9p

Van egy ország, ahol tengerpart nélkül is pazarul érzi magát a turista. Bár nincs közel, nekünk, magyaroknak egyre fontosabb, a napokban több miniszterünk mellett a Világjáró is Üzbegisztánban járt.

Üzbég szépség – közel két évtizeddel ezelőtt mondta ezt egy orosz hölgy, meglátva az akkor kilencéves kislányomat a mandulavágású szemeire célozva. Hogy miért pont üzbég és miért nem tádzsik, türkmén, kazah vagy bármelyik más volt szovjet utódállami, nos, egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy valaha is közel juthatok a megoldáshoz.

Irány Üzbegisztán!
Irány Üzbegisztán!
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Most azonban lehetőséget kaptam erre. Méghozzá a helyszínen, a szélsebesen gyarapodó, tavaly még 35 milliós, ma már viszont 37 milliós lélekszámú Üzbegisztánban. Amely Közép-Ázsia legnépesebb országa, s a napokban azzal került be a hírekbe, hogy május 2-3-án fővárosa, Taskent adott otthont egy nemzetközi befektetői fórumnak. Amelyen az Egyesült Arab Emírségek, illetve Omán gazdasági miniszterei, valamint az OPEC és Üzbegisztán befektetési alapjainak vezetői mellett Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Néhány nappal később pedig kormánytag-társa, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette tiszteletét – 29 hazai vállalatvezető kíséretében – ugyanott, immár a magyar-üzbég üzleti fórum keretében. A Magyar Bankszövetség szakértői csapata meg egy héten át cserélt eszmét az Üzbegisztán mellett Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Törökországot a tagjai között tudó Türk Államok társszervezeteinek delegáltjaival, miután Magyarország 2018 szeptemberétől megfigyelő státusszal rendelkezik a tanácsban. 

Utóbbi időzítés oka prózai: az idő tájt kezdett nyitni az 1924-től 1991-ig a Szovjetunió részeként funkcionáló, azóta papíron független, de valójában csak Iszlam Karimov elnök 2016. szeptemberi halála után demokratizálódó közép-ázsiai állam, amely ennek jegyében a Karimovot követő Shavkat Mirziyoyev indíttatására a gazdaság liberalizálásába kezdett. 

Ennek részeként az OTP Bank – közel két és féléves tárgyalássorozat eredményeként – tavaly júniusban a többségi tulajdonosa lett Üzbegisztán ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, az Ipoteka Banknak. E tranzakció jelentőségét mutatja, hogy legnagyobb hitelintézetünk az első külföldi szereplőként vett részt az üzbég bankszektor privatizációjában. Az OTP első körben az Ipoteka részvényeinek 75 százalékát vásárolta meg, e részesedését idén februárban közel 79,6 százalékra emelte, s majd 2026 közepén válhat egyedüli tulajdonossá. Üzbegisztán az első közép-ázsiai ország, ahol az OTP Csoport megkezdte a működését. A tranzakció idején az Ipoteka Bank csaknem 1,5 millió fős lakossági ügyfélkörrel, valamint az összes eszközállományt tekintve 7,6 százalékos részesedéssel rendelkezett a csaknem félszáz hitelintézetből álló üzbég bankpiacon.

Az úttörő OTP Bank
Az úttörő OTP Bank
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Akinek az érdeklődését magánszemélyként is felkeltette az ország, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia – bár ez cseppet sem kirívó, az ázsiai utazások ára minden relációban vaskos. Üzbegisztánba is a legolcsóbb repülőjegy közel 237 ezer forintot kóstál (a legdrágább meg 418 ezret), s fájdalom, több mint 8 és fél órát kell a fedélzeten tartózkodnunk, mivel a bimbódzó üzbég-magyar gazdasági kapcsolatok dacára nincs közvetlen járat Budapest és Taskent között, így egyszer, Isztambulban át kell szállnunk. Hiába lengette be ugyanis ezt Szijjártó Péter tavaly szeptemberben, két héttel és három repüléssel az indulása után már meg is szűnt az üzbég Qanot Sharq Budapestet Taskenttel összekötő repülőjárata.

Ha viszont ki tudtuk pengetni a repülőjegy árát, akkor a szállásé már nem annyira horribilis, fejenként már 14 ezer forintért lehet találni olyan szobát (reggelivel együtt 19 ezerért) egy éjszakára, amelyben egyedül vagy maximum a családtagjainkkal alhatunk (vagyis nem hálóteremben ismeretlenekkel), és amelynek saját fürdőszobája van (azaz nem a „folyosó végi” közöst kell használnunk).

Üzbegisztán a tekintetben már fejlett, hogy bankkártyával számos helyen fizethetünk – még a Visa-alapú Revoluttal is –, de azért érdemes készpénzt is magunkkal vinni. Elsősorban dollárt, de az euró sem rossz választás. Ha viszont elszámítottuk magunkat és az ATM-ből kell kivennünk pénzt, akkor az már nem olcsó, egy 20 ezer forint értékű tranzakció után nekem több mint 13 százalékos jutalékkal terhelték meg a számlámat.

Azért egy pénzreform is elkéne
Azért egy pénzreform is elkéne
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Bár a reformok elindultak, azok az üzbég hivatalos pénznemig még nem jutottak el. Egy szom mintegy 0,03 forinttal ér fel, ami azt jelenti, hogy bár jól hangzik, hogy közel 36 ezer forint átváltásával már szom-milliomosok lehetünk, azért meglehetősen megnehezíti az ottani tartózkodásunkat a pénzkötegek zsebbe gyömöszölése, meg hát a vásárláskor óhatatlan forintra való átszámolgatás. Ráadásul ilyen vaskos kötegeknél már valós veszély, hogy azok elvesznek. No meg az, hogy ellopják tőlünk, bár Üzbegisztánban híresen jó a közbiztonság, különösen a közel 3 milliós lélekszámú fővárosban, Taskentben, annak is hála, hogy viszonylag sok rendőr cirkál az utakon.

Ahol a történelem lépten-nyomon az arcunkba tolul. Mindenekelőtt a legnagyobb üzbégként számontartott Timur Lenk szobrai és egyéb alkotásai formájában. Az 1336 és 1405 között élt, hódításairól elhíresült Timur – teljes nevének jelentése: Sánta Vas – a Taskentet 1220-ban meghódított mongol Dzsingisz Kán utódjának számít. Azzal a lényeges különbséggel, hogy míg Dzsingisz Kán csak rombolt, addig Timur épített – rögtönzött egy összehasonlítást az üzbég származására méltán büszke idegenvezetőnk. 

Angolul, amely nyelv ismerete azonban nem az üzbégek sajátja. Az átlagemberek általában a törökre erősen hajazó anyanyelvük (mint megtudtam, simán megértik egymást a két nép fiai) mellett az oroszban mozognak otthonosan. Noha Üzbegisztán lakosai mintegy 90 százalékban muszlim vallásúnak mondják magukat és csak kisebb részben orosz ortodoxnak.

Szovjet örökség
Szovjet örökség
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Ennek ellenére a szovjet idők rendre visszaköszönnek Taskentben, az utcákat, tereket róva az embernek olyan érzése van, mintha Moszkvában lenne. Például a szocreál Hotel Üzbegisztánban, amelyet belülről is meg lehet és kell is tekinteni, valamint a széles nyolcsávos utakon. Ezekre szokták azt mondani, azért ilyen szélesek, hogy szükség esetén elférjenek rajtuk a tankok. De azért a hivatalos magyarázatnak jobban hihetünk, miszerint azért kellenek a nagyobb terek, mert így a város kevésbé van kitéve a földrengéseknek, amelyek meglehetősen gyakoriak amiatt, hogy Taskent egy aktív tektonikus terület felett fekszik. Az 1966-os legdurvább, a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés mintegy 67 ezer lakást döntött romba.

A hivatalos elmélet hitelességét támasztja alá az is, hogy az ország második legnagyobb településén, Szamarkandban már hagyományos sávméretű utakkal lehet találkozni. Az UNESCO által 2001-ben méltán a világörökség részének nyilvánított félmillió lakosú nagyváros a szintén a történelemkönyvekből ismert Selyemúton betöltött központi szerepe miatt vált a régi kelet egyik legfontosabb metropoliszává. 

Érdemes hát átruccanni oda is egy napra, még ha korán is kell kelni, mivel Szamarkand cseppet sincs közel Taskenthez, 344 kilométerre fekszik tőle. Ezt a távot autóval még jó esetben is csak 4 óra alatt lehet megtenni, ezért érdemesebb a nagysebességű, helyenként 230 kilométer/órával száguldó, a két város között mindössze két helyen megálló vonatot választani, mely menetideje hajszálra 2 és fél óra. Ez kényelmesebb és az ára sem annyira vészes, oda-vissza mintegy 10 ezer forintnak megfelelő szom.

220 felett sem hagyjuk el a valóságot
220 felett sem hagyjuk el a valóságot
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Apropó, autó. A piaci viszonyok fokozatos térnyerése e téren látványosan tetten érhető. Bár elvétve még látni lepukkant Zsigulikat, Ladákat, Moszkvicsokat és teherautókat (Gaz, Uaz, Zil típusúakat), azért Üzbegisztánban már a Chevrolet az uralkodó. Még a hazájában, az Egyesült Államokban sem annyira népszerű ez a márka, mint ebben a közép-ázsiai országban, ez az üzbég „Mi autónk”.  Méghozzá fehérben, ami csak részben tudható be az itt is nagy és viszonylag hosszú ideig tartó melegnek. Inkább annak, hogy sokáig nem volt szabad kitűnni a közből, ennek megfelelően csak Karimov halála után kezdtek divatba jönni a színes járgányok, aminek következtében a fehérek aránya mára 70 százalék körülire ment le.

Amúgy Üzbegisztánban nem drága az élet, ami cseppet sem meglepő annak ismeretében, hogy az árak igazodnak a magyarországinál háromszor alacsonyabb, mindössze 200 ezer forint körüli átlagbérekhez. Alkoholt az iszlám vallású államokkal ellentétben bárhol lehet inni, nem csak a puccosabb szállodákban – utóbbiakban már csak azért sem ajánlott, mert ott kétszer-háromszor drágább minden, mint például egy mezei vendéglátóhelyen, ahol egy presszókávé már 200 forintért is kapható és a csapolt helyi világos sör, a Sarbat sem kerül többe 400-nál.

Színesedik az üzbég Mi autónk
Színesedik az üzbég Mi autónk
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Az ételválaszték pedig Ázsiához hűen és méltóan pazar. A szintén kötelező piaclátogatáson is elérhető magok, aszalt és friss gyümölcsök, valamint édességek (köztük a baklava itteni megfelelője, a paklava) mellett mindenképpen vétek lenne kihagyni a nemzeti ételt, az üzbég húsos rizst, a Plovot. Méghozzá nem is akárhol, hanem a Besh Q Ozon nevű helyen, ahol azt is meg lehet nézni, hogyan készül a 800-1400 forintnak megfelelő szomba kerülő egytálétel.

Készül a Plov
Készül a Plov
Fotó: Privátbankár/Csabai Károly

Üzbegisztán tehát a szovjeti időket viszonylag lassabban hátrahagyva épül-szépül, ezért érdemes ott turistáskodni. De nem nyaralni. S csak részben amiatt nem, hogy május és szeptember között elviselhetetlen a meleg, már az utóbbi napokbéli 33 fok is a magas páratartalom miatt a hűvösbe kergetett, és akkor képzeljük el, milyen lehet a júliusban-augusztusban akár 45 fokig is felkúszó hőmérő mellett létezni. Igazából az tarthatja távol a kánikulát is valamelyest enyhíteni képes tengerpart szerelmeseit, hogy Üzbegisztán az egyetlen olyan ország Közép-Ázsiában, amelytől minden irányba legalább két országnyira van a tenger.

Mindezzel együtt a fentebb felsoroltakon túl nekem azért is volt hasznos ellátogatni a Timur-utódok földjére, mert választ kaptam arra, miért is mondta az orosz hölgy a lányomra, hogy üzbég szépség.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják, Csabai Károly szerzői oldala pedig itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Sorsdöntő év lesz az idei Magyar Péter számára – Ez Viszont Privát
Bózsó Péter – Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. május 18. 10:34
Sikerül kinyírnia a hatalomnak a Tisza Pártot is, vagy dagad majd tovább, mint a hólabda? Meddig dőlhet a dominó, ami idén februárban elindult? És milyen következményei lesznek annak, ha az EP-választáson tényleg robban a bomba? Erről is beszélt a Klasszis Média szubjektív műsorában, az Ez Viszont Privátban Bózsó Péter, Litván Dániel és Wéber Balázs.
Szubjektív Egyetlen bűnbarlang még nem vészes egy városban – de mi van, ha az egész város az? 
Mester Nándor | 2024. május 18. 05:44
Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól. Még mindig fellelhetők a portugál gyarmati idők kulturális és építészeti emlékei. Az utcatáblák kétnyelvűek, de az egész területet persze a kínaiak uralják. Milyen az élet ezen a különleges környéken és miért van gyorsítósávja a kínai vendégmunkásoknak? Ezt idézzük fel a Világjáró mostani részében.
Szubjektív A nap képe: Magyar Péter nem akármilyen fotót lőtt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 17:06
A politikus saját képmása elé ugrott be.
Szubjektív Húsz éve nem nézek köztévét, nem hiszek nekik - üzentek a médiának az emberek
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. május 12. 14:02
Egy hónap múlva lesz a választás, dübörög a kampány, a médiából pedig ömlenek a hírek. Miből és hogyan próbálnak hiteles információkhoz jutni az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Magyar Péter az új Orbán Viktor? - Ez Viszont Privát podcast
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:39
Utolérjük-e Magyar Péterrel Romániát? Lesz-e kormányátalakítás a választások után? Hogyan használja a Rogán Művek teljes eszköztárát a Tisza Párt országjáró alelnöke? És kell-e nemzetiszalag-hiányra számítani a falvakban mostanában, mint korábban bármilyen választás előtt? Erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő, Dobos Zoltán és Vég Márton újságíró az Ez Viszont Privát friss adásában.
Szubjektív A város, ahonnan végzetes útjára indult a Titanic
Kormos Olga | 2024. május 4. 05:44
Harsogóan zöld természet, ahol a "Trónok harcát" forgatták, protestáns angol unionisták és katolikus ír nacionalisták mai napig tartó vetélkedése, sok-sok eső, a Titanic szülőhelye, valamint kultikus, többszáz éves kocsmakultúra – és még ennél is több Észak-Írország, benne a fővárossal, Belfasttal, ahová legutóbb eljutott a Világjáró. 
Szubjektív „A hülyeségig próbálják szabályozni az életünket” – ezt gondolja az utca embere két évtizednyi uniós tagság után
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. május 2. 05:43
Kereken húsz év telt el azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az utca embere sorozatunkban arra kértük a járókelőket, értékeljék, összességében milyen hatása volt hazánk tagságának, és milyen személyes pozitív és negatív élmények fűződnek hozzá. Videó.
Szubjektív Viharos, de tartós házasság – mit nyertünk az EU-tagsággal?
Wéber Balázs | 2024. április 30. 19:18
Az EU nem tökéletes képződmény, de még így is jobb bent lenni, mint kint, és több az előny a hátránynál. Ami pedig nem tetszik, azon meg lehet próbálni változtatni. Nagyító alatt ezúttal 20 év EU-tagság.
Szubjektív Angyalok és démonok – barangolás Brüsszel bugyraiban
Wéber Balázs | 2024. április 27. 06:01
Az uniós negyedben belecsöppentünk egy megabuliba, ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét. Eközben összefutottunk a magyar kormány démonával és elképzeltük, ahogy von der Leyen álomra hajtja a fejét. A Világjáró e heti állomása Brüsszel – egy kicsit másképp.    
Szubjektív Egy intelligens párt nem vet be lejárató kampányt - megszólaltak a választók
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. április 26. 05:39
Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek és mi alapján választanak? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG