<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A középcsatárból lett megmondóember a náci Németországot emlegette a brit bevándorlási szigorítással kapcsolatban, miközben az valójában egy életveszélyes és illegális gyakorlatnak akar véget vetni. Lineker annyit elért, hogy most mindenki róla beszél a valódi problémák helyett. Nagyító alatt egy buta komment és az azt követő médiavihar.         

Gary Linekerről az első emlékem a '80-as évek közepéről származik, talán a legendás angol-argentin meccsről a '86-os mexikói vébén. Akkor fejelt ugyan egy gólt, de az már senkit sem érdekelt, hiszen mindenki egy bizonyos Diego Armando Maradona több szempontból is felejthetetlen góljain ámuldozott.

A másik esemény, ami kapásból beugrik Linekerről, a '90-es olaszországi vébé, ahol előbb barnamacizott egyet a pályán, majd – természetesen ez a fontosabb – egészen az elődöntőig vezette az angol tizenegyet.

Bár az igazán nagy durranás nem jött össze neki, összességében mégis klassz játékos volt, vérbeli csatár és szimpatikus személyiség. A focitól pályafutása végeztével sem szakadt el, sőt, felkapott kommentátor, médiaszemélyiség és showman lett. Túlnőtt a futballon, és politikai kérdésekben is egyre többször hallatta a hangját.

Nácizós hasonlat

Így tett például múlt héten is, amikor a brit konzervatív kormány illegális bevándorlást szigorító törvénytervezetével kapcsolatban többek között azt írta Twitteren:

„Ez egy végtelenül kegyetlen intézkedés, amely a legsebezhetőbb embereket célozza, nyelvezetében pedig nem különbözik attól, amit Németország használt a 30-as években.”

Ezt követően a BBC, ahol Lineker A nap meccse című műsort vezeti, felfüggesztette az egykori sztárfocistát, arra hivatkozva, hogy a kormány kritizálásával megsértette az adó pártatlanságra vonatkozó irányelveit.

Gary Linekert londoni otthonánál is újságírók várták 2023. március 13-án. Fotó: EPA/Neil Hall
Gary Linekert londoni otthonánál is újságírók várták 2023. március 13-án. Fotó: EPA/Neil Hall

A felfüggesztésből aztán óriási patália keveredett: Lineker kollégái bojkottálták a hétvégi adást, a brit sajtó tele lett az üggyel – csak a Guardian több mint 50 (!) anyagot szentelt a témának szűk egy hét alatt –, és még Rishi Sunak brit kormányfő is megszólalt, mondván, a BBC-nek kell megoldást találnia az ügyben.

A brit közszolgálati adó hamar engedett a nyomásnak: visszavonta a felfüggesztést, anélkül, hogy bármire kötelezte volna Linekert, és még bocsánatot is kért a közönségtől a bojkott okozta felfordulásért. Azt írták, hogy felül fogják vizsgálni a közösségi média használatára vonatkozó irányelveiket. Sőt, a sajtóban többen ismét elkezdték követelni Richard Sharpnak, a BBC elnökének a lemondását.

Lineker tehát megfordította a meccset, és látszólag győztesként vonulhatott le a pályáról. Végezetül még rá is erősített eredeti üzenetére:

”Bármennyire is nehéz volt az elmúlt pár nap, nem lehet összehasonlítani azzal, amikor üldöztetés vagy háború elől kell elmenekülnöd otthonodból, és egy távoli országban kell menedéket keresned. (…) Olyan ország maradunk, amely túlnyomórészt toleráns, befogadó és nagylelkű emberekből áll.”

Mit akar a brit kormány? 

Utóbbi mondatokkal persze könnyű egyetérteni, és könnyű velük szimpatikus imázst építeni. Lineker eredeti kommentje, melyben a náci Németországgal hozta összefüggésbe a brit kormány bevándorláspolitikai szigorítását, viszont – hogy finoman fogalmazzunk – nem állja meg a helyét.

De mi a lényege az általa kifogásolt törvénytervezetnek?

Az, hogy aki illegális úton – csónakokkal a La Manche csatornán keresztül vagy például egy kamionban elbújva – érkezik, nem maradhat a szigetországban, hanem visszatoloncolják a származási országába vagy, ha ez nem lehetséges, akkor egy harmadik, biztonságos országba. 

A brit kormány azért tervezi ezt, mert tavaly mintegy 46 ezer menedékkérő kelt át a csatornán csónakokban. Idén eddig 3 ezren tették ezt, és becslések szerint összesen 80 ezren jöhetnek, ha a kormány nem tesz semmit ellene.

A szigorítás teljesen logikusnak tűnik, három okból is. Csónakokkal átkelni a csatornán egyrészt életveszélyes. Másrészt illegális. Harmadrészt nincs rá ok. A kiindulási ország, Franciaország ugyanis biztonságos állam, azaz nincs miért menekülni. Aki mégis elvágyódik onnan Nagy-Britanniába – mondjuk a jobb élet reményében –, az próbálja ezt a vágyát legális keretek között realizálni.

Összegezve: a brit kormány egy életveszélyes, illegális és ok nélküli tevékenységnek akar gátat szabni, amelyet önként követnek el egyes bevándorlók. Nem nehéz belátni, hogy ennek semmi, de tényleg semmi köze az 1930-as évek náci Németországának származási alapú zsidóüldözéséhez.

Suella Braverman brit belügyminiszter intézkedést bejelentő videójának stílusán lehet persze vitatkozni – Lineker ennek a videónak a nyelvezetét kritizálta –, de a náci nyelvezethez hasonlítani szintén butaság. És a lényegen a stílus sem változtat: a szigorítás emberéleteket menthet és a törvényességet szolgálja.

Az egykori sztárfocista álláspontja persze kényelmes, könnyű vele jó pontokat szerezni az ilyen üzenetekre fogékony körökben. A véleményszabadsághoz pedig nyilván az ilyen kommentek is hozzátartoznak.

Történelmi és törvényességi szempontból azonban nonszensz, amit mondott – vagy hogy stílszerűek maradjunk: egy hatalmas öngól. 

A Nagyító rovat többi cikkét itt olvashatják

Szubjektív Végre átadták a 3-as metrót, de szép lett? - utasvélemények a felújításról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. április 1. 19:21
Öt és fél év után március 20-tól teljes vonalon jár a 3-as metró. Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, a napi sok százezer ember utazását biztosítja. A teljes felújítás összesen 225 milliárd forintba került, ennek nagy részét az Európai Unió állta. De szép lett? Az utasok véleménye kiderül a videóból.
Szubjektív Vad romantika szaunával és vodkával – Helsinkiben jártunk
Elek Lenke | 2023. április 1. 05:47
Első találkozásom Helsinkivel nem volt zökkenőmentes: amikor leszálltunk, egy órán keresztül el sem lehetett hagyni a gépet. Akkora volt a hó, hogy meg kellett várni, amíg a hókotró utat csinál a poggyászszállító autóhoz. Nyáron viszont, ha kifogjuk a jó időt, várnak a strandok. A Világjáró ezúttal a finn fővárosból jelentkezik.
Szubjektív A nap képei: varázslatos dolog történt ma Budapesten
Wéber Balázs | 2023. március 26. 20:31
Virágoznak a japán cseresznyefák.
Szubjektív Hinduk, mohamedánok, keresztények és buddhisták összezárva egy szigeten? Nem lesz ebből baj?
Vég Márton | 2023. március 25. 05:46
Politikai és gazdasági válságok sora sújtja ezt a csodaszép szigetországot, ahol ráadásul négy világvallás követői próbálnak meg egymás mellett boldogulni. Világjáró rovatunk Srí Lankán járt, ahol az elefántok bölcsességére van szükség.
Szubjektív A nap képe: rövid asztalhoz ültette Putyin Hszi Csin-pinget
Wéber Balázs | 2023. március 21. 11:18
Úgy tűnik, hogy kis asztal csak a barátoknak jár.
Szubjektív Egy különleges szigetország – A máltaiak szeretnek és tudnak élni
Elek Lenke | 2023. március 18. 05:59
Merhba! – ez volt az első szó, amit hallottam, amikor Vallettán leszálltunk, és aztán még sokszor köszöntöttek így a következő napokban. Ez a különleges szigetország, amely akkora sincs, mint Budapest, a levegőből nézve kopár homokkő birodalom. Ám ha kicsit közelebbről megismerjük, kiderül, hogy teli van élettel, és minden szeglete több ezer éves történelemmel büszkélkedhet. A Világjáró e heti állomása: Málta.
Szubjektív Akikkel nem lehet packázni: ettől a néptől az ukránok is tanulhatnának
Litván Dániel | 2023. március 11. 05:49
Ha egy lesajnált kis ország fél évszázad alatt három világhatalommal bánik el, az azért meglátszik az emberek viselkedésén is. Világjáró rovatunk Vietnámból jelentkezik.
Szubjektív Az egymillió rubeles kérdés: miért nem megy Orbán Viktor Kijevbe?
Wéber Balázs | 2023. március 7. 19:27
 Miközben szűkebb és tágabb térségünk vezetői egymásnak adják a kilincset Ukrajna fővárosában, Orbán Viktor mindeddig nem tett eleget a többszöri meghívásnak. De miért? Nagyító alatt egy meg nem történt látogatás, és mindaz, ami mögötte van.
Szubjektív Járt már a Szakítások Múzeumában? A világ legkülönlegesebb tárlatai
Elek Lenke | 2023. március 4. 05:46
Bécsben testközelből szemlélhetjük a talajban zajló életet, Bordeaux-ban szó szerint beléphetünk a festményekbe, Zágrábban köldökszöszöket nézegetve merenghetünk el az emberi kapcsolatok tartósságán vagy mulandóságán. A Világjáró ezúttal nem mindennapi múzeumokba látogatott el. 
Szubjektív "Most akkor felemeljük végre fejünket Putyin kebléről?" - Így emlékszünk vissza a háború kitörésére
Privátbankár.hu | 2023. február 26. 05:52
Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború a szomszédunkban. Kollégáink így emlékeznek vissza arra, amikor megtudták, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG