7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól. Még mindig fellelhetők a portugál gyarmati idők kulturális és építészeti emlékei. Az utcatáblák kétnyelvűek, de az egész területet persze a kínaiak uralják. Milyen az élet ezen a különleges környéken és miért van gyorsítósávja a kínai vendégmunkásoknak? Ezt idézzük fel a Világjáró mostani részében.

Rácsodálkozott a minap a CNN riportere Makaóra (portugál nevén Macau), a portugálok egykori dél-kínai gyarmatára és beszélgetett pár helyi lakossal is. Erről majd később, előtte jöjjön egy személyes kitérő!

Bő tíz évvel ezelőtt – Hongkongban járva – átugrottam Makaóba. Mit átugrottam, átsuhantam. Egy szupergyors kishajóval, amúgy legalább 100 utassal a fedélzetén. Arrafelé ilyen nagyok a kishajók. Rajtam kívül talán még egy vagy kettő nem kínai, európai forma utas volt a hajón, a többség árut vitt vagy csak egy kis sporttáskát, mert leginkább nem a portugál történelmi hagyaték érdekelte, hanem a kaszinók.

A Rio kaszinó, ahol gyorsan elvesztettem 100 kemény amerikai dollárt
A Rio kaszinó, ahol gyorsan elvesztettem 100 kemény amerikai dollárt
Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Azokból van bőven, főleg a szállodatornyok földszintjén. Természetesen nem bírtam ki, rászántam egy 100-as zöldhasút, de voltam olyan kezdő, hogy elfelejtettem felváltani, így a pénztárnál elém pakolt zsetonok nem hegyekben álltak, mint a rendes kalandfilmekben, hanem csak kettő árválkodott előttem, két ötvenes. Mivel leginkább a rulettet ismertem (volt ott még vagy öt másikféle pénzveszejtő lehetőség is), egy ilyen asztal felé vettem az irányt, áttörve magamat a hangoskodó kínaiakon, akik szinte megszállták a bűnbarlangot. (Tudni kell, hogy akkor otthon, vagyis az igazi Kínában ezt nem tehették.)

Ezután újabb malőr jött: fifty-fifty alapon az első műpénzt rátettem a vörösre, ám persze, hogy fekete lett. A maradék egyetlen zsetonomat megint odadobtam, csak úgy hanyagul, lesz, ami lesz, a feketén landolt. Kitalálhatják, természetesen a golyó a vöröset választotta. Szerencsére kigyulladt a vörös lámpa a fejemben és megálljt parancsolt nekem, így maradt pénz értelmesebb dolgokra, például a portugál gyarmati idők emlékeinek tanulmányozására és a jó portugál konyha remekeinek megízlelésére. Szerencsére utóbbit nem gyúrták át kínaivá. Ezt egy mostanában történt portugáliai nyaralás idején is visszaidéztem, és tényleg, akkor jól választottam.

Történelem
1513 a kulcsév, akkor léptek erre a földre az első portugálok. Eleinte nem nagyon boldogultak az őslakos kínaiakkal, de mivel sikerrel védték meg őket a portyázó maláj kalózoktól,  szent lett a béke. Épp negyven évvel az első portugálok megjelenése után az utódok kikötési és raktározási engedélyt kaptak a helyi mandarintól, fennhatóságuk időszakának kezdetét hagyományosan mégis 1557-től számítják, amikor a terület éves járadék fejében Lisszabon kezelése alá került. A bérleti díjat ezután rendszeresen megfizették a kínaiaknak, mintegy elismerve, hogy csupán bérlői, nem pedig urai a területnek. Ez a bérleti viszony szűnt meg 1999-ben. Hongkonghoz hasonlóan Peking erre a területre is 2049-ig alkalmazza az egy ország – két rendszer elvét, melynek értelmében Kína nem avatkozik be az itteni viszonyokba, és a kül-, valamint a hadügy kivételével mindenben a legnagyobb szabadságot biztosítja.
 

Azt nem mondhatnám, hogy Makaó, ami hivatalosan Kína különleges közigazgatási régiója, valami portugál skanzen lenne, de azért van jó pár olyan utcája, ami lehetne bármelyik nagyobb portugál városban. Ám minthogy csak bő harminc négyzetkilométer az egész, eleve nem lehet nagy léptékekről beszélni. A hongkongi felhőkarcolók meg zsúfoltság után kifejezetten üdítő volt európai hangulatú sétálóutcákban lófrálni, befalni a híres portugál vaniliás kosárkát, a natát és elmenni egy-két múzeumba, meg jezsuita templomba.

Na, de mit mondott Vivian Lai, egy második generációs lakos a CNN tudósítójának? Azt, hogy ő például nincs hozzáragasztva a kaszinókhoz, csak a kínai holdújév alkalmából megy el egy ilyen vendéglátóipari egységbe. És csak azért, mert hagyománytisztelő, ugyanis a hagyomány szerint a szerencse megkísértése szerencsét hoz és mindegy, hogy nyersz vagy veszítesz.

Több katolikus templom is látogatható a sétálóutcákban
Több katolikus templom is látogatható a sétálóutcákban
Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Makaóban nagyjából 680 ezren laknak és egyfajta keverékként egyszerre van jelen a portugál, a kínai és a délkelet-ázsiai kultúrkör. A fő nyelvjárás a patua, ez a portugál és a kínai vegyítve, elég nehéz kibogozni, ha beszélgetni akar valaki egy helybélivel, aki első látásra európainak tűnik arcra. Ilyenkor angollal is lehet próbálkozni vagy portugállal, de a válaszban nem sok köszönet lesz, főleg a portugálnál éreztem, hogy valami nem stimmel. Úgyhogy maradt az angol, az valahogy jobban érthető volt tőlük.

Egyébként az ott lakók közül alig 30-40 ezer emberről tudni, hogy portugálul is tud, ez a legutóbbi, 2021-es népszámláláskor derült ki. A portugál is hivatalos nyelv, láttam, hogy az utcatáblák és egyéb feliratok is kétnyelvűek. Az angol azonban lassan mindent visz, főleg 1999 óta, akkor lett ismét az ötágú aranycsillaggal díszített vörös kínai zászló az úr arrafelé is, miután Hongkong megint kínai fennhatóság alá került.

Makaó tulajdonképpen három részből áll: az övezet nevét is viselő félszigetből, valamint a déli Taipa, illetve a kisebb Coloane szigetecskéből. Utóbbi kettőn évtizedekig csak mezőgazdasági termelés folyt. A lakosok sokáig csak hajókkal tudtak átmenni a másik szigetre, 1972-ben adták át az első hidat, azóta lett még kettő és már épül a negyedik is. A harmadikat 2018-ban vehették birtokba az autósok, az a világ leghosszabb tengeri hídja és 20 milliárd dollárba került.

Nagyon sok a kétnyelvű felirat a történelmi negyedben
Nagyon sok a kétnyelvű felirat a történelmi negyedben
Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A helyiek többsége – Vivian Laihoz hasonlóan – nemigen vendég a kaszinókban, oda a pénzes hongkongiak meg más kínai tartományból jövők járnak, őket viszont ki kell szolgálni, így a turizmusban és a vendéglátásban lehet munkát találni. Lakni azonban egye drágább arrafelé, az ingatlanárak a turistákhoz vannak szabva, ezért van az, hogy a szállodai vagy az éttermi dolgozók közül egyre többen ingáznak a szemközti kínai városból, Zuhaiból. Őket többek között arról lehet felismerni – már aki tud kínaiul –, hogy nem az eredetileg honos kantonit, hanem a mandarint beszélik. Mivel Makaó hivatalosan speciális adminisztratív övezet, ezért nem lehet megúszni a határellenőrzést. Az echte kínai állampolgároknak könnyebb, nekik van egy gyorsítósáv.

A városon belül leginkább buszokkal lehet közlekedni, csak 2019 óta működik egy HÉV-féle vasút, s bár egyesek metrónak nevezik, de még csak egyetlen vonal ez, állítólag a turizmus fejlődése miatt lesz egy második is. Az Ubert már 2017-ben felfüggesztették (valójában kirúgták) a kínaiak, a taxik meg csak készpénzt fogadnak el, felejtsék el a kártyát! Az apró reptere Taipán található egyetlen terminállal, a járatok Szingapúrba, több kínai városba, valamint Hanoiba, Jakartába és Bangkokba mennek rendszeresen.

Bárhol lehetnénk Portugáliában, olyan a jezsuita főtemplomhoz vezető körzet
Bárhol lehetnénk Portugáliában, olyan a jezsuita főtemplomhoz vezető körzet
Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Érdekes, hogy akárcsak Magyarországon, egyre több ott is a Fülöp-szigetekről érkező munkás. Sok filippínót látni a kaszinókban portásként (amikor én jártam ott, még alig volt pár) vagy a sétálóutcák üzleteiben biztonsági őrként. Helyi polgárrá azonban csak akkor válhat valaki közülük, ha helyi nőt vesz el feleségül vagy helyi férfihoz megy férjhez. Egyelőre kevés ilyen frigyről lehet olvasni.

A gazdaságnak viszont szolgálatot tesznek, miattuk is tud pörögni: egy 2023-as adat szerint 54 milliárd dollár GDP termelődött, a teljes adóbevétel 80 százaléka a kaszinókból jött össze. Az egész Las Vegas feelingnek viszont az a hátulütője, hogy csaknem mindent beépítettek, amit lehetett. Agrártermelés mint olyan nem létezik, minden élelmiszert vagy akár építőanyagot Kínából hoznak be. Ez van, de ahogy láttam, amikor ott jártam, ez nem sok lakost zavar. Nem hiszem, hogy megváltozott volna a helyzet azóta. Egy dolgot viszont nehéz elképzelni: 2049 után mi lesz itt a kapitalizmussal? Jön egy igazi rendszerváltás?

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Kísértetek és töltött birkagyomor – vizit a skót legendák városában
Elek Lenke | 2024. június 15. 05:46
Sean Connery, a 007-es ügynök? Sir Arthur Canon Doyle, Sherlock Holmes atyja? Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója? Kockás kiltek? Ódon várak, morózus kastélyok? Dudaszó és legendák? Igen, a Világjáró ezúttal Edinburgh-ban, a fenti hírességek és nevezetességek városában járt.
Szubjektív Amíg újraszámolják a Karácsony-Vitézy szavazatokat, ezt érdemes megnéznie! Ez Viszont Privát
Csabai Károly-Gáspár András-Izsó Márton-Juhász Gábor-Litván Dániel | 2024. június 14. 09:31
Botrány az ATV-ben, botrány a főpolgármester-választás körül. Magyar Péter kivonult, Vitézy Dávid bevonulna, de mit lép erre Karácsony Gergely? Ezek voltak az Ez Viszont Privát legújabb adásának fő témái, Csabai Károly, Gáspár András és Litván Dániel beszélgettek.
Szubjektív A Magyar Péter-rejtély és a csaholó kutyák – a választások öt legnagyobb tanulsága
Wéber Balázs | 2024. június 11. 18:50
A Tisza Párt a semmiből indulva szerzett 30 százalékot, a Kutya Párt bevette a Fidesz budai fellegvárát, a társadalom ébredezik az apátiából – mondja még valaki, hogy Magyarországon nem lehet változás! Nagyító alatt ezúttal a választások és ami mögöttük van.  
Szubjektív „Az Ursuláért imádkozom, hogy térjen észhez” – a Karácsony–Vitézy összecsapás mellett EP-választás is volt
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. június 11. 05:41
Az európai parlamenti választások eredménye egyértelmű, a Fidesz 2 millió voksa „csak” 45 százalékos eredményt jelent, mivel a Magyar Péter vezette Tisza Párt jó hajrával 1,3 millió szavazót vitt az urnákhoz. Budapesten azonban nagyon pici volt a különbség: Karácsony Gergely mindössze két lépcsőháznyi szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt. Az utca embere sorozatunkban erről mondanak véleményt a járókelők.
Szubjektív Mindig a Fidesz nyer, most is ők fognak - utcai tippek a választásról
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 8. 10:11
Dübörög a kampányhajrá a június 9-i választások előtt. Elmennek az emberek szavazni? Ki fog nyerni? Kiderül a videóból.
Szubjektív A nagy mohácsi győzelem – magyar emlékek nyomában Törökországban
Vágó Ágnes | 2024. június 8. 05:46
Bár mi, magyarok a mohácsi vereségünket történelmünk egyik legnagyobb kudarcának tartjuk, a törökök ezt egész másképp látják: szerintük dicsőséges hadjáratuk egyik legnagyobb győzelmét aratták 1526-ban. Ennek ékes bizonyítékait is láttuk náluk tett látogatásunkkor, amely során felkerestük a Thököly- és a Kossuth-emlékházat is. És megtudtuk azt is, hogy egy oroszlán vagy egy tanár ért többet a római időkben. A Világjáró e heti állomása: Törökország.
Szubjektív Elbukhat a Magyar Pétert elhárító hadművelet június 9-én – Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Gáspár András – Izsó Márton – Juhász Gábor – Wéber Balázs | 2024. június 1. 11:22
Kegyelmi ügy, Magyar Péter berobbanása, a Fidesz gyengülése, élő vitaféle a köztévében – csak úgy sorjáznak a meglepetések a hazai belpolitikai életben. Egyre több a repedés az Orbán-rendszeren, és ha a változást akarók lendülete kitart június 9-ig, az rég nem látott kihívások elé állíthatja a hatalmat. Erről is beszélt a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Bózsó Péter, Gáspár András és Wéber Balázs.
Szubjektív Szembejött Mussolini, Putyin és Trump is – a Garda-tónál jártunk
Mester Nándor | 2024. június 1. 05:48
Miért van tele az egyik nagyon ismert olaszországi tó környéke a fasizmus emlékeivel? Mit keres Putyin, Hitler és Trump egy kínai futurista kiállításon? Miért nem szabad kalapot venni Sirmione vára mellett? Hogyan kerül egy klassz venetói jazz trió Vicenza főterére? És miért érdemes felmászni egy óriási hegyre, ahonnan szöcskeként ugrálnak le a paplanosok? Ne menjenek sehova! A Világjáró mostani részében mindenre válaszolunk.
Szubjektív „Azért politikus, hogy vállaljon egy vitát!” – véli az utca embere a csütörtök esti tévés összecsapás előtt
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 30. 09:31
Csütörtök este a közmédia kamerái előtt, élő, egyenes adásban vitázik tizenegy európai parlamenti képviselőjelölt a Várkert bazárban. Ilyenre eddig példa nem volt, a miniszterelnök-jelöltek is utoljára 2006-ban érveltek egymással szemben. A EP-listavezetői vitáról kérdeztük a járókelőket Az utca embere sorozatunk keretében. Videó.
Szubjektív Belehergelik egymást az emberek a gyűlöletbe - vélemények a Fico-merényletről
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. május 25. 10:11
A múlt szerdai merényletet követően stabil Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota. A közhangulat pattanásig feszült Szlovákiában. Mit szóltak az emberek a merénylethez? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG