<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Európa megint kezd egy gigantikus fegyverraktárra hasonlítani. Néhány meggondolatlan lépés, és az egész a levegőbe repül. Lapunk új véleményrovatában, a Nagyítóban ezúttal Wéber Balázs veszi górcső alá a kontinens újbóli fegyverkezésének dilemmáját.

"A világnak békére van szüksége, de nem olyan békére, amely fegyverkezési egyensúlyon alapszik, a kölcsönös félelemre épül: ez így nem jó, így visszalépünk hetven évet a történelemben" – jelentette ki Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren múlt vasárnap, szokásos déli beszédében.

Ferenc pápa: a béke nem épülhet félelemre. (Korábbi felvétel.) Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI   Ferenc pápa: a béke nem épülhet félelemre. (Korábbi felvétel.) Fotó: EPA/FABIO FRUSTACI

A katolikus egyház feje az ukrajnai háborúra és az azáltal kirobbantott európai fegyverkezésre utalt.

Oroszország már az elmúlt egy-másfél évtizedben jelentősen fejlesztette hadseregét, Ukrajnát a Nyugat látta és látja el fegyverekkel, Németország 100 milliárd eurós haderőfejlesztésbe kezd, a NATO pedig a múlt heti madridi csúcson jelentett be gigantikus erősítéseket.

Hogy lesz ebből béke?

Az észak-atlanti szövetség motorja, az Egyesült Államok már az év elején 20 ezerrel l00 ezerre növelte katonái létszámát Európában, és további jelentős bővítést tervez: Spanyolországban, Lengyelországban, Romániában, a balti államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban is növeli jelenlétét – Lengyelországban például állandó katonai bázist létesít.

A NATO összességében csaknem 10-szeresére, 40 ezerről 300 ezerre készül emelni magas készültségű erőinek létszámát.

Ez a kollektív védelmi és elrettentő erőink legjelentősebb nagyjavítása a hidegháború óta mondta a tervekről Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára.   

Ennek szellemében a madridi csúcson új stratégiai koncepciót fogadtak el, amely Oroszországot "a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek" minősítette a tagországok szempontjából. Közölték azt is, hogy megerősítik az előretolt védelmet a keleti szárnyon, valamint folytatják Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását.

Moszkva „ellenintézkedéseket” tesz majd a kelet-európai NATO-telepítések miatt – Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint az észak-atlanti szövetség fenyegetést jelent számukra.

Mindebből NATO-tagországként Magyarország sem maradhat ki. Egy júniusban módosított kormányhatározat máris engedélyt adott arra, hogy NATO az ország bármely területén csapatmozgásokat végezzen, hadgyakorlatot, kiképzéseket bonyolítson le, valamint fegyveres erőket telepítsen.

Ráadásul a tervezettnél egy évvel korábban, már jövőre a GDP több mint két százalékát fordítjuk majd védelmi kiadásokra. (A két százalék hivatalos NATO-elvárás – a szerk.)

Összegezve: a jövőben már nem csak Ukrajnába áramlik majd óriási mennyiségű fegyver, hanem egész Közép- és Kelet-Európába. Hogy lesz ebből béke?

Vannak persze érvek a fegyverkezés mellett. Az átfogó orosz támadás Ukrajna ellen – amit sokan (köztük én is) szinte elképzelhetetlennek tartottak február 24. előtt – totálisan új helyzetet teremtett. Mostantól joggal érezhetjük, hogy bármi megtörténhet, és megjósolhatatlan, mi jár Vlagyimir Putyin fejében.

Abban is sok igazság van, hogy a putyini Oroszország az erőből ért. Ismerjük az ókori latin mondást: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra".

Ebből a szempontból kifejezetten megnyugtató, hogy egy ütőképes katonai közösség tagjai vagyunk.

A NATO „az emberi történelem legerősebb katonai szövetsége”, Magyarország katonai értelemben biztonságban van, mondta ezzel párhuzamosan Rácz András Oroszország-szakértő lapcsoportunk Klasszis Klubjában.

Hidegháború újratöltve

Ezzel együtt mégsem tudok tapsolni az újabb fegyverkezésnek. Sőt, kifejezetten nyugtalanít.

Olyan korban nőttem fel, amikor a leszerelésről szóltak a hírek, a hidegháború épp véget ért, és Európa (a nyugati fele mindenképp) baráti országok szövetségévé vált. A határok kvázi eltűntek, a hadseregek leépültek, győzelemre állt a flower power – a háború elvont, távoli dolognak, a történelmi múlt részének tűnt.

Ehhez képest most hirtelen egy rémálomba csöppentünk, vagy ahogy Ferenc pápa mondta: visszaléptünk 70 évet.

Erre persze sokan azt mondanák: ez a reálpolitika, az erőszakra elrettentés a válasz, az ellenséget pedig nem imákkal, hanem tankokkal lehet megállítani.

Ebben is van igazság.

Én mégis aggódva nézem, hogy Európa megint kezd egy gigantikus fegyverraktárra, vagy ha úgy tetszik, lőporoshordóra hasonlítani. Elég néhány félreértett üzenet vagy meggondolatlan lépés, és az egész a levegőbe repül – velünk együtt.

Lehet olyan világot építeni – most ez történik –, amely a „fegyverkezési egyensúlyon” alapul és „a kölcsönös félelemre épül”, csak a teljes mérleget, az életminőséget tekintve aligha érdemes.

Egyszerű megoldás persze nincs. A fokozott óvatosság érthető, a túlzott erődemonstráció viszont káros. A NATO-nak is érdemes figyelembe vennie, hogy az orosz társadalom többsége (főleg a fiatalabb része) ugyanúgy békepártinak tűnik, mint a nyugati – aki ezt nem hiszi, annak ajánlom például az 1420 nevű orosz YouTube csatorna utca embere videóit –, csak más hagyományban nőtt fel.

Rájuk és a Putyin utáni Oroszországra is gondolni kell, az ő hangjukat is meg kell hallani, a saját érdekünkben is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Szubjektív Ahol összefolynak az évszázadok: Prága
Dobos Zoltán | 2022. december 3. 05:40
Bécs, Budapest, Prága – már általános iskolában megtanultuk az egykori Osztrák–Magyar Monarchia három „fővárosát”. És aki járt már mindhárom városban, az megerősítheti, hogy a városok békebeli hangulata mindhármon érezhető még akkor is, ha sorsuk az azóta eltelt több mint száz évben nagyon különbözően alakult. Világjáró rovatunk november végén Prágába látogatott el, és meggyőződött ennek valódiságáról. És a sör is valóban jobban esett, mint itthon! Szubjektív élménybeszámoló a cseh fővárosból.
Szubjektív A nap képe: különös ültetési rend Putyin asztalánál
Wéber Balázs | 2022. november 28. 15:01
Putyin vonzódik a gigantikus asztalokhoz. Vagy csak üzen általuk. Talán többet is, mint amennyit akar.
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Szubjektív A nagy focisvindli: álságos háború zajlik a katari vb-n
Wéber Balázs | 2022. november 22. 19:37
A FIFA évtizedek óta zűrös társaság, amit a világbajnokság Katarnak való odaítélése is bizonyít. A kőgazdag olajállamnak nem sok köze van a futballhoz, és az emberi jogokkal is hadilábon áll. De ez nem ok arra, hogy európai csapatok vélt morális felsőbbrendűségüket hirdessék, és politikai célra használják az eseményt. A mindenfajta diszkrimináció elleni kiállás üdvözlendő, a politikai színezetű témaerőltetés viszont visszás. Nagyító alatt a katari vb mindkét oldala.  
Szubjektív Nem rossz magyarnak lenni, csak nehéz - budapestieket kérdeztünk a magyarságról
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. november 20. 05:52
Ezen a héten kollégáink arra voltak kíváncsiak, hogy vajon milyen érzés most magyarnak lenni? Büszkék vagyunk-e a magyarságunkra? Hogy látják ezeket a kérdéseket a budapestiek? És vajon mennyire foglalkoztatja őket a külföldre költözés gondolata? 
Szubjektív Az ország, ahol nem félnek semmitől
Wéber Balázs | 2022. november 19. 05:44
Uruguayban a foci a társadalom cementje, Ghiggia gólja Brazília ellen nemzeti identitást teremtett. A brazilok viszont a Kennedy-gyilkossághoz hasonlítják a legendás lövést. Lesz-e Uruguaynak a katari vb-n is találkozója a sorssal? Világjáró rovatunk ezúttal a dél-amerikai országba látogat el, miközben elgondolkodik történelem, társadalom és futball kapcsolatán.
Szubjektív A nap képe: rövidgatyában rúgott hatalmas öngólt Szergej Lavrov
Litván Dániel | 2022. november 14. 15:10
Az orosz külügyminiszter a hanyatló nyugat termékeiben pózolva gúnyolódott a nyugati médián.
Szubjektív Bécs kicsiben – Stájerország ékszerdoboza
Kormos Olga | 2022. november 12. 05:37
Síeléskor mindig csak úgy elsuhantunk autóval a Wien-Graz útitáblák alatt ahelyett, hogy egyszer is megálltunk volna Graznál. Most ősszel végre megtettük, s nem csalódtunk. Sőt. Világjáró rovatunk ezúttal Stájerország székhelyén járt.  
Szubjektív Nyomorogni szabadabban is lehet: ilyen országot szeretnénk magunknak?
Litván Dániel | 2022. november 5. 05:39
Mexikóban a bajt el lehet kerülni, a szegénységet azonban nem. Világjáró rovatunk legújabb írásából az is kiderül, hogy tanulhatnánk-e valamit a közép-amerikai országtól.
Szubjektív Az ezüst és a tárnák városa – a Felvidék gyöngyszemében jártunk
Elek Lenke | 2022. október 29. 05:29
Retro-antik kávézók, lépten-nyomon magyar emlékek, impozáns, múltidéző paloták, templomok minden nép és vallás számára. Világjáró rovatunk ezúttal egy kicsi, de izgalmas felvidéki települést derített fel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG