4p
Tanuljon nyelveket teljesen ingyen és szórakoztatóan a mobiljával, tabletjével! – ehhez ma már nem kell semmi, csak pár alkalmazás vagy ügyesen feltett keresőkérdés. Hallgathatunk rádióadókat a Föld másik feléről a fürdőkádban, olvashatunk kedvenc színészünkről vagy nézhetünk filmeket. A szótárazás is sokkal egyszerűbb, mint régen.
A News Republic brit kiadása

1. A jó öreg Google fordító

Androidos készülékekre ingyen letölthető, több tucat nyelven tud, ami jól jön akkor is, ha éppen bosnyákul, nepáliul vagy filippínó nyelven tanulunk, de angolhoz vagy némethez sem rossz. Érezhetően bőven vannak még benne hibák, főleg ha egész mondatokat kell fordítani, egy hivatalos középfokú nyelvvizsgán lehet, hogy nem engednék át a gépet. Szavak, rövidebb kifejezések gyorsfordítására azonban hasznos.

Például a „se füle, se farká”-ból a fület rejtélyes okból angolra és németre is fejnek fordítja, de hát ezért tanulunk nyelveket tolmácskészülékek használata helyett, mert a gép ehhez még nem elég. A program a szavakat vagy mondatokat fel is tudja olvasni, még magyarul is, ha valakinek az ismerőse épp magyarul tanulna.

A Google fordító részlete

2. „Angol szótár”

Nemes egyszerűséggel angol szótárnak hívják, ám német, spanyol, portugál, francia, olasz és pár kisebb nyelv is van benne a magyarral párosítva. Nem egyformán részletesek a nyelvek, pillanatokon belül találtunk olyan szavakat, amelyek az angol szókincsben megvoltak, a svédben meg nem. De egy gyors, könnyen kezelhető, egyszerű megoldásnak kiváló. Fel is tudja olvasni a szavakat.

3. News Republic

Ez a hírolvasó program nem elég, hogy már több tucatnyi nyelven működik, de a cikkeket az androidos Google-szolgáltatásokra támaszkodva fel is olvassa. Ez nem megvetendő előny például az angolnál, ahol a helyesírás és a kiejtés közötti kapcsolat, mondjuk úgy, kissé laza. A felolvasást kipróbáltuk angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz verziókon is. A ritkább nyelveket úgy tűnik, egyelőre nem tudja, mint a magyart vagy a csehet.

Mellesleg tartalmilag is rendkívül jó, angolul több száz sajtótermék cikkeit gyűjti össze, számos téma közül lehet választani (politika, kultúra, technika, életstílus, gazdaság, fotók, videók stb.), kijelölni a nekünk valókat, személyre szabni az alkalmazást. Reklámokkal sem terhel agyon.

Annyi hibája van, hogy ugyanazt a hírt – például lezuhant egy repülő itt és itt – esetleg harminc különböző hírforrás is tálalja, így ismétlődni fognak. Ezt részben kiküszöböli, ha „digest”-et kérünk, azaz mindenből a legjobbat, ez így is több tucat cikket jelenthet esténként, de kevesebb ismétlődéssel.

4. Youtube

A Youtube videómegosztó egyben az egyik legjobb nyelvtanuló alkalmazás is. Egész leckecsomagokat, sorozatokat lehet találni rajta, csak meg kell keresni. „Deutsch für Anfänger”, „advanced english lessons”, „funny english lesson” stb., írjuk csak be a keresőbe. Ha egy keresőkifejezés nem jön be, próbálkozzunk másik hasonlóval. (Például itt egy vicces nyelvtanuló sorozat németül, itt pedig egy másik videó angolul, a Youtube jobb oldalt újabb részeket ajánl.)

Ha pedig meguntuk, biztosan fogunk találni pihenéshez egy nyugis régi romantikus vagy akciófilmet, amelyet könnyű lesz megérteni.

5. Világvevő rádiók

Az egyik legjobb webrádió-alkalmazás szerintünk a simán „Radio FM” névre hallgató, narancssárga logós programocska, amely saját bevallása szerint több mint tízezer állomást fog. Régi, lassú androidos készülékeken is fut. A legnépszerűbb pedig valószínűleg a TuneIn nevű, amely a weben, asztali gépről is elérhető.

Nem érdemes számolni, hogy hány száz rádió van németül és hány ezer angolul, idővel úgyis ugyanazt a párat fogjuk hallgatni. Érdemes viszont kikeresni azt, amit szívesen hallgatunk, így játék lesz a nyelvtanulás. Hírek, csevegés, zene sok összekötő szöveggel, kultúra, ami épp nekünk tetszik, a mi korosztályunknak vagy ízlésünknek való.

Így a fürdőkádban, megfelelő mobilnettel a metrón vagy munka közben is hallgathatjuk a bajorországi híreket, Miami időjárás-jelentését, a svéd slágereket vagy mondjuk egy brazil futballmeccs helyi tudósítását.

6. Nyelvtanuló programok

Írja be az Android Play Store-ba vagy az Apple Store megfelelő részén, hogy „nyelvtanulás”, vagy „angol tanulás”, számos ingyenes alkalmazást találsz. A szókártyáktól szótanuló programokig, nyelvtanig, képes szótárakig, szójátékokig, rejtvényekig. Érdemes letölteni, kipróbálni, kísérletezni, majd amelyik nem tetszik, pillanatok alatt le lehet törölni.

Tovább bővülnek a lehetőségek, ha eleve idegen nyelveket használunk a keresésnél, például a „learn german” kifejezésre vagy a „Deutsch lernen” szavakra keresünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG