6p
Hogyan lehet teljesen ellenkező konklúzióra jutni néhány információból? Ennek gyönyörű példáját szolgáltatták mostanában a törökök és a németek. Egyes közvélemény-kutatások szerint már a német lakosság 75-92 százaléka fél egy törökországi utazástól. Megvan, mit ne tegyél, ha oda utazol.
Németországban élő kurdok tüntetnek a török ellenzéki politikusok letartóztatása miatt Kölnben 2016. november 5-én. (Kép forrása: MTI/EPA/Maja Hitij)

Az Emnid közvélemény-kutató intézet szerint a németek emberi jogi aktivisták nemrég történt letartóztatása óta még rosszabb véleménnyel vannak Törökországról. A megkérdezettek 49 százaléka úgy nyilatkozott, hogy már nem szabad az országba nyaralni menni – idézi a Focus.de. A 44 százalékuk szerint ez továbbra is lehetséges.

Bár nem tanácsolják el az utazástól a németeket, de a külügyi hatóságok is fokozottabban óvatosságra intenek. A szervezett utak ingyenes lemondásához ez mindenesetre nem elég, ahhoz egy hivatalos külügyi utazási figyelmeztetés kellene, ami nem jött.

Csak 6,4 százalék menne?

A Die Welt által a Civey közvélemény-kutatónál rendelt, reprezentatívnak nevezett kutatás sokkal szigorúbb eredményre jutott. Arra a kérdésre: „gondolja, hogy jelenleg a németek számára túl veszélyes a Törökországba utazni?”, 48,7 százalék határozott igennel, 25,2 százalék az enyhébb „inkább igen” opcióval válaszolt. Tehát majdnem háromnegyedük hajlott az igenlő válaszra, tartotta túl veszélyesnek az utazást, és csak 23,0 százalék nem gondolta így.

De tovább is van. A szintén a Civey intézettel kooperáló Spiegel.de a szokásos pártpreferencia-felmérése mellett erről is megkérdezte a polgárokat a napokban, és azt hozta ki, hogy a németek 92 százaléka a jelenlegi politikai szituációra való tekintettel nem tudja elképzelni, hogy Törökországba utazzon. Ezen belül 79,8 százalék a „semmi esetre sem”, 12,2 százalék az „inkább nem” opciót jelölte be. Csak 6,4 százalékuk tartotta elképzelhetőnek az utazást.

Százezerből 75 ezer fél

Ezek a felmérések július második felében készültek, a német-török viszony elmérgesedésének apropóján. Több helyütt említenek azonban egy áprilisi felmérést is, amelyet az RTL-Forsa páros rendelt meg és készített. Ott a válaszadók 87 százaléka nem tartotta biztonságos nyaralási célpontnak Törökországot, és csak 12 százalékuk igen.

Te se bíráld a diktátort! A törökszakértők már nem mernek utazni

A német Törökország-szakértők félnek Erdogan bosszújától, és nem mernek az országba utazni – derül ki a Focus.de riportjából. Miután 50 ezer újságírót, bírát, pedagógust, hivatalnokot és pedagógust börtönöztek be, 150 ezer közalkalmazottat pedig elbocsátottak, nemrég a külföldiek is sorra kerültek. Nemrég már német emberi jogi aktivistákat és újságírókat is lecsuktak, így a portál által megszólaltatott szakértők úgy vélik, mindenki veszélyeztetett, aki bírálta a török rezsimet.

Ezért magukat is a rizikócsoportba sorolják, az egyszerű turistákra viszont ilyen veszélyek nem leselkednek. Feltéve, hogy nem bírálják nyilvánosan, vagy például taxiban a török államot vagy Erdogan elnököt, kitéve magukat a besúgóknak. Kockázatos lehet azon Németországban élő törökök utazása is, amelyek hozzátartozóit, rokonait Törökországban már letartóztatták – mondja az egyik szakértő.

A Die Welt egy online felmérést is indított, amely most is fut és több mint százezer szavazat után hasonló képet mutat: 42,8 százalék határozottan túl veszélyesnek tartja Törökországot, 34,2 százalék inkább veszélyesnek. Inkább nem veszélyes 10,0 százalék szerint, és egyáltalán nem tarja veszélyesnek mindössze 5,3 százalék. (A többi bizonytalan.)

Személyi kultusz az állami médiában

Biztosan léteznek más kutatások is, és sok függhet attól is, hogyan tesszük fel a kérdést. Az sem biztos, hogy mindegyik felmérés egyformán tudományos alapossággal készült. De például a Privátbankár olvasói is ebben az országban féltek az utóbbi hetekben a leginkább a terrortól (28 százalékuk, míg a második helyezett Franciaországban 25, Egyiptomban 22 százalék félne).

A közhangulat tehát egyértelműen a törökök ellen fordult, erre ők mit tesznek? Többek között a török állami média honlapján közlik mindenkivel, még magyarul is, az elnök hatalmas képére írva, hogy „az iszlám civilizáció nem hajol meg a nyugat előtt”. (Kép a cikki végén.) A török hírek szekciójában pedig tegnap négy vezető hírből hírből négy Erdogan elnökről szólt (következő kép).

Minden szép és jó

Ami a turizmust illeti, a magyar nyelvű állami török honlapon agyonhallgatják, a „turizmus” szára adott találatok ugyanis a 2013-2015-ös évekből valók. De lehet, hogy csak a honlap rossz.

A Hürriyet Daily News angol nyelvű török oldal cikke szerint „Törökország vonzó maradt a német turisták számára”. Ezt a TUI, az Öger Tours és az FTI Group utazásszervező cégek nyilatkozó szakembereire hivatkozva állítják. A TUI munkatársa például azt mondta, a last-minute utak iránti érdeklődés megnőtt az utóbbi időben. A két ország közötti feszültségek nem befolyásolják az utazási kedvet, a németek kedvelik az alacsony árakat és a most különösen nagy szállodakínálatot (=üres szállodákat?), a németek ugyanúgy utaznak Törökországba, ahogy szoktak. („As usual”.) Sőt az egyik cég egyenesen két számjegyű növekedésről számolt be.

Hiába mennének máshová

Ez vajon csak az utazásszervezők kincstári optimizmusa, akiknek nagy károkat okozhat, ha saját kínálatukról rosszat mondanak, vagy pánikot keltenek? Valószínűleg nem. A Huftingtonpost.de cikkéből például az derül ki, hogy az utóbbi időben sokan érdeklődtek, áttehetik-e török útjukat valahová máshová, de ez nem lehetséges.

A németek, akik többsége ki nem hagyna egy vakációt sem, már sokszor karácsonykor, vagy januárban megkezdik a nyaralásuk előkészítését, foglalását. Mivel veszteség nélkül le nem mondhatják, nagy részük vélhetően elutazik. Mások esetleg mostanában anyagi okokból kockáztatják meg a last minute-utat. De a török turizmust valószínűleg nem a németek fogják az idén feldobni.

Van másik

A Trading Economics statisztikája szerint idén valamelyest magához tért a tavaly durván visszaesett török turizmus, májusban 16,3 százalékkal 2,5 millióról mintegy 2;9 millióra nőtt a látogatók száma. Sokszorosára nőtt az orosz látogatók száma, az irániak, az ukránok, az azeriek és az irakiak következtek a sorban. Az első öt hónapban összesen 5,5 százalékos volt a növekedés.

Csakhogy ez a győzelem lehet, hogy valójában vereség, hiszen a legtöbben az olcsóság miatt mennek oda. A Bloomberg korábban arról tudósított, hogy a török szállodások (Turkish Touristic Hotels and Investors Association) szerint, míg áprilisban a szállodák kihasználtsága növekedett, addig az átlagos napi szobaár egy év alatt 111,9 euróról 78,5 euróra zuhant (vagyis 30 százalékkal). A több turista tehát lehet, hogy alig jelent több bevételt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG