északnyugati irányban, a kísérő szelek pedig 110 - 120 km/h-val fújtak. A hurrikánokban a mérsékelt övi ciklonokkal szemben nincsenek légköri frontok. Az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban, a délin azzal megegyezően forognak. Az Egyenlítőn nem hat a Coriolis-erő, ezért itt nem keletkezik hurrikán, illetve ha egy vihar megközelíti a leghosszabb szélességi kört, akkor legyengül, majd megszűnik. A trópusokon kialakuló ciklonokat, viharokat az erejük szerint sorolják be.

- Trópusi depresszió: zárt légkörzési rendszer, aminek szelei nem haladják meg a 61 km/h - t

- Trópusi vihar: ennek nem feltétlenül van szeme, de már forog, a szélerő pedig meghaladja a 61 km/h-t, viszont nem haladja meg a 117 km/h-t.

- Hurrikán (tájfun): A szélerő meghaladja a 117 km/h-t

Így néz ki egy hurrikán a világűrből

 

Míg a szélerőt az úgynevezett Beaufort - skálán mérik, addig a hurrikánokat a Saffir - Simpson skálán sorolják be erejük szerint. Ebben három változót jelölnek kiemelve, a szélerőt, a légnyomást és a vihar által keltett hullámok magasságát. A hurrikánok erejének jelzéséből a várható pusztításra is előre lehet következtetni. A Saffir - Simpson skálának 5 fokozata van.

A Saffir - Simpson - féle hurrikánskála
Erősség Szélerő(km/h) Hullámok(m) Központi légnyomás(mbar) Okozott károk
1 119 - 153 1,2 - 1,5 980 Kisebb árvizek, letört fák, bokrok, de szinte nincs épületkár
2 154 - 177 1,8 - 2,4 965 - 979 Nagyobb árvíz, károk a kikötőkben, a parti védművekben, komoly kár a lakókocsikban, tetőkárok, kitört ajtók, ablakok
3 178 - 209 2,7 - 3,7 945 - 964 Nagy árvíz, betörő tengervíz és hordalék a belterületeken, lakókocsik megsemmisülnek, erős épületkárok
4 210 - 249 4 - 5,5 920 - 944 Kisebb házak teteje teljesen megsemmisül. Erős erózió a tengerparti területeken. A belterületeket nagy mennyiségű víz önti el.
5 250 - nél nagyobb 5,5 - nél nagyobb 920 - nál kisebb Az összes lakóház és ipari létesítmény teteje megsemmisül. Házakat tesz tönkre a szél. Hatalmas árvízkárok. A lakókörzeteket kitelepítik.

Érdekesség, hogy a nagyobb hurrikánok nem feltétlenül okoznak hatalmas pusztítást, főleg azért, mert sok esetben még kint az óceán fölött lecsendesednek. A legutóbbi nagy pusztítást okozó, 2005 - ös Katrina 5 - ös erősséggel érte el a partokat, majd négyessé szelídült, ugyanakkor akkor már megsemmisítette a gátrendszert, ami miatt az óceán hatalmas hullámai betörtek New Orleansba, több ezer ember és a város pusztulását okozva. Minden idők egyik legerősebb hurrikánja, a Wilma 2005 októberében csapott le Floridára és Mexikóra, ekkor azonban már kissé meggyengült, míg a nyílt tenger fölött még elképesztő, 320 km/h - s sebességű szél kísérte


Hogyan kapnak neveket a viharok?

A hurrikánokat több száz éve elnevezik az emberek. Kezdetben katolikus szentek neveit adták nekik attól függően, hogy melyik napon alakultak ki. A XIX. századtól ismert emberek neveit adták a tornádóknak, sokszor kevésbé népszerű politikusokét, vagy közéleti személyiségekét. A második világháború után az amerikai meteorológusok először női neveket adtak a viharoknak, aztán amikor a névadás átkerült 1953-ban a Meteorológiai Világszervezet hurrikántanácsához, akkor alakították ki a jelenleg is használatban levő rendszert, ami megkülönbözteti a tájfunokat, tehát a csendes-óceáni térség és az atlanti térség viharait, azaz a hurrikánokat.

Utóbbiaknál az angol ABC betűrendje szerint haladnak, a férfi és a női neveket változtatva. Miután néhány olyan betű kikerült a listából, amivel nem kezdődik emberi név, maradt 21 név, és összesen hat lista, ami azt jelenti, hogy egy-egy névre hat évente kerülhet sor. Amennyiben egy évben több, mint 21 hurrikán, illetve trópusi vihar alakulna ki, akkor a görög ABC betűi következnek a sorban. A névadásban számít a kialakulási helye is, ami egyébként a későbbi útját is befolyásolja. A névadás sokat segít a médián keresztüli tájékoztatásban, a kommunikációban és a veszélyeztetett emberek figyelmének felhívásában.

A hurrikánok és az olajpiac

A karibi térségben augusztustól novemberig tartó hurrikánszezon szezonálisan megmozgatja az olajpiacot. A Mexikói - öböl és a partvidék ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind Mexikóban kulcsfontosságú az olajipar szempontjából:

- a tengeri fúrótornyok nagy száma

- a partvidék olajfinomítói

- és a térségben kiemelkedő hajóforgalom miatt

A Mexikói-öböl (Forrás: Google)

A Mexikói-öbölben összpontosul az Egyesült Államokba irányuló olajszállítások 23 százaléka és a földgázszállítás 7 százaléka, ezen kívül a parti területeken zajlik az amerikai olajfinomítás 40 százaléka. Ezen kívül az öbölben van a tengeri (offshore) fúrótornyok nagy része. Ezek a különböző, nagy olajtársaságok tulajdonában van. A térségben aktív legnagyobb cégek, a Chevron és a British Petrol. A viharok közeledtével általában evakuálják a platformokat, ami miatt leáll az ottani kitermelés. Nagyobb hurrikán érkezésénél biztonsági leállás van azon finomítóknál is, amelyek a vihar várható útjába esnek. Általában a szállításban is nagy kieséseket okoznak a viharok, a több százezer liternyi nyersolajjal, vagy földgázzal manőverező hatalmas olajtankereket ugyanis elterelik, veszteglésre kényszerítik.

Az olajpiacon azonban csak a legritkább esetben okoz tartós áremelkedést, vagy szállítási kiesést a hurrikánszezon. Ugyanakkor jellemzően egy tartósabb emelkedő időszak kezdete, ugyanis a szezon végével, azaz a tél beálltával kezdődik az észak-amerikai kontinensen a fűtési szezon, ez pedig nagyon fontos időszak a feldolgozott olajtermékek szempontjából, lévén ez a világ legnagyobb egybefüggő fűtőolaj felhasználó térsége. Hurrikánokban gazdag időszakokban ugyanakkor elsősorban az amerikai olajtartalék-adatokból tűnik ki a kiesés. Az adatsorban szerepelnek a nyersolaj-tartalékok és a különböző fokozatú és minőségű feldolgozott termékek készletei. Ez az adat rendszerint mozgatja az árfolyamokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG