5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A belvárosban itt a piros, hol a piros, a külvárosban egy zöld legenda, a csatornaparton bulinegyed. Az infláció az osztrák fővárosban is érezhető, de ott nagy panaszra azért nincs ok. A Világjáró ezúttal Bécsből jelentkezik.    

Akkor ti most olyanok vagytok, mint Argentína? – kérdezi bécsi ismerősöm, Marko*, amikor arról mesélek neki, hogy Magyarországon egy csöppet bevadult az infláció év elején. Tavaszra 25 százalék fölé kúszott, az élelmiszerek 40 százalék felett drágultak, téptük is a hajunkat rendesen, mondom, miközben látom, hogy egyre inkább kikerekedik a szeme.

Azóta sikerült lejjebb nyomni a számokat, de még így is uniós csúcstartók vagyunk, ráadásul bezuhant a GDP, szóval cseberből vederbe. Marko kicsit furán néz rám, mint a lúzer keleti szomszédra, aki hozzájuk képest mindig szegény volt és mindig az is marad.

Mesés bérek, dupla árak

Természetesen minden relatív. Ismerősöm, aki a 30-as éveiben jár és az egészségügyben dolgozik egyéni vállalkozóként, például Svájcot dicsőíti. Ott minden jobb, havi nettó 5-6 ezer eurót (1,9-2,3 millió forint) is meg lehet keresni a szakmában, Bécsben meg csak a felét. Oké, az osztrákok kapnak 13. és 14. havi fizetést, de hát akkor is! – olvasom ki grimaszából. Közben meg arra gondolok, hogy mi csak hírből ismerjük utóbbi juttatásokat.

A Kaerntner Strasse Bécs belvárosában, ahol néha itt a piros, hol a pirost is láthatunk. Fotó: Wikipédia/Gugerell
A Kaerntner Strasse Bécs belvárosában, ahol néha itt a piros, hol a pirost is láthatunk. Fotó: Wikipédia/Gugerell

Persze, Bécsben is drágult az élet az elmúlt egy évben – ezt állítja Marko, és én is ezt tapasztalom. Egy presszókávé egy átlagos külvárosi kávézóban 2,9 euró (1100 forint), egy capuccino 4,2 euró (1600 forint); egy pohár csapolt sörért és egy Weisser Spritzerért (fröccs fehér borból) a centrumban összesen 10,2 eurót (3900 forint) kell adni. Bárhogy is számolom, ez nagyjából kétszerese a budapesti áraknak.

Van ellenpélda is: a Bécs központjában 1,39 euróba (530 forint) kerülő Vöslauer üdítőt egy budapesti szupermarketben – hazaérkezésem után direkt lecsekkolom – 599 forintért vesztegetik. Most akkor hogy is van ez?

Itt a piros, hol a piros

Ilyen dolgok járnak a fejemben, amikor kisebb csődületre leszek figyelmes a Kaerntner Strassén. Négyen-öten itt a piros, hol a pirost játszanak a járdán, nem zavartatva magukat a tömegtől. A dobozkákat egy sötét hajú, borostás férfi keveri, néha gyors pillantásokat vetve rám és a körülötte állókra. Mellette egy napszemüveges, piros inges és egy túlsúlyos, bamba tekintetű férfi áll: nyomják a kezébe az eurókat, majd ráböknek a kis dobozok egyikére. A borostás férfi fizet vagy elteszi a pénzt, sikertől függően.

A társaság ránézésre is zűrös – mintha Korovjev és Azazello lépett volna elő a Mester és Margaritából.

Minden gyanúsan gyorsan és flottul megy, repkednek az eurók, örömnek vagy bánatnak semmi jele.

„Mindig ezt csinálják. Beépített emberek, így akarják lépre csalni a turistákat”  – mondja Marko felesége, Cristina*, aki gyakran sétál erre kislányaival.

A bandának most nem megy a biznisz, a járókelők csak távolról figyelik őket. Néhány perc múlva megunják a dolgot, összepakolják cókmókjukat és odébbállnak.

Fura közjáték ez itt Bécsben, a gazdagság és jólét központjában, a legélhetőbbnek mondott európai városok egyikében.

Az osztrák metropolisz amúgy megszokott arcát mutatja. Igazi olvasztótégely ez, ahol a világ legkülönbözőbb részéről érkező emberek tömegei találnak új otthonra. Hogy mennyire működik az együttélés a mindennapokban, azt persze nem tudom. Látszólag minden békés és nyugodt, Markóék sem panaszkodnak.

Mégis kissé idegenül érzem magam – az olykor szórakoztató kavalkád most fáraszt, az osztrákok meg amúgy is külön kasztot alkotnak.

Parti a parton

Később elkeveredünk a Donaukanal, azaz a Duna-csatorna mentén kiépült partinegyedbe – ez a Duna jobboldali, a belvároson átfolyó mellékága. Pöpec bárok, hangulatos teraszok sorjáznak egymás után hosszan, a víz mellett fiatalok lógatják a lábukat, és készülnek az esti bulira.

A Duna-csatorna: bulinegyed a vízparton. Fotó: Kiefer/Wikimedia/Stadt Wien
A Duna-csatorna: bulinegyed a vízparton. Fotó: Kiefer/Wikimedia/Stadt Wien

A közeg persze itt is nemzetközi: az egyik pultnál argentin csaposok szolgálnak ki, a parton arab árusok száguldoznak sörrel megpakolt bringákon.

Összességében kellemes hely, de a Lánchíd lábánál mégis más érzés iszogatni. Némi elégtételt érzek: nekik egy csatorna, nekünk a Duna jutott.

A zöld negyed

Másnap délelőtt kisétálok a Rapid Wien stadionjához a Hütteldorfer Strassén. Külvárosi környék, zöldre festett bérházak az 50-es évekből, sarki kocsmák félalkoholista arcokkal. Rendezett munkásnegyed, láttam már rosszabbat.  

A stadion természetesen zöldre van „csempézve”, mellette egy fasor zöldell – tökéletes az összhang a késő nyári napsütésben.      

Zöld harmónia: a Rapid-stadion. Fotó: Privátbankár/Wéber Balázs
Zöld harmónia: a Rapid-stadion. Fotó: Privátbankár/Wéber Balázs

A Rapid Wien az osztrák Fradi, a legnépszerűbb helyi klubként is szokás emlegetni. Bajnoki csúcstartó 32 címmel – igaz, utoljára 15 éve volt a legjobb. A 26 fős keretben jelenleg 20 osztrák van, ami azért jelez egyfajta értékválasztást. És épp a múlt héten ütötte ki a Konferencia Ligából a Debrecent egy idegenbeli 5:0-val.

A stadion előtt a klub által legendaként emlegetett Dionys Schönecker szobra áll. Letűnt időkre emlékeztető figura, öltönyben-nyakkendőben.

Dionys Schönecker, a Rapid legendája. Fotó: Privátbankár/Wéber Balázs
Dionys Schönecker, a Rapid legendája. Fotó: Privátbankár/Wéber Balázs

Schönecker játékos, majd edző és klubvezető is volt, 12-szer nyert bajnokságot a Rapiddal 1912 és 1938 között. 1910-ben nehéz anyagi helyzetben vette át a klubot, legjobb játékosai elhagyták. Az ificsapattal pótolta őket, és megnyerte a bajnokságot.

Szobránál a következő felirat olvasható: “Együtt. Harcolni. Győzni.” “Aki összetart, az nyer.” Ennél jobb végszó, azt hiszem, nem is kell.

*A neveket az anonimitás érdekében megváltoztattuk. A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Julius Caesar, a Tokaji és a Giro d’Italia – szeptemberi barangolás Friuliban 
Mester Nándor | 2023. szeptember 23. 05:47
A szlovén és osztrák határ melletti Friuli-Venezia Giulia az egyik legkisebb olasz tartomány, de változatossága rabul ejtő. Tengerpart, gazdag kulturális örökség és megmászni való hegyek, szurdokok sora. Akár bringával is. Egyelőre kevés honfitársunk fedezte fel az olasz csizma szárának ezt a felső, északkeleti részét, hiszen általában csak átszaladnak rajta autóval, útban Velencébe, a Garda-tóhoz vagy Toszkánába. A Világjáró ezért most felvillantja, mi vár arra, aki nem megy tovább és időt szán a sok érték felfedezésére.
Szubjektív Von der Leyen migrációs politikája megbukott – tabuk nélkül az illegális bevándorlásról
Wéber Balázs | 2023. szeptember 19. 18:57
Az Európai Bizottság elnökének négy év alatt sem sikerült enyhíteni az illegális bevándorlás problémáján, sőt: a lélekvesztőkön Olaszországba érkező migránsok és menekültek száma 2016 óta nem látott csúcsra ugrott. Nehéz erre mást mondani, mint hogy bukás. Nagyító alatt ezúttal a lampedusai krízishelyzet és az ausztrál modell.
Szubjektív „Rendkívül nagy megterhelés lenne az államnak” – járókelők a Budapest Airport visszavásárlásáról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 16. 11:43
A kormányzat bejelentette, visszavásárolnák a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészét, sajtóhírek szerint a vételár 4,4 milliárd euró, azaz nagyságrendileg 1700 milliárd forint lenne. Ugyanakkor a tavalyi évben a repülőtér már nyereséget termelt, az akvizícióval a profitból a központi költségvetés is részesülne. Az utca emberét erről a dilemmáról kérdeztük.
Szubjektív Az elbűvölő város, ahol Skandinávia és Oroszország keveredik
Elek Lenke | 2023. szeptember 16. 05:59
Szecessziós kastélyok, Európa legmagasabb tornya és Zeppelin-hangárok. De mindenekelőtt az őszi színekben pompázó erdők, Laima Vajkule – és Eisenstein. Lettország fővárosában, Rigában jártunk.
Szubjektív Szeretek itthon élni, csak a megélhetés miatt megyek külföldre - elmondták dilemmáikat az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. szeptember 9. 11:22
Júniusban már 125 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ez azt jelenti, hogy Magyarország adja a legtöbb dolgozót Ausztriának. Mi szól a külföldi munkavállalás mellett vagy ellene? Mit gondolnak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Miért olyan felháborító hely Szlovénia?
Litván Dániel | 2023. szeptember 9. 06:19
A táj gyönyörű, az emberek kedvesek, minden nagyon jó és szép, mindennel meg vagyunk elégedve. De miért tartanak a szlovénok ott, ahol? Valami nagy titok van e mögött? Ezúttal erre kereste a választ Világjáró rovatunk személyes tapasztalatok alapján.
Szubjektív Nem kell aggódni a NATO-gyilkos csodafegyver miatt
Litván Dániel | 2023. szeptember 5. 18:58
Papíron nagyon erős a kibővített, a nyugati világrend leváltását ígérő szerveződés, de csak papíron. Bizarr események tagolták a BRICS-csúcsot, és ezek mélyebb problémákra is rávilágítanak. Nagyító.
Szubjektív Nem nagy segítség az előrehozott családi pótlék, mivel szeptemberben nincs ez az összeg – szülőket kérdeztünk az iskolakezdésről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. szeptember 2. 10:21
Nyár végén és ősz elején a családok számára a legnagyobb kiadást az iskolakezdés jelenti. Az utca embere sorozatunkban a szülőket arról kérdeztük, az elmúlt évekhez képest nagyobb, kisebb vagy ugyanakkora anyagi terhet jelent-e a beiskolázás, mekkora segítség számukra az augusztus végén kifizetett szeptemberi családi pótlék, és hallottak-e az önsegélyező pénztári megtakarítás terhére megvásárolható iskolai eszközökről, ruházatról. Videó.
Szubjektív Egy ágyban egy ismeretlennel – úti élmények emlékezetes szállodákban
Elek Lenke | 2023. szeptember 2. 05:51
Hol aludt Ön igazán jól – persze a saját ágyán kívül? Melyik volt igazán emlékezetes? Melyik szállodában érezte jól magát?  Ez sok mindentől függ, a kortól, netán attól az évtizedtől, amelyben éltünk-élünk. És nem utolsósorban a hoteltől – és hogy ki feküdt mellettünk. A Világjáró ezúttal úti élményeit eleveníti fel.  
Szubjektív Nagyon sok ember most ismeri meg Magyarországot – szurkolókat kérdeztünk az atlétikai vb-ről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. augusztus 26. 14:19
Az atlétikai világbajnokság alatt a szurkolókat arról kérdeztük, a magyar csapattól milyen eredményekre számítanak, és szerintük megéri-e egy ekkora világversenyt Magyarországra hozni. Videó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG