5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Azt gondolhatnánk, hogy válságidőszakban mindenki óvatosabbá válik, a pandmémia a befektetési piacon azonban alaposan rácáfolt erre. A Takarékbank tapasztalatai szerint kockázatvállalóbbak lettek a magyarok. Ehhez kellett a járvány előtti év bősége, a klasszikusan biztosnak mondott eszközök csökkenő reálhozama, a nemzetközi hatások és a pénzpiaci edukáció is. Megutatjuk, mit hozott a koronavírus-járvány itthon a befektetési piacon. 
 

2019 nagyon jó év volt a tőkepiacon, kis túlzással bármibe nyúlt az ember, az szép, akár kétszámjegyű hozamot hozott, gyakran rekorderedményt ért el. Bőven voltak, akik ezért 2020 elején zárták a pozícióikat, és realizálták a hozamot, még azelőtt, hogy a koronavírus elérte volna Európát. Így a járvány megjelenéskor éppen a kedvező alkalomra, új beszállási pontra vártak, és az első hetek turbulenciái után már adódtak is a kedvező lehetőségek, és azóta is adódnak. A kérdés csak az, hogy a befektetők mertek és mernek-e élni ezekkel? 


Féltünk a kockázattól
A magyar megtakarítási piac szereplőinek a többsége kifejezetten kockázatkerülő, ami egyrészt összefügg azzal, hogy a többségnek kicsi a pénzpiaci tudása, és vagyonát csak az elmúlt években, esetleg egy-két évtizedben kezdte gyarapítani, így kellő tapasztalata sincsen. Ráadásul időről időre jön egy-két rossz év, legutóbb a 2008-as pénzügyi válság utáni időszak vagy a svájci frank árfolyamának elengedése, ami mind figyelmeztető jel: lehet nagyot bukni. Ezért volt nagy siker az állampapír és az ingatlan, amely meglehetősen nagy biztonsága mellett látható eredményeket hozott. Az ingatlanpiaci áremelkedés viszont az elmúlt években már lassult, nem lehetett olyan hozamot elérni, mint az évtized első felében, az állampapír pedig 2020-ban inkább értéktartó szerepet játszott, alacsony reálhozamot adott. Ezért, aki vagyonát tovább akarta fialtatni, más befektetések után kellett nézzen. 

Bátorság
A Takarékbank treasury és privátbanki szakértői azt tapasztalták, hogy a pandémia több téren is változtatott a befektetési szokásokon. 

Leegyszerűsítve: elkezdtünk kockázatosabb instrumentumokba fektetni. Egyesek azért, hogy a válság kirobbanásakor keletkezett veszteségeiket visszanyerjék, sokan viszont azért, hogy hizlalják vagyonukat, és továbbra is egy-két százaléknál nagyobb éves hozamot érjenek el. 

Míg korábban az átlag befektető legfeljebb azt a tanácsot fogadta meg, hogy ne egyféle állampapírba fektesse vagyonát, hanem a MÁP Plusz mellett inflációkövető Prémium államkötvényt is vegyen, most az elvárt hozam reményében kimerészkedett a pénz- és tőkepiacra. Először gyakran csak kisebb összegekkel szállt be befektetési alapokba, de miután megtapasztalta a magasabb, 8-10 százalékos hozamot, akár éven belül is, akkor bátrabb lett. Sőt néha már privátbankárának kellett visszafognia, hogy ha elérte hozamelvárását, inkább realizálja a nyereséget, és keressen újabb kedvező beszállási pontot, minthogy addig kitartson egy-egy jól teljesítő instrumentum mellett, amíg az túljut a csúcson. 

A kép illusztráció (Forrás: Shutterstock)A kép illusztráció (Forrás: Shutterstock)

„A kockázatvállalási kedv növekedése nem jelenti azt, hogy egy átlagos magyar befektető egzotikus opciós stratégiákat keres, viszont nyitottabbá vált a hosszabb távú, magasabb hozamlehetőséget biztosító befektetések iránt. Ennek megfelelően változtatjuk, bővítjük kínálatunkat a befektetési terméknél” – mondja Brezina Szabolcs, a Takarékbank Treasury üzletágának ügyvezető igazgatója. 

A diverzifikáció diverzifikációja
A koronavírus egy másik hatása, hogy míg korábban a többség személyesen intézte befektetéseit, addig a kényszerűség katalizátorként működött a digitalizáció terén. Telefonon, videóbankon vagy netbankon keresztül adták le a megbízásokat az ügyfelek, és rászoktak arra, hogy befektetéseiket is elektronikusan intézik, a Takarékbanknál például az állampapír-állomány növekedésének jelentős része az elektronikus megbízásoknak köszönhető. Ez a trend várhatóan a korlátozások enyhülésével sem változik. 

Az Egyesült Államokban a home office, a munkanélküliség és a stimulus egy új és rendkívül széles, „forró kezű” kisbefektetői tábort hozott létre, amely otthonról kezdett el kereskedni. Soha nem látott összehangolt vásárlásokat hajtottak végre a közösségi weboldalak segítségével. Itthon ez a jelenség azért nem vált meghatározóvá, viszont többen kezdtek el a netbankon keresztül önállóan vásárolni egyedi részvényeket, befektetési alapokat is – tapasztalták a banki szakértők. 
Az ügyfelek többsége azonban továbbra is megfontolt, tanácsot kér, amire nagy szükség is lehet. Hiszen, ha valaki akkor fektet be egy eszközbe, amikor már híre ment, hogy jól lehet vele keresni, az már biztosan nem a legjobb beszállási pont. Sőt, akár meg is égetheti magát az ügyfél, ha mindenét egy sztorira teszi fel. 

„A kulcsszó a diverzifikáció és a diverzifikáció diverzifikációja, akár több dimenzióban: a befektetési módozatok, illetve azok devizaneme tekintetében is. Így, ha egy befektetés nem teljesíti a hozamelvárásokat, akkor a többi kompenzálni tudja. Emellett keressük a jó beszállási pontokat, olyan lehetőségeket, ahol a közeljövőben érkezhet meg a felfutás, például a nyitást követő eufória hatására” – mondja Fodor Béla, a Takarékbank Private Banking központjának vezetője. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mennyiből jön ki a legnépszerűbb autók cascója?
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 11:22
Az év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján kezd élénkülni a hazai autópiac, bár a válság előtti keresletről még messze nem beszélhetünk. A Bank360 az eladási adatok alapján megvizsgálta, milyen törlesztőrészlet mellett lehet hitelből megvásárolni a jelenleg legnépszerűbb modelleket, és mennyibe kerül a casco biztosítás rájuk.
Személyes pénzügyek Több fizetési kedvezménnyel is lehet élni az év végéig
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 09:48
December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Nyaralás a harmadik hullám után: ki mer most bevállalós lenni?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 08:51
A játványhelyzet enyhülése ellenére óvatosak a magyarok, ha a nyaralás megtervezéséről van szó. Nő a belföldi utasbiztosítások népszerűsége is, bár sokan még nem hallottak róla, hogy ilyet is lehet kötni.
Személyes pénzügyek Az 5 leggyakoribb tévhit, ami a bizalmi vagyonkezelésnél felmerül
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 17:34
Bár a magyarországi bizalmi vagyonkezelés az utóbbi években kitört a jogászszakmai körökből, és egyre ismertebbé vált az üzleti életben, még hosszú az út odáig, hogy olyan általánosan elterjedt intézménnyé váljon.
Személyes pénzügyek Háromszorosára ugrott a nyereménybetét-állomány a Takarékbanknál
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 13:31
Már több mint harmincmilliárd forintot tartanak nyereménybetétben a Takarékbank ügyfelei, háromszor annyit, mint a járvány előtt.
Személyes pénzügyek Tanácsadója számszerűsítette Orbán Viktor adókedvezményes ígéretét
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 07:19
Eszerint amennyiben az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők mindegyike dolgozik, akkor akár 1,6 millió forintot is visszakaphatnak.
Személyes pénzügyek További három hónapig nem kell fizetni a hiteladósságokat
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 06:03
Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 
Személyes pénzügyek Nemcsak lakáskárnál segíthet egy lakásbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 08:34
A lakásbiztosítás egy váratlan helyzetben nagy anyagi terhet vehet le a biztosítottak válláról, de az otthon és a benne lévő ingóságokon túl, kiegészítő szolgáltatásaival akkor is segítséget jelenthet, ha a biztosítottal történik valami. A biztosítótársaságok különféle formában kínálnak egészség és balesetbiztosítást is a lakásbiztosításuk mellé. A Bank360 elemzői megvizsgálták, hogy melyik biztosító, milyen kiegészítő lehetőségeket kínál a lakásbiztosítása mellé.
Személyes pénzügyek Nem a koronavírus-járvány miatt nem mennek idén nyaralni a magyarok
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 15:43
A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négy éjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást.
Friss
hírlevél
depositphotos