4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A digitális térben keringő adatok nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is komoly súllyal bírhatnak - épp ezért nem mindegy, miként rendelkeznek róla a végrendeletben és ki férhet hozzá a hagyatéki eljárás végeztével. Spanyolországban hamarosan új törvényt vezethetnek be, amely jogi alapokat biztosít a digitális hagyatékok sorsával kapcsolatban.

Az internet mára emberek milliárdjainak vált élete szerves részévé, a feltöltött információk pedig a felhasználók halála után is sértetlenül keringhetnek a neten. Demográfiai szempontból az internethasználók zöme még mindig inkább fiatal, de a digitális világ visszafordíthatatlan térnyerésével egyre inkább komolyabban vesszük a kérdést: mi legyen a sorsa a már elhunyt felhasználók adatainak? – írja az El País.

Az idén bevezetni tervezett spanyol adatvédelmi törvények (Personal Data Protection and Guaranteed Digital Rights Law) először adnak lehetőséget arra, hogy az emberek rendelkezhessenek végrendeletükben digitális hagyatékukról. Az új törvény értelmében az elhunyt felhasználó rokonainak jogában áll felkeresni az online adatokat tároló cégeket (például közösségi oldalakat), hogy kérvényezze a személyes információk módosítását vagy törlését.

Az új rendelkezés egy nagyobb adatvédelmi törvénycsomag része lenne, azt egyelőre még nem fogadták el. A szakértők azonban kétkedésüket fejezték ki a tervezet kapcsán, meglátásuk szerint ugyanis egy felhasználó halálának még nem kellene azt jelentenie, hogy a rokonok automatikusan hozzáférést kapnak az információkhoz. Azok manipulálásából sok probléma származhat a későbbiekben, de etikai értelemben is szürke zóna, hozzáférést biztosíthatunk-e más ember személyes beszélgetéseihez, fotóihoz vagy gondolataihoz.

Ki kapja meg a jelszavakat?

Paloma Llanzena új technológiákkal foglalkozó jogász szerint általában épp az örökösök azok, akiknek a legkevésbé illendő ilyen információkat kapniuk – egy éjjeliszekrény fiókjából előkerülő levél közel sem olyan, mint egy ember részletesen dokumentált élete hosszú évek során. Az új rendelkezés hozzáférést biztosítana az elhunyt rokon online adataihoz, akik törölhetik vagy módosíthatják ezeket – hacsak az illető nem rendelkezett másképp halála előtt. Ennek értelmében kinevezhető lenne egy személy, aki a rokon digitális hagyatékáért felelős – bár ez a gyakorlatban már megtörtént, most törvénybe is iktathatják ezt a gyakorlatot.

Más ügyvédek szerint egy digitális rendelet sosem írhatja felül a hagyományos hagyatéki rendelkezést. Jelenleg csak Katalóniában elfogadott törvényszinten a digitális végrendelet fogalma, de a hagyományos végrendelet ezt mindig felülírhatja. Az online térben lévő adatokról tehát gyakorlatilag már most is rendelkezhetnek az emberek, a gyakorlat azonban még új, és inkább a fiatalokat érinti – végrendeletet pedig inkább idősebb emberek írnak.

A közösségi oldalakon folyamatosan nő a felhasználók száma, és bár nehéz pontos számításokat végezni, a kutatások alapján még ebben az évszázadban több profil lesz köthető már elhunyt emberekhez, mint élőhöz. Ez persze függ a felhasználószám bővülésének volumenétől és a halálozási arányoktól. Jelenleg még inkább a fiatal korosztályra jellemző a közösségi oldalak aktív használata, a későbbiekben azonban várhatóan egyre több elhunyt ember profiljával találkozhatunk majd.

Ki a jogos örökös?

2016-os felmérések alapján ma már több mint 20 millió ilyen profil van a Facebookon. Zuckerberg oldala már most is tud megoldást kínálni, hogy  a rokonok rendelkezzenek az elhunyt adatlapjával: kérhetik az adatok teljes törlését, vagy emlékoldalt hozhatnak létre, ahol a családtagok és barátok megoszthatnak fényképeket, emlékeket a személlyel kapcsolatban. A Twitter szintén engedi a közelállók számára a törlés kérvényezését, ők ugyanakkor nem engednek hozzáférést a profilhoz.

Az új szabályozással kapcsolatban azonban probléma lehet, hogy nem tesz különbséget jogos örökösök és egy harmadik fél között. A kérdéskört ráadásul teljes egészében kell vizsgálni, nem lehet csak a közösségi média használatával példálózni. Egy ilyen ügynek akár komoly pénzügyi hatása is lehet: például egy író meg nem jelent könyve, amit egy felhőszolgáltató őriz – hozta fel példaként az ügyvéd.

Ezen a ponton pedig pedig már szóba jöhetnek a fontos üzleti információkat tartalmazó levelezések, a bitcoin vagy az online tőzsdézés. Ezek végső soron olyan hagyatékot képeznek majd az évtizedek során, amelynek sorsa legalább annyira fontos lehet, mint a hagyományosnak mondott tulajdonoké.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG