5p

Hamarosan éjfél, és még az is iszik ilyenkor egy korty pezsgőt, aki egyébként nem nagy rajongója ennek a buborékos italnak. De nemcsak a lakásunkban vagy szállodában koccintunk ilyenkor, hanem a levegőben is – hiszen szilveszter éjszakáján is nagyon sok utasszállító gép tartózkodik a légtérben.

Hitte volna, hogy a pezsgőgyártás legnagyobb piaca a légiközlekedés? Mind a reptereken, mind a gépek fedélzetén gyakran kortyolják az emberek ezt a buborékos nedűt, ünnepnapoktól függetlenül, többnyire azért, hogy oldják a feszültséget. Csak a Singapore Airlines gépein évente 400 000 palack fogy el – igaz, főleg az első osztályon.

Ez a légitársaság különösen kitűnik élvonalbeli pezsgőválasztékával, ami a sommelier-k ízlését dicséri. A Singapore Airlines – amely 77 városba repül – szakemberei ugyanis nagyon gondosan választják ki a márkákat. Híres, csúcskategóriás termelőket favorizálnak, mint például a Krug ikonikus Grand Cuvée-je, egy 2015-ös Bollinger vagy egy 2012-es Taittinger, amely az első osztályon utazóknak jár. A business osztályon a vendégeknek 2015-ös Piper-Heidsieck Brut Vintage jár, amely szintén a legjobb minőségű fajták közé tartozik. A beszállítókkal való tárgyalások előtt a francia és más borvidékeket személyesen meglátogatják a borszakértők. A nagy ázsiai légióriásnak szinte védjegyévé váltak a Charles Heidsieck pincék.

Vásárlás előtt kötelező a helyszíni szemle Franciaországban

A New York és Szingapúr közötti távolság megtételekor – amely a világ leghosszabb menetrend szerinti járata – a légiutas-kísérő személyzet egy teljes üveg pezsgőt szolgál fel. Rövidebb útvonalakon, az út során kétszer kínálják ezt a hideg, buborékos italt, a most menő flőte típusú poharakban. Természetesen sokan vásárolnak a turistaosztályon utazók között is. Mindent egybevetve, a légitársaság évente mintegy 400 ezer üveg pezsgőt rendel – adja hírül az amerikai Travel and Leisure című turisztikai szaklap.

Nem csak szilveszterkor iható...
Nem csak szilveszterkor iható...
Fotó: Pexels


Ennek a mennyiségnek az összegyűjtése eleve nem kis feladat, hát még csúcsminőségű italokból. Az Észak-Franciaországot meglátogató szakemberek között van Jeannie Cho Lee, az első ázsiai sommelier és borszakértő, aki Master of Wine minősítést szerzett, Michael Hill Smith, Ausztrália első bormestere valamint Oz Clarke brit borszakíró.

„El kell érnünk, hogy az első pohár ital, amit az utasok az üzleti osztályon kapnak, minden egyes alkalommal mosolyt csaljon az arcukra” – fogalmazott Clarke.


Nem mellékes kérdés az sem, hogy olyan borokat szerezzünk be, amelyek jól illeszkednek a fedélzeti ételekhez – tette hozzá Cho Lee. „Valami szárazabb fajta kiemelheti a chili fűszerességét. Ezzel szemben, amiben jobban dominál egy kis maradékcukor, általában kedvezőbben párosul az enyhébben fűszerezett fogásokkal. Függetlenül attól, hogy a vendég szingapúri ihletésű csirke satay-t vagy valami francia klasszikust választ, mint például a légitársaság népszerű homár thermidorját, a bornak ugyanolyan lenyűgözőnek és a levegőben felszolgált ételhez simulónak kell lennie.”

„Élvezze fantasztikus csokoládé- vagy gyümölcstortánkat egy üveg prosecco kíséretében. Kényeztesse magát, vagy lepje meg szeretteit! Rendelje meg a szolgáltatást legalább 24 órával az indulás előtt!” – olvasható a lengyel légitársaság hirdetésében. Az üveg pezsgő itt kétdecis prosecco-t jelent, de ez rövid távú utazásokra bőven megteszi.

És a Malév?

Az idősebb magyarok még talán emlékeznek azokra az időkre, amikor nem léteztek fapados járatok, és a business, meg az első osztály fogalmával sem voltak teljesen tisztában, de minden utas válogathatott a MALÉV-gépeken ingyen az italokból. Igaz, nem elsősorban pezsgőből, de többféle borból, többek között.

Ezek az idők elmúltak. Egyrészt, mert az italok is terhelik a gépet – nem véletlen, hogy ki van számítva dekára a kézipoggyász –, másrészt, mivel a légiközlekedés már nem akkora luxus, csak bizonyos osztályokon kényeztetik az embert különféle finomságokkal. Időközben biztonsági okokból megtiltották, hogy akár egy kólát is felvigyünk a fedélzetre, ami viszont a fedélzeti büfé bevételét gazdagítja. Hajdanán a külföldön élő rokonokat meglátogató magyarok még kézi szatyorban kocogtatták az ajándék pálinkákat.

A tekintélyes pezsgővásárlók közé tartoznak a bérelhető gépeket tulajdonló társaságok, és – hogy a vizekre evezzünk – a magánjachtok, nem utolsósorban pedig a hatalmas szállodahajók, amelyek valójában úszó városok. Ezeknek szinte saját pincéik vannak, amelyeket több napra előre feltöltenek, hiszen sokszor két napig ki se köt a szállodamonstrum.

A kompok utasai – főleg Skandináviában – különösen nagy fogyasztók. Sokan a helyben vett, és a szárazföldi boltoknál kicsit olcsóbban árusított italokat rögvest meg is kóstolják, függetlenül attól, mikor, mire szeretnének koccintani…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Trump meg akarta venni, de neki se adták el
Elek Lenke | 2025. január 2. 15:01
A 2024-es év kiemelten fontos időszaka volt Grönland történelmének. November 28-án nyílt meg a nemzetközi repülőtér Nuukban, elindítva ezzel az Északi-sarkvidék jobb megközelíthetőségének korszakát és fellendítve a turizmust. Már két évvel ezelőtt is könnyebbé vált az ide utazás, amikor az Aier Greenland és az Icelandair együttműködése révén bővült az Izlanddal való légi összeköttetés.
Turizmus Seregélyvándorlás, daruvonulás meg az északi fény
Elek Lenke | 2025. január 1. 11:29
Hova és miért kelünk útra jövőre? Milyen tényezők befolyásolják világjárási szokásainkat? Természetesen ahány ország, annyiféle vágyálom és sláger úti cél, de kezdenek kirajzolódni a legfrissebb trendek.
Turizmus Mesterlövészek várják a Rómába özönlő turistákat
Privátbankár.hu | 2024. december 28. 11:12
Elképesztő a tömeg Rómában az ünnepek alatt, a hatóságok komoly biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.
Turizmus Szerelmesek szorult helyzetének köszönhető a világ legkisebb szállodája
Elek Lenke | 2024. december 25. 12:06
Álmodott már arról, hogy farkasok üvöltése mellett vagy egy történelmi bunker falai között tölti az éjszakát?
Turizmus 30 és 66 ezer forint között kell fizetni Budapesten az ünnepi étkezésért a szállodákban
Elek Lenke | 2024. december 16. 15:01
A hagyományos ünnepi fogások és a wellness szállodák all-inclusive élményei mellett már a gourmet menük és a házhoz szállított bejglik is hódítanak.
Turizmus Egekben a New York-i szállodaárak
Szakonyi Péter | 2024. december 9. 15:03
A hagyományos karácsonyi roham eredményeként átlag 345 dollárt kell fizetni éjszakánként, de a luxushotelekben még ennek duplájáért sem lehet megszállni.
Turizmus Miközben lövik az ukránokat, furcsa, mit tesznek az oroszok
Elek Lenke | 2024. december 8. 17:58
Tömegesen terveznek útra kelni az oroszok az ünnepek alatt. De kik és hova utaznak Gyed Maróz (Télapó) idején az oroszok?
Turizmus Szokatlan jelentés látott napvilágot Budapestről Amerikában
Elek Lenke | 2024. december 8. 15:55
Végre egy olyan cikk – drága pr-anyag?, de mindegy is – amely a fővárost a mai valóságában mutatja be.
Turizmus Díjeső a Klasszis TopDesign 2024 versenyen – elismerték a legkiemelkedőbb pályamunkákat
Privátbankár.hu | 2024. december 5. 17:29
Átadták a díjakat Magyarország egyetlen nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari designversenyén.
Turizmus Elözönlötték a külföldiek ezt a Békés megyei várost
Privátbankár.hu | 2024. november 28. 08:32
A külföldivendég-éjszakák száma az előző év azonos időszakához viszonyítva a legerőteljesebben, 20 százalékkal Gyula és térségében emelkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG