BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. augusztus 4. 07:48

Hamarosan előáll néhány újabb piacbefolyásoló intézkedéssel a kormány a kiskereskedelemben.

Hamarosan előállnak valamivel

További piacbefolyásoló intézkedéseket tervez a kormány a napi fogyasztási cikkek kiskereskedelmében. Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a Magyar Időknek beszélt arról: a közeljövőben napirendre kerülhetnek olyan ágazati előírások, amelyek megoldják egyebek mellett a munkaerő elvándorlása vagy a szakemberhiány miatti problémákat is a nagyáruházakban. Részleteket nem árult el arról, ezt hogyan képzeli el a kormány.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy 2015-ben épp a Magyar Idők írt arról a jogszabálytervezetről, ami szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházakban a nyitvatartási idő alatt 70 négyzetméterenként legalább egy alkalmazottnak a vásárlók rendelkezésére kell állnia. Ez azt jelentené, hogy a hiper- és szupermarketekben, diszkontokban a munkáltatóknak átlagosan a duplájára kellene emelniük a dolgozók létszámát, ami jelentősen megnövelné a vállalatok bérköltségeit. Szatmáry szavai alapján nem zárható ki, hogy ezt vagy egy ehhez hasonló elképzelést melegített most fel a kormány.

A pénz kitalicskázását is megállították?

Szatmáry szerint abból is látszik, hogy a kormánynak be kell avatkoznia, hogy a legutóbbi korlátozó intézkedés is sikeres volt. Itt nem a csúfosan megbukott vasárnapi boltzárra, hanem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indítványára utalt, amelynek értelmében 2018-tól megvonhatják a napi fogyasztási cikkek árusításának jogát attól az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű vállalattól, amely két egymást követő évben papíron veszteséget mutat ki.

Mostanra ugyanis valamennyi nagy üzletlánc nyereséget mutatott ki, miközben az elmúlt években a Tesco, a Spar, az Auchan, az Aldi és a Metro is folyamatosan veszteséges működést könyvelt el - a biztos szerint tehát kitalicskázták az országból a pénzt.

Privátbankár kommentár: ha az egyébként is munkaerőhiányos helyzetben a létszám bővítésére kényszerítik a láncokat, az csak a bérköltség drasztikus emelkedése mellett képzelhető el, ami áremelés nélkül biztosan nem gazdálkodható ki. Az üzletláncok a nyereségessé tételt pedig részben azért tudták megoldani, mert visszafogták a magyarországi beruházásaikat, bővítéseiket, esetenként üzleteket is bezártak - valamint az is segített, hogy az Európai Bizottság elkaszálta a sávos élelmiszerlánc-felügyeleti díjat - ennek bevezetése a Tesco és a Spar esetében hússzorosra emelte volna a terhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Nem fékez a Jászai-féle 4iG - most Debrecenben terjeszkedik
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 12:29
Észak-Magyarországon is terjeszkedik a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG: Debrecenben nyitott regionális irodát az informatikai vállalkozás.
Vállalat Megvan, milyen feltétellel maradhatna a TikTok Amerikában
MTI | 2020. augusztus 4. 07:17
Az elnök szívesen látná a Microsoft tulajdonában a videómegosztót.
Vállalat Százmilliós bírság a nagy ígéretek miatt - vastagon fogott a GVH tolla
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:03
Tisztességtelen gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA Kft. a Gazdasági Versenyhivatal megállapítása szerint.
Vállalat Méretes, 150 millió forintos bírságot kapott a BioTech USA
- | 2020. augusztus 3. 16:09
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget.
Vállalat Fekete negyedévet zárt a Ferrari, Kínában zuhant a legjobban a forgalom
MTI | 2020. augusztus 3. 15:18
Felére csökkentek a Ferrari értékesítési mutatói a második negyedévben, közel megfeleződött a sportkocsigyár árbevétele is és töredékére esett a nyeresége a járványügyi korlátozások és termelésének mintegy két hónapnyi leállítása miatt. Emiatt a cég kissé csökkentette éves eredmény előrejelzését is a hétfőn közzétett mérlegbeszámolója szerint.
Vállalat Bekavart egy informatikai hiba - nem büntette meg a GVH a Wizz Air-t
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 14:08
Lefolytatta a versenyfelügyeleti eljárását a GVH, a Wizz Air a döntés szerint megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytatott, de a bírság elmarad.
Vállalat A GVH már vizsgálja a nagy energetikai üzletet, amiről az Opus lemondott
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 3. 13:46
Az Audax veszi meg az EKER-t, az összefonódás-engedélyezési kérelem már a versenyhivatalnál van.
Vállalat Üzentek a távozó indexesek - Hamarosan lesz másik
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 07:25
Az Indexnél korábban felállt csapat a Facebookon sokatmondó képet tett közzé.
Vállalat Hogyan szeretne az elektromobilitás terén piacvezetővé válni a Bosch?
Csabai Károly | 2020. augusztus 2. 09:20
Magyarország komoly stratégiai szerepet tölt be a Bosch csoport működésében, és ezt a válság sem írja felül. Daniel Korioth, a Bosch csoport Magyarországért és az Adria régióért felelős vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója a koronavírus-járvány ellenére is optimista. Úgy véli, most van igazán komoly előnye annak, mennyire diverzifikált a Bosch. Az új gépjárművek iránti kereslet ugyan visszaesett, de a barkács- és kertészeti eszközök gyártása minden idők egyik legjobb eredményét produkálja. A magyarországi Bosch csoport kutatás-fejlesztési tevékenységének súlyát jól jelzi, hogy a több mint 15 ezer hazai munkavállalójuk egyötöde ebben a szegmensben tevékenykedik, és különböző innovációkkal érnek el komoly sikereket világszinten.
Vállalat Közlemény: Átalakul az Mfor.hu-Privátbankár.hu lapcsoport vezetése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 08:25
A most bejelentett változások a lapcsoport előtt álló informatikai, tartalmi megújulást valamint ezzel összefüggésben egy új értékesítési modell bevezetését szolgálják.
Friss
hírlevél