<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Burgenland az a része Ausztriának, ahol többnyire csak áthaladunk Bécs vagy a még távolabbi Nyugat felé, legfeljebb Parndorfban bolyongunk egy órát, hogy vásároljunk valami márkás cuccot, amire semmi szükségünk. Pedig Burgenland több szempontból is figyelemre méltó úti cél – Világjáró rovatunk sem hagyta ki.  

Burgenland nemcsak azért érdemel figyelmet, mert közel van, hanem azért is, mert arra világít rá, hogyan kellene kinéznie Magyarországon a nyugati határszélnek, a falvaknak, az utaknak, az üzleteknek, és miképpen kellene működnie a turizmus háttériparának.

Madárlesen távcsővel

Milyen a Fertő-tó környéke errefelé? Nos, nem lehet összehasonlítani a hazaival, amely mostanában sajnos inkább arról kezd híres lenni, hogy politikai csatározások zajlanak itt, olyannyira, hogy lassan elfeledkezünk a különleges növény- és állatvilágról.

Illmitzről sokaknak legfeljebb a sajt jut eszébe, pedig az Illmitz központú Fertő-tó - Fertőzug Nemzeti Park Európa egyik legjelentősebb madárvédelmi területe. Több mint 300 madárfaj él itt háborítatlanul, nagy kócsag, bíbic, kanalasgém és nyári lúd.

Madárvonulás idején megjelennek a cankók, partfutók, énekesmadarak, de előfordul a vörösnyakú lúd, vörös gém, réti sas és a kékes rétihéja. A nádasból, sekély szikes tavacskákból és mocsaras rétekből álló, nagy kiterjedésű területre tervezett kirándulásra távcsővel kell készülni, számos kilátópontról figyelhetjük meg az állatok életét.

Nyugtató táj: a Fertő-tó osztrák része,  azaz a Neusiedler See. Fotó: Facebook/Nationalpark Neusiedler See/ L. Vendle
Nyugtató táj: a Fertő-tó osztrák része, azaz a Neusiedler See. Fotó: Facebook/Nationalpark Neusiedler See/ L. Vendle

A nemzeti parkot 1993-ban alapították, amely évente több ezer látogatót vonz.

Mocsár helyett vadvirágos mező

A nemzeti park szenvedélyes fiatal helyi idegenvezetője látható lelkesedéssel és örömmel enged betekintést a környék földrajzi történelmébe, amikor itt mindenfelé mocsár volt.

Bizonyára akadnak olvasóink között, akik még emlékeznek a Hanság lecsapolását fél évszázaddal ezelőtt végző magyar fiatalokra, elvégre ugyanazon táj másik oldaláról beszélünk. Ugyanakkor többször előfordult az is, hogy kiszáradt az egész tóvidék.

Miközben leszállunk a buszról, hogy tanulmányozzuk a kőbe vésett tájékoztató térképet, és megcsodáljuk a távoli, nem látogatható, vadvirágokkal teli, méhek által igen kultivált mezőt, vidám kerékpáros csapat hajt el mellettünk, és mosolyogva üdvözöl bennünket.

Mindezt – a hajdani táj természetes állapotát, növény és állatvilágát, múltját és jelenét az angolul is kiválóan beszélő idegenvezetőkkel, elegáns nyomtatott prospektusokkal, a legkorszerűbb digitális eszközökkel, kedvezménykártyával, appokkal, GetYour Guide-dal és QR kódokkal felszerelkezve fedezhetjük fel.

Jóllehet majdnem ugyanazt nyújtja a természet, mint pár kilométerre, itthon.

Kerékpárosok paradicsoma

A Neusiedler See, azaz a Fertő-tó osztrák része egyben kerékpáros paradicsom, a létező legtöbb szolgáltatással felszerelve. Egy táj, amely mindig a legszebb arcát mutatja – olvasom a prospektuson.

Az osztrák turizmus általában profi: nemcsak a kismartoni, gyönyörű Esterházy-kastélyból, de a leghétköznapibb látnivalóból – lett légyen az tavacska, híd, gyors folyású patak, szélmalom, tökmagolaj préselő üzemecske, várrom, hegycsúcs – képes kiemelt turisztikai terméket produkálni és kiválóan tudja értékesíteni azt.

Családi parkok, termálfürdők, erdei ösvények, strandok, takaros, virágözönös panziók, heurigerek (újbort felszolgáló vendéglők), kilátók, kastélyok és négycsillagos szállodák tűnnek fel, miközben tanulgatjuk a falvak – nem német, hanem régi, magyar – nevét.

Évtizedekig nem lehetetett erről nyíltan beszélni, nem csoda, hogy a mai fiatalok és középkorúak (Fraknó, Forchtenstein, Léka, Lockenhaus esetében is) képtelenek beazonosítani a mai osztrák megfelelőt a magyarral.

Arról szintén kevesen tudnak, hogy régen sokan Őrvidéknek hívták a mai Burgenlandot, hiszen váraival valóban őrizte a birodalom határát.

Falusi étterem, fine dining szinten

A Kőszegtől néhány kilométerre, már osztrák oldalon magasodó Léka vára uralkodók hosszú történetére tekint vissza, de olyan misztikus és legendás alakok is éltek itt állítólag, mint a templomos lovagok vagy a vérszomjas Báthory Erzsébet grófnő.

Az 1200-as évek elején királyi várként épült az osztrák betörések ellen, mint a völgy záróerődítménye. Ma már interaktív módon ismerhetjük meg történelmét, és mindenki kipróbálhatja lovas és ”harci” tudását a lovagi játékok keretében. Nem hiányzik persze a vártaverna se.

Ami a vendéglátást illeti, Burgenlandban szinte mindenütt igényes a szerviz és a kulinária, egyébként meg sem élhetne az üzlet.  No meg, a magyar pincérek nélkül se, de ez már egy másik kérdés.

Az is természetes, hogy minden ételsorban dominálnak a helyi alapanyagok, a borsorokban pedig az itt termett szőlőből készült nedűk. A bécsi szelet helyett és mellett a szezonális, sütőtökből gőzölt puding, az őszi gombákból darált gombóc, a vaddisznószelet rózsaszínre sütve dominál, persze beiktatva azért a vegánoknak szóló tofus tálat.

Pedig Podersdorfban, azaz Pátfaluban, egy kétezer fős településen vagyunk, nem egy sokcsillagos szállodában.

Tengerparti hangulat, ultramodern borászattal

Itt van a leghosszabb Fertő-parti strand, amit jó lenne a tó másik oldalára „áttelepíteni,” hiszen a teraszokkal, bárokkal, sörözőkkel, kikötőkkel, kifejezetten tengerparti hangulata van. Az egykori mezőváros, amelynek bora is híres, ma alapvetően a turizmusból él.

A borukra egyébként is büszkék a burgenlandiak, jóllehet, mi alig hallottunk valamit az itteni pincészetekről. Könnyű asztali rizlingek, nyers pezsgők és persze komoly vörösek várják a vendégeket például a Leo Hillinger borászatban, amely műfajában az egyik legmodernebb, nemcsak egész Ausztriában, de Európában is.

Maga az épület is nagystílű: a sok beton, az asztalként szolgáló ősi kövek és az üveg izgalmas párosítása, merész építészeti megoldásokkal kombinálva, néhol Zaha Hadid hatást mutat.

Végül pedig néhány emlék.

Mindenki tudja az idősebb korosztályból, milyen volt anno átlépni a nyugati határt. Izgalom, félelem – akkor is, ha nem volt elrejtve néhány dollár vagy pár rúd téliszalámi. Persze sokszor ez is megesett. Én annak idején a friss szőlővel púpozott doboz aljába tettem a nejlonzacskóba dugott 100 dollárt és közben kedvesen kínáltam a gyümölccsel a vámost, a határőrt.

Van olyan barátom, akit határátlépés előtt le kellett itatni vagy be kellett nyugtatózni, mert nem bírta az izgalmakat.

Most ugye, ilyen, hál’istennek nincs. Csak átsuhanunk a szellemépületeken és már ott is vagyunk egy közeli, mégis távoli világban. A különbségek persze azonnal felébresztenek az álomvilágból – oda és vissza is.

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Szubjektív A nap képe: Brüsszelben iszogatott az Orbán-kormány minisztere
Wéber Balázs | 2023. január 25. 16:22
Tele a pohár.
Szubjektív Egy ország, ahol egekben az infláció, mégis mindenki ünnepel
Wéber Balázs | 2023. január 24. 19:14
Argentínában egyik válság követi a másikat, az infláció tavaly 94,8 százalékra ugrott. A közös dél-amerikai valutáig pedig még hosszú az út. A foci-vb győzelem eufóriája és a helyi mentalitás ugyanakkor sok mindenre gyógyír lehet. Nagyító alatt Dél-Amerika talán legellentmondásosabb országa.
Szubjektív A nap képe: kölcsönkesztyűben és micisapkában kapták le a minisztert
Litván Dániel | 2023. január 24. 17:14
Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem számolt a téliesre forduló időjárással egy hagyományőrző eseményen.
Szubjektív A nap képe: egy kiskorú lánnyal fotózkodott Orbán Viktor
Mester Nándor | 2023. január 22. 13:59
Erre is volt ideje Szatmárcsekén.
Szubjektív Miért kéne betiltani a modern síelést? És mit tegyünk akkor, ha ez mégsem következik be?
Litván Dániel | 2023. január 21. 05:59
Hogyan jutottunk ember és természet nemes párbajától idáig? A sport norvég ősapái biztosan nem erre gondoltak, amikor az első lesiklóléceket megalkották. Világjáró rovatunkból ezen a héten az derül ki, hogy nem volt minden jobb a régi szép időkben, de a síelés esetében ez így is volt jó.
Szubjektív A nap képe: éjjel érkezett Szijjártó Péter
Wéber Balázs | 2023. január 19. 12:48
Száraz, kiégett aggyal.
Szubjektív Háború és média: gondoljuk meg kétszer, kinek hiszünk 
Wéber Balázs | 2023. január 17. 19:14
Háborúban a média is hadszíntér, a manipuláció a hadviselés része mindkét oldalon. Az ukrajnai vérontás elsődleges felelőse továbbra is Vlagyimir Putyin, de ez a történet sem teljesen fekete-fehér. Nagyító alatt a média, egy végzetes rakétacsapás és néhány kényes kérdés.      
Szubjektív Milliók egy kofferben – dagad az EP korrupciós botránya
Wéber Balázs | 2023. január 10. 19:22
Az EP-alelnök tavaly novemberben még a katari munkavállalói jogokat dicsérte, decemberben már egy börtönben karácsonyozott. Apját menekülés közben kapták el, kofferjában több százezer euróval. Az Európai Parlament hamarosan újabb képviselők mentelmi jogát függesztheti fel. Itt az alkalom, hogy Brüsszel példát mutasson a korrupció elleni harcban – de a magyar kormánynak is lenne bőven teendője. Nagyító alatt az EU elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb botránya.
Szubjektív New York-i affér: élményorgia a világ egyik legkülönösebb városában
Kugler Zsuzsanna | 2023. január 7. 05:44
Az emberek sosem felejtik el az első szerelmüket és az első napot New Yorkban. Aki egyszer megjárta a várost, már sosem lesz ugyanaz az ember. Ha leülünk egy padra és a járókelőket nézzük, itt az is tökéletes program. A Világjáró évindító cikke egy különleges utazás, amely korántsem csak egy városról szól. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG