<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.

Ez azért is meglepő, mert az eddigi vagonok is valódinak tűntek, vagy annak mondták azokat, ráadásul soha nem állt egyszerre sínre ennyi. Az eredeti Nostalgie-Istanbul-Orient-Expressz kocsik közül 17-et 2015-ben fedeztek fel Lengyelországban, a fehérorosz-lengyel határ mentén. Ezeket jelenleg Franciaországban restaurálják, és a 2024-es párizsi olimpiára időzítik premierjüket.

Még egy kicsit várni kell a visszatérésére. Fotó: DepositphotosMég egy kicsit várni kell a visszatérésére. Fotó: Depositphotos

Amikor 2015-ben Arthur Mettetal francia történész azt a feladatot kapta, hogy dokumentálja a legendás vonat megmaradt kocsijait, a francia nemzeti vasúti szolgálat, az SNCF számára, a youtube-on véletlenül egy névtelen videóra bukkant. Némi kutatás és elemzés után Mettetal felfedezte, hogy az eredeti Nostalgie-Istanbul-Orient-Expressz kocsik közül 17 egy távoli vasútállomáson megy csöndben tönkre, Fehéroroszország és Lengyelország határánál.

Még néhány évbe telt, mire az akkori tulajdonos beleegyezett abba, hogy eladja azokat a jelenleg az Accor társtulajdonában lévő Orient Expressz márkának. Végül 2018-ban került vissza az izgalmas lelet Franciaországba. 

 A megtalált vonat 12 háló-, egy étterem-,  három társalgó-, valamint egy szállítókocsit  foglal magába. Meglepően jó állapotban találtak rá: szinte épen megmaradtak a nelső Morrison és Nelson intarziák, a csodás Lalique üvegek és szépen láthatók a szecessziós-art decos motívumok.

Az Orient Expressz alelnöke a Travel + Leisure -nek elmondta, hogy 2021 decemberében Maxime d'Angeac francia építészt bízták meg azzal, hogy a legendás vonatot visszavarázsolja egykori pompájába. Az első kilenc rendbehozott kocsit decemberben lehet megtekinteni.

A projekt vezetői szerint kulcsfontosságú volt a dekoráció kortárs módon történő újra értelmezése, hogy megtalálják a tökéletes egyensúlyt a múlt, a jelen és a jövő között.

„Mások szerint bizonyára ez egy modern értelmezés lesz, de szeretünk játszani az idő fogalmával, és elmosni a határt múlt és jövő között” – tette hozzá az építész.

A vonaton háromféle lakosztály lesz, saját fürdőszobával, amely egy egész kocsit foglal el. Ami a gasztronómiát illeti, a mesterszakácsok az Orient régi étlapjait lapozzák fel inspirációért. A szalon – télikertszerű belsőépítészeti megoldásokkal - ad a jövőben otthont előadásoknak és rendezvényeknek.

A vonat Isztambul és Párizs között közlekedik majd.

"Az Orient Expressz újjászületése technológiai kihívás, amely megfelel a fontos tudományos, művészi és technikai kritériumoknak, miközben az egész projektet műalkotásként fogjuk fel" – hangsúlyozta Maxime D'Angeac, aki egyébként Agatha Christie könyveinek lelkes gyűjtője. - A márkajelzéssel ellátott anyacsavaroktól a lakosztályok innovatív belső designjáig, és egyéb részletek pontos felidézéséig, arra törekedtünk, hogy az utasok felfedezzék az Orient Expressz kivételes pompáját" - mondta D'Angeac. Az átalakított vonat első útját a 2024-es párizsi olimpiához időzítik. 

Szintén ez idő tájt indul majd útnak egy másik különleges vonat, amely szintén az Accor tulajdonában lévő Orient Express La Dolce Vita leányvállalaté. Ezt a Dimorestudio rendezi be, méghozzá a 60-as és 70-es évek olasz stílusában.

Ami a világ leghíresebb luxusvonatát illeti, Magyarországon is számos, ehhez kötődő ipari és történelmi emléknek számító ritkaság maradt fenn. Az első világháborúig favázas, tíkfaburkolatos kocsikat használt a társaság. Ebből a korszakból származik a Közlekedési Múzeum 2347 pályaszámú CIWL étkezőkocsija.

Az első Orient Express 1883. június 5-én indult el Párizsból Konstantinápoly felé. Ekkor még csak a Bukarest–Ruszcsuk (ma: Rusze)–Várna vasútvonal készült el, Várnától Konstantinápolyig hajóval kellett az utat megtenni. A 3186 km-es utat 83 óra és 30 perc alatt tették meg, de ebből 15 óra hajóút volt.

 Az utazás akkor sem volt olcsó: az első utasoknak 457 aranyfrank menetdíjat kellett fizetniük, plusz 20 százalékot az ellátásért, ha végig utaztak Párizstól Konstantinápolyig, ami akkor hatalmas összeg volt.

Címkék: Turizmus Turizmus Vonat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus II. Erzsébet nevét veszi fel egy francia kisváros reptere
Elek Lenke | 2022. szeptember 28. 19:41
Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.
Turizmus Ez az Atlantisz sosem süllyed el - dubaji séfparádé, milliárdokért
Elek Lenke | 2022. szeptember 24. 12:09
Lehet-e bármilyen újdonságot mondani, azon szűk réteg tagjainak Dubajról, akik rendszeresen visszajárnak a turizmus eme virágzó városállamába? Ugyanakkor Magyarországon olyannyira ismert lett a név, hogy bekerült a köznyelvbe is - példátlanul -, ilyen a többféle értelmű dubajozni ige. Ám most még ezen is túl akarnak tenni: a világ legnagyobb luxusszállodáját október elején nyitják meg.
Turizmus Terminál-építés, járványokra tekintettel – a Changi ebben is élre tör
Elek Lenke | 2022. szeptember 18. 20:35
A Changi, Szingapúr híres reptere évek óta a világ legjobbnak ítélt légi csomópontja. Most új technikai újdonsággal rukkol elő e gigantikus létesítmény menedzsmentje, csökkentendő a jövőben kialakuló járványok veszélyességét.
Turizmus Rengetegen kerülhetnek utcára a vendéglátásban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 13. 09:51
Pedig a júliusi számok még jók voltak, de a kilátások már kevésbé rózsásak.
Turizmus Az Esterházy birodalom, ma - Virágzó turisztikai nagyvállalat Burgenlandban
Elek Lenke | 2022. szeptember 11. 18:13
Ahol a hagyomány modern utakon jár – olvasom a csinos prospektus elején a szlogent, miközben több száz éves falak között sétálunk. A – közös - múlt meglehetősen mozgalmas volt, de milyen a jelen?
Turizmus Jók a turizmus számai, de az energiaárak bezárásokat hozhatnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 10:21
A külföldiek jönnek, a magyarok mennek, a szektor talpraállása folytatódott - eddig.
Turizmus Jön egy újabb Concorde-utód szuper repülőgép
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 21. 09:50
Egy lépésre a kétszeres hangsebességtől.
Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG