<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.

Amióta 2018 nyarán Srí Lankán jártam, azóta jobban érdekelnek az onnan érkező hírek. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy tökéletesen naprakész lennék az ottani politikai, gazdasági helyzettel, de az utólag vált egyértelművé, hogy még éppen jókor utaztam 6-7 napra az Indiai-óceán északi részén található szigetországba. Néhány hónappal később, 2019 áprilisában a kereszténység legnagyobb ünnepén, húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen öngyilkos merényleteket követtek el az Iszlám Állam terroristái. A támadásban csaknem 300 ember vesztette életét, és mintegy 600-an megsebesültek.

Ez a hír nagyon fájt, mert pont az a benyomás maradt meg bennem az utazás után, hogy milyen szépen, békében elférnek egymás mellett a világ nagy vallásai a szigeten: a buddhizmus, az iszlám, a hinduizmus és a kereszténység. Persze nem vagyok naiv, tudtam, hogy korábban a hadsereg és az északi tamilok évtizedes, véres polgárháborúban gyilkolták halomra egymást. De annak 2009-ben vége lett, 2018-ban pedig teljes béke uralkodott a többnemzetiségű szigetállamban.

A terrortámadás volt az első csapás, a koronavírus miatti lezárások adtak egy újabb pofont a gazdaságnak, 2022 pedig a teljes káosz éve lett: államcsőd, benzinhiány, szükségállapot, lemondott és menekülő elnök. Amikor ott jártam, persze fogalmam sem volt, hogy ki az elnök, de európai szemmel kicsit furcsa a berendezkedés: bizonyos Gotabaja Ragyapaksza volt az elnök, a pénzügyminiszter az egyik fivére, a miniszterelnök pedig a másik fivére.

Turistaként persze mindez nem nagyon érdekli az embert, örül, hogy pár napra maga mögött hagyhatja a hazai gondokat. Számos olyan nyaralásom van, amire már gyakorlatilag alig emlékszem, és talán éppen az adja meg utólag egy utazás értékét, hogy érdemes volt elmenni a világ másik felére, hogy milyen mély és maradandó benyomásokat hagy az emberben. Srí Lanka pedig bőven hagyott maga után ilyen emlékeket.

Srí Lanka tavaly államcsődöt jelentett. Fotó: Depositphotos
Srí Lanka tavaly államcsődöt jelentett. Fotó: Depositphotos

Egészen triviális dolgokat is. Például ha Budapesten belül szidom az autósokat, hogy nem tudnak vezetni, akkor gyakran eszembe jut, hogy milyen az autós közlekedési kultúra Srí Lankán. Jó döntés volt, hogy végig sofőröm volt. Az még hagyján, hogy nincsenek sávok, ezért mindenki dudálással, kiabálással, karjelzésekkel próbálja érvényesíteni a szándékát, de a távolsági buszok nem ismernek kegyelmet. Ha én vezetek, akkor biztos, hogy rommá törtek volna.

A kátyús, félig föld, félig aszfalt utakon a buszok döngetnek ezerrel, miközben még a sárhányóról is százan lógnak, eszük ágában sincs kitérni vagy lassítani. A reptér a fővárosban, Colombóban van, innen én érkezés után rögtön a 150 kilométerre fekvő Dambulla városába mentem. A fő tapasztalat: minden legalább kétszer annyi ideig tart, mint azt naivan otthon eltervezte az ember, és itt nem szarvas ugorhat ki az autó elé, hanem elefánt.

Dambullából három dolog maradt meg. Egyrészt itt van egy csodálatos buddhista barlangtemplom, a bejáratánál egy akkora aranyozott Buddhával, mint a Gellért-hegy. A második a rengeteg majom, egészen pontosan a ceyloni makákók, amik a szállásom tetején, erkélyén és a templom körül is csapatostul buliztak. A harmadik pedig a kaja: ilyen finom sárga dahlt még életemben nem ettem, azóta is függő vagyok, ha indiai étterem, akkor yellow dahl (sokféle receptje van, de leginkább lencséből készülő fűszeres leves vagy főzelék).

Kandyben szerencsém volt, éppen akkor tartották a híres fesztivált. Hasonlít kicsit a mi Szent Jobb-körmenetünkhöz, csak itt Buddha Szent Fog ereklyéje van a középpontban, amit egy aranyozott, csillogó-villogó palástba öltöztetett elefánt fején visznek körbe a városban. Már kora reggel gyűlik a nép és öltöztetik, etetik az elefántokat.

Legalább 50 elefánt vesz részt a menetben, mindegyik díszes öltözetben pompázik, előttük-utánuk táncosok, tűznyelők, egyéb mutatványosok. Itt kérdeztem meg másnap a sofőrömtől, hogy neki tetszett-e a fesztivál, amire valamiféle fejrázás és bólogatás keverékkel válaszolt. Sose tudom meg, hogy ez mit jelentett, lehetett igen, talán, vagy érti a kérdésemet, de nem igazán akar válaszolni, de közben mosolygott.

Elefántot sokféle helyzetben láttam a szigeten. Szafari alatt viszonylag szabadon élve, a fesztiválon felöltöztetve, láncra verve fürdetve, teherautón szállítva, folyóban pancsolva. Ürülékéből sok mindent készítenek, például toalettpapírt, jegyzetfüzetet, falinaptárt. Jártam fantasztikus teaültetvényen, ahol kézzel szedik a leveleket vélhetően minimális bérért, hogy aztán a vélhetően külföldi földbirtokosok, gyártulajdonosok gazdagodjanak meg belőle. Matale híres hindu templomában leesett az állam, sose feledem azt a szín- és illatkavalkádot.

Colombo pedig egy teljesen más világ a sziget belsejéhez képest, ahol tömegek élnek kezdetleges nád- vagy fakunyhó-szerű tákolmányokban. A főváros építészetében nyomot hagytak az évszázadok gyarmatosítói, főleg a hollandok és az angolok, de most már felhőkarcolók épülnek. Drukkolok az országnak, hogy ne menjen csődbe, a különböző vallású emberek pedig békében tudjanak egymás mellett élni. Remélem az elefántok bölcsessége segít rajtuk.

A Világjáró rovat további cikkeit itt találja.

Szubjektív Pozsonyi anziksz: Warhol-festmények és a szerencsét hozó Csumil
Elek Lenke | 2023. május 27. 06:01
Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.
Szubjektív „A hidat azért építették, hogy közlekedjenek rajta” – a Lánchídról kérdeztük a fővárosiakat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. május 20. 11:39
Politikai viták kereszttüzébe került a Lánchíd autós forgalmának kérdése: radikálisan eltér egymástól a kormányzat és a főváros vezetésének álláspontja. Budapest különböző pontjain kérdeztük meg a fővárosiakat, ők visszaengednék-e a személyautókat a dunai átkelőre. Videó.
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Szubjektív A nap képe: furcsa pózban tárgyalt a magyar államfő Reykjavíkban
Wéber Balázs | 2023. május 17. 10:44
Mintha csak barinők taliztak volna egy könnyed csevejre.
Szubjektív Ki lesz a következő magyar áldozat, akit Putyin lefejeztet? - olvasói levél
Privátbankár.hu | 2023. május 14. 19:43
Oroszországi oroszok és más nemzetiségűek százezrei, talán milliói tartják tragikusnak, amit Putyin csinál. Egy valaha Kárpátalján élt magyar is, aki megdöbbentő szókimondással írt levelet.
Szubjektív Brüsszelnek is üzentek a magyarok: négyből ketten bármi áron megtartanák a forintot - közvélemény-kutatásunk az euróról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. május 14. 19:29
Időről időre felbukkan, hogy lassan ideje volna Magyarországon is bevezetni az eurót. Legutóbb Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke állt elő azzal, hogy szerinte 2024 végére teljesíteni lehetne az eurózónához való csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A város, amelynek joga van hülyének lenni – a Karmelita vagy Baynard háza a jobb irány?
Litván Dániel | 2023. május 13. 05:49
Szebb egy város, ha az éppen aktuális felső akarat körzővel-vonalzóval, történelemkönyvekkel felszerelkezve tervezi meg? Valószínűleg igen. De jobb ez a városnak és lakóinak? Világjáró rovatunk keretében  londoni idegösszeroppanásunkat idézzük fel, illetve mindazt, ami a sokk hatására eszünkbe jutott.
Szubjektív „Húszévesek ezrei gyilkolják egymást” – tömeges gyász kíséri a győzelem napját
Wéber Balázs | 2023. május 9. 19:18
A győzelem napján most nincs mit ünnepelni, az évfordulót mindkét oldalon tömeges gyász kíséri. Orosz és ukrán fiatalok tömegei mennek vágóhídra geopolitikai érdekekből. Pedig az élethez való jog mindenekfelett való. Nagyító alatt a háború humanista szemszögből.
Szubjektív A pápai tévedhetetlenség nem mindenre terjed ki - honatyák a Szentatyáról
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. május 6. 15:38
Ferenc pápa hétvégi apostoli útját követően a hazai pártok képviselőit kérdeztük, számukra a Szentatya melyik üzenete volt a legfontosabb, valamint hogyan vélekednek az egyházfő hazafele tartó repülőútján tartott sajtótájékoztatójának migrációval kapcsolatos kijelentéséről. Videó.
Szubjektív Dalí és az osztriga városa – Perpignan-ban jártunk
Elek Lenke | 2023. május 6. 05:46
Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – vagy tán egészen az. De nem Párizs és nem Provence, hanem egy különleges hangulatú nagyváros Franciaország déli részén, közel a tengerparthoz. A Világjáró tavaszi célpontokat kínáló sorozata ezúttal Perpignan-ba visz el. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG