<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Továbbra is toljuk a pénzt Moszkvának, haverkodjunk egy dél-kaukázusi diktatúrával vagy vegyünk gázt aranyáron? Az EU a rossz és a még rosszabb között választhat energiaellátás szempontjából. Fő célja azonban aligha lehet más, mint hogy ne fagyjunk meg télen, és ne rokkanjunk bele az energiaszámlákba. Véleményrovatunkban, a Nagyítóban ezúttal az energia-ellátási dilemmákról olvashatnak.   

Képzeljük el, hogy egy relatív szabad és boldog kontinensen élünk, de energiaellátásunk egy kiszámíthatatlan szomszédtól függ. Bár szomszédunk óriási kultúrával bír, politikailag erősen autoriter hajlamú, és időnként eszement dolgokra vetemedik – például saját rémálmaiból kiindulva lerohanja egyik szomszédját. Erre morális megfontolásból szankciókkal válaszolunk, amelyekkel azonban magunkat is hasba szúrjuk.

Ráadásul szomszédunk kezében ott az aduász: bármikor elzárhatja az energiacsapot, és ezzel bedöntheti kontinensünket. Rövidtávú alternatíváink nincsenek, és a hosszútávúak is problémásak – például más kétes hírű országokkal kell bizniszelni.

Mit tegyünk ilyenkor?

A fenti sztori kiváló kiindulópontja lehetne egy apokaliptikus horrorfilmnek. A gyárak leállnak, a lakások fűtés nélkül maradnak, milliók vacognak a hidegben vagy kuporognak tűzrakások mellett az utak mentén a decemberi hóesésben. És miközben vezetőink egymásnak ugranak a süllyedő hajón, egy távoli palotában valaki előretol egy bábut a sakktáblán, majd hátradől a székében. Elvadult fikció, félelmeink kivetülése vagy potenciális valóság?

Ha nem lesz gáz, rémálom lehet a télből. Fotó: DepositphotosHa nem lesz gáz, rémálom lehet a télből. Fotó: Depositphotos

Az alapsztori számos szempontból hajaz a jelenkori helyzetre – az uniós és tagállami vezetők a fentiekhez hasonló dilemmákkal szembesülnek nap mint nap.

Az azeri szál

A héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például Azerbajdzsánban kuncsorgott egy kis gázért. A Bizottság közleménye szerint Baku a tavalyi 8,1 milliárd köbméterről idén várhatóan 12 milliárd köbméterre növeli az uniós szállításokat,  öt éven belül pedig több mint megkétszerezi azokat.

„Az Európai Unió úgy döntött, hogy egyre inkább függetlenedik Oroszországtól, és nála megbízhatóbb, hitelesebb partnerek felé fordul. És örülök, hogy közöttük számíthatunk Azerbajdzsánra. Önök valóban elengedhetetlenül fontos partnerek számunkra, és mindig megbízhatóak voltak”, mondta von der Leyen az azeri fővárosban.

De mit érdemes tudni Azerbajdzsánról? Például azt, hogy nyugati mércével mérve „nem szabad” ország. Ezt nem mi mondjuk, hanem például a Freedom House. Az amerikai emberi jogi szervezet a megszerezhető 100-ból mindössze 9 pontot (a politikai jogok érvényesülését tekintve 40-ből 2-t, a polgári jogokét tekintve 60-ból 7-t) adott neki 2022-es jelentésében.

Megállapították azt is, hogy a hatalom 2003 óta Ilham Aliyev elnök és családja kezében koncentrálódik, burjánzik a korrupció, az ellenzék évek óta üldözés alatt áll és csak formálisan létezik, a polgári jogokat pedig nagyrészt felszámolták. (Tudjuk persze, hogy onnan szemlélve egész másnak is tűnhet a valóság, de ez már egy másik kérdés.)

Bár jelen helyzetben érthető, hogy mindezt von der Leyen nem hozta szóba látogatásán, mégis az az érzésem, hogy az EU szalonképtelenné vált partnerét most egy másik kétes hírű partnerre cseréli le.

Persze, ha ránézünk a legnagyobb földgázexportőrök toplistájára – Oroszország, Egyesült Államok, Katar, Norvégia, Ausztrália –, akkor látjuk, hogy alig van mozgástere Brüsszelnek. A potenciális alternatívák messze vannak, sokba kerülnek (a cseppfolyósított gáz például 2,5-szer drágább az orosz vezetékes gáznál) vagy egyéb okból problémásak.

Bölcs döntés kell 

Mit tehet ebben a helyzetben Brüsszel?

Alapvetően azt, hogy a saját polgárai érdekeit tartja szem előtt úgy, hogy közben azért nem köpi szembe magát. Mindent megtesz azért, hogy télen is legyen mivel fűtenünk, és úgy választ a kevés alternatíva között, hogy abba ne rokkanjunk bele anyagilag.

Cserében mi takarékoskodunk, ahol tudunk.  

Tény, hogy az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, amely jelenleg is eurómilliárdokat utal át Oroszországnak, közvetve finanszírozza Putyin háborúját, ami komoly erkölcsi dilemmákat vet fel. Tény ugyanakkor az is, hogy orosz gáz és olaj nélkül számos tagország működésképtelen lenne.

Minden hidat már csak azért sem érdemes felégetni, mert egyszer – talán nem is olyan sokára – a Putyin-korszak is véget ér, egy új vezető pedig akár enyhülést is hozhat, ha hallgat a népére. Az oroszok többsége ugyanis nem háborút, hanem normális életet akar – aki nem hiszi, az nézze meg például az 1420 nevű helyi YouTube-csatornát.

Összegezve: a helyzet nehéz, de nem reménytelen. Ha a politikai vezetők kellően bölcsek, akkor elkerülhetjük a rémálmot. 

(Nagyító rovatunk korábbi cikkeit itt olvashatják.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Putyin saját paródiáját adta elő nagy beszédében - ez lenne a vég kezdete?
Litván Dániel | 2022. október 2. 16:34
Megváratta a közönségét, majd összevissza beszélt az orosz elnök a nagy, történelmi eseményen. Nem biztos, hogy jó ötlet saját leghűbb embereit is hülyének nézni és megalázni. Jegyzet.
Szubjektív Örökre rejtve maradhat, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot
Wéber Balázs | 2022. október 2. 05:24
Hétfőn ismeretlenek tönkretették az Európát Oroszországgal összekötő egyik legfontosabb gázvezetékpárt a Balti-tengeren. Az Északi Áramlat négy vezetékéből három károsodott, és akár örökre használhatatlanná válhat. Ezzel egy évtizedes európai-orosz gigaprojekt múlhat ki a tenger mélyén. Mit tudunk eddig a történtekről? Mit állíthatunk, és mi csak feltevés? Ami biztos: az akció "szigorúan bizalmas" – gyanúsítottak lehetnek, de teljesen tisztán aligha látunk majd az ügyben.  
Szubjektív Madárparadicsom és tengerparti hangulat a magyar határnál
Elek Lenke | 2022. október 1. 05:38
Burgenland az a része Ausztriának, ahol többnyire csak áthaladunk Bécs vagy a még távolabbi Nyugat felé, legfeljebb Parndorfban bolyongunk egy órát, hogy vásároljunk valami márkás cuccot, amire semmi szükségünk. Pedig Burgenland több szempontból is figyelemre méltó úti cél – Világjáró rovatunk sem hagyta ki.  
Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Szubjektív "Az már senkit nem érdekel, hogyan fognak élni ezek a gyerekek" - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 16:09
Vajon miért most volt itt az ideje annak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozzányúljon az abortusz szigorításához? El lehet ezzel egyáltalán bármit is érni? És miért nem állt ki senki a kormányból, hogy szóljon a nagy felháborodást kiváltó témában? Ezekről a kérdésekről beszélget az Mfor.hu podcast műsorában, a Közbeszédben Litván Dániel, újságíró és Székely Sarolta, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője.
Szubjektív Portugáliában lassabban csordogál az idő
Szarvas György | 2022. szeptember 24. 05:44
Egy pár napos szakmai út nem alkalmas arra, hogy felfedezzünk egy várost a maga teljességében, arra azonban mindenképpen elegendő, hogy a település hangulatából, szelleméből, abból a bizonyos couleur locale-ból valamit megérezzünk. Erre tett kísérletet a Világjáró szeptember elején Portugália második legnagyobb városában, Portóban.
Szubjektív A Westminstertől a Karmelita kolostorig - mit tanulhatunk a londoni Sortól?
Litván Dániel | 2022. szeptember 20. 19:14
Sorban állni tíz, húsz órákat egyetlen néma biccentésért? Hát ezek az angolok tényleg hülyék, nem? Nem biztos. Talán még példát is vehetnénk róluk. Nagyító alatt II. Erzsébet ravatala.
Szubjektív Mi köze van Petőfinek a világbajnok capuccinóhoz? Felvidéki barangolás magyar emlékekkel
Mester Nándor | 2022. szeptember 17. 05:32
Arany, ezüst és réz. Ez volt a fő biznisz évszázadokon át a felvidéki bányavárosoknál, amikben rengeteg magyar kapcsolat van. Olyan is, amire nem is gondolnánk. Szép templomokban, érdekes kastélyokban, jó sörben és kávéban sincs hiány. Világjáró rovatunk ezúttal Felvidékről jelentkezik.
Szubjektív Ötszörös gázszámla, tömegek az utcákon – Csehországban is feszül a húr
Wéber Balázs | 2022. szeptember 13. 19:11
Szeptember elején Prágában 70 ezren tiltakoztak az elszabadult energiaárak és a kormány politikája ellen. Bár a sörfesztiválokon egyelőre telt ház van, a cseh infláció az egyik legmagasabb az EU-ban, és már érezhetően nehezebb kijönni a fizetésből a korábbiakhoz képest, mondta lapunknak egy ottani magyar. Emiatt novembertől maximálják az áram és a gáz árát. Nagyító rovatunkban ezúttal a csehországi mindennapokat vesszük szemügyre.
Szubjektív A nap képe: Novák Katalint férfiak sora bámulta meg egy másik nő oldalán
Litván Dániel | 2022. szeptember 13. 14:41
Koszovóba látogatott a magyar államfő.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG