TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az EKB szerdán fogja tárgyalni az 500 eurós bankjegy kivonásának kérdését. Megerősödött a gyanú, hogy főleg a bűnözők használják, Németország és Ausztria viszont attól fél, hogy a készpénz visszaszorításával az EKB további bővíti a teret a 0 és negatív kamatok fenntartásához. Utóbbi az igazi gond.

Már jó ideje morfondírozik azon az Európai Központi Bank, hogy kivonja-e az 500 eurós bankjegyet, tekintettel arra, hogy a normál pénzforgalomban indokolatlanul nagy címlet (150 ezer forint), ezért leginkább pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használják. A kivonás mellett szólna az is, hogy más világvalutákban sincsenek ekkora címletek: dollárból a százas a legnagyobb, fontból az ötvenes, miközben árfolyamban nincs messze egymástól a három valuta, vagyis a címletek összemérhetőek.

Korrupció és nagy címletek

Az EKB most újabb érvet kapott: korrupció vádjával letartóztatták Fabio Renzit, egy lombardiai politikust, és 17 ezer eurót találtak a lakásában 500-as és 200-as címletekben. Persze amíg nem születik ítélet Renzi ügyében, addig ez nem egy alátámasztott érv, csak ha bebizonyosodik, hogy ez a pénz valóban korrupcióból származik. Arra mindenesetre jó volt az ügy, hogy a közvéleményt megerősítse abban a hitében, hogy a nagyösszegű készpénzt és főleg a nagy címleteket leginkább nem jó célokra használják.

Duzzogó németajkúak

Ezek alapján valóban logikus is lenne az 500-as kivonása, csakhogy ez most a németek, osztrákok és luxemburgiak fokozott ellenállásába ütközik. Nem is azért, mert annyira akarnák a nagy bankjegyet, hanem mert rendkívül elégedetlenek az EKB korlátlanul laza monetáris politikájával. Arra gondolnak, hogy az 500-as kivonása a készpénzállomány csökkentésével, pontosabban a készpénztartás bonyolításával jár, és miután így kényszerűen számlán kell tartani a pénzt, a közös jegybanknak lehetősége van 0-n vagy akár a negatív tartományban tartani a kamatot.

Összeforrt a bűnnel

A legtöbb európainak fel sem tűnne, ha kivonnák a bankjegyet, mert az átlagember sosem találkozik vele. A bankautomaták sosem adnak ki ilyet, legfeljebb a bankfiókokban lehet szerezni, ha valaki kifejezetten ilyet kér. A Bloomberg szerint spanyolok korábban tréfásan el is nevezték bin Ladennek, elérhetetlensége miatt. Az olasz jegybank adatai szerint egyre kevésbé is forog a címlet: 7,5 milliárd euró értékben került vissza a jegybankhoz 2015-ben, míg csak 6,6 milliónyit bocsátottak ki.

Sokan pont azért félnek már a nagyobb bankjegyektől, mert azok a köztudatban összefonódnak a bűnözéssel. Ha valaki ilyennel akar fizetni, vagy azt bankba tenni, fél, hogy őt is lehetséges bűnözőnek nézik, de legalábbis gyanús, hogy ilyen bankjegy van nála. Így érthető, hogy a kereslet meredeken csökken iránta, és a dolog önbeteljesítővé válik: a végén tényleg csak a bűnözők eszköze lesz. Sőt, miután őket is gyanúba keveri, idővel ők is leszoknak róla.

Indokolni kell

Az EKB most leginkább egy olyan forgatókönyvet tart reálisnak, hogy nem nyomtat több 500-ast, de az eddigieket sem vonja be egyszerre, hanem hagyja, hogy abban az ütemben fogyjon a kinn lévő készlet, ahogy visszajutnak a bankjegyek a jegybankhoz, vagyis szép lassan kikopik a forgalomból. Persze az ennek hatására más bankjegyben megnövekvő igényt pótolni kell, és ez többletköltséget jelent, de hát Amerika is gond nélkül elbírja, hogy legfeljebb 100 dolláros bankjegyekkel oldja meg a készpénzigény kielégítését.

Ha a döntés a kivonás lesz, Mario Draghi gondos magyarázatot kell, hogy adjon. A német közvéleménynél úgyis rosszul áll az EKB szénája, ezért valahogy meg kell próbálnia jelezni, hogy nem a készpénzmennyiséget akarják a polgárok akarata ellenére csökkenteni. Talán még jobb lenne, ha azt is jelezné, hogy a 0 illetve negatív kamat erősen időleges, célja, hogy visszaállítsa a normál kamatok világát, és akkor csak kevesen fognak arra vágyni, hogy bankjegykötegeket tartsanak a párnacihában.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél