6p

Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?

Finfluenszerek. A pénzügyek (finance) és a közösségimédia-befolyással bíró tartalomgyártók, azaz influenszerek összevonásából származó kifejezés mögött olyan személyek állnak, akik műsoraikban, oldalaikon pénzügyekről oktatják az átlagembereket, a követőiket. Akik körében erre nagy kereslet van, de nagy kérdés, hogy kinek hihetnek, és kinek nem.

Aki a pénzügyekről akar tájékozódni, előbb-utóbb a közösségi médiában köt ki – írja a német N-Tv.de portál. Számtalan pénzügyi influenszert lehet találni, annak ellenére, hogy különböző tanulmányok évek óta óva intenek az olykor hamis befektetési tippjeiktől. A lefedett témák köre nagyon tág: egyszerű spórolási és munkavállalási, jövedelemszerzési tippektől kezdve hiteltörlesztési tanácsokig, részvénybefektetésektől szuperkockázatos kriptovalutákig.

Közösségimédia-alkalmazások és más ikonok
Közösségimédia-alkalmazások és más ikonok
Fotó: Pixabay.com

Tízmillióan követik őket

Németország egyik legbefolyásosabb pénzügyi influencere a YouTube-on, a Tiktokon és az Instagramon közzétett videóiban tőzsdei tippeket ad, elmagyarázza a Bitcoin működését, vagy azt, hogyan kell pénzt befektetni, hogy egymillió euróhoz jussunk. Csak az Instagramon közel 360 finfluenszer van német nyelvterületen, együttesen több mint tízmillió követőjük van két egyetem és a Paradots tanácsadó cég közös tanulmánya szerint.

Vannak olyan finfluenszerek, akik csak a bitcoinnal vagy kriptóval foglalkoznak, mások csak adózási tippekkel vagy csak ingatlanbefektetésekkel. A pénzügyi kommunikáció hagyományos szereplőivel ellentétben (akik többnyire érthetetlen bikkfanyalvet használnak) ők hitelesnek látszó, személyes és szórakoztató módon terjesztik a pénzügyi tartalmakat.

A fiataloknak ez kell

A tanulmány szerint a finfluenszerek mintegy harmada “nano- vagy mikro-influenszer”, ami azt jelenti, hogy tízezernél kevesebb követővel rendelkeznek. A tíz legnagyobb németországi finfluenszer azonban egyenként több mint 200 ezer követővel rendelkezik, gyakran közgazdász végzettségűek és többnyire férfiak.

Posztjaik gyakran konkrét befektetésekről, részvényekről szólnak, de elmagyarázzák az alapokat is. Például, hogy mi az a kötvény, hogyan lehet a legjobban megtakarítani vagy melyek a legjobb hitelkártyák. Így jobban motiválják főleg a fiatalokat, hogy egyáltalán foglalkozzanak a témával. Képesek úgy kommunikálni ezeket a témákat, hogy a fiatalabb generációknak megfelelő legyen, “rezonáljon az igényeikre”.

Ez pozitív dolog, főleg mivel a fiatal befektetők többségének is fő motívuma a nyugdíjmegtakarítás és a hosszú távú vagyongyarapodás, nem pedig a tőzsdei szerencsejáték, a gyors meggazdagodás.

A Covid is segített

Sokan 2020 óta aktívak, mert a világjárvány alatt sokan voltak folyton online és szívesen próbáltak ki új dolgokat. Ez sok finfluencer számára ideális időszak volt. A Deutsches Aktieninstitut szerint a részvényben takarékoskodó német fiatalok száma az elmúlt tíz évben megduplázódott.

A probléma az, hogy bárki influenszerré válhat és befolyásolhatja az embereket, azok is, akiknek egyáltalán nincs fogalmuk a pénzről, a részvényekről vagy a hitelügyletekről. Őket nem minősíti és nem felügyeli a Szövetségi Pénzügyi Felügyelet (BaFin). A szervezet ezért is óva int attól, hogy ellenőrizetlenül fogadjunk el tanácsokat a közösségi médiából. Különösen nagy veszélyt jelentenek a tapasztalatlan fiatalokra azok a kétes finfluenszerek, akik saját termékeiket akarják eladni, rossz tippek adásával akarnak pénzt keresni.

Egy influenszer mentegetőző videója, aki leszedte több száz videóját a Youtube-ról, miután egyik követője húszmillió dollárra perli a pénzügyi tanácsai miatt: (A magyar felirat bekapcsolható hozzá.)

Minél kevesebbet tudsz, annál jobb?

Egy 2023 májusában végzett nemzetközi tanulmány szerint a finfluenszerek kevesebb mint hat százaléka tudja igazán, miről beszél. A kutatók a befektetőknek szóló közösségi médiaplatformon, a Stocktwits-en szereplő finfluenszerek előrejelzéseit elemezték, és valamivel több mint felük “alulteljesítette a piacot”.

A tanulmány szerint a kevesebb tudással rendelkező finfluencereknek több követőjük van, mint azoknak, akik helyes előrejelzéseket tesznek.

Senki sem tudja megjósolni, hogyan fog alakulni a piac, ez egyébként megtörténhet a jó hírű magazinokkal vagy elemzőkkel is – említi meg az N-Tv.de egyik podcastja nyomán.

Veszteségek a kriptókon

Egy amerikai tudósok által tavaly áprilisban készített tanulmány is meglehetősen negatív fényt vet a finfluenszerekre. A tanulmány szerint a kriptós influenszerek ajánlásai aligha alkalmasak hosszú távú befektetésekre. Jóslataik csak az első néhány napban hoztak nyereséget követőiknek, 10-20 nap után már veszteséget termeltek. (Ez attól is függhet, hogy medvepiacon, árfolyamesések idején, vagy bikapiacon, áremelkedések közepette, készítik az elemzést – a szerk.)

1. Micsoda véletlen! Kriptovaluta-influenszerek látszólag egymástól függetlenül, nagyjából ugyanakkor, nagyjából ugyanazokkal a kifejezésekkel reklámozzák az RWA-szektort. Forrás: A szerzők Telegram-csatornája.
1. Micsoda véletlen! Kriptovaluta-influenszerek látszólag egymástól függetlenül, nagyjából ugyanakkor, nagyjából ugyanazokkal a kifejezésekkel reklámozzák az RWA-szektort. Forrás: A szerzők Telegram-csatornája.

A St. Pölteni Alkalmazott Tudományok Egyetemének tanulmánya szerint a követők mintegy fele már befektetett a finfluenszerek tippjei alapján. Legtöbbjük azonban emellett a hagyományos online pénzügyi médiából is tájékozódik.

Hogyan ismerhetem fel a rossz influenszereket?

A cikk szerint meg lehet különböztetni a jó és a rossz pénzügyi influencereket. Az első figyelmeztető jel az, ha névtelenül posztolnak. Ha gyors pénzt ígérnek, ha tuti befektetési ötletekről beszélnek, vagy ha saját termékeket reklámoznak, például copy tradinget. (A copy tradingnél más, láthatóan sikeres befektetők tranzakcióit, üzleteit másolhatja le a kisbefektető – a szerk.)

2. Ki rendelte meg? Kriptovaluta-influenszerek látszólag egymástól függetlenül, nagyjából ugyanakkor, nagyjából ugyanazokkal a kifejezésekkel reklámozzák a kriptovaluták RWA-szektorát. Forrás: A szerzők Telegram-csatornája.
2. Ki rendelte meg? Kriptovaluta-influenszerek látszólag egymástól függetlenül, nagyjából ugyanakkor, nagyjából ugyanazokkal a kifejezésekkel reklámozzák a kriptovaluták RWA-szektorát. Forrás: A szerzők Telegram-csatornája.

Ha nagyon egyértelműek az ajánlások, akkor az egyértelmű figyelmeztető jel. Akkor is óvatosnak kell lenni, ha rendszeres tanfolyamokat hirdetnek pénzért. Figyelni kell az értékpapír-befektetések kockázataira vonatkozó nyilatkozataikra is.

A képekhez kapcsolódó RWA-szektorról lásd:

Jogosítványt az influenszereknek

A finfluenszer-piac még nem szabályozott, senkinek sem kell képesítést szereznie, nincs szüksége engedélyre. Bár így is be kell tartani a tőkepiac szabályait.

A szakértők úgy vélik, hogy a közösségi médiának, például az Instagramnak is kötelessége lenne jobban ellenőrizni a szektort, és fellépnie a káros jelenségek ellen. A pénzügyi felügyeletnek is meg kellene teremtenie a megfelelő kereteket. Valami olyanra lenne szükség, mint egy jogosítvány. Franciaországban már van ilyen, dolgozik rajta Ausztrália és India is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG