<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ausztriában januárban és februárban kissé nőtt a magyar állampolgárságú alkalmazottak száma, de így is mélyen az egy évvel korábbi szint alatt van. Jóval több román állampolgár kapott munkát, mint magyar, holott korábban ez rendszerint fordítva volt. A síszezon teljesen elmaradt és nem tudni, mikor következik a nyitás, sőt szigorításokról tárgyalnak. Svájcban viszont a koronavírus sem tudta megakasztani a magyarok számának növekedését.

Míg decemberben 6000 magyar veszítette el munkáját Ausztriában, addig januárban és februárban ennek több mint a fele visszatért – derül ki az osztrák Sozialversicherung.at statisztikájából. Február végén 87 328, januárban mintegy 85 500, decemberben pedig alig 84 ezer magyar állampolgárságú dolgozót tartottak hivatalosan nyilván a szomszédainknál.

A februári 1818 fős növekedés ezúttal csak a második legnagyobb, a Romániából érkezettek közül háromezren kaptak munkát. A lengyelek közül pedig 1638-an. A különböző volt jugoszláv utódállamokból összesen több mint 4400-an.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Máskor általában az volt a jellemző, hogy a magyar dolgozók vezették a statisztikákat, főleg a nyári és téli idegenforgalmi szezonban. Így volt ez még 2020 nyarán is, amikor majdnem a 2019 nyári szintre ment vissza a magyar foglalkoztatottak száma a 2020 tavaszi zuhanás után.

Elmaradt a síszezon

Persze, épp a turizmus az, ami ezen a télen szinte teljesen kimaradt, és így nyilván sok munkalehetőség kiesett. Év/év alapon, azaz 2020 februárjához képest mintegy ezer fővel kevesebb magyar dolgozott az előző hónapban. Pedig minden évben legalább néhány ezer fős növekedést mutattak ki az utóbbi másfél évtizedben. (Lásd az első grafikont.)

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása (év/év alapon, fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása (év/év alapon, fő, Sozialversicherung.at)

Az összes foglalkoztatott száma Ausztriában egyébként mintegy 3,66 millió fő volt, 33 ezerrel több, mint az előző hónapban, de 113 ezerrel kevesebb, mint 2020 februárjában. Ez is szerény javulást jelent januárhoz és decemberhez képest.

Először a külföldit küldik el

Tizenkét hónap alatt 52 000 külföldi és 61 000 osztrák állampolgár veszítette el a munkáját, holott a külföldiek aránya csak mintegy 21 százalék az egész gazdaságban. Megfigyelhető, hogy a vendégmunkások és bevándorlók munkahelye sokkal ingatagabb, őket küldik el jellemzően először. Igaz, a fellendüléssel jellemezhető időszakokban pedig rengeteget vesznek fel közülük, már csak azért is, mert a helyi munkaerő létszáma véges.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Amint a második ábrán megfigyelhető, a január-februári, második hullámnak nevezhető munkaerő-piaci visszaesés majdnem olyan mély, mint a tavaly márciusi volt. Akkor év/év alapon 18 ezer magyar vesztette el állását, most 15 ezer.

Szigorítást jelentettek be Kelet-Ausztriában

A héten a koronavírus által különösen erősen sújtott Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományok vezetői tárgyaltak Rudolf Anschober egészségügyi miniszterrel a szükséges intézkedésekről. A felmerült legsúlyosabb intézkedéscsomagot, ami további két-három hetes teljes lezárást hozott volna, elvetették, de szigorítottak a szabályokon – írta az ORF.

Húsvétkor 24 órás kijárási korlátozás jön, hetente kétszeri tesztelés az ingázóknak. Az úgynevezett, testközeli szolgáltatóknak ismét be kell zárniuk. Nagycsütörtöktől a húsvét utáni keddig csak olyan boltok maradhatnak nyitva, amelyek létfontosságúak.

Miért pont Kelet-Ausztria?

Miért emelkedik éppen Kelet-Ausztriában annyira a koronavírus-fertőzések száma? – tette fel a kérdést a Der Standard videóinterjújában Dorothee von Laer virológusnak. A szakértő szerint azért, mert ott nagyon elterjed a brit variáns, amely fertőzőbb, agresszívebb és nagyobb arányban okoz megbetegedéseket.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Könnyen lehetséges, hogy a márciusi, sőt áprilisi foglalkoztatási számok sem lesznek lényegesen jobbak, mint a januári és februári értékek voltak. Mivel nem javul igazán a vírushelyzet. Eddig csak nagyon óvatosan, minimális mértékben könnyítettek a távolságtartási szabályokon, lezárásokon Ausztriában. Voralberg tartomány kivételével még szabadtéren sem működnek a vendéglátóhelyek, szüneteltetik az operációkat, zárva maradnak az iskolák.

Szinte csak negatív teszttel lehet szabadon mozogni

Amint az ORF osztrák közszolgálati média magyar nyelvű tudósításából kiderül, szinte csak azok mehetnek közösségbe, akik negatív koronavírus tesztet visznek magukkal.

A kedvező járványügyi helyzet miatt Vorarlbergben hétfőn kinyithatnak az éttermek és kávézók, igaz, szigorú szabályok mellett, reggel 6 és este 7 óra között. A vendégeknek legfeljebb 2 napos antigén vagy 3 napos PCR-teszteredményt kell felmutatniuk belépéskor, az FFP2-es maszkot pedig csak a fogyasztás idejére szabad majd levenni.

Ausztria, bécsi utcakép (Pixabay.com)
Ausztria, bécsi utcakép (Pixabay.com)

Eközben a szomszédos Németország, amely talán a legfontosabb turisztikai partner, szinte teljesen zárva marad a húsvéti ünnep idejére is. A koronavírus terjedése ott annyira aggasztó, hogy az azutáni nyitás is kérdéses egyelőre. Így lehet, hogy április közepéig vagy végéig sem fog életjelet mutatni a vendéglátóipar és a turizmus.

Mi a helyzet Svájcban?

Svájcban 2021 januárjában 2,16 millió külföldi élt, ebből 26 1751 volt magyar állampolgár. Nagy részük állandó lakos volt, de 1290 személy csak ideiglenes lakhellyel rendelkezett. A magyarok száma 771 fővel több, mint egy évvel korábban volt, tehát itt a koronavírus-válság sem tudta meg állítani a kivándorlást. De legalább lassul, amit az 5. grafikonon a narancs színű oszlopok mutatják, évről évre kevesebben költöznek ki. Ez a folyamat már jóval a koronavírus-járvány előtt elkezdődött (lásd az utolsó ábrát).

(Kapcsolódó cikkünk: „Utat az ingázóknak“ – sok ezer magyar vesztette el munkáját decemberben Ausztriában)

5. A Svájcban élő magyar állampolgárok száma (forrás: Staatssekretariat für Migration, SEM)
5. A Svájcban élő magyar állampolgárok száma (forrás: Staatssekretariat für Migration, SEM)

 

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG