1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meredek hét közbeni esés után a hét végére valamelyest ismét talpra állt az arany árfolyama. A megtépázott nemesfém egyrészt a technikai indikátoroknak köszönhetően pattant vissza ismét, mint ahogy a korábbi esése is részben ezzel magyarázható, másrészt az Egyesült Államokból érkező rossz adatok teremtettek kedvező hangulatot a visszaemelkedéshez

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint az utóbbi hetek árfolyamesése önmagában talán nehezen magyarázható, de a szélesebb távlatokat tekintve jól látszik, hogy ez valójában része egy a tavaly szeptemberi történelmi rekordtól kiindult átfogó korrekciónak. A historikus rekordot megelőzően fenntarthatatlan meredekségű emelkedés alakult ki az arany árfolyamában, ami mindössze válasz volt az Egyesült Államok rendkívül laza pénzügyi politikájára (QE2). Az azóta megfontolt mértékletességet kommunikáló amerikai jegybank aztán végül akarva, akaratlan derékba törte az arany zászlórúdszerű emelkedését.

Több tényező húzta a mélybe az aranyat

Attól tehát, hogy a sárga nemesfém eddig nem mutatott különösebb válaszreakciót az eurózóna újfent fellángoló válságára, még szó sincs arról, hogy az arany néhány hónap vagy hét alatt elvesztette volna az évezredek alatt felépített biztonsági menedék szerepét - véli az aranypiac.hu. Az utóbbi időszakban csupán kitisztultak a túlvett spekulatív pozíciók a határidős tőzsdéken, de nagy hatással volt az Indiában megemelt importvámok miatt visszaeső kereslet is, ami húzta lefelé az arany árát.

Továbbá jelentős nyomás érkezett még az utóbbi két hétben az erős dollár felől a nyersanyagok, köztük a nemesfém piacára. A dollár index zsinórban 12 egymást követő napon erősödött, amire a „zöldhasú” erejét az euróval, japán jennel, angol fonttal, kanadai dollárral, svéd koronával és a svájci frankkal szemben együttvéve mutató index 1973-as indulása óta nem volt még példa.

Csak a remegő kezű befektetők hullottak ki a piacról

Ugyanakkor a jellemzően hosszútávra tervező fizikai vásárlóknál, valamint az aranyra specializálódott tőzsdén kereskedett alapoknál (ETF) egyáltalán nem lehet masszív eladói hullámról beszélni. A legendás tőzsdeguru, André Kostolany megfogalmazása szerint az ilyen korrekcióknál pusztán a remegő kezű befektetők hullanak ki a piacról, ezért az elemzők többsége abból indul ki, hogy amint ez a folyamat lezárul, a kurzus egy új bázisról épülve kezdheti meg ismét az emelkedést. Ennek során továbbra is az árfolyam eddigi történelmi rekordja számít a következő elérendő célnak.

A Credit Suisse úgy véli, hogy az arany ára eddig még nem reagálta le a tízéves futamidejű inflációkövető kötvények (Treasury Inflation Protected Securities, TIPS) trendszerű emelkedését Amerikában. Márpedig az aranyár hagyományosan ezzel párhuzamosan alakul, ami nem véletlen, hiszen az infláció növekedése a reálkamatok csökkenését eredményezi, ez pedig egyike az arany keresletét döntő módon befolyásoló tényezőknek. A bank stratégái ezért abból indulnak ki, hogy ezt az ellentmondást az arany árfolyamának emelkedése fogja majd feloldani.

Az Arany Világtanácstól érkező legfrissebb fundamentális adatok az idei első negyedévre vonatkozólag szintén adnak muníciót az arany mellett érvelőknek. Bár a nemesfém iránti globális kereslet az év első három hónapjában visszaesett 5 százalékkal, ez leginkább az ékszeripar csökkenő fogyasztásának tudható be. A stratégiai nagybefektetők – köztük Soros György, aki újabban csaknem megnégyszerezte aranybefektetéseit – és a jegybanki aranyvásárlások által támasztott kereslet ezzel szemben erős tudott maradni. Ez a befektetési portfóliókban meglévő kockázatok kezelésének, egy szélesebb diverzifikációs szükséglet felé mutató tartós trendnek a jele. Ennek kapcsán különösen egyes ázsiai országok hajlamosak az aranyár mérséklődését bevásárlásra kihasználni.

Amerikával kapcsolatos aggodalmak hajtották fel az arany árát

Az aranyár elmúlt heti visszaemelkedése részben technikai természetű, részben az amerikai konjunktúra körüli aggodalmak okozták. Előbb középszerű foglalkoztatási adatokról jöttek hírek, majd a gazdaság növekedésével kapcsolatosan érkező negatív kilátások mozgatták meg a befektetők fantáziáját arra vonatkozólag, hogy a Fed valamilyen formában ismét a monetáris lazítás eszköztárához nyúlhat. A Fed philadelphiai tagbankjának a gazdasági kilátásokat felmérő mutatója ugyanis az előző hónap +8,5-ös értékéről negatív tartományba, -5,8-ra zuhant vissza. Ez a Bloomberg meredeken romló fogyasztói bizalmi indexével valamint az Európai Stabilitási Paktum várható felpuhulásával együtt baljós előjel, amelyre az euróatlanti bankóprés újbóli felpörgetése lehet a válasz. Konkrétum az amerikai pénznyomda beindításával kapcsolatban azonban majd csak a Fed június 20-án esedékes ülését követően érkezhet.


Az aranypiac.hu szerint 1 630 dollár környéki támaszszint elestével jóformán nyílegyenes út vezetett a mélybe, és még a soron következő hosszútávú emelkedő trendvonal is sérült támaszként. A letörés azonban egyelőre tévesnek bizonyult, a sárga fém árfolyama végül visszapattant az 1 550 dollárról. Ezzel azonban még korántsem került ki az arany a veszélyzónából. Fordulópontról majd csak akkor beszélhetünk, ha a jegyzések tartósan visszaküzdik magukat a háromszög alakzatba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG