4p

Ne tévesszen meg bennünket, hogy tömve van augusztusban a horvát, a spanyol meg az olasz tengerpart. Sokáig még így is lesz. De kialakulóban van egy trend, amely hosszú távúnak mutatkozik, és amelyik a tikkasztó hőség, a viharok és a tüzek miatt a nyugodtabb, kellemesebb klímát részesíti előnyben.

Ez az irányzat főleg a skandináv és a balti országoknak, valamint Németország és Lengyelország északi tengerparti vidékének kedvez majd. Már most érezhető a növekvő érdeklődés. De jövőre és majd pár év múlva lesz csak igazán kimutatható, hogy az afrikai 40 fokos levegőhőmérséklet és a 30 fokos tengervíz helyett a hűvösebb éghajlatú országok felé veszik az irányt az emberek.

A hőhullámok és a görög szigeteken pusztító tüzek miatt sokan olyan desztinációkat fognak felfedezni, amelyeket eddig viszonylag kevesen látogattak. A másik szegmense ennek, hogy a hagyományos célpontok maradnak, csak tavasszal meg ősszel lesznek inkább tele. Ugyancsak várható tendencia, hogy a hagyományos nyaralóhelyek esetében az adott országok északi részére tolódik át a kereslet.

Fejlesztésekre is szükség lesz

Mindez átrendezi tehát majd a szezonokat, miközben a már említett hűvösebb éghajlatú országok turizmusát új feladatok elé állítja, ahogy azt már egy idő óta emlegetik a svéd turisztikai online lapok.

Mivel sokkal többen utaznak majd ezekbe a hűvösebb éghajlatú országokba, jelentős fejlesztésekre is szükség lesz. A kellemes hőmérséklet, a kibírható meleg csupán egy, bár újabban igen vonzó adottság, de a turisták elvárják majd, hogy ugyanolyan komfortos körülmények között töltsék a szabadságukat, mint ahogy azt megszokták a klasszikus  nyaralóparadicsomokban.

Általában több szálláshelyre lehet szükség, ahhoz meg beruházásokra, szállodafejlesztésekre. Növekedhet arrafelé az Airbnb lakások iránti kereslet is.

Új országokba indulnak majd az utazók. Fotó: Depositphotos
Új országokba indulnak majd az utazók. Fotó: Depositphotos

Csökkenhet a tömegnyomor

Megjósolható, hogy némely ország kormánya és turisztikai vezetése, és főképp lakossága egyáltalán nem bánja majd, hogy csökkenni fog - az egyébként a helyiek által korántsem kedvelt - overtourism, azaz túlturizmus, amikor már mozdulni sem lehet egymástól a sikátorokban, és egy törülközőnek sincs hely a parton. Franciaországban, Olaszországban, számos spanyol városban és némely görög szigeten már régóta ez a helyzet.

Hatással lehet az árakra is

Talán lesz főszezonban szabad szoba, - persze nem mindenki fog egyszerre átállni a hűvösebb éghajlattal kecsegtető nyaralásokra – és kevesebbet kell sorban állni a pizzériák és tavernák előtt, ahol tömegetetés zajlik, reggeltől estig.

Befolyással lehet ez majd az árakra is, elsősorban azokban az uniós országokban, ahol a szabadpiac, a fogyasztó, a vendég akarata érvényesül, és nem szökik az egekbe az állami infláció, meg uralkodik a zsaroló tarifák rendszere.

Felértékelődik Lengyelország

Európában újabban észrevehető egy jelentős kiegyenlítődés. Lassan a francia, német és olasz szállodaárakhoz kezdenek felnőni a hazaiak. Bár nem elsősorban a luxusszálloda jelenti a magyarok számára a tipikus szálláshelyet, éppen a négy- és ötcsillagos házak azok, amelyek szinte árkartellben dolgoznak a kontinensen, és nemcsak a nemzetközi láncok esetében.

Horvátország sem olcsóbb lassan, mint mondjuk Finnország, - csak utóbbi éppen messzebb van – nem beszélve Lengyelországról. Ez utóbbi állam turisztikai vezetése számíthat rá, hogy marketingkampányok ide vagy oda, a klímaváltozás segíthet a legtöbbet azon, hogy az emberek bejárják az itteni nemzeti parkokat, fürödjenek a kevésbé meleg tengerben, és megismerjék azokat a lengyel kisvárosokat, amelyekről eddig alig hallottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Újabb kényszerszünet Münchenben
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:56
Az ónos eső átírta a forgatókönyvet. 
Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG