Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.

Míg decemberben 6000 magyar veszítette el munkáját Ausztriában, addig januárban és februárban ennek több mint a fele visszatért – derül ki az osztrák Sozialversicherung.at statisztikájából. Február végén 87 328, januárban mintegy 85 500, decemberben pedig alig 84 ezer magyar állampolgárságú dolgozót tartottak hivatalosan nyilván a szomszédainknál.

A februári 1818 fős növekedés ezúttal csak a második legnagyobb, a Romániából érkezettek közül háromezren kaptak munkát. A lengyelek közül pedig 1638-an. A különböző volt jugoszláv utódállamokból összesen több mint 4400-an.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Máskor általában az volt a jellemző, hogy a magyar dolgozók vezették a statisztikákat, főleg a nyári és téli idegenforgalmi szezonban. Így volt ez még 2020 nyarán is, amikor majdnem a 2019 nyári szintre ment vissza a magyar foglalkoztatottak száma a 2020 tavaszi zuhanás után.

Elmaradt a síszezon

Persze, épp a turizmus az, ami ezen a télen szinte teljesen kimaradt, és így nyilván sok munkalehetőség kiesett. Év/év alapon, azaz 2020 februárjához képest mintegy ezer fővel kevesebb magyar dolgozott az előző hónapban. Pedig minden évben legalább néhány ezer fős növekedést mutattak ki az utóbbi másfél évtizedben. (Lásd az első grafikont.)

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása (év/év alapon, fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása (év/év alapon, fő, Sozialversicherung.at)

Az összes foglalkoztatott száma Ausztriában egyébként mintegy 3,66 millió fő volt, 33 ezerrel több, mint az előző hónapban, de 113 ezerrel kevesebb, mint 2020 februárjában. Ez is szerény javulást jelent januárhoz és decemberhez képest.

Először a külföldit küldik el

Tizenkét hónap alatt 52 000 külföldi és 61 000 osztrák állampolgár veszítette el a munkáját, holott a külföldiek aránya csak mintegy 21 százalék az egész gazdaságban. Megfigyelhető, hogy a vendégmunkások és bevándorlók munkahelye sokkal ingatagabb, őket küldik el jellemzően először. Igaz, a fellendüléssel jellemezhető időszakokban pedig rengeteget vesznek fel közülük, már csak azért is, mert a helyi munkaerő létszáma véges.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Amint a második ábrán megfigyelhető, a január-februári, második hullámnak nevezhető munkaerő-piaci visszaesés majdnem olyan mély, mint a tavaly márciusi volt. Akkor év/év alapon 18 ezer magyar vesztette el állását, most 15 ezer.

Szigorítást jelentettek be Kelet-Ausztriában

A héten a koronavírus által különösen erősen sújtott Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományok vezetői tárgyaltak Rudolf Anschober egészségügyi miniszterrel a szükséges intézkedésekről. A felmerült legsúlyosabb intézkedéscsomagot, ami további két-három hetes teljes lezárást hozott volna, elvetették, de szigorítottak a szabályokon – írta az ORF.

Húsvétkor 24 órás kijárási korlátozás jön, hetente kétszeri tesztelés az ingázóknak. Az úgynevezett, testközeli szolgáltatóknak ismét be kell zárniuk. Nagycsütörtöktől a húsvét utáni keddig csak olyan boltok maradhatnak nyitva, amelyek létfontosságúak.

Miért pont Kelet-Ausztria?

Miért emelkedik éppen Kelet-Ausztriában annyira a koronavírus-fertőzések száma? – tette fel a kérdést a Der Standard videóinterjújában Dorothee von Laer virológusnak. A szakértő szerint azért, mert ott nagyon elterjed a brit variáns, amely fertőzőbb, agresszívebb és nagyobb arányban okoz megbetegedéseket.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Könnyen lehetséges, hogy a márciusi, sőt áprilisi foglalkoztatási számok sem lesznek lényegesen jobbak, mint a januári és februári értékek voltak. Mivel nem javul igazán a vírushelyzet. Eddig csak nagyon óvatosan, minimális mértékben könnyítettek a távolságtartási szabályokon, lezárásokon Ausztriában. Voralberg tartomány kivételével még szabadtéren sem működnek a vendéglátóhelyek, szüneteltetik az operációkat, zárva maradnak az iskolák.

Szinte csak negatív teszttel lehet szabadon mozogni

Amint az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű tudósításából kiderül, szinte csak azok mehetnek közösségbe, akik negatív koronavírus tesztet visznek magukkal.

A kedvező járványügyi helyzet miatt Vorarlbergben hétfőn kinyithatnak az éttermek és kávézók, igaz, szigorú szabályok mellett, reggel 6 és este 7 óra között. A vendégeknek legfeljebb 2 napos antigén vagy 3 napos PCR-teszteredményt kell felmutatniuk belépéskor, az FFP2-es maszkot pedig csak a fogyasztás idejére szabad majd levenni.

Ausztria, bécsi utcakép (Pixabay.com)Ausztria, bécsi utcakép (Pixabay.com)

Eközben a szomszédos Németország, amely talán a legfontosabb turisztikai partner, szinte teljesen zárva marad a húsvéti ünnep idejére is. A koronavírus terjedése ott annyira aggasztó, hogy az azutáni nyitás is kérdéses egyelőre. Így lehet, hogy április közepéig vagy végéig sem fog életjelet mutatni a vendéglátóipar és a turizmus.

Mi a helyzet Svájcban?

Svájcban 2021 januárjában 2,16 millió külföldi élt, ebből 26 1751 volt magyar állampolgár. Nagy részük állandó lakos volt, de 1290 személy csak ideiglenes lakhellyel rendelkezett. A magyarok száma 771 fővel több, mint egy évvel korábban volt, tehát itt a koronavírus-válság sem tudta meg állítani a kivándorlást. De legalább lassul, amit az 5. grafikonon a narancs színű oszlopok mutatják, évről évre kevesebben költöznek ki. Ez a folyamat már jóval a koronavírus-járvány előtt elkezdődött (lásd az utolsó ábrát).

(Kapcsolódó cikkünk: „Utat az ingázóknak“ – sok ezer magyar vesztette el munkáját decemberben Ausztriában)

5. A Svájcban élő magyar állampolgárok száma (forrás: Staatssekretariat für Migration, SEM)5. A Svájcban élő magyar állampolgárok száma (forrás: Staatssekretariat für Migration, SEM)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
Személyes pénzügyek Ömlik az életbiztosításokba a magyarok pénze, de még így is kicsi az arányuk a megtakarításokon belül
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 11:09
A járványhelyzet miatt felértékelődött a biztonság, köztük az anyagi biztonság és tervezhetőség szerepe, ami az életbiztosításokba áramló pénzmennyiség növekedésében is tetten érhető. Évek óta emelkedik a kockázati életbiztosítások száma is, melyek alacsony költségek mellett érhetők el a a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleménye szerint.
Személyes pénzügyek A járvány ellenére szépen gyarapodtak a nyugdíjcélú megtakarítások
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 09:53
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 4,13 százalékos nettó hozamot értek el 2020-ban, a tagok hosszútávú, infláció feletti reálhozama 2-4 százalékos sávban alakul. A koronavírus tavaly tavaszi első hullámának tőkepiaci sokkja a nyugdíjpénztárak hozamteljesítményét is lerontotta. A nemzetközi tőzsdék és a BUX mélyrepülése után a járvány nyárra enyhülő nyomása optimista befektetői hangulatot, növekvő hozamteljesítményt hozott. A második vírushullám enyhébb visszaesést okozott a második félévben, decemberre azonban a pénztárak hozama újra jelentősen növekedett.
Személyes pénzügyek Ezen az 5 dolgon csúszhat el a falusi csok igénylése
Privátbankár.hu | 2021. március 15. 13:14
A falusi csok csak az ország bizonyos kistelepülésein igényelhető, ezeken a helyeken viszont jól kihasználható a felvehető összeg, az alacsonyabb ingatlanárak miatt. A falura költözők legfeljebb 10 millió forint támogatást vehetnek igénybe, de azok is pályázhatnak legfeljebb ötmillió forintra, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni és korszerűsíteni. A Bank360.hu elemzői ennek a támogatási formának a buktatóit gyűjtötték össze, hogy egyszerűbb legyen azokat elkerülni.
Személyes pénzügyek A falusi házak 38 százalékát sürgősen fel kellene újítani
Privátbankár.hu | 2021. március 11. 17:02
Másutt sem jó a helyzet ebből a szempontból az országban, a hazai ingatlanok harmadát soha nem, vagy több mint 10 éve újították fel.
Friss
hírlevél
depositphotos