<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A CSOK vissza nem térítendő támogatást biztosít, ennek feltétele az állam javára bejegyzett jelzálogjog és a tíz éven át tartó életvitelszerű bentlakás. Ha viszont betartunk néhány szabályt, el lehet költözni egy nagyobb házba, ami finanszírozható a kedvezményes zöld lakáshitel felvételével is. A Bank360 egy család példáján keresztül járja körül a kérdést.

A CSOK-támogatásba érdemes megfontoltan belevágni, hiszen a feltételek megszegése nagymértékű büntetést vetít előre, de megfelelő tájékozódással lehet úgy alakítani a programot, hogy a tíz évig tartó elidegenítési tilalommal betartásával is lehetséges az új lakásba költözés. A szabály szerint sem értékesíteni, sem kiadni nem lehet a CSOK-ból vásárolt házat, és persze a gyerekek sem költözhetnek el.

Mégis lehetséges a költözés azzal a kitétellel, hogy a megvásárolt lakásnak vagy háznak vagy nagyobbnak, vagy drágábbnak kell lennie az eredetileg vásárolt ingatlannál. Ezt a feltételt betartva viszont még az is lehetséges, hogy az új zöld lakáshitel, vagy egy újabb gyermek születése mellett a CSOK támogatás kiegészítése is segítse a nagyobb lakásba költözést.

Illusztráció: DepositphotosIllusztráció: Depositphotos

Lássunk egy példát: ha egy kétgyermekes család 2019-ben vette fel a csokot, egy új házra 2,6 millió forint támogatást és 10 millió forintos 3 százalékos CSOK-hitelt igényelhetett. A CSOK-szabályok miatt ez a ház ugyan minimum 80 négyzetméter alapterületű, ha viszont jön a harmadik gyermek is, még így sem biztos, hogy elég kényelmes a már öt tagú családnak. Elköltözhet-e a család egy nagyobb házba?

Ha ezeket betartja, szabad az út a költözés előtt

Az első cél persze az, hogy a már felvett CSOK-támogatást és hitelt ne kelljen kamatostul visszafizetnie a családnak. Így a használt lakások nem jöhetnek számításba, ugyanis egy CSOK támogatásból megvásárolt házból csak akkor lehet használt ingatlanba költözni, ha a felvételtől számított 5 év már letelt. Maradnak tehát az újépítésű ingatlanok, ezekből is egy nagyobb, illetve drágább házat kell választani. Ez viszont nem probléma, hiszen a kényelmesebb, nagyobb ház volt a háromgyermekes család célja a költözéssel.

Ezek után viszont nem árt odafigyelni, elsősorban az adásvétel időzítésére. Ha a régi otthon eladását követő 60 napban már az új házat is sikerül megvenni, akkor egyszerűbb a helyzet. Az eladást ugyan 30 napon belül be kell jelenteni a területileg illetékes földhivatalnak, más teendő nincs. Ha viszont nem talál a család két hónapon belül új házat, még úgy is átviheti a CSOK-támogatást az új házra, de csak akkor, ha a teljes támogatási összeget letétbe helyezi egy kincstári számlára, ezt pedig csak az új ház megvásárlása után kaphatják vissza. Vagyis két hónapon belül el kell utalni a támogatási összeget, ami új ház vásárlásánál egy, építésénél hároméves felfüggesztési időt biztosít a költözésre.

Az sem baj, ha már az eladás előtt megvan az új ház, egy évvel előtte vásárolt ingatlanra is átvihető a CSOK-támogatás. Viszont ez nem egy tipikus helyzet, ráadásul ebben az esetben is be kell forgatni az eladott ingatlan árát az újonnan vett házba.

Segíthet a zöld hitel és a CSOK is

Az átviteli követelmény miatt mindenképp új házat kell venni, ez a körülmény azonban előnyös is lehet. Ha ugyanis az új házat a zöld hitelnek megfelelő energiatakarékos ingatlanok között keresi a háromgyermekes család, a kedvezményes kamatok mellett felvehető jegybanki lakáshitelre is jogosulttá válnak. A Zöld Otthon Program keretében felvett további 10 millió forint esetén a Bank360 zöld hitel kalkulátor alapján 20 évre havi 50 672 forintot jelent az újabb hitel törlesztőrészlete. A teljes visszafizetendő összeg 12 213 080 forint, a THM 2,09 százalék.

Lehet azonban még ennél is könnyebb megoldást találni. A család harmadik gyermekére ugyanis korábban még nem igényeltek CSOK-támogatás, ez 7,4 millió forintot jelent. 10 millió forint jár ugyanis a három gyermekre, amiből 2,6 millió forintot felvettek az első két gyermek után.

A kamatmentes csok-hitel nem elérhető

Bár a 2,5 százalékos zöld hitelt gond nélkül felveheti a háromgyermekes család, a mellé kínált nulla százalékos CSOK-hitelt már nem. A CSOK-hitelt ugyanis nem lehet kétszer felvenni, így a család csak a már említett megemelt CSOK-támogatást kérheti. A Zöld Otthon Programba a program előtt felvett lakáshitelek nem vonhatók be, így a meglévő CSOK-hitel kamata sem csökkenthető.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG