<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A 2023 közepén egymással egyesülő Budapest Bank, MKB Bank és Takarékbank tulajdonosait tömörítő Magyar Bankholding Zrt. kilenc részvényese közül négy zárta nyereséggel a 2020-as évet, s csak egy veszteséggel – az adófizetők számára fájdalom, ez pont az egyetlen állami hátterű társaság. A további négy tulajdonos közül egy csak az idén alakult meg, három másik eredményéről pedig nincs információ, lévén, hogy közülük kettő magántőkealap, egy pedig Luxemburgban bejegyzett cég – egyikük sem köteles nyilvánosságra hozni a főbb mutatóit.

Elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. (Matak) tulajdonosai. A 2020-as évüket ugyanis közel 194 milliárd forintos adózott nyereséggel zárták, 189 milliárddal többel, mint a 2019-est. Az egyik évről a másikra meglehetősen szokatlan profitemelkedés oka prózai: a Matak a Takarékbankban meglévő részvényeit apportálta a Magyar Bankholding Zrt.-be. Ez az a társaság, amelyet azért hoztak létre, hogy előkészítse a Takarékbanknak másik két hitelintézettel, a Budapest Bankkal (BB) és az MKB Bankkal való egyesülését. Amelynek már meg is van a tervezett időpontja: 2023 közepe.

Megnyerték a házi profitbajnokságot. Fotó: TakarékbankMegnyerték a házi profitbajnokságot. Fotó: Takarékbank

Addig a három bank önálló entitásként működik, tulajdonosaik azonban már 2020 decemberében apportálták a részvényeiket a közös holdingba. A Takarékbank gazdái jártak a legjobban, hiszen övék lett a legnagyobb, 37,69 százalékos részesedés, míg az MKB-soknak be kellett érniük 31,96 százalékkal, a BB-seknek pedig 30,35 százalékkal.

A tavalyi évről megjelent éves beszámolókban pontosan nyomon követhető, hogyan is történtek ezek a bizonyos apportálások. Nem volt nagy ördöngősség: az egyes tulajdonosok könyveiből kivezették a meglévő banki részvényeket, egyúttal bevezették a Magyar Bankholdingban az apportjuk fejében rájuk testált részesedéseket. Hogy pontosan mennyit, azt az Ernst & Young (EY) matekozta ki, vagyis a Big Fourba tartozó nemzetközi könyvvizsgáló cég becsülte meg, mennyit is értek a banki tulajdonosok addigi részesedései.

Például a cikkünk bevezetőjében említett Matak könyveiből a Takarékbank-részvények mintegy 12,1 milliárd forintos értéken kerültek ki – ezt a pakettet vitte be a cég a Magyar Bankholdingba. Ennek, mint apportnak az „értéke 206 milliárd 568 millió forint volt” – olvasható a Matak 2020-as beszámolójának kiegészítő mellékletében. Ám még ez sem volt a végleges érték, mivel „az Ernst & Young értékelése alapján a részvényekre további 76,44 milliárd forint értékhelyesbítést számolt el a Társaság”.  Magyarul: a könyvvizsgáló 76,44 milliárddal felértékelte a Matak bankholdingos részesedését.

Ebből azonban a Matak tavalyi eredményében csak a közel 206,6 milliárd jelent meg, árfolyamnyereségként, a 76,44 milliárd pedig értékelési tartalékként hízlalta fel a cég saját tőkéjét. Annak pedig, hogy mégis „csak” 194 milliárd lett a Matak profitja, az az oka, hogy a kivezetett Takarékbank-részvények értéke, árfolyamveszteségként, csökkentette az eredményt.

Kérdés, mennyire volt reális ily mértékben felértékelni a banki paketteket. A pontos választ természetesen nem ismerjük. Ennek híján legyen elég annyi, hogy az egész mögött az a kormányzati vállalás állhat, miszerint az államnak hosszabb távon nem lehet többségi tulajdona egyetlen hazai hitelintézetben sem. Márpedig az óriásbank létrehozásával, azzal, hogy egy szőröstül-bőröstül állami tulajdonú bankot, a BB-t összetolnak másik két, magántulajdonú bankkal, ez megvalósul – ehhez kellett patikamérlegen kiszámolni a már említett apportértékeket. Más kérdés, hogy az ügyre rálátó forrásaink szerint az egyes pakettek jó, ha a harmadukat érnék, ha azokon a piacon próbálnának túladni.

E számviteli gyorstalpaló után joggal gondolhatnánk, hogy akkor a másik két bank (MKB, BB) tulajdonosai befektetéseinek az értéke is szuperszonikus magaslatokba került. Nem így történt – vonhatjuk le a következtetést a 2020-as éves beszámolók kiegészítő mellékleteinek átnyálazása után.

hirdetés

Kétségtelen, hogy a további nyolc holdinggazdából három is a Matakhoz hasonlóan nyereséggel zárt. Más kérdés, hogy pakettjeik apportként való felértékelődése a Mataknál megfigyelt 17-szeres (!) szorzót egyiküknél sem közelítette meg. Például az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelési Kft. 8,3 milliárd forint értékű MKB-részvényeit háromszor magasabban, 24,3 milliárdért számították be – e kettő különbözete csapódott le a cég közel 16 milliárdos profitjában. 

A fentiekből az következne, hogy a Magyar Bankholding kilenc tulajdonosa közül öten sem profitáltak az apportműveletből. Ám ezt nem lehet kijelenteni. Egyrészt azért, mert a Magyar Takarék Holding Zrt. eleve csak az idén január elején alakult, s február végén kivált a Matak-ból, egyúttal magával vitte a Matak eszközeinek egyharmadát – ez a megosztás vonatkozik a bankholdingos részvényekre is. Másrészt három holdingrészvényes adatai sem nyilvánosak. Közülük kettő magántőkealap, a Metis és a Metis2, egy pedig egy Luxemburgban bejegyzett befektetési társaság, a Blue Robin Investments S.C.A. – ők mindhárman élnek azzal a törvényadta lehetőséggel, hogy a számaikat nem kötelesek mások orrára kötni.

Így be kell érnünk annyival, hogy legalább azt tudjuk, ki áll a két Metis Magántőkealap mögött: nem más, mint Mészáros Lőrinc. Ez az információ már korábban nyilvánosságra került, s ha ez nem lenne elég, sokatmondó, hogy az alapok ugyanarra a budapesti, V. kerületi Váci utcai címre vannak bejegyezve, mint számos Mészáros-érdekeltség, közülük is mindenekelőtt az MKB Bank. 

A Blue Robin háttere már zavarosabb. Hosszabb ideig az a Mészáros tiszakécskei üzleti partnerént elhíresült, ma már azonban mondhatni alanyi jogon potentát – miután a 177 milliárd forintos vagyonával a 100 leggazdagabb magyar 2021-es kiadványban nyolcadik – Szíjj Lászlóhoz volt köthető. Ám mint arról laptársunk, az Mfor.hu beszámolt, a Blue Robin 2019 augusztusában átkerült annak a Száraz István volt Origo-tulajdonosnak az érdekeltségébe, aki ismerői szerint rendkívül jó, mondhatni baráti kapcsolatokat ápol Matolcsy György jegybankelnök fiaival.

Summa summarum, csak azt lehet kijelenteni, hogy a leendő óriásbankot előkészítő társaság kilenc tulajdonosa közül egy biztosan veszteséges lett. Ez pedig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., amely kizárólagos állami tulajdonban van. Ahogy arról már beszámoltunk, a Corvinus 31,5 milliárdos árfolyamveszteséget szenvedett el azon, hogy kivezette könyveiből a BB-részesedését. Ezt fejelte meg a BB-től felvett hitel kamata – így jött ki a 36 milliárdos mínusz.

A Corvinus egyébként az egyetlen a Magyar Bankholding tulajdonosai közül, amelynek gazdája egyértelműen beazonosítható (más kérdés, hogy bár az államot Mager Andrea miniszter képviseli, a BB mögött sokan Rogán Antal befolyását sejtik). A további nyolc holdingrészvényes közül azonban egyik sincs nevesítve.

Szerencsére az MKB Bank nyilvános részvénytársaság, tőzsdére bevezetett cég, ami azt jelenti, hogy nyilvánosként működő cégként neki a nem nyilvánosakhoz képest nagyobb publicitást kell biztosítania a vele kapcsolatos történéseknek. Így került ki a Budapesti Értéktőzsde honlapjára tavaly december közepén az a lista, hogy mely cégeknek, illetve személyeknek van közvetlen és közvetett befolyása a Magyar Bankholdingban. A közvetlenek már mindenki előtt ismertek, a közvetettek azonban csak ebből a dokumentumból derülnek ki. Így például az, hogy Mészáros 19,17, míg Vida József 9,607 százalékos pakettel rendelkezik – Magyarország leggazdagabb embere öt, kizárólag magántőkealapok által tulajdonolt cégen, míg a Takarékbank vezére a holdinggazdák közötti 2020-as nem hivatalos profitversenyt toronymagasan megnyert Matakon, illetve az abból – mint már említettük – ez év elején kivált Magyar Takarék Holdingon keresztül.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Növekedett a cégalapítási kedv, de sokezer megszűnés is volt idén
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 07:00
Többéves rekord dőlt meg az idén a vállalkozások bejegyzésében, ezzel együtt még több mint 17 ezer cég szűnt meg. 
Vállalat VII. Messi és az Aranylabda: komolyan vehető-e a futballvilág legnagyobb egyéni díja?
Marosi Gergely | 2021. december 1. 05:24
Lionel Messiből hétfő este VII. Messi lett – a Paris Saint-Germain argentin sztárfutballistája pályafutása során hetedszer kapta meg a labdarúgóvilág legnagyobb elismerésének számító Aranylabdát. Díjazása mellett és ellen is hosszan lehetne érvelni, de nem véletlenül csaptak megint magasba a hullámok szurkolói és szakmai körökben. Felvetődik a kérdés: 65 évvel a díj megalapítása után mennyire vehető komolyan az Aranylabda?
Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló