<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a stressz jó motiváló is lehet, az állandó nyomás lelkileg nagyon megterhelő, ami komoly pszichés és testi tüneteket, egészségkárosodást okozhat. Ez pedig előbb-utóbb biztosan a profitra is rányomja a bélyegét: meghökkentő, de minden második táppénzes napért a munkahelyi stressz okolható. Mit tegyünk ellene?

Szereted az állandó pörgést? Az a baj, hogy tönkretesz

A stressz az emberi test válaszreakciója, egyfajta védekezés a szervezetet érő negatív hatásokra. Rossz dolgok az élet minden területén felmerülhetnek, de a tartós, folyamatos feszültség forrása mögött a legtöbb esetben a munkahelyünk áll. Sokszor érezzük úgy, hogy épp a stresszhelyzet hozza ki belőlünk a szükséges pluszteljesítményt egy nehezebb feladat megoldásához, egy húzósabb időszak átvészeléséhez: jobban pörög az agyunk, jobban teljesítünk egy váratlanul felmerülő probléma megoldásakor, mint egy unalmas, rutinszerű munkanapon.

 

Ha azonban a stressz tartósan fennáll, az komolyan megterheli szervezetünket és egészségkárosodáshoz vezethet. Ráadásul mindezt elég alattomosan teszi: a legtöbbször nem is tudjuk, hogy testi bajaink mögött leginkább a stressz által okozott lelki problémák húzódnak meg. A depresszió, a szorongás, az alvászavar rendszerint az első pszichés tünetek, amelyek aztán könnyen átcsaphatnak szív- és érrendszeri megbetegedésbe, emésztési problémákba, allergiás vagy akár asztmás tünetekbe is. A tartós stressz szinte minden esetben szexuális problémákat is okoz.

Jó nagyot lehet bukni a végén

A munkáltatóknak elsőre jó ötletnek tűnhet a folyamatos versenyhelyzet fenntartása a munkahelyen, annak biztosítása, hogy az alkalmazottak állandóan "ugrásra készen" várják a kihívásokat. Ez azonban komoly lelki és testi megpróbáltatásokkal jár, ami nem csak a hibalehetőségek számát növeli jelentősen, hanem végső soron az eredményességet is rontja.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség felmérése szerint az Európai Unióban évente 136 milliárd euró, ezen belül Magyarországon mintegy 440 milliárd forint vész el köszönhetően a nem megfelelően, illetve egyáltalán nem kezelt munkahelyi stressz okozta termelékenységi kiesésnek.

Minden második táppénzes nap a stressz miatt van

Meghökkentő adat, de  egy uniós felmérés szerint a keresőképtelen napok 50-60 százaléka a munkahelyi stresszel magyarázható. Amellett, hogy az embertelen körülmények miatt sokan hiányoznak majd a munkából, azt sem árt figyelmen kívül hagyni: vállalatunk biztosan nem lesz vonzó munkahely, ha híre megy, hogy sorra dőlnek ki tőlünk komolyabb egészségi problémákkal a szakemberek...

Ne stresszeljük az embereket!

A munkáltató sokat tehet azért, hogy "kíméletesebbé" tegye a munkahelyet, és ezzel végső soron a javuló termelékenységen keresztül még plusz profithoz is juthat. Tisztázni kell az elvárásokat, a feladatokat, minimálisra kell csökkenteni a bizonytalanságot. Visszajelzéseket kell adni az elvégzett munkáról, oda kell figyelni az ötletekre, javaslatokra, észrevételekre, és reagálni is kell rájuk. Nem csak akkor kell elővenni az embereket, ha probléma van: a pozitív visszajelzések szerepét nem lehet túlbecsülni.

Ami talán a legfontosabb: a feladatokat jól kell elosztani, és általában véve sem szabad túlvállalni magunkat. Hiába kecsegtet némi plusz profittal egy újabb projekt, ha közben felőröljük minden energiánkat és megbetegítjük a fél csapatunkat.

Az egészség és a mozgás a legfontosabb

Támogassuk az egészséges életmódot: a testmozgás minden esetben segít oldani a stresszt, lehetőségeinktől függően akár egy konditeremmel, squash-pályával is bővíthetjük a létesítményünket, de akár csak egy kondibérlet vagy a kerékpárral történő munkába járás támogatása is sokat segíthet. A kulcspozícióban lévő munkatársaknak érdemes rendszeres időközönként orvosi szűrést is biztosítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos