<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok mindentől függnek egy-egy rendelő árai, de a dráguló nyersanyagok, eszközök és az energia árát előbb-utóbb mindenhol a páciensek fogják megfizetni.

A fogászati és fogtechnikai anyagok és a kezelésekhez szükséges eszközök, gépek jó része külföldről származik. Ezért az ellátás költségei jelentősen emelkedtek. Nem beszélve arról, hogy bizonyos eszközökből hiány van, vagy csak hosszú rendelési idővel szerezhetők be.

Hogyan oldhatók meg ezek a gondok, és mennyire érződnek a költségnövekedés hatásai a kezelések áraiban? – erről beszélgettem az egyik legnépszerűbb magánrendelő orvosával, dr. Szabó Lászlóval.

Bár a bekerülési költségek eltérőek lehetnek az egyes rendelőkben – beszerzési forrástól függően – a tendenciák egyértelműek.

Dr. Szabó László fogorvos a rendelőjében. Fotó: FixfogsorDr. Szabó László fogorvos a rendelőjében. Fotó: Fixfogsor

Az alapanyagok jó része külföldről származik, hogyan befolyásolja ez az árakat?

Épphogy túljutottunk a Covid-19 következtében felmerülő nehézségeken, máris egy újabb problémával találhattuk magunkat szemben. Ez pedig az orosz-ukrán háború által okozott gazdasági válság.

Sajnos nyersanyag és bizonyos késztermékek tekintetében ki vagyunk szolgáltatva más országoknak, amelyek olykor monopol helyzetüket kihasználva, alakítják a nyersanyagok árát, és ezt a szolgáltatók kénytelenek a páciensekre is tovább hárítani – mondta el Szabó László.

Sok, a munkához szükséges alapanyag és eszköz külföldről származik, ezért euróban történik az elszámolás. Az árfolyamok kiszámíthatatlan, hektikus alakulása is befolyásolja tehát az árak gyors változását.

A komoly fogászati implantációs eljárásoknál rendkívül fontos a sterilizálás és a higiéniai feltételek maximális biztosítása, ez az egyik legköltségesebb része a kezeléseknek. A fertőtlenítőszer ára 14 ezerről 19 ezer forintra nőtt, a gumikesztyű dobozonként 1.500-ról 3.000-re, a szájmaszk 800-ról 1.500-ra drágult. Szerencsére ezen a területen rendelkezünk még készlettel, ezért – egyelőre - nem kellett az árakon emiatt változtatnunk.  Sokszor a hiánycikkek okoznak fennakadást, például alig lehet kapni beágyazásra alkalmas fehér gipszet.

Már tavaly elkezdődött az áremelkedés.

Viszont azok a rendelők, amelyeknél nincs lehetőség a tárolásra, valószínűleg kénytelenek az áremelkedést teljes mértékben a páciensekre terhelni, vagy benyelni a veszteséget. A folyamat nem idén kezdődött: már 2021-ben bizonyos eszközök, alapanyagok tekintetében 50 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Ráadásul sokkal kevesebb az akciós beszerzési lehetőség, mint korábban, amikor adott időszakban olcsóbban lehetett beszerezni egy adott alapanyagot, pedig ez árcsökkentő tényező lehetne a páciensek számára.

A műfogsorok és egyéb fogtechnikai munkák ára várhatóan emelkedni fog, de ennek mértéke rendelőnként egyedi. Nagy mértékben múlik az üzletpolitikán, a cég tőkeerősségén, a meglévő raktárkészleten és egyéb rendelői adottságokon. Az alapanyagok jelentős része külföldről származik, így sok esetben az euró árfolyam változása is befolyásoló tényező – fejtette ki Szabó László.

Arra is tekintettel kell lenni, hogy bizonyos alapanyagok beszerzése akár hosszabb időt is igénybe vehet, néha több hetet kell rájuk várni. A postaköltség is módosíthatja az árat, a szolgáltatók ezt is kénytelenek tovább terhelni a páciensekre.

Hogyan érinti a fogászati szektort a mostani energiaárrobbanás?

A rendelők fenntartási és üzemeltetési költségei eddig is jelentősen emelkedtek és várhatóan tovább nőnek. A nagy teljesítményű gépek és komoly elektronikai felszerelések - mint például a csúcstechnológiát jelentő 3 dimenziós CT gép - fenntartása, szervizelése és üzemeltetése jelentős tétel. Az inflációs mutatók emelkedésével a bérköltség is nőni fog. A fogtechnikai anyagdíjak az elmúlt egy évben átlagosan 20-25 százalékkal emelkedtek.

A profi és higiénikus ellátásnak bizony ára van. Fotó: FixfogsorA profi és higiénikus ellátásnak bizony ára van. Fotó: Fixfogsor

Az alapanyag drágulását nagyon jól szemléltetik ezek az irányszámok, melyeket az egyik forgalmazótól kaptunk (az árváltozás 2022. január és 2022. augusztus közötti árváltozást mutatja). Néhány konkrét példa: a  tömőanyagok beszerzési ára 17, a  fogpótláshoz szükséges lenyomati anyagok 20, az   ideiglenes korona és híd anyaga 31, a vérzéscsillapító ára 36 százalékkal emelkedett. Az implantátumok átlagosan 20-30 százalékkal kerülnek többe, típustól és beszerzési forrástól függően. És ebbe - a kereskedők elmondása szerint - még nincsenek beépítve az új üzemanyagárak – figyelmeztetett a fogorvos.

Magyarországon emberek százezreinek alig van foga, mire betöltik a 70. életévüket. És éppen a fogpótlást nem támogatja kellőképpen az OEP, holott ez nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is… 

Egy teljes kivehető műfogsor ára ma átlagosan 150 és 250.ezer forint között alakul, attól függően, milyenek a felhasznált anyagok és a technológia. A legmagasabb minőségű – többnyire svájci technológiával készült - fogsor ennek a duplájába is kerülhet, ezekről laikus szemmel már nem lehet megállapítani, hogy a fogak nem valódiak.

Mi alapján válasszunk magánrendelőt?

A legolcsóbb szolgáltatás választása nem feltétlenül a megfelelő döntés. Minőségi munkáért érdemesebb többet fizetni, ha megengedheti a páciens. Természetesen a magasabb ár önmagában nem jelent feltétlenül magasabb minőséget.

Amikor orvost választunk, a következő szempontokat érdemes figyelembe venni: a rendelő múltja, specializáltsága, felszereltsége, a páciensek véleményei, az első telefonhíváskor vagy  konzultáción a tájékoztatás minősége, a kezelési terv tartalma, hogy van-e saját fogtechnikai labor a rendelőben vagy ahhoz közel, nem utolsósorban persze a kezelés ára a döntő – sorolja a szempontokat Szabó László.

Hónapokat kell várni az állami fogorvosi rendelőkben egy sima kezelésre, nemhogy fogpótlásra. Mi a helyzet a magánrendelőknél?

A fogászati és fogtechnikai anyagok és a kezelésekhez szükséges eszközök, gépek jó része külföldről származik. Ezért az ellátás alapköltségei is jelentősen emelkedtek. Nem beszélve arról, hogy bizonyos eszközökből hiány van, vagy csak hosszú rendelési idővel beszerezhető.

A Covid idején az alapvetően szükséges eszközök beszerzése is gondot okozott. A szájmaszk és a púderes kesztyű egy időben hiánycikknek számított. A fogtechnikai, fogsoros munkák alapanyagaiban nem tapasztalunk nagy hiányokat, viszont jellemzően ezeket is külföldről szerzik be a fogtechnikusok, sokszor több hetes rendelési idővel. Ez a fogsor elkészültének idejét jelentősen megnövelheti.

Egy barátnőm panaszkodott, hogy felhívta a fogorvosát, aki végre fél nap után felvette a telefont, majd közölte, sajnálja, ha fáj, vegyen be Cataflamot, és jöjjön vissza két hónap múlva.

A kiszolgálás minősége fogászati rendelőnként változik. Egyes nagyobb helyeken komplett telefonos központ tájékoztatja az érdeklődőket, bár nem minden esetben lehet az orvosokkal beszélni azonnal - hiszen folyamatosan dolgoznak – de az ügyfélszolgálat munkatársai segítenek. Az, hogy mennyit kell várni, az a kezelés fajtájától függ, és azon is múlik, hogy milyen a rendelő leterheltsége, és nincs-e alapanyaghiány.

Annyi biztos, hogy a fogászati kezelések várhatóan drágulni fognak a következő évben is. Minél előbb hozatja valaki rendbe a fogát, annál jobban jár, mert az inflációs kilátások nem éppen rózsásak – figyelmeztetett végezetül Szabó László.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Várjon holnapig a tankolással, a Mol kicsit megédesíti a piaci ár piruláját!
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 10:29
Olcsóbb lesz a nafta, ha lesz.
Személyes pénzügyek Időt és pénzt veszíthet a lakásvásárló az év végi leállás miatt
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:13
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. 
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: fejenként átlag 52 ezer forint adó járt vissza
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:38
Tavaly kevesebben vették igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adóvisszaigénylést, hiszen a családosok visszakaphatták befizetett személyi jövedelemadójukat. Így is fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményről beszélhetünk, ami a legmagasabb a 2014-es bevezetés óta. Idén már csak néhány hét maradt a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG