6p

Menjünk el egyszer Ellmauba! – noszogatott a barátnőm éveken keresztül, a minden délután sugárzott dupla epizód megnézése után. Ez ugyanis, legalábbis a film szerint, egy élhető, szerethető paradicsom. A Világjáró e heti állomása a hely, ahol a hegyi doktor rendel.

Ellmauban a levegő kristálytiszta, a Wilder Kaiser panzió teraszáról hívogatnak a több ezer méter magas, havas hegycsúcsok, az erkélyekről omlik le az utánozhatatlanul dús, osztrák futómuskátli. Színpompás, nőies népviseletbe, dirndlibe öltözött hölgyek szállnak ki a Mercedesből, amikor vasárnap elmennek a templomba.

Nekivágtunk végül – és megérte. Tényleg élhető és nyugodt, bár mondjuk ezen nem voltam nagyon meglepve. A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

A hegyi doktor háza, amely turistalátványosság lett.
A hegyi doktor háza, amely turistalátványosság lett.
Fotó: Facebook/Karl von Hilber

Patyolattisztaság és muskátliözön

Mindenütt patyolattisztaság, a centire egyforma fahasábok szigorú rendben felhalmozva a ház mögött várják a telet. A harsogó zöld fű katonásan lenyírva. Az erkélyen áthajló muskátliözönön egyetlen elhervadt virág vagy sárguló levélke nem kókadozik.

Európai egzotikum – és szabadon másolható. Nekünk, magyaroknak még nem sikerült, a rendszerváltás óta eltelt harmincöt év után is nagyot változik a táj, amikor átlépjük Sopronnál a határt. Persze nem fontos mindezt utánozni – elég, ha irigykedünk olykor.

Kerítés nincs, minek is. Ellmauban, amely 820 méter magasan található a tengerszint felett, és amely Kufstein régióhoz tartozik, közel Innsbruckhoz, 2700-an laknak és mindenki ismeri a másikat.

A festői vidék a Ski Welt síterep része.

A Wilder Kaiser-hegység meredek, erdős dombjai és sziklacsúcsai közelében se szeri, se száma a téli sportolási lehetőségeknek. Nyáron a terület ideális terepe a sétának, a hegyi kerékpározásnak. A hegymászók Kánaánjának is nevezik, pedig Tirolban akad még hasonló előnyökkel kecsegtető vidék.

A település nevét 1153-1156 között a Herrenchiemsee-kolostor egyik régi pergamenjében említik először. 1214-ben már állt a templom, amely ekkor Söllhöz tartozott. Mindig fontos kereskedelmi központként tartották számon. Mivel a falu a Kufstein és Innsbruck közötti útvonalon fekszik, 1616 körül Ellmauban egy posta épült itt, amelyet a Kaisermann család vezetett, egészen a 20. századig.

Ellmau: tiroli idill.
Ellmau: tiroli idill.
Fotó: Wikipédia/Deborah Sulovsky

 Nem estélyiben fejik a tehenet

A mai virágzó városkában természetesen mindegyik régi épület csodásan fel van újítva, a most felhúzottak esetében pedig ügyelnek arra a tervezők – meg az önkormányzat –, hogy az új létesítmények illeszkedjenek stílusban a többihez.

Persze itt is akadnak bajok, például a téli sportokból eredő síbalesetek, vagy éppen ritka, halálos kimenetelű genetikai betegségek, elvégre a hegyi doktornak, akit hosszú évek óta Hans Sigl, a nagyon népszerű, 190 centis, sármos színész személyesít meg tökéletesen, kell, hogy munkája legyen.

A sorozat sikerének titka, hogy nem fordul elő benne durva, értelmetlen erőszak, senki sem üldöz senkit, nem gyilkolnak percenként. Ez nem sci-fi vagy akciófilm, a nők pedig nem huszonéves plasztikázott szépségkirálynők. Olykor őszülnek, tán hetven kilók, arcukon anyajegy, szeplő is látható, és nincsenek feltűnően sminkelve.

A tehenet nem estélyi ruhában fejik, kötényükön kerti munkák nyoma, a fejükön kendő. Élő, valóságos emberek, mindegyiknek van családi gondja, baja, hibája – ettől rokonszenves az egész.

Olyannyira, hogy Ellmau, ahol a sorozat központi cselekménye zajlik, népszerű turista célpont lett az elmúlt években. Se szeri, se száma az olcsóbb panzióknak, olyanoknak, mint amilyennek Suzanne a tulajdonosa a filmben, egészen a jakuzzis luxus szállodáig.

Élő népviselet ünnepekre és munkaruha

A sorozatban a női szereplők gyakran hordanak dirndli. Amikor eldöntöttük, hogy Tirolba indulunk, előkerestem a szekrény mélyéről életem első, kislány korombeli dirndlijét, amely málnaszín és búzavirágkék, fehér, puffos ujjú blúzzal, kikeményített, hátul masnis köténnyel, a mellényrészen szép, mintás ezüst színű gombocskákkal, ahogy kell. Valamikor nagymamám lelt rá Debrecenben, a zsibogón, amely a pesti Ecseri piacnak felelt meg, csak mindig sokkal emberibb léptékű volt.

Ez az osztrák-német, de főleg tiroli és bajor hagyományos öltözék azon kevesek közé tartozik, amely ma is élő népviselet, bár mára inkább ünnepekkor, jeles alkalmakkor veszik ki a szekrényből.

Vagy éppen munkaruhának használják, elegánsabb, főleg turisztikai központban lévő üzletekben.

Dirndli, egy szemrevaló öltözet.
Dirndli, egy szemrevaló öltözet.
Fotó: Depositphotos

Még azon hölgyek is felöltik olykor, akik egyébként a Guccinál vagy az Armaninál vásárolnak. Olyan népviselet ez, amelynek borsos árú, luxus változata is akad, de motívumai olykor a hétköznapi ruhákon is fellelhetők.

Mostanság is része sokszor a míder, bár ma már ritkább a kemény fűző. Gyakran felöltik a hagyományos kínálatú osztrák és bajor éttermek felszolgálói, mint ahogy azt a filmsorozatban is látjuk.

Ékszerként kiegészítő lehet a nyaklánc, fülbevaló, kitűző, ezüstből, agancsból vagy akár állatfogakból. A hideg időkben felöltenek rá hasonló stílusú nehéz kabátokat, magas nyakkal, vastag, ujjatlan kesztyűkkel és gyapjúkalapokkal.

Érdekes, hogy egyébként dirndlit Magyarországon manapság is varrnak, sőt az egyik népszerű online áruháznak is jelentős a választéka ebből a míves, sok kézi munkát igénylő viseletből.

Martin Gruber doktort látni, élőben

A helyi legfőbb látnivalók a hölgyek körében természetesen a filmsorozat forgatási helyszínei. Mindenki abban bízik, aki ide utazik, hogy bekukkanthat a forgatásokra. Állítólag kevésbé bánják a szereplők, és nem olyan szigorú a biztonsági rendszer, mint Amerikában.

Hans Sigl persze a fő vonzerő, az egyik legnépszerűbb osztrák színész, sorozatok főszereplője, kabaré-előadó, énekes és televíziós műsorvezető.

Ha kell, akkor irodalmi klasszikusokat is felolvas, miközben a német nyelvű bulvármagazinok címlapsztárja, a társasági élet gyakori szereplője. (Ne feledjük itt megjegyezni, hogy hazai sikerének egyik titka, hogy Epres Attila szinkronizálja őt, kiválóan.) 

2008 júniusa óta házastársa Susanne Sigl zenész és fotós, a bajor Ammersee-tónál élnek.

És végül néhány gyakorlati tanács. Ha Ellmauba tartunk, utazhatunk persze autóval is, bár a település Ausztria nyugati határa közelében fekszik. Innsbruckba repülővel a legpraktikusabb eljutni, viszont akkor autót kell bérelni ahhoz, hogy szabadon barangolhassunk a környéken. Igaz, jó a buszközlekedés is. Ha az Innsbruckba való repülés mellett döntünk, kár volna kihagyni a közeli Swarowski birodalom megtekintését, nagyszerű program.

A gasztronómiáról is ejtsünk szót: a szokásos osztrák aduászok mellett, mint a Wiener Schnitzel vagy a Kaiserschmarni, laktató, húsos, gombócos, savanyú káposztás, szószos fogások közül válogathatunk a fogadók étlapjain.

A snapsz megkóstolása kötelező. Amint az a filmsorozatban is látható, errefelé nem vetik meg a helyi szeszeket, köztük a sört és a bort sem: a mérsékelt alkoholfogyasztás a jelenetek természetes része.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Egyáltalán nincsenek rendben a dolgok Budapesten – ezt gondolják a fővárosiak
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. április 13. 10:21
Rendben mennek a dolgok a fővárosban, vagy van, amin változtatni kell? Mi szorul leginkább módosításra? Mi a vélemény Rákosrendező területfejlesztéséről? Az utca emberes sorozatunkban Budapest útjait járva érdeklődtünk a járókelőknél. Videó.
Szubjektív Borneó to be wild – Rejtő Jenő nyomában az orángutánok földjén
Durucz Dávid | 2024. április 13. 05:46
„Borneón mindig esik! Harmincnyolc fok van árnyékban, (...) és semmi sincs, ami száraz. Harmincnyolc foknyi fullasztó, gőzölgő, zsíros meleg.” Először Rejtő Jenőnél olvastam erről az egzotikus tájról, és bizony a „Pipacs, a fenegyerek” szerzője nem tévedett nagyot. A Világjáró ezúttal a maláj szigetvilágban kalandozott.
Szubjektív Maradjon is népszerű, mert Orbánt meg kell buktatni - Magyar Péterről mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. április 6. 10:19
Ilyen könnyen még soha nem lehetett elkészíteni az Utca emberét, mert Magyar Péterről mindenki hallott. Hogy mi a vélemény róla, az kiderül a videóból.
Szubjektív Európa egykori orosz fővárosa, ahol gyógyvizet és Becherovkát kortyolgattunk
Elek Lenke | 2024. április 6. 05:46
Hajdanán Csehszlovákiába vonatoztunk, órákig nem elhagyva a sörfoltos étkezőkocsit, ahol az édes-fűszeres Becherovkát piciny pohárból iszogattuk. Fél napos zötyögés után jutottunk el a szocialista idők egyik csúcsfilmfesztiváljának a helyszínére. A Világjáró e heti állomása Karlovy Vary.  
Szubjektív Magyar Péter olyat tett, amire nagyon rég volt példa – Ez Viszont Privát podcast
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. április 5. 15:01
Elgondolkodtak Önök már azon, hogy hány évig kellene dolgozniuk 83 millió, illetve 925 millió forintért? Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára, illetve Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke ennyi kenőpénzt kapott a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint. Ráadásul Magyar Péter hangfelvétele szerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter tudhatott arról, hogy Rogán Antalék kihúzathatták magukat az ügy nyomozati anyagából. A NER-lázadó, úgy tűnik, felrázta a tetszhalott magyar társadalmat, tömegeket képes kivinni az utcára.
Szubjektív Nagyon drága minden - kiüríti a pénztárcát a húsvéti bevásárlás
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. március 30. 10:01
Az infláció papíron már alacsonyabb, de azért ez a húsvét sem lesz valami olcsó. A vásárlók véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Pozsonyi kifli, pivóbár, ékes magyar szó és határok nélküli nyugalom
Vágó Ágnes | 2024. március 30. 05:46
Napsütéses, koratavaszi napokon látogattunk el a Magyar Királyság egykori fővárosába, egyben a világ legfiatalabb fővárosába. És milyen jól tettük! A Világjáró ezúttal visszatért Pozsonyba.
Szubjektív Je suis Magyar Péter vagy Je suis Dezső András? Ez Viszont Privát podcast
Csabai Károly - Izsó Márton Artúr - Juhász Gábor - Litván Dániel - Vég Márton | 2024. március 24. 18:34
Csak a munkáját végezte a HVG újságírója, vagy óvatosabban kellett volna kezelnie a gyanús módon kikerült jelentést? Mi lesz Varga Judittal, és mi, vagy éppen ki mozgatja Magyar Pétert? A Fidesz be fog állni Vitézy Dávid mögé? Lehet valódi ellenzéki, akinek normális hangosítás van a tüntetésén? Csak néhány kérdés azok közül, amelyek szóba kerülnek kollégáink, Csabai Károly, Litván Dániel és Vég Márton kötetlen beszélgetésében, az Ez Viszont Privát legújabb adásában.
Szubjektív Jól jár a főváros és az állam is, de főleg az emberek – az új tarifarendszer tapasztalatairól kérdeztük az utasokat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 23. 10:31
Miután megegyezett az állam és a főváros, március 1-jével elindult az új közlekedési tarifarendszer. Többféle kedvezmény megszűnt, más kedvezményeket pedig kibővítettek, és ami szintén nagyon fontos: a Pest vármegyebérletet elfogadják a BKK járatain is. Az utca emberét az első két hét tapasztalatairól kérdeztük. Videó.
Szubjektív Ahol a Chanel terem: barangolás a parfümök fővárosában
Elek Lenke | 2024. március 16. 05:48
Régóta őrzök egy kis illatos fiolát a fürdőszobai polcomon. Ma már, mint parfüm, nem használható – de emlék. Azokból a szép időkből, amikor Cannes és Nizza környékén jártunk. Az üvegcsét Grasse-ban kaptam. A Világjáró e heti állomása: a világ parfüm fővárosa.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG