7p

Bájos kávézók, kikötő, kilátó, kézműves butikok, múzeumok – és persze a fő jelszó, a lagom. Ami annyit tesz: éppen elég, nem kell több a boldogsághoz. A Világjáró e heti állomása Svédország vízi kapuja: Göteborg.

Az első göteborgi emlékem pár évtizedre nyúlik vissza. Az egyik akkori vezető magyar szállodalánc rendszeresen szervezett – az IBUSZ-szal közösen, afféle szocialista PR-céllal – magyar napokat. A külföldi nagyvárosok szállodáiban mindenféle finom hazai falattal, cigányzene-karral, dínom-dánommal várták a vendégeket.

Örült ennek mindenki, a magyar séfek csakúgy, mint a helyi magyar turisztikai képviselet vezetője, no meg a svédek is. Persze akkor még nem létezett internet, és töredéke volt a be- és kiutazó forgalom a mainak.

Nagy változások

Meghívtak az eseményre néhány újságírót is. Nagy örömömre így lehetőségem volt „hivatalosan” is találkozni a Svédországban élő testvéremmel, akihez akkor még igen ritkán utazhattam. Az akkori Göteborg persze teljesen más volt, mint a mai. (2019-es adatok szerint a jelenlegi lakosság 28 százaléka már külföldön született, a legtöbben Irakból, Iránból és Szomáliából érkeztek – a szerk.)

Akkor alig hallottam az utcán külföldi szót a volt szocialista országok „disszidensein” kívül, akiket a svéd kormány sokféle módon támogatott.

Naivitását olykor kihasználták egyes külföldiek – nem mindenki érkezett azért, mert „politikailag üldözték”. Akadt, aki ugyanúgy szélhámoskodott, mint otthon, ráadásul itt jó terepre talált.

Erről a korszakról szól a Montenegro című, 1981-es zseniális Dusan Makavejev film, bemutatva, hogyan teremti meg hazai mikrovilágát külhonban az Északra érkezők egy része.

Skandinávia legforgalmasabb kikötője

A város akkor tiszta volt, elegáns, nagyon modern, főleg a Keletről érkezőnek. Ma is az, bár sok minden megváltozott azóta.

Annyit megtudhatunk minden úti könyvből, hogy Svédország második legnépesebb városa, a nyugati partvidéken, Stockholmtól, Oslótól és Koppenhágától nagyjából egyenlő távolságra található. II. Gusztáv Adolf svéd király alapította 1621-ben, de a hely már nyolcezer éve lakott.

Ma Skandinávia legforgalmasabb kikötőjét, kereskedelmi központját tudhatja magáénak. Neve a Göte folyónál lévő erődöt jelenti.

A göteborgi kikötő, jobboldalt a Lilla Bommen nevű posztmodern épület, amely irodaház és szabadidős központ is egyben. Színe miatt Rúzs-ként is emlegetik a helyiek. Fotó: Depositphotos
A göteborgi kikötő, jobboldalt a Lilla Bommen nevű posztmodern épület, amely irodaház és szabadidős központ is egyben. Színe miatt Rúzs-ként is emlegetik a helyiek. Fotó: Depositphotos

A Kínával való kereskedelem fellendülése új szokásokat is meghonosított: elterjedt a tea, a rizs, az arrak, a puncs, több ismeretlen egzotikus zöldség; a jómódúbb családok pedig monogramjukkal díszített porcelánkészleteket vásároltak. Az utolsó ilyen hajó 1806-ban érkezett Kelet-Ázsiából.

A 19. században a város az iparosodás útjára lépett, nagyrészt a skót és angol üzletemberek érkezésének köszönhetően. Az évek folyamán sokan meggazdagodtak, és vagyonukból kórházat, könyvtárat, egyetemet alapítottak.

Volvo és Van Gogh

A város a század végén nyerte el mai arculatát, széles útjaival, parkjaival és kőépületeivel. A fejlett iparú várost ma a Volvóval azonosítják – itt található a híres svéd autógyár központja (igaz, a cég már részben kínai kézben van) –, de az SKF csapágy- és tömítésgyártó vállalaté is.

Nemcsak rokonlátogatásra vagy üzleti céllal, de turistaként is érdemes ide ellátogatni. Több mint száz szálloda, Michelin-csillagos luxuséttermek, vidámpark, színházak, operaház, filmfesztivál, dalverseny, botanikus kert, múzeumok hívogatják a látogatót. Utóbbiak közül talán a legemlítésre méltóbb az itteni Szépművészeti Múzeum, ahol Van Gogh, Rubens és Rembrandt remekművei láthatók.

Ha vásárolni szeretnénk, Göteborg Váci utcáját, az Avenyn/Kungsportsavenynt tudom ajánlani, itt találjuk ugyanis a legtöbb üzletet, éttermet és szórakozóhelyet.

Göteborg fő sétálóutcája a Szépművészeti Múzeumból nézve. Előtérben a tenger istenének, Poszeidónnak a szobra. Fotó: Wikipédia/Bachmont
Göteborg fő sétálóutcája a Szépművészeti Múzeumból nézve. Előtérben a tenger istenének, Poszeidónnak a szobra. Fotó: Wikipédia/Bachmont

A belváros és a kikötő között pedig egy hatalmas bevásárlóközpont fedett passzázsokkal és több száz üzlettel csalogatja a vevőket. A kikötőre páratlan kilátás nyílik az Utkiken kilátóból.

Ne feledjük, hogy Svédországban több mint 200 éve nem volt háború, nagyon sok a jó állapotban fennmaradt, több évszázados épület.

Érdekes élményt kínál a Gustaf Adolfs tér mögötti Kronhuset, a város egyik legrégebbi fennmaradt épületegyüttese, amely a 17. század közepén katonai raktárnak épült. Ma bájos kézműves boltok, second hand üzletek és kávézók, butikok találhatók itt.

Ez a Pigalle nem Párizsban található

Szállodákat a legkülönbözőbb árkategóriákban találunk. Kedvencem a Pigalle, ahol reggelivel 30 ezer forintért bérelhetünk szobát. Ez lényegében egy divatbirodalom: tömött gardróbbal és mindent felülmúló luxussal várja a márkamániás utazókat.

A trendi pop up házat ezerféle ötlet teszi vonzóvá. Fantázia, dekadencia, design, luxus, ruhásszekrény tömve ruhákkal, ékszerekkel és kozmetikumokkal, minipezsgő arzenál a bárban – mindeme luxus célja a fogyasztás élénkítése.

A koncepció teljesen eltér a puritanizmusra törekvő svédektől, inkább amerikai vagy francia a stílus. A Vogue magazin a megnyitás után „A világ legdekadensebb szállodai lakosztálya” címet adományozta a Pigalle-nak.

A szálloda együttműködik a legelegánsabb svéd áruházzal, az NK-val, amely folyamatosan szállítja nekik a márkás vagy éppen fast fashion cuccokat.

Zöld és intelligens

A város nemzetközi repülőteréről a legtöbb nagy európai városba minden nap indul közvetlen járat. Vasúton a legtöbb svéd és norvég várossal napi több expresszvonat köti össze.

Göteborg egyébként pár éve elnyerte – Malagával együtt – az Intelligens Turizmus Európai Fővárosa címet. Mi minden szükségeltetett ehhez? Elsősorban erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kellett létrehozni a pályázóknak, amelyre a pályázat kiírásának első évében Helsinki és Lyon, majd Malaga szolgáltatta a legjobb példát. (Az Intelligens Turizmus Európai Fővárosa nevű programot az induláskor Ujhelyi István magyar és Renaud Muselier francia EP-képviselők kezdeményezték az Európai Bizottságnál, amely a megvalósításra több százmillió eurót adott.)

A svéd nagyvárosok eleve híresek az intelligens – vagy ha úgy tetszik, okos – életmódról és turizmusról, legyen szó a belföldi vagy külföldi vendégek fogadásáról.

Göteborg esetében azért is volt viszonylag könnyű megkapni ezt az elismerést, mert a város lakosai – mint általában ez a svéd településeknél megszokott – a tudatos, fenntartható életmód hívei, ugyanakkor – a magas fokú digitalizáció révén is  – az összes szükséges technológiának a birtokában vannak.

Igazi zöld város ez, rengeteg kerékpárúttal, hatalmas parkokkal, hajózható csatornákkal, eldugott strandokkal, sportpályákkal.

Része ennek a gondolkodásmódnak, hogy a látnivalók akadálymentes megközelítését is megteremtik, illetve hogy a helyi közlekedés igyekszik csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

Mennyi az éppen elég?

A szelektív hulladékgyűjtés pedig már nem is téma, hiszen a nyolcvanas évek óta több generáció ebbe nőtt bele. Ugyancsak e szemlélet része, hogy az éttermekben és üzletekben igyekeznek kiszűrni a műanyag csomagolásokat, vagy hogy újabban a vonatot részesítik előnyben a repülővel szemben a kisebb karbonlábnyom miatt.

Mindez természetes a lagom elvet vallóknak, ami a svédek alapvető szemlélete. Ez körülbelül annyit tesz: éppen elég – azaz éppen elég ahhoz, hogy megfeleljen a visszafogott, de jólétet teremtő életmódnak.

A Világjáró többi cikke itt található.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Ahol a Mikulás lakik: kirándulás az Északi Sarkkörhöz
Elek Lenke | 2023. december 2. 05:41
Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    
Szubjektív Miért szenvedjen a beteg hosszú éveken keresztül? - az eutanáziáról mindenkinek van véleménye
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. november 25. 17:22
A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász az eutanázia hazai jogi szabályozásának megváltoztatásáért küzd. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Alsó-Ausztria: fogaskerekűvel a világ tetejére
Kormos Olga | 2023. november 25. 05:42
Se közel, se távol nincs Alsó-Ausztria, tehát épp megfelelő választás, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy olyan helyen, ahol minden esztétikus, rendezett és végtelenül nyugtató. Ezúttal ebben a régióban kalandozott a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: bemutatott Európának Orbán Viktor új barátja
Litván Dániel | 2023. november 23. 13:23
Geert Wilders akaratlanul is megmutatta, mit gondol kritikusairól.
Szubjektív A fehér-pirosba öltözött város
Dobos Zoltán | 2023. november 18. 05:51
Alig egy hónapja még egy meglehetősen heves választási kampány uralta a lengyel közbeszédet. Legnagyobb nemzeti ünnepükön, függetlenségük kikiáltásának napján, november 11-én azonban nyomát sem láttuk a megosztottságnak. Világjáró rovatunk ezúttal Varsó utcáit rótta.
Szubjektív „A mostani infláció mellett ez gyakorlatilag nulla” – a nyugdíj-kiegészítésről kérdeztük az érintetteket
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. november 11. 18:10
A nyugdíjasok számláin pénteken írták jóvá azt a nyugdíj-kiegészítést, ami az alacsonyabbra tervezett, ám ténylegesen magasabb infláció különbözete miatt járt számukra. Még a hét elején érintetteket kaptunk lencse- és mikrofonvégre, és arról érdeklődtünk, van-e már helye ennek az összegnek, illetve megfelelőnek tartják-e azt a rendszert, hogy az év közbeni áremelkedéseket csak az év utolsó előtti hónapjában kompenzálják számukra. Videó.
Szubjektív Sziget a sivatag sarkán, ahol egy lista mindent jobbá tehet
Valkai Nikoletta | 2023. november 11. 05:44
Tunézia legnagyobb szigete néhány éve került fel a magyarok turisztikai térképére, pár héttel ezelőtt pedig egy nem akármilyen listára, amihez hatalmas reményeket fűznek az itt élők. A Világjáróban ezúttal egy páratlan színű tengertől a Szahara kapujáig jutunk. Kontrasztokkal teli helyszíni beszámoló az útról és a pálmák szigetéről, Djerbáról.
Szubjektív Van élet a laptopon túl – miniszabi Horvátország Velencéjében
Vágó Ágnes | 2023. november 4. 05:52
Digitális detox – ezzel a tervvel keltünk útra. Se telefon, se tévé, se laptop, négy napot csak kibírunk mindenféle okoseszköz nélkül. Miniszabi Horvátországban az őszutón, ráadásul még a tenger sem hűlt le, így minden nap jöhet a fürdőzés is. A Világjáró nemrég a Kvarner-öbölben járt.
Szubjektív A gázai szégyen, ami mindörökre ráég a Nyugatra és az Orbán-kormányra
Wéber Balázs | 2023. november 3. 15:20
A Hamász brutális mészárlása semmivel sem igazolható, mint ahogy nők és gyerekek tömegeinek Izrael által elkövetett szétbombázása és éheztetése sem. Aki valóban humanista, annak mindkettőt el kell ítélnie. A Gázai övezetben apokaliptikus, emberi ésszel szinte felfoghatatlan állapotok uralkodnak. A Nyugat félszeg tehetetlenkedése dühítő, az Orbán-kormány és a magyar baloldal hallgatása pedig szégyenletes. Jegyzet.
Szubjektív Szerintem nem kell hitelt felvenni egy lakáshoz - utcai visszhang a CSOK Pluszról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. november 1. 18:24
Bejelentette a kormány a 2024-től élő CSOK Plusz feltételeit, 50 millió forintra nő a támogatott hitel összege. Ez a támogatás lép a 2023 végéig felvehető CSOK helyébe. Mit szólnak ehhez az emberek? Kiderül a videóból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG