8p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ismét útjára indult a Pénz7 programsorozat. Az általános és középiskolás fiatalok pénzügyi ismereteit fejlesztő tematikus hét fókuszában idén a pénzügyi tervezés és a megtakarítás áll. Harminc országban a mai nappal kezdődő program szervezőinek közös célja ebben az évben is a figyelemfelhívás, miszerint tudatosan kell gondolkodni a pénzügyi ismeretekről.

Míg tavaly a családi költségvetés, idén a megtakarítások és a pénzügyi tervezés alapkérdései adják a Pénz7 programsorozat fő irányát. Hazánk egy, a brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció szervezésében megvalósuló, 30 országot átfogó páneurópai programhoz csatlakozott tavaly először a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére. (A tavalyi Pénz7-ről bővebben itt írtunk >>>)

A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai támogatóként kapcsolódott a programhoz. A március 7-11. között zajló programhéten általános- és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a tudatos pénzügyi tervezéssel és a megtakarításokkal.

Ha a családban nem megy, akkor az iskola segíthet

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, a Pénz7 vezetői támogatója az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, a Pénziránytű által végzett kutatások a lakosság pénzügyi tudatosságáról és a banki tapasztalok is azt mutatják, hogy „van tennivaló” a magyarok pénzügyi tudatosságában alakításában. Az edukációt viszont tanácsos a gyerekeknél elkezdeni, aminek a terepe jó lenne, hogyha a család lenne. Mivel ez nem minden esetben tud így lenni, az iskola lehet a másik tér, ahol a gyerekeket tanítani lehetne a pénzügyi tudatosságra.

Korosztályokra írott segédanyagok

A Pénz7 sikerét az is mutatja, hogy míg tavaly 660 iskola 90 ezer diákja vett részt a programban, idén már közel 800 oktatási intézmény és több mint 100 ezer diák csatlakozott a programhoz. Az első pénzhétnél 1000 tanár, idén már 1500 tanár segíti átadni az ismereteket a diákoknak

A mai nappal kezdődő idei sorozat is játékos és szemléletkeltő eszközöket használva próbálja a fiatalokat a felelős pénzügyi magatartásra tanítani. Idén több hónapos munka előzte meg,  hogy a négy korosztálynak megfelelő, gyakorlatias feladatokat állítsanak össze.  Az iskolás korú gyerekeknek más-más módon, különböző segédanyagokkal próbálják felhívni a figyelmét pénzügyi tudatosságra. A programban az életkori sajátosságoknak megfelelően kialakított anyagok idén már nem három, hanem négy korosztálynak készültek: külön a 3-4. osztályosoknak, az 5-6. osztályosoknak, a 7-8. osztályosoknak, illetve a 9-12 osztályos középiskolásoknak.

A tananyagot a négy korosztálynak tapasztalt pedagógusok fejlesztették ki, majd próbaórákon tesztelték, utána pedig beépítették a bankszektor szakértőinek gyakorlati észrevételeit és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai állásfoglalását is. A Pénz7-hez a pénzügyi szektorból mintegy 250 önkéntes banki szakember is csatlakozott, akik az óravezető tanárokat segítik.  A programban regisztrált iskolák a tananyagokat az osztályfőnöki órákon sajátíthatják el.

Az alsósoknak például mesevilággal, a jól ismert tücsök és a hangya meséjével és karakterekkel próbálják elmagyarázni a takarékosságot. A középiskolásoknak is gyakorlati pénzügyi tervezés segítésével próbálják bemutatni a pénzügyi tervezés jelentőségét: egy szalagavató előkészítésén keresztül érthetik meg a kiadások és a tervezés mikéntjét, és amivel a kamatszámítást is gyakorolni tudják a diákok.

A helyi igényekre szabták

Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány szakértője a program részleteivel kapcsolatban elmondta, a tanárcsapatban alsós, felsős és középiskolában tanító tanárok is dolgoztak, a pedagógiai szempontból való megfeleléshez az Emberi Erőforrások Minisztériuma is hozzájárult, illetve az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet lektorálták az anyagot.

A program kidolgozásánál nehézséget jelentett, hogy a gyerekek egy része falusi, egy részük városi környezetben él. Ezért idén a programokat nagyobb rugalmassággal dolgozták ki, azaz a tanagyagok bővíthetők, bizonyos elemeket el lehet hagyni, azaz a helyi lehetőségekhez igazodva, a tanárok alakíthatják ki az órákat az osztályfőnöki tanórákon belül.

A célok és a megtakarítás összefügg

Hegedűs Éva szerint a pénzügyi kultúra fejlesztése nem egy „kampányüzenet”, hanem olyan cél, amiért minden nap kell dolgozni. Ehhez egyszerűen érthető üzeneteket kell eljuttatni, de a program abban is hatékony, hogy „jobban segíteni megérteni, hogy a több tudás, jobb életet segít, és felnőtté váló gyerekek nemcsak a pénzügyi tudatosság szempontjából lesznek felkészültebbek és jobb döntést tudnak ezzel meghozni, hanem segít megtanítani őket abban is, hogyha a vágyakat sikerül a lehetőséghez igazodni” – mondta Hegedűs.

Nehéz, ha még a tanárok sem értik

Szuromi Ágnes, a Pénziránytű Alapítvány ügyvezető igazgatója a program társszervezőjeként a tavalyi tapasztalatokat összegezve elmondta, míg az első Pénz7-nél a családi költségvetés volt a központi téma, amelyről bár az visszajelzést kapták, hogy maguk a tanárok sem értettek ehhez. Éppen ezért idén arra biztatják a tanárokat és a gyerekeket, hogy pénzügyi terveket dolgozzanak ki, és gondolják át, azt hogyan tudják megvalósítani.

Szuromi Ágnes egyúttal azt a szomorú statisztikát is ismertette, miszerint a magyaroknak nagyon kis része, alig 40 százaléka takarékoskodik rendszeresen. A kutatások azt mutatják, a magyaroknak célok kellenek ahhoz, hogy megtakarítsanak. Akik viszont takarékoskodnak, azok majdnem 90 százalékának vannak pénzügyi terveik. Az idei Pénz7 ezen próbál javítani.

Vannak hiányosságok

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a programsorozat megnyitóján emlékeztetett, a tavaly indult Pénz7-hez Magyarország elsőként csatlakozott. Céljuk idén sem változott: egy széles összefogáson keresztül nem „bankolásra” szeretnék szoktatni az fiatalokat, hanem felelős pénzügyi döntések meghozatalára tanítani őket.

Hornung Ágnes pénzügypolitikáért felelős államtitkár a kormányzat álláspontját ismertetve a kezdeményezésről elmondta, örömteli látni a különböző szervezetek együttműködését látni egy jó cél érdekében. Előadásában arról beszélt, hogy mi történik, ha valaki nem tudja tudatosan kezelni pénzügyeit. Ilyen egyszerű eset az is, hogyha valaki a bankkártyájára írja fel a PIN-kódját.

Az államtitkár is úgy látja, Magyarországon komoly a pénzügyi tudatlanság, amit a Quaestor-botány is mutat - sokan vannak, aki nagy kockázatokat vállalnak, és sokan vannak olyanok, akik még bankszámlával sem rendelkeznek, nem ismerik a különféle befektetési formákat. Ide sorolhatók azok a hitelszerződések is, amelyeket felelőtlenül kötnek. „Kik a tudatos fogyasztók? Kiknek szeretnének irányt mutatni a programmal?” – tette fel a kérdés Hornung. Az államtitkár szerint mindenkinek, hogy a felsorolt hibákat ne kövessék el, hanem megfelelő tudatossággal kezeljék a pénzügyeit.

Muszáj fejleszteni a készségeket

Pölöskei Gáborné miniszteri biztos, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ frissen kinevezett vezetője szerint a tavaly kezdődött Pénz7-tel elindult egy olyan folyamat, amely meghatározó a további gondolkodás szempontjából. Pölöskeiné szerint a változó világban fontos kérdés, hogy az oktatás hogyan tudjon megfelelni, de nem lehet nem figyelembe venni azt sem, hogy milyen mértékben változik a környezetünk. Ehhez a készségeket elengedhetetlen fejleszteni. A pénzügyi tudatosságnak is a készség szintén kell megjelennie.

Pölöskei Gáborné

A fejlesztési célok között jelenik meg a gazdasági és pénzügyi fejlesztés. Ez azért fontos, hogy a gyerekek el tudjanak igazodni a mindennapi életben, hasznosítani tudják az ismereteket, de ebben az oktatásnak is kell segíteni. Ugyanakkor ebben a helyzetben a gyerekeknek a saját felelősségüket is fel kell ismernie, és fontos, hogy ezt a családba is be tudják vinni. Hosszútávú tervezési készségekkel kell felvértezni a gyerekeket – tette hozzá.

Témahetek és a gazdasági ismeretek oktatása

Pölöskei Gáborné emlékeztetett, a pénzügyi és gazdasági ismeretek oktatását a Nemzeti Alaptanterv lehetőségként említi. Az alaptanterv a miniszteri biztos szerint jó, de abból, hogy azt hogyan fordítjuk le a kerettantervben tantárgyra és óraszámra, ez már újragondolást igényel. A lehetőség adott a pénzügyi és gazdasági ismeretek oktatására. Másrészt új lehetőségként jelennek meg az úgynevezett témahetek is, mint amilyen a Pénz7. Az ilyen rendezvénysorozatokon új módszertant lehet átadni a tanároknak, nyitottabbak lehetnek egy-egy téma feldolgozására, másrészt a diákokra is ösztönző hatással lehet, egyfajta pályaorinetációként is fel lehet fogni ezeket a tematikus heteket.

Pölöskei Gáborné a Pénz7 nyitóeseményén elárulta, előkészítés alatt van a jövő évi tanévi rendeletben, hogy az iskolák témahetekre jelentkezhetnek. Hogy ezt rendeleti szinten szabályozzák, nagy előrelépésnek nevezte. „Az alapok jók, a visszajelzések jók, innen csak előre lehet menni” – tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Hol ér többet egy kép: otthon vagy külföldön?
Kenessei András | 2024. május 1. 17:32
Ritkán, de mégiscsak megesik, hogy egy képzőművészeti alkotás (és annak pár darabja) egyidőben, vagy néhány nap eltéréssel felbukkan egymástól távoleső pontokon, más-más árverőházak aukcióin. Legutóbb idén áprilisban volt ilyesmi: Párizsban a Christie’s, Bécsben az imKinsky vitt kalapács alá egy-egy Gustav Klimt grafikát.
Személyes pénzügyek Kitört a harc a magyarok pénzéért
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 09:10
Mindenkinek a megtakarítások kellenek, legyen szó a bankokról, vagy az államról.
Személyes pénzügyek Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:31
A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. 
Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG