6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  

Van, ahol a kilátás páratlan, másutt a helyszín, a szerviz, esetleg az a különlegesség, hogy előttünk mely világhíresség lakott a szobában.

Arra persze semmi garancia nincs, hogy egy mégoly kitűnő szállodában is jól érzi magát az ember, mert az nagyban függ – egyebek között – a társaságtól.

Lehet, hogy az a bizonyos tinédzserkori, vadkempinges, viharvert sátor lesz örökre a legszebb emlék, amelynek oldalát reggel majdnem kinyomták az arra legelésző, kódorgó tehenek?

Az ötvenes-hatvanas-hetvenes években még nemigen fordult meg magyar ember külföldi szállodában, legfeljebb szakszervezeti vagy vállalati üdülőben pihent. Nem létezett wellness, tibeti hangtál, thai masszázs, svédasztal se, ellenben ismerkedési est igen.

Nő, csak úgy magában?

Ha egyedülálló nő foglalt szobát – nos, ez nagyon ritka volt. Mintha kiskorúként kezelték volna a valóban gyengébbnek tekintett nemet, amely tagjai csak a szüleikkel, később a családjukkal, férjükkel nyaraltak. No, nem volt jogszabályba vésve, de ha egy fiatal vagy középkorú nő egyedül üldögélt az éttermi asztalnál, máris elkezdtek súgni-búgni (főleg a hölgytársak, persze), hogy mit keres itt? A férje később jön? Elvált? És a gyerekre ki vigyáz? Ja, hogy nincs gyerek? Furcsa.

Átjárás egy másik világba. Fotó: Depositphotos
Átjárás egy másik világba. Fotó: Depositphotos

Ekkor még fogalmunk sem volt az ötcsillagos láncok luxusáról – bár ma már az 1969 szilveszterén nyílt Intercontinental belső enteriőrje is divatjamúltnak hat, elég, ha rápillantunk régi fotókon az akkori szobabelsőkre. Amerikában és Nyugat-Európában az ötvenes évektől kezdődően, az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt az elegáns, tágas apartmanok, lakosztályok száma. Bár nyilvánvalóan ott sem engedhette meg magának ezt mindenki.

Átlépni egy másik világba

Korabeli filmeken látni, hogy többnyire a klasszikus, konzervatív bútorzat számított elegánsnak, hasonló stílusú festményekkel. A modernista, skandináv minimalista és a kortárs képeket, hatalmas, színes fotókat csak később szokták meg a tehetős vendégek.

Még a rendszerváltás idején is meglehetősen furcsa volt átlépni egy másik világba. Egy sajtótájékoztatón nyertem egy pár éjszakás szállást a kölni Hyattbe. Rengeteg elemózsiával indultunk útnak anyósomnak köszönhetően, és némi dugipénzzel. Izgultunk persze, de ügyesen elrejtettük a dollárt a szőlővel teli doboz aljára, amelyből aztán kedvesen kínáltam a vámost…

Fehér kesztyűs komornyik, ezüst tálca sárga rózsával

A fakózöld Skodával – amelynek annyira örültünk, utazás előtt nem sokkal végre hozzájutottunk több évi várakozás után – kissé szégyenkezve álltunk be a mélygarázsba, a Jaguarok, Mercedesek és BMW-k közé. Éjnek idején csempésztük fel a legfelső emeleten található szobába (amelyhez külön lift tartozott) az elemózsiás, Skála kópés szatyrokat. Még a villanyrezsót is berakta a gondos nagymama, hátha kell. De nem kellett, bőven adtak enni…

Reggel egy csíkos uniformisba öltözött komornyik kopogott illedelmesen az ajtón, és kérdezte, hogy a reggelit a szobában szolgálja-e fel – fehér kesztyű, az ezüsttálcán friss sárga rózsa – vagy a külön étteremben, ahol csak a legfelső emeleten lakók étkeztek.

Úgy éreztük magunkat, mintha Agatha Christie Bertram szállójában vagy a párizsi Ritzben lennénk – bár arról fogalmunk se volt, milyen az.

A rendszerváltás egzotikuma

Délelőtt finoman becsúsztattak az ajtón alul egy meghívót, mely szerint délutáni koktélpartira vagyunk hivatalosak a tetőteraszra, a tolókocsis, milliárdos urak és a szórakoztatásukra alkalmazott, Amanda Lear-szerű hölgyek közé. Én csupán a Corvin-áruházban vásárolt műszálas, leopárdmintás, válltöméses, kétrészes ruhámat hoztam el ilyes alkalmakra. Ha ma rápillantok – mert elraktam emlékbe –, mindig eszembe jut a sztori, ugyanis kicsit furcsán mutattunk a Cartier-ékszeres vendégek körében.

De mivel éppen rendszerváltás után, a szocialista táborból érkeztünk, legalább olyan „egzotikusak” voltunk az amerikai urak és dámák számára, mintha valamely afrikai őserdőből szabadultunk volna ki.

De van, ahol még ma is az antik szellemiség az igazi vonzerő. A Trieszt főterén lévő szállodában lakni különösen emlékezetes volt, ugyanis minden szobát teljesen egyénileg rendeztek be, csodás antik bútorokkal,  artdeco lámpákkal, festményekkel, szobrokkal. A reggeliztetés pedig a világ egyik legszebb terén zajlott és zajlik ma is. Csak az 56-os magyar hölgy nem ül már a Grand Hotel Duchi D’Aosta recepcióján…

Méz a tetőn lakó méhcsaládtól

A technika fejlődésével nélkülözhetetlenné vált a minibár, ami mindig is egyfajta rablóautomata volt, már ami az árakat illeti. Mostanra pedig fölös energiafaló lett. A 21. században azonban más szempontok is uralkodnak, például a fenntarthatóság.

Amikor pár évvel ezelőtt megszálltam a bécsi Hotel Danielben, szürke, rücskös nyersbeton volt a szoba plafonja, nem állt a sarokban minibár, a lobbiban viszont hatalmas hűtő tornyosult. Ahány bútor, annyiféle, lomtalanításból mentették meg és áthúzatták, lásd zero waste. A reggelizőasztalon méz a szálloda tetején lakó méhek szorgos munkájának köszönhetően, és persze minden bio és nulla kilométeres.

Van, aki magyar szóra vágyik, más meg oroszra

Utazásaim során abszurd élményekben sem szenvedtem hiányt.

Amikor a stockholmi Váci utcán – a Kungsgatanon – sétáltam a húgommal, boldogan a nyakunkba omlott egy 190 centis, éjfekete fiú: ti is magyarok vagytok? Csak egy kis magyar szóra vágyott, a szegedi orvostudományi egyetemi évek után…

Mikor elköszönt, még megkérdezte, nincs-e nálunk véletlenül egy kis „hazai” túrórudi, mert annak az íze felejthetetlen.

Majd három évtizede szervezett az egyik nagy touroperátor közép-amerikai tanulmányutat a hazai utazási irodák számára, és meghívtak körükbe, egyfajta krónikásnak. Dominikában akkor a szállodák az őserdő irtásain emelkedtek, közvetlenül a tengerparton. A hatalmas épületek mögött néhány méterrel már a dzsungel kezdődött.

A liánok közül egyszer csak kilépett egy éjfekete, göndör hajú fiatal nő ringó fűszoknyában, és rám köszönt: zdrásztvujtye.  Orosznak nézett. Hogy miért köszönt így? Kubai „migráns” volt, márpedig ott egy időben kötelező volt az orosz nyelv…

Baldachinos nászágyban egy ismeretlennel

Az egyik utazási irodás lánnyal, akit akkor láttam először életemben, egy gigantikus. amerikai stílusú nászutas lakosztályba irányítottak bennünket. Lépcsők vezettek fel a baldachinos nászágyba, melyet jázmin illatú papagájvirág szirmokkal díszített fel előtte a szobalány.

Az volt a szerencse, hogy két fürdőszoba is tartozott az üdülőházhoz, ugyanis a halvacsora erősen megviselte a gyomrunkat. Évekig leveleztünk még – az efféle közös élmény erős kapocs…

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Julius Caesar, a Tokaji és a Giro d’Italia – szeptemberi barangolás Friuliban 
Mester Nándor | 2023. szeptember 23. 05:47
A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is. Egyelőre kevés honfitársunk fedezte fel az olasz csizma szárának ezt a felső, északkeleti részét, hiszen általában csak átszaladnak rajta autóval, útban Velencébe, a Garda-tóhoz vagy Toszkánába. A Világjáró ezért most felvillantja, mi vár arra, aki nem megy tovább és időt szán a sok érték felfedezésére.
Szubjektív Von der Leyen migrációs politikája megbukott – tabuk nélkül az illegális bevándorlásról
Wéber Balázs | 2023. szeptember 19. 18:57
Az Európai Bizottság elnökének négy év alatt sem sikerült enyhíteni az illegális bevándorlás problémáján, sőt: a lélekvesztőkön Olaszországba érkező migránsok és menekültek száma 2016 óta nem látott csúcsra ugrott. Nehéz erre mást mondani, mint hogy bukás. Nagyító alatt ezúttal a lampedusai krízishelyzet és az ausztrál modell.
Szubjektív „Rendkívül nagy megterhelés lenne az államnak” – járókelők a Budapest Airport visszavásárlásáról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 16. 11:43
A kormányzat bejelentette, visszavásárolnák a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészét, sajtóhírek szerint a vételár 4,4 milliárd euró, azaz nagyságrendileg 1700 milliárd forint lenne. Ugyanakkor a tavalyi évben a repülőtér már nyereséget termelt, az akvizícióval a profitból a központi költségvetés is részesülne. Az utca emberét erről a dilemmáról kérdeztük.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Szubjektív Szeretek itthon élni, csak a megélhetés miatt megyek külföldre - elmondták dilemmáikat az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. szeptember 9. 11:22
Júniusban már 125 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ez azt jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Mi szól a külföldi munkavállalás mellett vagy ellene? Mit gondolnak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Miért olyan felháborító hely Szlovénia?
Litván Dániel | 2023. szeptember 9. 06:19
A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? Valami nagy titok van e mögött? Ezúttal erre kereste a választ Világjáró rovatunk személyes tapasztalatok alapján.
Szubjektív Nem kell aggódni a NATO-gyilkos csodafegyver miatt
Litván Dániel | 2023. szeptember 5. 18:58
Papíron nagyon erős a kibővített, a nyugati világrend leváltását ígérő szerveződés, de csak papíron. Bizarr események tagolták a BRICS-csúcsot, és ezek mélyebb problémákra is rávilágítanak. Nagyító.
Szubjektív Nem nagy segítség az előrehozott családi pótlék, mivel szeptemberben nincs ez az összeg – szülőket kérdeztünk az iskolakezdésről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 2. 10:21
Nyár végén és ősz elején a családok számára a legnagyobb kiadást az iskolakezdés jelenti. Az utca embere sorozatunkban a szülőket arról kérdeztük, az elmúlt évekhez képest nagyobb, kisebb vagy ugyanakkora anyagi terhet jelent-e a beiskolázás, mekkora segítség számukra az augusztus végén kifizetett szeptemberi családi pótlék, és hallottak-e az önsegélyező pénztári megtakarítás terhére megvásárolható iskolai eszközökről, ruházatról. Videó.
Szubjektív Nagyon sok ember most ismeri meg Magyarországot – szurkolókat kérdeztünk az atlétikai vb-ről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. augusztus 26. 14:19
Az atlétikai világbajnokság alatt a szurkolókat arról kérdeztük, a magyar csapattól milyen eredményekre számítanak, és szerintük megéri-e egy ekkora világversenyt Magyarországra hozni. Videó.
Szubjektív Itt a piros, hol a pirost láttunk és zöld legendára bukkantunk Bécsben
Wéber Balázs | 2023. augusztus 26. 05:56
A belvárosban itt a piros, hol a piros, a külvárosban egy zöld legenda, a csatornaparton bulinegyed. Az infláció az osztrák fővárosban is érezhető, de ott nagy panaszra azért nincs ok. A Világjáró ezúttal Bécsből jelentkezik.    
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG